Moravská chalupa v Brně

Z archivu

Pan C. tentokrát opustil naše začmouzené velkoměsto a zamířil na Moravu, do jiného začmouzeného skvostu – do Brna! Zvolil podnik relativně cenově přístupný, který se docela často objevuje v některých doporučeních, nebo anketách. Navíc je to jen kousek od brněnského výstaviště, takže i v gastronomickém hledáčku přespolních.

Předem nebudu nic prozrazovat. Mrkněte se sami, jak to dopadlo v Recenzi Moravské chalupy v Brně!

Do Brna se budu ještě určitě vracet. Proto Brňáci i ostatní, pokud máte nějaké tipy na podniky v Brně, které by stály za recenzi, dejte mi prosím svoje tipy do komentářů. Díky ;)

Reklama

Komentáře

Moravská chalupa je šilený podnik: prostředím, jídlem. Dobrovolně bych tam nešel.

Zapomen na Moravskou chalupu, Main je docela dobry, ale rozhodne nevynechej Brabander (www.brabander.cz)

Quo:

první nástřel do Brna byl pravda trošku nešťastný, ale co se dá dělat – i taková je každodenní česká realita :(

LokoN:

nemáte k tomu něco bližšího? co je to zač, co vaří, nějaké speciality, zvláštnosti a cenové rozpětí? díky! (ty stránky jsou opravdu vtipné :)

T:

Brabander je zajisté v pořadí, spolu s rest. U Kastelána obsazují první příčku všech doporučení, šup sem s dalšími brněnskými tipy!

Možná by byl zajímavý duel Ambiente vs Brabander :)

Jinak stojí za to již zmíněný Main restaurant, tex-mex restaurant U starýho Billa nebo Zakki (www.zakki.cz) – údajně nejlepší a rozhodně největší pizzu v Brně.

Pokud bude více času a peněz, dopuručuji okouknout také restauraci Nebeský mlýn (www.nebeskymlyn.cz), přijatelná a dobrá je kubánská restaurace Nová Havana (www.havana-restaurant.cz).

No a něco menšího na závěr – Zemanova kavárna (www.1926-zemanovakavarna.cz). To by tak na první návštěvu mohlo stačit :-)

Milý pane Cuketka,
jako vždy se zájmem jsem si přečetl vaši recenzi a to i přesto, že v Brně jsem nikdy nebyl a ani se tam nechystám.

4 cuketky z deseti. Mmmhm, určitě oprávněně, ale toreaedore smělý, pozor si dej! Zrovna tady čtu, že The Irish News byly minulý týden úspěšně souzeny za to, že otiskly scathing (sžíravou?) recenzi belfastské restaurace Goodfellas. Majitel prohlásil, že šlo o hatchet job (očernění na objednávku), porota s tím souhlasila a vyměřila majiteli Goodfellas 25,000 liber odškodnění, plus úhradu jeho soudních výdajů.

Restaurační kritici se bouří. ňíkají, že je to útok na svobodu slova a půjde-li to takhle dál, odzvoní to seriózním recenzím restaurací úplně.
The Irish News se budou proti rozsudku odvolávat.

juk:

děkuju. v Brně jsem byl zatím jen v K1 a byl jsem docela spokojen, rád zkusím další. jsem milovník steaků!!!

T:

děkuji za vyčerpávající přehled, vše si znamenám. v zemance jsem byl loni v listopadu a byl jsem docela zklamaný, bylo to tam strašně prázdné, depresivní, káva ani dezert nestály moc za to. architektura je to ale nádherná, i když už teď musí odolávat různým šílenostem v interiéru ze strany provozovatelů. mám to nafoceno, spolu s jením brněnskýcm obchůdkem a ještě dvěma kavárničkami z toho bude taková malá skupinka článků :)

díky za tipy!

Jednorožec:

díky za ty news, je to zajímavé. u nás ta kultura recenzovaní podniků je teprve v plenkách (sami to vidíte – i obyčejná cuketka dostává prostor v Týdnu :), ale i přesto se tyhle legální aspekty snážím brát v potaz. pár lidí mi u recenzí výtýká, že ty podniky moc šetřím. já je nešetřím, jen se snažím dělat rozdíl mezi recenzováním a pyskováním :)

… těch 25000 liber je stejně docela dost!!!

no tak já třeba v Brně byl jen párkrát, ale co na mě udělalo dojem je docela pěknej podnik Gingila (doufám že píšu správně). Mělo by to být taky hodně blízko výstaviště, někde u Mendlovo náměstí směrem k řece.

