Macarons

Z archivu
cuketka.cz_macarons_test2

Věřte, nebo ne, ale tahle krabice křehkých oválků s krémem dokáže rozdělit život každého milovníka sladkostí na dvě etapy. Období před macarons a po něm. Po návratu z Paříže vím, o čem mluvím… ;)

Ať už jste v kterékoliv fázi, vězte, že vaše zorné pole je pod palbou macarons od Pierre Hermé z aktuální kolekce 2009/10.

Přivezl jsem si je z výletu do Paříže a rád bych vám na nich ilustroval všechny taje a kouzla fenoménu macarons, který se postupně objevuje i v Česku.

Macarons, pusinky et al.

Co jsou vlatně ty macarons (česky a roztomile makrónky) zač? V zásadě jsou to dvě lehké a nadýchané mandlové pusinky slepené většinou máslovým krémem. Pusinky i krém se dochucují. Někdy k sobě náplň i pusinka chuťově ladí, jindy jsou v kontrastu a záleží pouze na fantazii cukráře, jak se na nich vyřádí.

Jako v jedné z mála oblastí (cukrařiny) jsou u macarons (týká se to hlavně pusinek, ne krému) povolena barviva. Používají se syté pastelové barvy, třpytivé povrchy, nejrůznější poprašky a třeba i lístkové zlato na přizdobení. Vizuální efekt doplňující rafinované příchutě zkrátka musí být dokonalý! ;)

cuketka.cz_macarons_6

Odkud se vůbec vzaly? Odpověď není jednoduchá. Pusinky jako takové, ať už prosté sněhové, kokosové nebo mandlové, znají cukráři po celém světa a už pěknou řádku let. Na tuhle konkrétní formu macarons si ale dělají nároky Francouzi a jejich velké cukrářské domy (např. Ladurée, kde si nyní za jeden kousek účtují 4 €, první foto).

Ve dvacátém století se ale objevily na více místech Evropy. Svou vlastní (lucemburskou! ;) variantu mají třeba i Švýcaři ve formě Luxemburgerli.

cuketka.cz_macarons_7

Pierre Hermé (druhá fotka je z čistě „makronkového butiku“ s makronkovým stromem ve výloze ;), od kterého mám svoje „vzorky“, zase rozpumpoval novou vlnu zájmu o macarons na přelomu tisíciletí.

Začal v japonském Tokyu, až pak masil neobvyklými příchutěmi a neskutečnými designy i domácí publikum. Nedávno dokonce k macarons vydal i knihu receptů a techniky.

Křupnout a zemdlít

Abych vás uvedl do obrazu. Současná mánie okolo macarons nabyla takových rozměrů, že se na ně v Paříži stojí obrovské fronty (Ladureé). Pierre Hermé zase pro macarons vyhradil specializovaný butik. I když je úplně zastrčený a uvnitř je nastraženo asi osm hbitých prodavaček, designové dveře na fotobuňku jsou věčně zablokované frontou až ven.

cuketka.cz_macarons_2

Macarons se vydávají v sezonních kolekcích a na nové příchutě se čeká s napětím. Teď zrovna měl Hermé venku zimní kolekci říjen 2009 / únor 2010 s 18 kousky (aktuální katalog v PDF). Co vám budu povídat, je to prostě šílenství… ;)

Abych si macarons uvedl i do našeho kontextu, připravil jsem si takovou malou ochutnávku. Vedle těch přivezených od Pierre Hermé (12 ks 24 €, na obrázku vlevo), se mi v Praze podařily sehnat u Paula (12 ks 199 Kč, uprostřed) a v cukrárně Saint Tropez (1 ks á 25 Kč, vpravo). Pravděpodobně se budou dělat i v nové francouzské cukráně Millème, ale podle informací přímo od zdroje až před Vánoci nebo v lednu. Pokud máte další zdroj, dejte vědět! ;)

cuketka.cz_macarons_3

Jak má vůbec takový správný makronek vypadat a chutnat? Ideální pusinka má kulatý tvar a naprosto hladký povrch bez prasklin, hrbolků či vyboulení. Při své bázi je kolem dokola zvrásněná, což je přesně místo (říká se mu „nožka“), ve kterém se při pečení nadzvedávala.

