Nové české foodblogy

Jejejej! Cuketka nepíše a místo toho běžkuje, běžkuje a běžkuje. Mezitím než pro vás uvařim další pochutnání, představuji několik nových zajímavých webíků, na kterých si teď poslední dobou rád smlsávám. Některé už možná znáte, některé jsou naopak v úplných začátcích, přesto skýtají nezanedbatelné množství pochutinového textu a fotografií.

Šárčiny stránky

V současné době asi nejrozjetější foodblog, který najdete na adrese http://dolcevita.blog.cz/. Většinou originální recepty z vlastní tvorby, nebo alespoň hodně zajímavé převzaté receptury. Všechny novější články jsou navíc doplněny velkým množstvím perfektních fotografií. Pro začátek doporučuji třeba aktuální článek o sezonní specialitě, jakou je dozajista polární dort! Doporučuji .)

Recepty Mr. Carrota

Mr. Carrot se na adrese http://recipesbycarrot.wordpress.com/ drží hlavně prakticky vyvedených receptur. Všechny vypadají solidně, uvěřitelně a ověřeně. Samozřejmě nechybí ani skvělé ilustrační foto! Na své si přijdou zejména vegetariáni a přiznivci čerstvé stravy (např. zajíci)!

Mánkův „Rybí restaurant“

Jeden z prvních tematicky zaměřených foodblgoů v ČR najdete na http://manek.bloguje.cz/. Zaměřeno hlavně na ryby, čili všechny lahodné dary vodní říše. Občas se vyskytnou i originální výstřelky jako např. smažená zmrzlina, ale hlavní téma vždy zůstává. Pokud tedy chcete mít v kuchyni něco společného s rybami, zajděte nejdřív na pokec k Mánkovi! ;)

Jirkův webík nejen o Pu-Erhu

Gastronomicko-bloggerskou čtverku uzávírá čajový mistr Jirka, který na svém teablogu http://jirka.oukej.cz/ seznamuje čtenáře s tajemným čajem Pu-Erh. Pro mne osobně docela neznámá kapitola, takže všechny články a fotky ihned baštím i s čajovými lístečky!

Pěkně se nám to rozrůstá, viďte? Máte-li tip na nějaké další fůdbločky, šup-sem-stym!

Reklama

Komentáře

U me jednoznacne boduje dolcevita.blog.cz :-) Veskery material je puvodni a z textu sala zkusenost a laska k dobremu jidlu. I fotografie se lepsi.. Jen tak dal! :-)

no necital som ich, ale po prvej navsteve je teda ta Sarcina stranka dost megalomansky velka a z toho Jirku mam zase divny dojem, ked tam vidim rovnaku sablonu WP ako tu, pride mi to ako kopirovanie, ked dva weby o strave vyzeraju rovnako

aby to nevyzeralo, ze len buzerujem, tak tu su fotky obedov/vecier ktore maju zadarmo zamestnanci Google
http://www.flickr.com/photos/brettlider/sets/154249

Cuketko díky za dobrý tip na Recepty Mr. Carrota. Zdravé, čerstvé a bez masa, to se mi zamlouvá.

Na stránky o jídle jsem se začala dívat teprve před měsícem, takže jsem začátečník. Zatím u mne vede pan Cuketka a bistro Florentýna, z toho čiší láska k jídlu a opravdový zápal, pan Cuketka je zase trošku víc intelektuál, mám pocit :-)

A Šárka tam má moc zajímavé věci, ale vzhledově mne to moc nebere. A pane Cuketko, dotaz, v čem děláte vaše stránky, není-li to tajné? Je to nějaký program, vzor, atd., nebo to všechno sám? Všimla jsem si teď, že ty čajové stránky jsou vizuálně hodně podobné, tak mne to tak napadlo…

Pridala bych se k Orange:), je-li jidlo jen Vas konicek a nektere recepty Vas original proc nejste hamoun a neskudlite si je jen pro sebe?:)

[5] Cuketka dělá stránky ve WordPressu (ostatně je to napsáno v záhlaví), je dost bláznovství vytvářet si vlastní redakční systém, když existují open source řešení.

