Tapas: Marinované švestky v sušené šunce Jamon nebo ve slanině

Tohle je můj první tapas v životě, o který jsem se pokusil doma. Recept jsem si vypůjčil ze skvělé La Bodega Flamenca na Letné, kde svou objednávku tapas začínám vždy těmihle švestičkami…

Tapas je to velice jednoduchý, navíc je velice tolerantní k alternativní surovinám. Správně by to měly být sušené švestky marinované v sherry, zabalené do plátku španělské sušené šunky Jamon. Ále. Recept dělám už cca 3-4 roky a za tu dobu jsem nahradil snad všechno vším! Jamon můžete velice směle nahradit libovější anglickou slaninou, švestky můžete použít i čerstvé a jednou jsem tam dokonce vrazil ovoce z takové té superlevné bowle s neidentifikovatelným alkoholem. Pro marinování je určitě nejlepší sherry, ale velice, velice dobrá náhrada je kvalitní rum. Zkoušel jsem i sladká dezertní vína jako např. Tokaj (ano, je to rouhání!), která do toho sednou také velice pěkně.

Nákupní košík:

  • sušené švestky marinované v sherry (rumu či dezertním víně, alespoň 24h)
  • španělský Jamon nebo česká „anglická“ slanina
  • párátka
  • trošku olivového oleje

Naše recipé je velice snadné:

  • z šunky nebo slaniny rozřízněte na délku na plátky (cca 2-3 cm široké)
  • do plátků zamotejte nacucanou rozměklou švestičku
  • celou rolku proklejte párátkem
  • udělejte ze všech stran na pánvi
  • velice zvolna, malý plamen, troška olivového oleje (pokud děláte jn ze slaniny možno vynechat)

Servírujeme nejlépe ještě teplé. Když o tom tak uvažuji, tak studené jsem švestičky ještě v životě neviděl. Na stole mají totiž velice krátký poločas. K pití doporučuji nejlépe to, co jste použili pro marinování (sherry). Trošku výjímku tvoří rum, tam ale můžete snadno suplovat hutnějším červeným vínem, třeba tím ze španělské oblasti Rioja ,)

Reklama

Komentáře

Když tak uvažuju o tom rumu, napadá mě Stroh. Jen jestli by na pánvi přišel aspoň o trochu té vanilky? V sobotu prubnu.

Hm s tím Strohem nevím, moc ho nepoznám. Na tohle se mi osvědčily tmavší starší karibské rumy.. stěma je to oukej. Schválně to vyzkoušejte!

Vareni je pry akt lasky. Musi ji (te lasky) byt ve Vas tolik moc!!! :)

tento recept delame v lete na grilu (na alobalu) a flambujeme domaci slivovici – nema chybu.

Martin Žufánek:

no prosím, tady to máme přímo od výrobce slivovice, který by švestkám měl jaksepatří rozumět! :)

Tuto kombinaci jsem ochutnal ve studené podobě, mělo to název – sušená švestka ve švýcarském špeku. Hodně jedlé 8-). Tato teplá kombinace může být ještě lepší.

No tak presne to jsem mel vcera a bylo to vyborne :) Jenom s tim rozdilem, ze, jak jiz bylo uvedeno vyse, misto cherry to bylo marinovano a nasledne flambovano ve slivovici. A ony ani ty marinovane svestky samotne nejsou vubec spatne :)

[3] Takže, formální připomínky navazující na praktickou zkoušku jsou tyto:
1) Oravská slanina není totéž co kvalitní šunka. Never more!
2) Stroh 80% rum je pro daný recepis příliš aromatický. Příště nakládat do kvalitní vodky, max. slivky.
3) Švestičky ex Hysternova nebrat, jsou příliš placaté, vlhké a nearomatické. T.

U nas sa slivka so slaninou na sparatku dava do poharika so slivovicou. Na zakusnutie je to super.

Tosk:

no oravská slanina když se povede je výtečná jen tak, ale do tohohle si to opravdu nedovedu představit. ty alkoholy to chce pošpekulova,t je to hlavně o chuti. kvalitní sušené švestky je problom sehnat – většina josu made in USA sušinky bez chuti. i když u těch švestek, čím déle a v lepším alkoholu jsou nakládány, tím lepší… :)

dík za postřehy!

Anonymní:

WOW! to mě nenapadlo, tohle je podle mě ideální pro silvestrivské pohoštění (i ostatí tapas;)

Doma k flambovani take pouzivame slivovici, ale na Silvestra jsem ji nemel po ruce a nic tragickeho se nestalo, ani kdyz jsem ji nahradil domaci hruskovici ;)

Mimochodem: mate nejaky trik, jak ochranit paratka pri flambovani pred obcasnym vzplanutim? Priste je chci namocit pres noc ve vode, nic lepsiho mne nenapada :/

s tim párátkem je to klasika, stačí na hodinku namočit do vody. pomáha to při pečení v troubě, grilování na BBQ, prostě kdekoliv. špejličky se pěkně nacucají a ohněm jako brus wiliž procházejí :)

zahruskovici davam + body!

tak o této dobrotě jsem před časem slyšel. nedalo mi to a tak jsem, aniž bych to býval ochutnal, nakoupil surovinu a na jedno sezení s přáteli to donesl. sice trochu jinak, nicméně základ zůstává, švestky-slanina anglická-špejle a pak na pečící papír do trouby tak, až je slanina pěkně vypečená. . . super /nikdo neodmítne franta

Tak jsem právě naložila švestky do rakije, pancettu mám koupenou a počítám, že za dva dny marinování to bude super záležitost :-)

Já kromě oloupané mandličky uvnitř ještě podávám k hotovým švestkám zakysanou smetanu s česnekem, jen se trošku omočí… Jinak jsem jednoznačně pro slivovici.
Dopuručuji dělat na lávovém grilu nebo na rakletu, špejle se pak nepálí.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)