Co se týče textury, ta musí být na povrchu křupavá, uvnitř zase ještě trochu vlhká a rozplývající se na jazyku. Ne lepivá! Krém, kterým jsou obě pusinky k sobě přilepeny, musí být ochucen tak akorát a mělo by ho být akurátní množství. Ani ne málo (suchá), ani ne moc (tučná, přeslazená)! Textura je tady skutečně rozhodující, protože pokud není zvládnutá, ruší vám vnímání chuťové kombinace… ;)

Tohle mají naprosto dokonale zvládnuté u Pierre Hermé. Ať ochutnáte jakýkoliv kousek, vždycky má naprosto hebkou až sametovou texturu, která se rozplývá na jazyku a nelepí. Takové jedlé obláčky prostě… ;) Nejvíc mi chutnaly všechny varianty s čokoládou, kterou Hermé dává vždy jednodruhovou a s lehkým podbarvením ovoce. Macaron vlevo tak nese název původu použité čokolády Chuao a je dochucený černým rybízem i s jednou bobulkou přímo v krému.

cuketka.cz_macarons_4

Jak vidíte na dalším obrázku, macarons od Paula jsou nejmenší. Při ochutnávce byly bohužel nejvíc lepivé a trochu i suché. V příchutích se Paul drží jednoduchých základů (čokoláda, karamel, pistácie) bez kombinace.

Když už makronku u Paula, tak spíše jejich větší rozměr, který podle mě nemívají tak tuhý. I tak si ale musíte dávat pozor, v pražských prodejnách jsem opakovaně zahlédl ošklivě rozpraskané nebo zase úplně placaté varianty (smutná česká nekonzistence).

cuketka.cz_macarons_5

Poslední kousky ze St. Tropez se drží docela obstojně a v textuře jen lehce zaostávají za těmi od P. Hermé (mandlová moučka je více nahrubo).

Co je na nich ale (oproti těm od Paula) skvělé, je to, že se během roku neustále střídají jednotlivé příchutě. Teď třeba banánová, malinová a karamelová. Ještě se mi nestalo, že bych tam narazil na identické varianty ve dvou návštěvách po sobě! ;)

Až je tedy příště uvidíte, nic se jejich křiklavých barev nebojte a mazejte ochutnat. Příchutě si klidně nepište a nechte se schválně překvapit. Já to mám takhle úplně nejraději. I když už je člověk na ty božsky sladké vjemy připraven, nová chuť překvapí vždycky… ;)

Tak co, jste ve fázi před, nebo po macarons? Kdy jste je měli naposled nebo kde je nejraději nakupujete? Máte nějaký tajný tip, kde je koupit v Česku? ;)

Reklama

Komentáře

Jednoznačně PO. Existuje jen málo věci které se doma nikdy nepovede udělat a macarons jsou jednou z ních. I když je na netu milion receptů, užitečných rad atd stejně se mi nikdy nepovedou. Nemám na to a tak pro mně zůstávají malým tájemstvím. V Praze žádný tajný tip asi není, já mám stejné zdroje – Paul a St. Tropez.

Já jsem ve fázi před a po tomhle článku nevím, jsetli to chci ochutnat. Už mám těch závislostí nějak moc.

před:-) vůbec pusinky jsou por mne spíše méně vábivou záležitostí, ale článek je tak chutný, že asi na ně někam vyrazím(a nejhorší pak bude, že se je budu snažit vyrobit, ech, uz to viídm:-)

Jsem ve fázi Po, poslední jsem snědla včera.
Kápla jsem na fialkové, ty jsou boží.
Nemůžu se tu teď více rozplývat, musím se věnovat návštěvě ;-)

Ehm, u Paula jsem jich pár ochutnal (kus á 60,–) ale nenašel jsem žádnou s příchutí hovězího stejku. Nijak výrazně mě to nezaujalo.

Díky za článek, makronky jsem objevila už před několika lety a okamžitě jsem se zamilovala. Od té doby je vyhledávám na všech dovolených v zahraničí, protože u nás se zatím moc výrobců nenajde. Nejvíc výrobců a nejlepší makronky mají ve Francii. Makronky od Paula jsem měla 2× a nenadchly mě, poprvé byly moc rozmáčené od náplně, podruhé už to bylo lepší, ale náplně nemají moc zajímavé a mají je pořád stejné. V St. Tropez je to lepší, náplně mají zajímavé a hlavně je obměnňují. Mandle mají mleté víc nahrubo, takže celkově nejsou tak lehoučké jako třeba v Ladurée, někdy je těsto trochu sušší, ale v Praze jsou jednoznačně nejlepší, ráda tam na ně chodím a nechávám se překvapit novými náplněmi. A co Vy, pane Cuketko, jak jste pokročil v testování jejich přípravy, před časem jste psal, že to zkooušíte?