Souhlasím, že Šárčin blog by chtěl poupravit, asi má veliký monitor, rychlé připojení a připadá jí to OK.

Stejne je nejdulezitejsi obsah… A me fascinuje originalita a chut k experimentu pana Cuketky. Z Carrotkova blogu je nejlepsi odkaz na http://chocolateandzucchini.com/ – nadherny pristup k jidlu, francouzske recepty a skvele fotky.

Orange:

„intelektuál“ :))) no to je gól. ale jestli to máznament, že se furt zamyšleně nimrám v jídle, ta to sedí! dík ,)

ad podobný design:

oba weby používají stejnou desginovou šablonu redakčního systému WordPress, který je pro blogy ideální, stačí jen upravit titulku, barvy a menší designové úpravy a je to na světě! :)

….aaaaale pana Cuketku mám z ruční výroby!!! :)

Baruska:

;)

Clotilde a její Ch&Z toje asi worlwide top 5 foodblog!!! když si vemete, že už od roku 2003, ojéj!! naprostý klobouk dolů té paní (slečně). dolů, až uplně dolů ke kotníčkům :)

započítejme rovněž opublikovanou kuchařku, což se na západě bere, jako vstup do cooking celebrities!

Markoff: Ano, priznavam se, ze muj web bezi na stejnem otevrenem systemu jako web pana Cuketky. Priznavam se tez k tomu, ze me tento web inspiroval, navic jsem chtel nejaky jednoduchy a pouzitelny system a WordPress se mi zdal jako nejlepsi volba. Snad se na me nebudete zlobit ;o)

Pan Cuketka: Dekuji za reklamu ;o)

Jirka:

no my se určitě nezlobíme a reklamu rádi přihodíme :) myslím že i mimořádně kultivovaní přispivatelé do všech foodblogerských komentářů jsou jediným dokladem toho, že tady máme trošku jiné prostředí než na průměrně nevraživém&ignorantském českém netu a že to nehodláme měnit :) leda k lepšímu!

Pan Cuketka: Děkuji za reklamu ;)

Dík všem, co se na adresu „Šárčiny stránky“ vyjádřili. To potěší ;)

Banter: velký monitor a rychlé připojení & 100+1 můj nedostatek jsou zčásti zodpovědni za to, že grafické provedení mého blogu je takové, jaké je ;) Díky za podnět k zamyšlení.

Jinak všem těm, co mají téma gastronomie v oblibě ve všech rozmanitých podobách (gurmáni, gourmeti, chutných krmí portrétisté, pisálci, vařící géniové či finálních děl konzumenti, nadšenci této voňavé a inspirující disciplíny života) – Vám VŠEM přeji, aby vás tato záliba nikdy neopustila! Být gurmánem znamená získat další smysl života (za předpokladu, že vám těch 5 smyslů stávajících bude stále dokonale fungovat). Přeji stálou tělesnou zachovalost ;) ať vás život pořád baví.

Dolce_Vita:

Rádo se stalo :) Je to podbné jako s dobrým jídlem – nač si jakýkoliv skvělý webík schovávat jen pro sebe, když se z něj můžou potěšit desítky nových čtenářů!

A jo a jo, je to opravdu nový smysl!!! A sakra návykový!!! ,)

Jirka, ale aspon farebne si mohol tu sablonu upravit, neber to osobne ale ked navstivim druhy blog o jedle a ten vyzera identicky ako jeden z najznamejsich tak to beriem ako prizivovanie sa a snaha mylit citatela kde je, hlavne ked je to sablona WP ktora nie je az tak velmi pouzivana a bezna

inak dost dobre nechapem situaciu v Cesku, naco kazdy trpi potrebou zakladat si vlastny blog, miesto toho aby viaceri publikovali na jednom blogu, kde by tak citatelia nasli viac veci pod jednou strechou pravidelne denne aktualizovanych a nemuseli behat po x miestach

beriem ze niekto chce citatelom urcitu kvalitu ktoru mozno take mnozstvo autorov nevie poskytnut, ale beztak by som uvital keby sa blogeri spojili a nespravali sa ako nasi pritrubli politici – kazdy na vlastnom piesocku, aspon gurmetklub.cz ponuka obcas dalsieho autora o vine, potesi to