Byli jsme tam na firemním večeřorautu a vážně pěkné. Stylová nabídka jídel psaných tim jejich hantecem :-D Dal jsem si Šibeniční špíz a vážně ho přinesli na dřevěný šibenici, dokonalý způsob servírování a ta chuť vážně hodně dobrá. Dál jsem ochutnal klasická žebírka a taky hodně nadprůměrná a jelikož je to moje oblíbená pochutina, tak vážně vím co říkám ;o) Pak už jenom Metaxa, taky dobrá :-D

Jinak snad píšu ten název správně, na mapách ani na seznámku / googlu jsem je nenašel, ale určitě ještě fungují. Mimochodem, já se trefím vždycky podle stromu, kterej jim roste přímo ze země v interiéru a otvorem ve střeše čučí nad budovou. Stylovej podnik, moc doporučuju ;-)

Brno? Každý gurmán musel slyšet o restauraci U Kastelána, jehož šéfkuchaře pana Gotha marně lákala kdejaká špičková zařízení v Praze. Brabander, jak na Pekařské, tak ten první na Joštově jsou také báječné.

Nicméně neznalost vyhlášené restaurace U Kastelána, pane C. dávám černý puntik. A podotýkám, že nejsem z Brna, jen nadšený milovník dobrého jídla. Ale berte s vtipem a příště vyzkoušejte, určitě Vás nezklame.

Marek:

tu Gingilu se pokusím vypátrat, úplně na slepo nerad chodím, díky za tip!

G.:

černý puntik si strčte za klobouk, podnik U Kastelána znám, viz komentář č. 4 :) raději sem přihoďte další tipy!

Uz to tu zaznelo, ale pridam tim padem aspon jeste jeden hlas: Rastaurace Nebesky mlyn. Neni to primo v centru, ale skutecne se tam vyplati vypravit. Uzasna obsluha, ktera se umi chovat a take poradit, vyborna jidla v ruznych cenovych hladinach…

Jinak jsem si vsimla, ze z Mainu je v posledni dobe hodne lidi uneseno, ale me tam prislo jidlo jednou vylozene nedobre a podruhe prilis slane. Ale treba jsem mela jen smulu.

Děkuji, udělám malou rekapitulaci, aby v tom byl přehled:

Brabander
Nebeský Mlýn
U Kastelána
Main Restaurant
U starýho Billa
Zakki
Havana
Zemanova kavárna
Gingila
K1 Steak house

Máte-li tip na podnik, který se zde neobjevil neváhejte! stejně tak můžete komentovat podnik již zmíněný, osobní zkušenosti vítám nejvíce! :)

Pokud jste restaurace už vyčerpali, tak povězte – kampak v Brně na kávu???

Jejda, tady se rozviji diskuse o Brne, to se musim pridat…
Ad kava – kopiruji moje drivejsi dopruceni Gurmetovi:

V Brne velmi (VELMI !) doporucuji malou Kavárnu Alfa (v Alfa pasáži, z náměstí svobody pár kroků), jejíž majitel je přímým dovozcem vyjímečné boloňské kávy Filicori Zecchini (třeba http://www.gifize.it/corsi_club.htm). Trochu zakoureno, ale kava skvela.
Jinak docela vyjímečnou kávu podávají i v kavárně Onyx na Zámecnicke (primo nad nam. svobody), jejíž majitel se evidentně zhlédl ve Ville Tugenthat se stěnou z řezaného onyxu a strohým nábytkem. (A delaji tam sushi !)
A hned naproti Cafe Bar Italia, kde se u patrona schází hluční brněnští italové (nikdy předtím jsem si nemyslel, že je jich tu tolik).
A samozřejmě mé oblíbené Café Maia s příjemnou domácí atmosférou a bezdrátovým internetem na Jaselské, plné studentů z blízké filosofické fakulty.
Přijeďte se podívat do Brna, už jenom kvůli kávě…

Ještě bych přidala sesterskou restauraci U starýho Billa – a to zahradní restaurant Green (www.greenrestaurant.cz).

Komentáře:

Brabander: Vysoce nadprůměrná kuchyně i obsluha za překvapivě nízké ceny. Pokaždé jsem se tam cítil velmi příjemně

Nebeský Mlýn: Z hlediska Pražáka v samém centru (asi 8 minut šalinou), dobrá kuchyně, obsluha občas až moc dotěrná

U Kastelána: Rozhodně top class, výborně vaří, i když mají menší výběr než třeba Brabander. A jsou taky výrazně dražší než Brabander

Main Restaurant: Rozumná kvalita jídla, rozumná kvalita obsluhy, ovšem nějaké zázraky bych rozhodně nečekal a možná tenhle podnik nechal až jako záložní řešení

U starýho Billa: tex-mex, většinou docela plno, většinou lehce nepříjemná obsluha