Tak jsem se těšila, až z titulní strany zmizí ta báječná vejce Benedict, že si moje mlsná odpočine a Vy je nahradíte makronkami!!! To je už skoro nehumanní!
Já na ně nikam nechodím,i když je miluju. Závislostí mám už tak dost. Ale velmi povedené pistáciové v mini provedení podávali jako petit four v Céleste.

Achjo, tak samozřejmě PO. Cokoli sladkého mě nikdy nenechávalo klidnou. A to se má vydržet, takovéhle fotky??

Ještěže mi od pečení cukroví zbyly bílky a mleté mandle, tak už se mi tu suší dva plechy čokoládových makronek – takže jsem teď vlastně i PŘED, že? :-D Ale ještě budu muset nějakou tu hodinku vydržet a tohle by se mi teda fakt nemělo dělat – budu mít olízaný monitor :P

to sa mas, ja sa tiez chystam vykonat put k panovi Hermemu.
LidiaB – mozem Ti z Hermeho kucharky ofotit recept na jeho makarony, pisal to spolu s Dorie Greenspan a ta sa urcite postarala o to, ze to pojde spravit aj doma…

10. je, taky bych moc ráda zkusila PH recept, můžu taky o něj poprosit?

Jinak teď jsem je udělala podle receptu tady http://www.puregourmandise.com/…ttes/014.htm
Zatím jsem ve fázi zasychání, takže nevím, jaký bude konečný výsledek. Zaujal mě tam trik s položením více plechů na sebe, což má napomoci vyběhnutí a vzniku rantlíku dole – je to podobné triku pana C. u pain a l´ancienne – hodně tepla zdola najednou. Tak uvidim, jestli to zafunguje :)

Nejvíc mi chutnají ze St. Tropez. Chci varovat před makronkami od firmy Bon Bon (mají stánek v Metropoli Zličín). Jsou tak tvrdé, že byste s nimi mohli někoho zabít a i jinak nedobré.

ja myslim, ze jsou hodne podobne ceskym laskonkam. Ma nejoblibenejsi verze je pistaciovy u Paula v Montpellier. Hmmmmm. A hned jsem sentimentalni.

Jsem ve fazi po. Delam doma a trvalo mi nejakych patnact varek dostat se do stavu, kdy se za ne nestydim :) A Hermeho zase tak moc nemusim, lepsi mi prijde Ducasse, co se tyce makaronu.

Makaronky jsem ochutnala pouze v Café St. Tropez, ale byly vynikající. Nejvíc mi chutnal pistáciový, ale malinový ani karamelový nebyl špatný ;-)

mimochodem, kdyz se clovek pousi makronky s nejakou tou maslovou naplni vyrobit, jak dlouhou maji trvanlivost?daly by se treba pouzit jako vanocni cukrovi – ozvlastneni?

22.
takový nápad jsem měla včera taky:) – proč ne, koneckonců co jiného je třeba kokoska než makronka – a kokosky dělám každoročně (lepím je máslovým krémem s tečkou rybízového želé na linecké kolečko a máčím spodek v čokoládě, jako jsou velké kokosky v cukrárnách, takže jsou taky s máslovým krémem) a vydrží bez problémů.
Problém se včerejšími makronkami je ten, že jich zbývá momentálně asi čtvrtina, no :)

14.
ano, BonBon mě taky hodně zklamal. A to nejen u makronek, i pralinky mají nic moc, přitom zřetelně dražší než belgické. Chtěla jsem podporovat českou cukrovýrobu namísto cizácké :), ale jaksi si to zrovna BonBon nezaslouží, no.

Také jsem ochutnala ty z Café St.Tropez. Což o to, dobré byly, ale já pusinky moc nemusím. Takže ochutnat jeden, dva kousky…a mám vystaráno na dlouho. :-)