Markoff: jen pro informaci – originalni sablona, ze ktere jsem vychazel, vypada takto: http://www.kingcosmonaut.de/blix/ ;o) To, ze je web ve vysledku hnedy, neni proto, ze bych jeho casti okopiroval od pana Cuketky, ale proto, ze se to tak trosku hodi, vzhledem k barve Pu-Erhu ;o)

Pokud se najde vice autoru, kteri by chteli publikovat o caji Pu-Erh, maji na mem webu misto ;o) A abych vysvetlil, proc jsem svuj web zalozil – jsem rad svym panem, kdybych chtel publikovat pod nekym jinym, urcite by to skytalo nejedno omezeni (treba ne, ale stejne, kam psat clanky o Pu-Erhu?).

pan Cuketka: intelektuál jen v tom nejlepším významu :-), narozdíl od pouhého vaření jdete do hloubky věci (t.j. surovin, technik, nádobí, přístrojů atd…)

pan Cuketka: a děkuji za tip na wordpress. Jsem co se týká tvorby stránek úplný začátečník, dělám stránky ve frontpage a nejsem z toho úplně nadšená. učit se to ale programovat se vším všudy se mi nechce. Vaše stránky mne zaujaly jednoduchým, elegantním designem, proto mne to zajímalo. Možná ten wordpress prozkoumám, jen myslím, že přehodit do něj obsah dosavadních stránek bude náročné, tak uvidíme.

Markoff – s tím se dá souhlasit! Aby se lidé mohli spojit a takový společný blog provozovat, musejí se nejprve potkat. myslím si, že blog o svém majiteli leccos napovídá a po nějaké době může dojít k vzájemné spolupráci. Je to přirozená cesta vývoje ;)

Tak predem velke diky pro pana CUKETKU, je to baajecne…

jidlo, piti, pochutiny…takovy ma byt zivot

az na zaklade dukladneho studia techto povedenych stranek jsem se ponoril do hlubin internetu a nasel dalsich par velice zajimavych stranek:

http://www.travelerslunchbox.com/

nemohu se nabazit…:-)

http://www.beaskitchen.com/blog/

po prave strane dalsi desitky krasnych odkazu

a stranky kde je mnoho inspirace pro tvurci cinnost v kuchyni:-)

http://www.elise.com/recipes/

http://www.epicurious.com/recipes/

http://www.101cookbooks.com/

Markoff:

ad sablona: podle mně je to prkotina. jinak ta šablona je jedna z defaultních na wordpress, takže je určitě jedna z nejpoužívanějších.

ad rozdrobenost: na kooperativní foodblog je tady určitě ještě prostor. ne všcihni utáhnou dlouho vlastní blog a přitom by rádi něčím pěkným přispěli. pro mě osobně je ale „one cuketka show“ ideální, jsem rád svým pánem a mám rád svobodu.

Orange:

no s tím WordPressem je přeci jen docela práce, pro úplné začátečníky to mžná není. já doporučuji všemi deseti syytém bloguje.cz, tam je možnost si otevřít svůj vlastní blog zdarma, se vším možným nastavením. vše velice jednoduché na úpravy a hlavně prověřené stovkami spokojených blogerů :)

Dolce_vita:

určitě! ideálem je např. takový slasdfood.com, který funguje velice pěkně, denně vždy několkk nových kvalitních příspěvků. tomu nemůže žádný osamocený bloger konkurovat. na některé „one man show“ blogy ale chodím rád taky pro to, že mám rád styl toho autora, atmosféru, kterou ve svém koutku vytváří a zajímá mě i jako osobnost. to u těch kooperativních moc není, je to trošku rozmělněné.