Zakki: Bez rezervace se tam dostanete jen náhodou. Nepříjemně stísněné prostory, ovšem příjemně velká a velmi chutná pizza

Zemanova kavárna: Jde spíš o architekturu, v každém případě je výrazně lepší než brněnský průměr

V Mainu jsem byl asi pred mesicem, bylo mi doporuceno Carpaccio, ze pry nejlepsi v Brne a fakt stalo za to ikdyz ja se v tomhle moc nevyznam, treba tatarak nijak nevyhledavam, ale Carpaccio v Mainu si dam urcite znovu rad.
Dal si pritelkyne dala kachni prsa na medu a uz taky nevim cim, kazdopadne vim ze to bylo neskutecne dobre, krehke a lehke. Ja si dal paelu s kuretem a morskymi plody, coz me ale nikdo neupozornil ze je porce pro dva, takze jsem toho hodne nechal a vlastne jsem stejne jen litoval, ze jsem si nedal tu kachnu =)
Nabizeji hodne koktejlu, ale nedoporucuju, delaji je podle navodu a asi bez osobni zkusenosti, protoze nam prinesli frozen daiquiri absolutne bez ledu! =)
Restaurace je docela prostorna, ponekud nesmyslne je resena nekuracka cast, ktera je na ochozu nad casti kurackou. Ceny jsou odpovidajici, okolo 200 za vetsinu hlavnich jidel. Rad tam zajdu znova a klidne muzu navstevu doporucit ostatnim.

Ad T.:
Dobre hodnoceni, souhlasim vcelku se vsim.
K „high end“ brnenskych restauraci (= hospody, kam beru bez obav zahranicni kolegy nebo obchodni partnery) bych krome zminenych Kastelana, Nebeskeho Mlyna (http://www.nebeskymlyn.cz/main.php) a Brabanderu (www.brabander.cz) pridal urcite jeste vybornou Valorii (http://www.valoria.cz/default2.htm) – handicapem je jedine poloha mimo centrum (coz je zase vyhoda pri prijezdu autem – je to jen kousicek od prazske dalnice).

kocour:

v Alfičce už jsem byl a nafotil, je teď dokonce nějak přejmnenovaná, kávu F.Z. už jsem doma dokonce vypil, je fantastická, doporučuji!

za ostatní kafárenství děkuji, příště to projedu…. :)

T:

super upřesnění! začíná mi ta představa o podnicích v Brně pěkně krystalizovat díky .)

LokoN:

díky za náhled, bez funkčních webovek získávám představu o čem to tam je velice ztuha…

Ahoj všichni,

ještě přidávám Rialto na Veveří – Http://www.rialto-brno.cz/cz/02/index.html. Je to úplně nenápadný podnik, ale určitě jeden z nejlepších (a bohužel i nejdražších) v Brně.

No a kdyz uz jsem se tak rozepsal musim zminit http://www.havana-restaurant.cz/ kde jsme byli zrovna vcera, takze si pamatuju uplne vsechno =)

Je to mimo centrum na sidlisti v Lisni v takovym objektu, kde je jeste supermarket, bowling, pivnice atd. Interier je ale stylove vydekorovan asi do kubanskeho stylu – ja na Kube nikdy nebyl takze nemuzu hodnotit. Rozdeleni je na kurackou a nekurackou cast, coz vzdycky ocenuju.

Obsluha je vyborna ale jeden jejich kolega naprosto prevysuje vsechny, dokonale dokaze nalakat, ze jen s rozzarenyma ocima kyvnete a cekate jestli to bude takova bomba jak sliboval. Minuly rok nas ukecal do dezertu Asado aguava (check the web) coz obsahovalo i mensi flambovaci show a ani nas nemrzelo ze drazsi dezert jsme jeste nemeli =)

Dal muzu urcite doporucit koktejly, jedny z nejlepsich v tom nasem mikroregionu! Jahodove frozen daiquiri absolutnich 100%, Pina colada ve vydlabanem ananasu… tam je fakt radost zkouset.

No uz jen strucne ke vcerejsku. Pritelkyne zacala Martiny rosso, ja sedmiletou Havanu. 1:0 pro ni protoze jako predkrm si dala Armelina (grilovaný hermelín s pečenou hruškou a divokými brusinkami) a ja Mixto de corral (špízky z drůbežích srdíček marinovaných v čerstvých bylinkách,podávané s kachními jatérky) k cemuz jsem odmitnul doporucovanou bagetu, coz byla chyba a mnohem radeji bych k tomu usrkaval portske. Nasledovalo Solomillo de puerco relleno (panenka plněná tropickým sušeným ovocem podávaná s ostružinovou omáčkou a grilovaným ananasem) a pro me Fajitas mix (s kuřecími prsíčky,plátky hovězí svíčkové a vyloupanými karibskými krevetami) coz bylo 1:1, oba naprosta spokojenost. Na dezert misto nebylo, takze uz jen good bye drink a to jednoznacne vyhralo moje jahodove frozen daiquiri oproti rozlevanemu – myslim ze – veltlinskemu zelenemu pozdni sber, ktery za moc nestal, asi za to muze predchozi preslazenost z jidla.