Celé dlouhé roky co jezdím do Francie jsem macarons jen okukovala. Tu měli malé, onde větší.
Ono se tam taky nedá ochutnat všechno najednou, že?
Až letos koncem října jsem si koupila čokoládový macaron (velký jako dlaň) u Paula v Paříži. A byla jsem zklamaná. Přeslazený, moc lepivý :-(
To nemusím, řekla jsem si.
Pak jsme trávili skoro měsíc na statku u Le Mans, kam jsem chodila do pekařství pro bagety. Jednu velmi propečenou pro statkáře a jednu méně propečenou pro mne. Málokdy jsem odcházela bez nějaké té sladkosti. Jednou Paris-Brest, podruhé Eclaire au cafe, potřetí religieuse, ale stále jsem očumovala krásně vyskládané macarons. Zelené, béžové, hnědé, fialové. Neodolala jsem a ochutnala. A byla jsem jsem ztracená. Dejte mi jich 100 gr, s´il vous plait. Bien sur, madame, 3, 50 eu. Bon appetit.
Druhý den jich bylo už 200 g. Něco tak výborného jsem dlouho nejedla. Stala jsem se váženou zákaznicí. Občas jsem k nákupu dostala i něco navíc. Tu domácí čokoládu, tu pár macarons navíc. Dokonce přišel soused a říkal, že pekařka chválila ty české návštěvníky :- )))
Chystám se je vyzkoušet i doma, ale prý to není nic jednoduchého!
Tak doufám, že si tu budeme vyměňovat zkušenosti ;-)

Ja jsem take ve stadiu „po“, ochutnala jsem je v Parizi v mistni boulangerii, kam jsme si chodili pro snidani. Byly moc dobre, az jsem se divila, jak mi mohou chutnat, kdyz mi ceske pusinky moc nejedou. Skoda, ze jsem v te dobe nevedela o PH.
Pane Cuketko, pridavam se k Martine 68, jak jste daleko s testovanim domaci produkce? Uz mate nejake tipy, jak predejit katastrofe?
Bali, plne souhlasim, bylo by dobre si zde vymenit zkusenosti, co se komu osvedcilo a treba se z toho da nejak dohromady uplacat ten zaruceny recept :-) My snad uz do mesice budeme mit troubu, tak bych ji rada zajela prave na makronkach, uff, docela vysoka meta :-)
Nasla jsem tuto bizarnost, tuto variantu bych si klidne odpustila a je to pry recept primo od Pierre Hermeho!
http://www.davidlebovitz.com/…cookies.html

Ja nejsem ani pred, ani po, ale primo „v“… Macarons si davam vsude, kde je maji – na vylete v Londyne na me kamaradi koukali, zda jsem se uplne nezblaznila, kdyz dam za „par susenek“ 15 GBP… Nejvic mi chutnali u PH, ale karamelovy od Laduree je naprosta bomba. Lehce zklamana jsem byla u Paula (mela jsem sadu malych a 2× velky cokoladovy – nebylo to hnusne, ale nebylo to ono). A totalni karastrofa – BonBon – chemicke prichute a kamenna konzistence. Nechutnaji mi ani ze Saint Tropez – podle me nemaji spravnou konzistenci. Doma je nejsem zatim schopna vyrobit, ale jeste se nevzdavam :-)

Fáze „po“ :-D
Říkala jsem si, co na tom může být tak zvláštního? Vždyť to vypadá jako naše pusinky. A ty moc nemusím. Vůbec nejsem velký konzument sladkého. Ale byla jsem příjemně překvapena!

http://nd02.blog.cz/…47625_o2.jpg

Co barva, to příchuť. Lehce se rozplývaly na jazyku a vůbec nebyly přeslazené. Těchto cca 16 ks bylo za 12,– EUR.

Minulý týden mi přišel poštou balíček – ochutnávka z oblasti Le Mans (viz. komentáře 5 a 26) :-)

http://nd02.blog.cz/…47399_o2.jpg

Jsou o fous menší a i vzhledem k tomu, jak náročnou mají za sebou cestu, báječné. Fialkové jsou opravdu nejlepší. Bali, ještě jednou díky!

Doma se na přípravu macarons v žádném případě nechystám. To si raději počkám třeba zase na záhadný balíček :-)))
P.

Ještě jedno foto výborných macarons z Boulangerie et pâtisserie Chaplin z PRUILLE L´EGUILLE u Le Mans ;-)
Ochutnávka zde.

Taky se nacházím ve fázi „po“ :o) Makronky mi zachutnaly moc, i když (jako někteří ostatní výše) klasické pusinky moc nemusím. Na domácí výrobu se ale nechystám. Makronky jsou na mě hodně sladké, takže mi stačí pár pro chuť jednou za čas.

