Champagne, Cava, Prosecco – šumivá a perlivá vína

Dnes jsem absolvoval zajímavou debatu s přáteli na téma nákupu šampaňského na novoroční přípitek. Je zajímavé jaký v tomto panuje gulage a nutnu podotknout, že roztomilý gulage v tom měl i pan C. Až do teď!

Rozdělení šumivých vín (sektů) vypadá na první pohled docela nepřehledně, ale již na druhé zašilhání je to mnohem jasnější. Všechna šumivá vína lze velice snadno rozdělit podle výrobního postupu a podle země původu.

Tři hlavní výrobní postupy

Nebudu zabíhat do podrobností výrobního postupu (i když je velmi zajímavý), myslím si, že bude úplně stačit toto základní rozdělení. Šumivá vína jsou výráběna tzv. druhotným kvašením a podle jeho provedení je možné si je pěkně rozdělit. Zjednodušeně tady platí – čím pracnější postup, tím dražší, kvalitnější a šumivější víno.

Hlavní metody výroby jsou:

  • metoda Champagne – originální, typická pro Champagne, druhé kvašení probíhá v lahvi; nejnáročnější výrobní postup = nejdražší vína
  • metoda Charmat – zjednodušená předchozí metoda, druhé kvašení probíhá v tanku; pořád ještě férový postup = kvalitní vína
  • karbonizace – druhé kvašení neprobíhá vůbec, víno je nasyceno CO2 jako sodovka; kouzla vinařského průmyslu = nejlevnější sladké bolehlavy :)

Francouzská šumivá vína

Najdeme zde tři hlavní skupiny vín, rozdělené podle původu a výrobního postupu:

  • Champagne (tzv. pravé šampaňské, chráněno EU) – šumivá vína výhradně z regionu Champagne & vyrobené metodou Champagne (viz výše)
  • Crémant – šumivá vína vyrobená stejnou metodou jako Champagne, ale nepocházejí z regionu Champagne
  • vins mousseux – všechna ostatní šumivá vína

Španělská šumivá vína

Podobně, jako u Francouzů, jsou i zde tři skupiny šumivých vín:

  • Cava – špičkové španělské šumivé víno, předespaný je výrobní postup (podobný metodě Champagne) a kvalita půdy; 90% viná Cava pochází z Katalánska
  • método tradicional – stejný postup, všechny ostatní regiony
  • granvás – jednoduššípostup podobný metodě Charmat, různé regiony

Italská šumivá vína

Tady je to jednodušší, protože v itálii dominuje šumivým vínům Prosecco. Šumivé víno nese název odrůdy bílých hroznů. Je vyrobeno metodou Charmat (viz výše) a produkuje se zejména v benátské oblasti. Podle bublinek je označeno buď jako spumante (šumivé), nebo jako frizzante (perlivé, viz níže). To je z Itálie vše :)

Samozřejmě, že dobrá šumivá vína můžete koupit i z jiných zemí (Německo, USA, Austrálie, J.A.R., ČR ;), jednotlivé klasifikace by už ale přesáhly obsah tohoto krátkého shrnutí…

Šumivá vs. perlivá

Další rozdělení na šumivá a perlivá vína je rozdělení podle tlaku v lahvi a podle síly bublinek. Šumivá (spumante, sparkling) vína obecně by měla mít natlakováno alespoň 3 atmosféry, kdežto vína perlivá (frizzante, semi-sparkling) mají tlak cca od 1 do 2,5 atmosfér. Z toho vyplývá jednak různá míra destrukce lustrů/očí/štuků na stropě a jednak délka a vitalita bublinkových efektů.

Brut, Sec, Doux?

K tomu ke všemu najdete ještě na etiketě i kvantitativní označení podle množství cukru:

  • Brut nature – < 3g/l, bez doslazení, přírodně suché
  • Ultra brut, extra brut – 0-6g/l
  • Brut – < 15g/l, suché
  • Extra dry, extra sec – 12-20g/l, středně suché
  • Sec, seco – 17-35g/l, středně sladké
  • Demi-sec, semi seco – 33-50g/l, sladké
  • Doux – > 50g/l, velmi sladké

(Tohle si např. já nikdy nedokážu pořádně zapamatovat ;)

Pokud máte, zájem o další informace, doporučuji poklikat odkazy v článku – informací je tam nekonečně mnoho. Máte-li zájem o rozdělení českých šumivých vín, tak na oficiálních stránkách českých vinařů je tento pěkný přehled rozdělení vín v České republice.

Doufám, že jsem vás příliš nezahltil a že vám tento přehled pomůže při nákupu na Silvestra. Ono přeci jen lahev dobrého šumivého vína přijde na částky okolo 500 – 1000,- Kč a tak i když nejste super znalci a setkáváte se s kvalitním šumivým vínem poprvé, je dobré vědět alespoň o základních parametrech.

Jako bonus přidávám návod, jak bezpečně otevřít láhev šumivého vína od American Academy of Ophthalmology (Americká akademie očního léklařství ;)

Reklama

Komentáře

Pozdravy z Anglie!
Čtu si tu už nějaký čas. Pár bublinek k tématu:

„Bubbly“, jak se zde tato vína běžně nazývají, prý bylo objeveno náhodou, druhotným kvašením mladých vín při cestě z Francie přes La Manche (English Channel) sem k nám na ostrov. Slyšel jsem nedávno holedbání, že bublinky vlastně první pili Angláni. Kdysi dávno. Asi je tomu tak, viz pátý odstavec dolů na
http://www.champagnemagic.com/history.htm

S globálním oteplováním podmínky v jižní Anglii, která má s Francií mnoho geologicky společného (křída), nastávají stále příznivější pro místní produkci bílých vín, včetně šumivých.