Cele nas to vyslo na 1200, se kterymi jsme se naprosto spokojeni rozloucili =)

Havanu urcite stoji za to navstivit, poradaji i vecery s tancem a podle webu i nejake specialni akce. Vylozene se tesim na rozpalenej cervenec, ktery znicim mym oblibenym jahodovym frozen daiquiri =)

Z brněnských kavárniček rozhodně doporučuji Café Steiner (tuším http://www.cafesteiner.cz), což je asi nejhezčí kavárna v Brně a o kus dál je Café 99 (www.cafe99.cz), což je zase kavárna s nejpříjemnější obsluhou.

To M@P:
A hele, Cafe Steiner, tam jsem jeste nebyl.
Kde to je, z webu se to moc nepozná?

Z obchůdků doporučuji čerstvě zřízený Benedictus na Petrské, kde prodávají výrobky od nejrůznějších mnichů a jeptišek. Např. pravoslavné víno, benediktýnské pivo apod. Obchůdek je trochu podivný, ale vybrat se tam dá.
Pěkný je ještě obchůdek se sýry Guspe v Kleinově paláci na Svoboďáku.

M@P:
Obchod se syry v Kleinove palaci je skvely.
Konecne se daji v Brne poridit vsechny hlavni typy svycarskych syru za rozumnou cenu (srovnatelnou s obchody v CH). Chodim tam nakupovat, aby se udrzeli a nezkrachovali.

http://www.fajnsmekr.cz/ kde je vetsina dobrych Brnenskych restauraci s plna komentaru i odkazy atd..
Chtelo by to recenzi noveho podniku kousek od Svobodaku Rodeo house, kde pry maj dobre zebra, ale trosku prehnane ceny. jj K1 je jistota, steaky v pohode Pizza na Vinohradech take super…

Pěkně se nám to tady, rozjelo :) Brňáci jste skvělí! Kolem Rodeo H. jsem zatím jenom prošel šel a moc mě nabídkou neoslnil… uvidíme!

Malé shrnutí kaváren:

Kavárna v pasáži Alfa
Zemanova kavárna
Onyx
Café Maia
Cafe Bar Italia
Café Steiner

Cuketko, cuketko, o Rodeo Drive už jsme spolu hovořili… Jinak interier stylový, v buranském (pardon… westernově dobytkářském stylu), slečny servírky dusají v jezdeckých botách, mají klobouky a v pouzdrech místo koltů šrajtofle… :o) Jo, ještě mě zaujala židle potažená strakatou srstí nějakého nebohého (a jistě již sežraného dobytčete), na které jsem seděl… K jídlu jsem měl steak (sirloin), s pepřovovou omáčkou, chuť jalová – pokud bych si měl vybrat, steak si dám raději v K1 na Kuldově ul., kde je mnohem mnohem lepší.

Milý pane Cuketko, určitě se dojděte podívat /a najíst/ v Brně do restaurace L´Eau Vive přímo nahoře na Petrově. Devět misionářek Donum Dei Vám připraví příjemné zážitky v hezkém prostředí a se skvělým jídlem ze všech kontinentů. Ostatně – podívejte se na jejich stručné stránky http://leauvive.info/

L´Eau Vive:

hohó, to je vtip??? :)))) nevím, jestli zrovna na tento typ podniku mám náladu. nebyl jsem tam, ale přijde mi to jako harekšňácká Góvinda. jídlo s propagandou v ceně.

ale ne, vážně, vypadá to na zajímavé menu, ceny jsou více než příznivé. nemáte zde někdo osobní zkušenost, co je to zač?

Ještě připojím citát ze stránke restaurace. To se hned tak často nevidí:

„Přitahují mě nevěřící lidé. Chtěl bych je evangelizovat prostřednictvím mladých dívek, které se jako panny zasvětili Bohu“
(Otec Roussel)

:D

oh yeah, baby!