Mohla bych poprosit o makronkový tip v Londýně? Paříž právě není na pořadu dne. :)

to Ka:
ja nakupovala v Londyne v Laduree tady – Ladurée at Burlington Arcade, 71–72 BURLINGTONARCADE – je to tam malicke, ale pani/slecna prodavacka byla strasne mila a pak je tusim v Harrods…
Dobrou chut :-)

ad domácí pokusy:

něco už jsem také zkoušel, ale musím říct – ohne prtel!!! :) prostě není to žádná legrace, ale určitě tady něco na blogu spáchám, to si pište :)

Já určitě po. Doma jsem je jestě nezkoušela, ale chystám se na pokus na vánoce. Jen čekám na novou zásilku z amazonu, mezi kterou je http://www.amazon.com/…p/0811868710 a jeden PH tez. V něm bohužel recept na originál PH makronky neni, ale kdyby se se mnou nějaký frankofonní makronkový milovník chtěl podělit o překlad originál receptury z The Patisserie of Pierre Herme, tak rada poskytnu. Mam to bohužel jen ve francouzštině a tu nezvládám:-)

Překladatelku bych měla (ona umí dokonale francouzsky, já umím slušně vařit a péct). Tak kudy do toho? Risknu to: renata.eremiasovauzenacvolnycz

já jsem na ten originál recept koukal v paříži v knihkupectví :) hermé pracuje s bílky, které něchá několik dní odstát v chladničce (sníží se obsah vody). pak děla mákarónky přes italskou pusinku, tj do sněhu se zašlehává horký sirup 118 st C, pak spolu šlehá do 50 st C, smíchat s mand. moukou a peče při 185 st. C :)

spíš by mě zajímalo, kde sehnat mandlovou mouku. našel jsem jenom ve fialovi balení po 6kg za 1400 Kč, nějaká zdravá výživa? samo jsem zkoušel dělat i doma (mixér, vysušit v troubě, prosít), ale je to děsně hrubé :(

Asi se mi budete smát, ale já o tomhle nikdy neslyšel. Takže díky za tip :-).

Mleté mandle (almond meal) mají v M&S, ale je to dost malý a drahý pytlíček a nevím, jak na jemno. Podle blogů v USA mandle namelou spolu s cukrem, resp. promixují, ale asi mají silnější stroje. Já si mandlovou mouku přivezla z Londýna, ale makronky se mi pekelně nevyvedly :-( . Možná zkusím znovu…

41: mam normalni obyc sekacek od moulinexu – staci parkrat protocit a je z toho mouka, pak prisypat moucku (s protihrudkovacim skrobem, pokud to prezijete), znovu protocit a je to – vysledky jsem posilal na fb :)

Jestli to neni vylozene rozkouskovane, ale spis mazlave, tak je to uplne OK (ostatne vetsina tech receptu, co se daji najit sama rika, ze jemnoucke to nikdy nebude a neni to problem).

M.:

no asi mi taky nezbyde nic jiného. ale potom jak jsem ochutnal ty PH tak ta textura byla někde uplně jinde (než domácí poku a pražská nabídka), bojím se že v tom hrála roli jemnost moučky, ale třeba ne :) nechám se překvapit, at žijou pokusy!

Tak po nedavne navsteve Vidne uz jsem tez ve fazi PO..ale obavam se, ze nikdy nezapomenu..byla to nadhera..neco jako sladky nejluxusnejc kolacek-oblacek, ktrey se jemne rozpustil a zanechal za sebou tu nejuzasnejsi chut v mem zivote :p

Takže já moc děkuju panu Cuketkovi za novou závislost :-)))Zaběhla jsem si pro makronky do Cukrárny Saint-Tropez a jsem naprosto ztracená! To je tak něco úžasného!!! Včera jsem tedy ještě vyzkoušela makronky od Paula a to už není taková jízda, i když pochutnala jsem si taky :-)))

Musím se přiznat, že na mě jsou dost sladké. Ne, že by nebyly dobré, to zase jsou, ale závislost si nich nevybuduju (měla jsem jeden levandulový z pražském Saint Tropez a pár různých kousků ve Francii)

Dnes, vlastně už včera, jsem se stavila v Café St. Tropez pro Tříkrálový koláč (sice den po, ale prostě jsem ho musela ochutnat a dřív jsem se tam nedostala) a nově tam inzerují cukrářské kurzy. Koná se to přímo tam (ve výloze :-) a za provozu, s českým překladem, tedy skvělá příležitost jak se konečně vypořádat s makronkami!

tak nově viděny v Erhartově cukrárně,ale nezkoušeny

55: Potvrzuji Erhartovu cukrárnu, viděny, ochutnány, mají lehce ovocné chutě a jsou moc dobré. :o) Navíc jsem si je vezla ve velmi elegantní krabičce, aby se mi neotloukly – nádhera!