Před mnoha, mnoha lety jsem se zůčastnil „Jahody a šampus“ mejdanu, kde se bláznivě a mladistvě soutěžilo o to, komu korek nejdále doletí na pěstěný anglický trávník. Stylem: „James, přineste ze sklepa další láhev a tentokrát více třepejte!“
V současné době ostentativní vypouštění korků je asi na podobné společenské úrovni, ehhhm, jako hlasité vypouštění…

Ano, přikláníme se spíše k methodě Americké akademie očařů. Diskrétně, ať už s utěrkou, či holou rukou, šampusem pšoukáme. Nevyplaší to domácí zviřátka, nepromarní se zbytečně ani síla. Bublinky se přelejí v plné síle do mrazákem vychlazených sklenic, aby pak, po krátkém přípitku, polehtaly hrdlo a nadnesly duši.

Cheers!

Jednorožec:

ahoy na ostrovy :) šumivky čili bubbly z UK jsem vynechal, ale četl jsem podobné věci, o půdě i o tom historickém původu, čort znáje…

vystřelovací párty – :DDD, má to silný falický podtext, ale tak přeci jen jste to asi prováděli v UK že? :))

co se týče metody otvírání, tak já z toho mám vždycky iracionální děs a taky pomaličku vykrucuju, utěrka mi vždy opravdu pomůže, hlavně psychicky (zbaví mě představy korku v očnici) :)

a až budu velký, naučim se vzrušující techniku SABRAGE – otevření lahve šavlí. detaily zde:

http://www.confreriedusabredor.co.uk/sabrage/tutorial.html

jedno video zde (portugalsky):

http://www.youtube.com/watch?v=E5dLgKElRBE

další videa:

http://www.confreriedusabredor.co.uk/events/video.html
http://www.brazilian-wines.com/cz/kestazeni.asp

Triviální což? :)

Pozn.: kdo by se bál, že tam budou střepy, tak se moc bát nemusí. vysoký tlak v lahvi jedna způsobí krásně čistý lom skla + obrovský přetlak odnese spolu s troškou vína všechny eventuální střípky pryč.

do čtvrtnice všeho dobrého, tady naprostý borec předvádí sabráž okrajem sklenky:

z toho evidentně vyplývá, že nepotřebujete ani šavli! :))

(doma to prosím nezkoušejte, a když už ano, tak se porísm alespoň natočte na video a pošlete to panu Cuketkovi :))

Hezký článek. Nicméně si myslím, že máte v článku pravopisnou chybu. francouzů se podle mě píše s velkým F

Docela pěkný článek. Stručný. Jen si myslím, že se vyplatí přidat nějakou tu kačku navíc, protože právě nad tím jedním tisícem Kč začínají ta opravdu zajímavá šumivá vína – pokud mluvíme o šampaňském. Jinak bych řekl, že lepší špičkové Prosecco, než podprůměrné šampaňské (při srovnatelné ceně).

maiin:

do podrobností jsem se nechtěl moc pouštět, protože nejsem expert. tohle je z velké části napsáno pro mne, abych v tom měl při nakupování konečně pořádek :) při nedávných zkušenostech sz vinoték jsem zjistil, že personál mele, mele a kloudné a relevantní informace o jednotlivých kategoriích ne a ne vypustit…

to s těmi cenami champagne vs. prosecco, s tím se myslím dá souhlasit. když se kouknu na nějaké ceníky, tak ty prosecca stojí tak 50-70% champagne. děkuji za postřeh!

šumivá vína, to je vzrušující kapitola sama o sobě, vidím to na …celoživotní vzevrubný a obětavý průzkum :)

jinak si myslim, prosecco nikdy nemůže mít takovou mineralitu jako šampaňský, a co jsem pil tak je to na mě moc sladký, dobrý prosecca stojej kolem 500 a champagne se da koupit i kolem 700 a ne nijak podradny :)

Monika se pokusila vložit klamný reklamní příspěvek. Editováno tj. smazáno. pan C.

Zdravím všechny, jsem someliér firmy Hruška, ze šumivého vína jsem dokonce i maturoval a o víno obecně se zajímám už několik let. A můj odborný názor na tento článek je velmi kladný, informace kvalitní a stručné, pro lajka atraktivní a poučné. Jen bych rád doplnil a uvedl na pravou míru jeden velký omyl a to sice historii š. vína.. nevzniklo při cestě z Francie do Anglie, to je marketingový blud společnosti Moet & Chandon, která vyrábí champagne s názvem Dom Pérignon, je to jméno právě toho mnicha který sekt měl vynalézt při převozu z Fr. do An. a při té cestě mělo nastat druhotné kvašení a při příjezdu na An. dvůr jim tam šumivé víno zachutnalo a bla bla bla.. je to legenda, ale nepřesná.. možná to tak i bylo, ale to je prvopočátek pouze vína champagne nikoli šumivého vína, to mělo vzniknout dokonce již v 5. století a měli ho vymyslet Římané, ale na to nejsou dostatečné důkazy, každopádně Dom P. žil v 17. stol, ale šumívé víno vyráběli vinaři již v 16. stol v Fr. oblasti Languedoc – Rousillon. Dom P. to tam obkoukal a dovedl temer k dokonalosti, protoze do te doby bylo š. víno nic moc chutné a hlavně až 80% lahví jim při kvašení vybouchlo, takže nic moc biznis. No každopádně Dom P. vymyslel lis na champagne, mohl lisovat celé hrozny, takže tím pádem i z č. odrůd dělat b. víno, zavedl anglické lahve s tlustějšími stěnami, zavedl korkové špunty, zavedl agrafy z konopného provázky, zvýšil kvalitu mícháním různých odrůd a výběrový sběr, ale NEVYNALEZL ŠUMIVÉ VÍNA :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)