„Nebeský mlýn“ ano ano ano, velice příjemná a profesionální obsluha, dobrá vinotéka. Byla jsem tam s kamarádem z Rakouska, obsluha perfektně hovořila německy, aktuální jídelní lístek v němčině, doporučení z jídelníčku (a rozhodně to nebylo to nejdražší jídlo) a není to úplně tak v centru, hledejte Semilasso v Králově Poli (Mlýn je hned naproti). Jinak Gingila je taky dobrá, ale podle mě ničím vyjímečná, v létě se ale na zahrádku nedá dostat. Pokud jste jel na Výstaviště, musel jste projet skoro kolem, je to na Křížové ulici, blízko Mendlova náměstí. Jinak díky za tipy všem ostatním, bydlím kousek od Brabandera, musím vyzkoušet :-)

Když už budete u Brabandera (mají dvě restaurace) na Pekařské, určitě zkuste Šermířský klub hned naproti u parku Studánka (bohužel jsme nenašla žádné stránky).

Krom Brabandera doporučuju i (cenově o trochu výhodnější) VIP restaurant – rok Grohova a Veveří. Hloupý název, dobrá kuchyně, fajn obsluha, jedno velké mínus: kouří se tam i přes oběd (ale relativně oddělená místnost vzadu je nekuřácká).

ad L´Eau Vive: Vtip to rozhodne neni a propagandu zde taky zadnou nepotkate (pokud vam tedy nevadi socha Panny Marie u vchodu a jste schopen vynechat nektere stranky jidelniho listku). Podnik je to skutecne zajimavy — obsluhuji zde reholnice odnekud z Indonezie, ktere ovsem jako reholnice nevypadaji — jsou to damy v pestrych satech, ktere neumi moc cesky, ale zato jsou velmi mile.

Byla jsem v teto restauraci nekolikrat, protoze ma opravdu nezvyklou atmosferu — je zde pomerne ticho, hraje jen klidna hudba, stylovy interier, obsluha vzdy s milym usmevem.

Jidlo je zde taky zajimave — skutecna francouske kuchyne, nejen podle nazvu, coz napriklad ja ocenuji maximalne. (I kdyz mam pocit, ze se casem kvalita trochu zhorsila. Ale proti kvalite jidla v ostatnich navrhovanych podnicich mam vetsinou jeste vice vyhrad (-:)

Myslim, ze tento typ podniku rozhodne stoji take za vyzkouseni. Je to minimalne neco hodne nezvykleho. A propagandy skutecne neni treba se bat. Clovek si muze maximalne precist v jidelnim listku, proc cirkevni rad provozuje takovouhle restauraci, ale to je vsechno. A pokud to nepochopi, nebo s tim nesouhlasi, na kvalitu jidla to vliv nema (-:

zirafka:

„propaganda“ asi není z mé strany přesné slovo, toho srovnání s govindou se ale držím. kdo tam občas byl určitě zná tu podivnou atmosféru. rád si udělám srovnání.

jinak děkuji moc za podrobnější popis, máte pravdu.

o zábavu bude rozhodně postaráno + ceny jsou nevídané, takže si živou vodu přidávám na první místo svého seznamu!

podle meho nazoru je nebesky mlyn absolutne na prvnim miste. perfektni obsluha auzasna kuchyne. vrele doporucuji.

V „Živé vodě“ byl kamarád, moc si to chválil, jen když chtěl platit, musel chvíli počkat, protože zrovna byla hodina „m“ – tzn. čas meditace. Pane Cuketko, jen do toho, určitě se pobavíme :-)

proboha, hlavně ne alfa…před několika léty možná, ale dnes?? kafe je sice fajn (mají ho i jinde), ale jinak je to zahulený špinavý hampejz. Nevytřelo se to tam co pamatuju, dýchat se tam nedá, o čistotě židlí, na které si sedáte radši nemluvě….bohužel, i tak může skončit kdysi výborná kavárna.

to kocour: alfa už není na vrcholu své slávy, ale že by tam bylo špinavo, to je čistě pomluva (já tam bývám pravidelně, protože proti všudypřítomné lavazze má káva pořád rozdíl třídy). zakouřeno tam ale bohužel je dost. — a vy jste dva kocouři? (#15 a #41)
odkaz na café alfa: http://www.alfapassage.cz/najemnici/alfacafe.html
jinak již zaznělo doporučení na café 99 – což byla jedna z prvních kaváren v brně, kde se skutečně začalo dbát na příjemné prostředí. i když je trochu stranou, na úvoze, v mnoha ohledech je dodnes bez konkurence (i když jako pravidelný host od roku 2000 jen těžce nesu změnu kávy, a ani ta obsluha už se nezdá být taková – ale to může být jen nostalgie). co ale nezaznělo, je doporučení kavárny kina Art, Cihlářská 19. nejlepší artové kino má vedle sebe jednak kuřácký bar, tzv. Promítačku (s vynikající potemělou atmosférou a míchanými drinky pojmenovanými po filmech) a pak nekuřáckou Kavárnu Artistů – kde bývají také menší výstavy, je naopak velice světlá, ale s taktéž příjemnou atmosférou. v obou případech je velkou devizou skvělá hudba.
co se restaurací týče, tak potvrzuji kladné reference Havany, pak bych jsa v centru vyzkoušel Veselou vačici (www.veselavacice.cz), má příjemně klubovou uvolněnou atmosféru a přitom nevaří špatně. naopak o rodeu drive jsem slyšel bohužel jen to nejhorší.