Z trochu jiného soudku, hledám další příznivce mých z nejmilovanějších italských amaretti(ů) morbidi(ů), pusinek bez krému, ale zato s neodolatelnou vůní hořkých mandlí… Při každé cestě do Itálie slintám už od Innsbrucku. U nás viděny u benzinek Agip, ale pozor, nebrat! Přeslazené, průmyslové. Dají se někde sehnat?

Já jsem tuhle dobrotu dostala jako dárek, když mě navštívila známá z Japonska – v elegantní krabičce, několik příchutí, z nichž u mě zvítězila (jako vždycky) matcha.

V pátek jsem šla kolem Saint Tropez a zastavila se na dopolední ochutnávku :-) V nabídce byla spousta zákusků, několik i v praktické verzi „mini“ a čtyři druhy makaronů. Ochutnala jsem makaron kaštanový, zelený čaj a passionfruit. Na všech, obzvláště na tom posledním, jsem si málem vylámala zuby. Přichutě fajn, ale čekala jsem, že se rozplynou v ústech stejně, jako když jsem je o dovolené ochutnala ve Francii…

59: Souhlasím s Naďou (62), chodím tam docela často a makronky byly vždycky vynikající. Pokud tedy byly, po 16. hodině bývají vyprodané.

Hlásím se do klubu těch, co jsou PO. Život už nikdy nebude stejný. Nejlepší byla levandulová!

Musím nahlásit zklamání, i když ne mé osobní. Sestru jsem vzhledem k přečtení článku a s tím souvisejícím poslintáním klávesnice navedla k nákupu v Milleme a říkala mi, že jí vůbec nechutnaly a byly tvrdé. Tak nevím, kde udělali soudruzi chybu. Třeba jen špatná várka.

57: Amaretti morbidi už se sehnat dají. Má je v obchůdku vedle své restaurace Emanuel. A jsou to přesně ty správné. Než jsem koupila, dostala jsem ochutnat.

Dostala jsem krabičku macarons od pražského Paula a hned mne zaujala informace na šítku: Vyrobeno v závodě, který zpracovává gluten, rybí maso. Asi je někomu daruji ;-)

70: Toho bych se neděsil, lepek v pekárně tak nějak čekám a rybí maso dávaj do baget.

Gluten mne nezarazil, jen jsem citovala větu.
Ale ryby už ano. Ale teď už jsem docela klidná ;-)
Bude li mít čokomacaron příchuť sardinek, bude to zcela normální ;-)

Bali:
Jasně, macarons jsou přece známé svými nespočetnými chuťovými variacemi :-)

Konečně po… po delší válce konečně vychytána i příprava. Doma už to nikdo nemůže ani cítit, ale to vůbec nevadí :D Hlavně, že už vím, jak na to! :)

Já už je i zkoušela dělat doma a DOPORUČUJU!!! Napoprvé vyšly bezva a už se těším na další. Normálně jsem do nich dala mleté mandle z Tesca (akorát je asi melou i se slupkou, takže byly makronky zajímavě kropenaté), obyč cukr krupice a moučka a šlehala jsem tyčákem-kitchen aid nemám-nevejde se mi do kuchyně. Pekla jsem v prastaré plynové moře, na normálním hliníkovém plechu. Vážně nevím, co z toho všichni dělají za vědu, pokud nejste úplní začátečníci, vyjde to.

Bali: No a taky varování o tom, že po rozmrazení znovu nezmrazovat, takže asi je dováží kdoví odkud k nám a jenom je tady rozmrazí, čí co každopádně z Erhartovi cukrárny mě i když byli popraskanéchutnali daleko víc než od Paula…

Dneska jsem ochutnala čokoládové a citronové makronky z La Gare. Na české poměry jsou povedené. Křehké těsto, výrazná chuť krému, ale pro mě byly moc sladké. V mém pořadníku jsou první makronky ze St. Tropez (jsou méně sladké a víc se rozplývají), o kousek horší jsou makronky z La Gare a o velký kus za nimi makronky z Paula.

Minulý týden jsem se plahočila tam a zpátky po Champs-Élysées a hledala butik Pierra Hermé a našla jsem ho. Sice mi tělo po takovémto výkonu v tropickém vedru málem vypovědělo službu, ale za posezení v parku před Louvrem spolu se sáčkem makrónek z tohoto butiku to stálo!! :-) Velmi zajímavé kombinace chutí a jejich mandlové pusinky jsou asi nejrozplývavější jaké jsem kdy měla. Děkuji za tento článek pane Cuketko, bez něj bych o tenhle zážitek přišla!