Romano:

díky za výběr, někdy se v tom jde úplně (a na dloooouuuuho) ztratit ;)

Já mám nápad! Nechtěli byste si ty svoje “ WordPressy“ a podobné záležitosti vyřídit třeba po telefonu nebo v soukromí? Cuketko!! O tom přece Vaše stránky nejsou!! A mě to neba!! Halo, probuďte se!! :-))))

Hedvika:

tak zrovna tento příspěvek o tom tak trochu je. navíc – pokud se mě někdo zeptá, nebo tohle téma nakousne, tak přeci nebudu dělat hluchého ne?

navíc sdílení zkušeností jednotlivých autorů se svými blogerskými nástroj může čtenářům jen a jen prospět. zdlůrazňuji, že nebýt služeb jako je wordpress nebo bloguje.cz, žádné blogy byste tady neviděla…

Poslušně hlásím, že funguju na bloguje.cz. Někdy sice se zaťatými zuby i pěstmi, ale na přechod k WordPressu momentálně nemám ani dost síly, ani času, ani rychlosti připojení k internetu. Kdybych občas nelpěla na detailech a nechtěla mít všechno po svém, tak je bloguje.cz naprosto ideální začátečnický systém – to vzkazuji všem bloguchtivým milovníkům dobrého vaření.

Šárčiny stránky doporučuji všem, kdo mají zájem o skvělé recepty a kultivovaný styl vyjadřování, rybáře Mánka všem rybomilcům (a poslední dobou i všem příznivcům mikrovlnek, ježto do blogu nově přispívá i mikrovnná virtuozka až z protinožčí Austrálie), pana Carrota jsem nyní viděla poprvé a hned mě poblouznil a oslnil především výběrem receptů a fotografiemi (a také kombinací českých textů a anglické navigace, doufám, že to je jen dočasné :)))). Jirkův Pu-Erh je krásný obsahově i vizuálně, ale na můj vkus až příliš troufale podobný panu Cuketkovi, jiný odstín hnědé to už nespraví.

Děkuji za tipy na blogerské nástroje, opravdu jste mne inspirovali. WordPress mne zaujal, protože potřebuju redakční systém :-), i když moje stránky nejsou (ZATÍM) o jídle. Díky za ohlasy, a příště bude debata zase o jídle :-)

Děkuji panu Cuketkovi za zmínku o mém blogu. Bohužel, zatím je takový, jaký je, protože podmínky, za kterých se mu věnuji jsou více než spartánské.
Markoff: Já i Possum přispíváme běžně na Labužníka, v podstatě jsou to takové naše „domovské stránky“. Ovšem v přehršli receptů a informací, které se tam vyskytují, zaniká to, co chceme sdělit, proto ještě samostatný blog věnovaný rybím receptům. Possum zase stále uvažovala o stránkách s recepty pro mikrovlnnou troubu, tak jsem se s ní domluvil a poskytl jí samostatnou rubriku u sebe.

Rádo se stalo Mánku :)

technickou úroveň moc neřeště, hlavní je, že se něco děje! článků od Possum jsem si nevšiml, mrknu se na ně (i když jsem odpůrce mikrovlné trouby :)

díky za to co děláte!

Pane Cuketko,promiňte mi můj momentální „mentální“ výpadek,ale prostě jsem chtěla vařit,kuchtit a zrovna jsem narazila na diskusi,které vůbec nerozumím…i když bych ráda…..A navíc manžel přinesl nějaké velmi dobré italské víno,už nevím co, neb láhev je v kontejneru“-)))Tak se omlouvám za tu nemístnou kritiku.Vaše stránky jsou moc pěkné. Díky.

Hedvika:

nic se neděje. já osobnš jsem vyznava ostřejší diskuze, takže tohle mi moc nevadí :)) jen do mě klidně bušte!!!

(ale bacha! na zrádnou vařečku pana Cuketky :)))

Komentáře jsou uzavřeny.