a ještě mě napadlo – viz #35 – jmenuje se to Šermířský Klub L. A. G., Kopečná 50 (mají pěkné upozornění, že si musíte vypnout mobily novější než rok výroby 1815 nebo tak nějak) a ještě jsem docela zapomněl na café a knihkupectví (přízemí a první patro) Spolek – http://www.spolek.net – káva sice není nic tak extra a na jídlo se dlouho čeká – ovšem mnoho jejich specialit je kultovních a příjemná intošská/mezinárodní atmosféra setřou mnoho nedostatků. a jinak pan Klestil, distributor Filicori Zecchini, o němž byla řeč, má nyní otevřenou prodejnu kávy a vybavení (pokud ovšem není zrovna v Itálíi) na ulici Jezuitské, vedle ČT Brno.

no tak ještě do třetice: laoský podnik Sabaidy, sice v centru (nedaleko Městského divadla), ale neskutečně zastrčený, – designově sice vypadá děsivě jako z 80. let, ale (v tomto ohledu spoléhám na názor zcestovalejších přátel) vaří skutečně asijsky, obsluha velmi příjemná.
http://www.amphone.cz/sabaidy/

Ja vedle jiz zmineho Brabanderu, na ktery nedam dopustit, doporucuji La Swoya na Vinohradech. Relativne novy podnik (ani ne rok). Viz http://www.laswoya.cz/ Web spatne nakodovany, ale restaruace rozhodne prijemna, napriklad na rodinny nedelni obed. Nemyslim, ze je vhodna pro business, ale i ten se tam da delat :)

Velmi zajimavy interier, salonek je velmi luxusni, toalety s plasmovou tv. Jidlo kvalitni, dobre, ceny primerene. Mela jsem tam promoci a vysli nam maximalne vstric. Na lokalitu, ve ktere sidli, je to trosku nadstandard, takze se jen bojim, aby casem nezavreli :(.

To kocour: pardon za omylem vytvorenou schizofrenii :-)
to adaMM: zitra az pujdes na kafe, tak se koukni na zem nebo lip na zidle, uvidis ze to neni pomluva ;) hodne toho pamatuji a tim ze misto kavy s mlekem davaji cosi jako minikavu s mlecnou penou to rozhodne nezachrani. Skoda, byvalo to tam prima.

café steiner určitě – parádní nekuřácká
alfa café – kvalita hodne klesla a chodí tam různý polo-socky
rodeo drive – pro gurmána formátu pana cuketky ztráta času
café Onyx – sice dražší – ale nádherný interiér vyhráli s tím i nejakou architekt. soutěž, v pátek delají sushi party
café Maia – neoslní takových kaváren je 11 z 10 (asi je zbytečné kvůli ní jezdit z Prahy)
Brabander – ano – spíš na Joštové než v tom novém na Pekřské
U Kastelána – ano

myslím jěště nezaznel:
Green – golfový styl, výborná kuchyně – http://www.greenrestaurant.cz/

AdaMM:

děkuji za detailní poznámky Kaváresnkého povaleče, všechno tohle se mi bude náramně hodit ,) nehledě na to, že sám bych to rozhodně neodválel….

Zirafka:

óká, ujasněno! ;)

Kasumi:

díky za Swoyyyyuu ;)

ad čistota v Alfě:

přišlo mi to standartně ošuntělé… spíš by mě zajímalo jak se to teď jemnuje, předminulý víkend jsem šel kolem a bylo tam něco jako café brasil nebo mě šálil zrak?

Mighty:

děkuji privela za náhledy, Green už tu byl, třeba v létě na tu jejich zahrádku bych se rád podíval! ;)

Připojuji se ke kometářům výše. Nevynechejte steakhouse U starýho Billa – podle mě nejlepší steaky v Brně. Cafe bar Italia – italská kavárna, která žije. Jsem zvědavý, co řeknete na zdejší pizzu.
V Café Onyx jsem zahlédl tlustého čišníka, který měl hlavě účes zvaný deka (nebo taky Jágr) – pro mě jako pro estéta nepřekonatelný problém.