Nejlepší macarons, které si pamatuji, jsem si náhodou koupil v sedm ráno v pekařství vedle trhu v malém francouzském městečku Ferney poblíž Ženevy. Nadchlo mě, že obyčejná pekárna, kam místní chodí spíš pro běžné pečivo, dokáže dělat makronky na úrovni. Slušné jsou i ty, co vyrábí vídeňská Oberlaa pod názvem „Laakronen“.

Přidal bych další tipy: Batida ve Varšavě, Savini v Milaně a Pascal Caffet, několikanásobný mistr světa v cukrářství.

Teda to je nádhera, já se na ně chystám letos na Vánoce, tak uvidíme, jak se povedou!

Pokud se chystáte do Bruselu, doporučuji makrónky od Jean-Philippe Darcis (blízko Grand Place). Byly výborné, deset za cca 11 euro. Pak jsem měla nějaké v Chocopolis, ale ty mi teda vůbec nechutnaly..

↪ 41 pan Cuketka: Zdravím, nevím, jestli to je ještě aktuální touha, ale mandlovou mouku můžete koupit na našem e-shopu (tedy za pár dní). Zrovna přišla ze Španělska.

na makronkach mam totalni zavislost!! Drive jsem si je nechavala posilat primo z Francie, ale od te doby co jsem je objevila zde http://www.fler.cz/zbozi?… uz neobjednavam jinde. obvykle reklamu nedelam ale nyni proste musim, jsou bezkonkurencni!

Když jsem byli v Paříži, chtěli jsem si tam makronky koupit, ale zdálo se nám to na tak malou sněhovou pusinku dost drahé. Když jsem je potom doma hledala na iternetu, zjístila jsem , o co jsme přišli. Našla jsem si ale cukrárnu St. Tropez, do které jsem si pak i zašli. Makronky mi chutnali moc (teda nám všem doma:D) Ve zmíňované cukrárně pořádají i kurzy, kde se můžete makronky naučit péct. Komu by se ale chtělo platit si kurz za 2 000Kč, když si recept můžu najít na internetu. Za vysvědčení jsem dostala i knížku Iveta a sladká Francie, protože ráda peču Francouzské dezerty mě nadchly. V této knížce je i recept na malinové a jahodové makronky. Než jsem byli v St. Tropez, zkoušela jsem je asi 2 krát doma, bohužel marně. Ale řekla jsem si, že to budu zkoušet dál. Pekla jsem je včera, když mamka byla v práci a nestačila jsem se divit. Po upečení byly makronky krásně hladké, ani jedna hrudka, dokonce se mi dole upeklo i takové to popraskané, na čem stojí „klobouček“ no prostě dokonalá makronka. To jsem nedělala ani přímo podle receptu. Nedala jsem tam celé barvivo, polovina barvy bylo Holanské kakao:D Takže byly hnědé, kakaové. Protože jsem doma nenašla mandle, tak jsem tam dala mandlové a kokosové aroma. Medový krém jsem si taky vymyslela. Prvně se mi zdaly trochu tvrdší, ale když jsem je asi hodinu nechala v ledničce, tak se rozpadaly, jako ze St. Tropez. Nejlepší ale byly, když jsem si je dala až teď ráno, protože se ty chutě ještě více propojily. I můj brácha, který sladké moc nejí a ode mě už vůbec ne, řekl že mu chutnají. Chtěla jsem tady dát fotku, ale nejde mi to vložit. Tím bych vám jen chtěla říct, ať to doma nevzdáváte a zkoušíte to dál. Když jsem to já dala na potřetí a je mi 14, tak to zvládnete určitě i vy:-)

87.: Díky za tip, dnes jsem si vyzvedla třešňové a karamelové a musím zde paní udělat reklamu taky, jsou výborné!

Jsem ve fázi PO. Letos jsem je poprvé ochutnala v samotné Paříži a s chutí a nadšením jsem si vystála frontu v Ladureé. Už jen kvůli nim bych se do Paříže ráda vrátila… ;)

Kristýna: měla jsem Ladurée i od Hermé a ty druhé mi přišly o trošku lepší;-) No ale oboje byly fantastické:-)
Má domácí výroba vypadá tak, že po roce zkoušení, kdy se mi nepovedl fakt ani plech (možná pár kousků) jsem se dopracovala k tomu, že se povedou z 50 %. Tj. jedna várka ano, druhá ne, dělám většinou větší množství naráz, vícebarevné a více náplní.
Nejhorší jsem měla v brněnské Olympii v nějakém obchodě s pralinkama, kde bylo i pár makronek, ty byly fakt odporné a zřejmě i staršího data.

Dobré makarónky mají v Maison Larnicol v Paříží, v Latinské čtvrti. Doporučuji.

Zkuste Bakeshop na rohu Kozí a V Kolkovně v Praze. Makronky jsem tam neochutnávala (jsou na můj vkus málo vzdušné oproti pusinkám), ale pusinky tam mají rozhodně NEJLEPSI, jake se daji v Praze sehnat.

Zkusila jsem makronky z nově otevřené prodejny ve Štefánikově ulici, o které se psalo na Scuku, ale jsem zklamaná. Jsou velikosti dětského piškotu za 32 Kč, což je více než v Café St.Tropez. Prý je peče Iveta Fabešová. Vypadají domácky, někdy tvar není úplně dokonalý. Roztomilé jako dárek od kamarádky, ale ne za ty peníze. Koupila jsem si na zkoušku karamelovou a pistáciovou. Obě byly na můj vkus dost přeslazené, zanikly tak příchutě, zvlášť u karamelové.
Zrovna minulý týden jsem si dávala makronku v Café St.Tropez (teď nevím, jestli tam stojí 25 nebo 29 Kč) a je větší a lahodnější.
Úplně nejlepší poměr cena/výkon mi vychází u makronek od laskominy z Fler.cz, ale ta teď píše, že se chystá na svou cukrárnu. Škoda, zrovna karamelové měla naprosto úžasné.

↪ 94 Naďa: Ty dražší dělá IF, ty levnější jsou jakýsi podivný noname dovoz z Francie. Všichni ve městě určitě čekali něco víc promyšleného a pokud to radikálně nezlepší, tak jednoznačně zklamání…

Zkoušela jsem je upéct podle prosincového vydání Apetit, bílky jsem nechala den odstát, povedly se, jen plnící krém bych změnila…

↪ 98 Kopeček: makronky jsou bezlepkové přirozeně („mouka“ je v nich přeci mandlová). Pro jistotu se ale vždy poptejte, v Praze např. v Erhartově cukrárně nebo v Café St. Tropez

Výborné makronky mají ve Štefánikově ulici, nově mají od laskominek za 25 kč a ty od Ivety Fabešový jsou sice dražší, ale taky moc dobrý. Nevím, jak pan Cuketka může doporučovat makronky z Erharta…s makronkami nemají na chut´moc společného:(

↪ 102 Lada: Upřímně řečeno Česko ještě pořád na špičkové makronky čeká a Nos Macarons (ani předchozí vyjmenovaní) to zatím určitě nespasí :)

↪ 104 Lada: Tak třeba v případě Nos Macarons jsem čekal víc než nějaký no name dovoz „odněkud z Francie“. Na to, že je to jádro sortimentu (a ne doplněk ke stávajícímu), je to zklamání. Chci tím taky říct, že prostor na špičkově zpracované makronky domácího původu je tu zatím fakt neomezený (rád bych přidal 5 vykřičníků, ale protentokrát se udržím ;)

tady někdo asi špatně rozumí, ve Štefánikově mají makronky od Ivety a od laskomin, včera jsem si je tam kupovala

tady někdo asi špatně rozumí, ve Štefánikově mají makronky od Ivety a od laskomin, jak už jsem psala v příspěvku 101, včera jsem si je tam kupovala

Nějakou dobu jsem žil ve Francii a lepší makarons než od Ivety Fabešove jsem v Čechách neměl

Tak to je teda smutné, protože když jsem si je kupovala od laskomin přes Fler, byly větší, měly lepší chuť a stály půlku.

25 Kč je myslím běžná cena, každý přece ví, že kamenný obchod je vždycky dražší

↪ 111 Lada: Jestli vás láká psát do diskuze pod různými přezdívkami, bývá „slušností“ přesednout si alespoň k jinému počítači s odlišnou IP adresou a zvolit méně nasraný tón. Takhle si tu akorát vyrobíte ostudu :)

Brasserie La Gare na Praze 1– byly výýýborné, ale nemám srovnání, jinde jsem neochutnala :-)

↪ 114 Dagmar: Ano, v Zastávce i v bistru Franz. Dělala jsem slaný karamel i doma a byl výborný.

Komentáře jsou uzavřeny.