Jinak z kaváren určitě navštivte: Café Steiner, Kavárnu spolek (trochu intelektuálské hnízdo = moc zakouřeno), Café Blau, Café Bakala (kavárna v „bílem domě“, nevím, jak se přesně jmenuje)

AdaMM:

myslím, že s kávou ve Spolku to není až tak hrozné – řekl bych trochu lepší průměr

dík za tip na prodejnu na Jezuitské – prozkoumam

Tengu53:

číšník s dekou :)))))))))))))))))))))) (jsme na tom podobně, tak doufám, že ho nezastihnu!)

onyx/ ale ten čísník s dekou dělá moc dobrý kafe…teda v rámci možností pellini :) v onyxu se střídají dva chlapy a dvě ženský, chlapi mi přijdou víc profi…

alfa/ ošuntělý = poblitý, politý, nedejbože pomočený?? ;)

steiner/ pekny, skoda ze maji tak malo mist, ale miluju ty jejich stolky na chodniku přes léto

bakala+art/ bezva, nekuřácký, škoda že servírky jsou víc studentky než barmanky….

99/ jj, pěkný, ale taky to šlo dolů, pamatuju když otvírali….

zemanova k./ hnusný kafe, ale šarlota (zákusek) je božská

café Maia/ možná by se neměli jsmenovat café a pak by to ušlo, je to spíš bar…

docela zapadlé pellini u jakuba/ příjemné, škoda že mají přetopeno :)

restaurace:

stary bill/ mnam staeky, ale musite trefit na kuchare

K1/ lepší je v židenicích než ta na vinohradech

pohádková hospůdka/ nekuřácká, na první pohled dražší, ale když vám přinesou jídlo, tak po dlouhé době vidíte, jak vypadá 150gramů a kolik to dá práce sníst… cuketko, doporučuju! škoda že si účtují couvert i k dětskému jídlu jako jsou ovocné knedlíky…to je zlodějina

rodeo/ o ano, to byla chyba tam chodit, hambáč za dvě kola, ble

a spousta dalších úžasných podniků…

kocourek: me to prijde, jako by ti ta alfa neco provedla. sedl jsem si na zidli, byla rozviklana, ale ani pobryndana, ani nic jineho horsiho…
99 podle me (krome te kavy, a toho, ze zrusili krabicky, ve kterych donesli ucet) nesla dolu, treba to zvetseni nekurackeho prostoru s odstupem casu hodnotim velice kladne, je to vetsi, svetlejsi… mozna obsluha neni -tak- skvela, jak si pamatuju (taky jsem tam zacal chodit, kdyz otevreli, ba nase skupinka tam mela prezencni listinu pripichlou na nastence) – ale celkove je to podle me spis tim, ze kdyz zacinali, tak nebyla zadna konkurence.
cafe bakala (Bily dum se to snad uz jmenuje i oficialne, ne? :) bakala kvuli Bakalove salu) ma nevyhodu toho ulitleho komunistickeho monstr domu (a interieru), a slecny nejsou nejrychlejsi (a obcas zda se ani nejchytrejsi), ale z estetickeho hlediska bych jim dal obvykle jednicku :D
maia: souhlas, to neni zadna kavarna. pry maji dobreho bernarda – ale co z toho, ze?

no a pak jsem si vzpomnel jeste na jednu vec, ktera nezaznela: mame v brne taky minipivovar pegas, psenicne pivo ma mnoho priznivcu (ja k nim teda nepatrim) – http://www.hotelpegas.cz – bohuzel nic moc prostredi a vyslovene nepratelska obsluha mi tento podnik uz drive zcela znechutily. lepsi nez „velky pegas“ je tzv. „maly pegas“ (na jaselske 8).

už fakt naposled ;) ještě jedno doporučení – i když je to zas z trochu jiného soudku – vegetariánská hospůdka Na cestě – http://www.na-ceste.cz – je to takové jídelnovité, ale dobré (a to jsem jinak docela masožravec), nekuřácké a s moc fajn pivem! (u podobných podniků nevídané) pěkné fotky po zdech, pódium a la čajovna, kousíček od nádraží.

AdaMM: mě se pravě ten interiér ze 70 let velmi líbí (myslím to obecně v bilém domě, kafé Bakala je kombinace sedmdesátky+IKEA), i Bílý dům považuji za zdařilé dílo, jen ta jeho minulost je trochu hrůzná (MěV KSČ nebo tak něco).
Ale k tématu: doporučuji ty jejich teplé nápoje – super je Kočka na střeše – teplý hruškový džus se slivovicí. Jinak servírky tam vypadají jak studentky filozofie na diazepamu. Teda nic proti studentkám filozofie…

kocourek: kvůli suši dám Onyxu ještě šanci ;-), nevíte jak je to s cenou a hlavně kvalitou?

a ještě přidávám další kavárenský typ: Café na půl cesty – ve staré části Vaňkovky – hezký prostor, dobrá káva, jako bonus „vylepšení karmy“ je to jakýsi humanitární projekt…

Bakala café!
kavárna v Bílém domě (white house) je roztomilá, ale obsluha velice pomaaaallááá a zmatená jak filozofky bývají :-) a na WC je to tam cca 10 kilometrů :-)
predností je nekuřácké prostředí a rozumné ceny

Kavárna v MZK

majorita prostoru se taktéž vyznačuje nekuřáctvím a včera me potesili ze meli cizokrajné noviny – Daily Telgeraf a Herald Tribune, což je v brněnských luzích a hájích dost vyjímka – např. v Bakalce si filozofky libují v regionálním bulváru tedy Rovnosti :)

Pohádková restaurace v „Krpolu“ (Královo Pole) Dobrovského ulice (Naproti Hacienda Mexicana) Nekuřácká, porce jak „sviňa“ a všechno hlavně dobrůtečky :-) Doporučuji 2 dny před nejíst…

a pokud ti jde o „lidovější prostředí“ pak Šelepka, nebo Severka či Plzeňský dvůr. Vše Královo Pole. (od ulice Zahrádníkova po Šelepovu)…;-) Z pizzerek Al Pacino (taktéž Kr.Pole), kde si pamatuji, dělávali výbronou pizzku (jakoukoliv) s okraji potřenými olivovým olejem s česnekem.(mňam ;-) ) „Bio“ restaurace bývala Aura, na rohu Kábátníkové a Štefánikové, A Egyptská Faraon ( prodávají i vodní dýmky ;-) ) na Veleslavínově :-) Je to sice už min. dva roky co jsem v Brně v restauračce nebyla, neboť když jedu k rodičům dávám přednost kuchyni maminčiné :-), ale snad to bude „jakozamlada“ ;-)

Milý Cuketko,
jestli se chcete do něčeho pustit, nosím v hlavě už dlouho jedno brněnské téma, které byste jistě zvládl výborně zpracovat. Jmenovalo by se to něco jako Smutek brněnských cukráren. ňeknu vám hned čtyři místa v centru, kde kdysi bývaly vyhlášené cukrárny: U Mamlasů na Náměstí Svobody, Smetanova cukrárna na Kounicové, U Kapucínů vedle Zelného trhu a Zemanova cukrárna na Josefské. Dodnes se tam všechny nachází, což je mi záhadou, že takový podnik už dávno nezavřela hygiena, nebo že nezkrachoval. Přestože tam již léta ochutnáte nejlepší zákusky (zejména šlehačkové rakvičky U Mamlasů nebyly nikdy překonány!!!), jsou to ty nejsmutnější cukrárny na světě: staré a otřískané vybavení (Josefská), místo pohodlných židliček tam stojí vyřazené mrazící pulty (Svoboďák), rozpadající se stolky (Kounicova), pár smutných cukrářských atrap ve výloze (Svoboďák) a mnoho dalšího, fakt hrůza. Náhodní návštěvníci vždy nevěřícně kroutí hlavou, jak tyhle podniky ještě mohou fungovat. Ukázala bych vám fotku, ale žádná z cukráren nemá prezentaci na netu, jak jinak (ukázkové fotky na přání seženu). Kdykoliv některou z nich navštívím, sedí tam maximálně dvě důchodkyně, personál se nijak nenamáhá chovat tržně, dám si tedy skvělou rakvičku za 8 korun a utíkám rychle pryč. Mohl by mně někdo vysvětlit, proč ještě tyto podniky někdo nevzal do ruky a neudělal z nich super cukrárny světové úrovně? Skvělé místo, prvotřídní produkty i slavné jméno přece mají…

jj, mě se třeba na zemance líbí, že je to exkurze do 70tých let :))) je tam všechno původní, včetně personálu. Fakt mazec.

Kocourek: Nikdy jsem nenašel odvahu tam vstoupit, v rámci „exkurze“ to ale možná udělám, neb mám 70tky rád. Je to bezpečné, co se týče následků na trávící soustavu?

Kavárnu Spolek doporučuji v dopoledních hodinách v pracovní dny, když je tam minimum lidí. Steiner už je dnes klasika, možná i kvůli obložení z odpadu od dřevěných metrů ;-) Bakala je taky fajn, funkcionalismus máme v Brně rádi. A jako vegetarián z Moravy bych pro některou z Vašich příštích návštev doporučil podnik Na věčnosti ve Znojmě: http://www.navecnosti.cz/ Pokud zrovna nemilujete styl Hare Kršna, tak toto je jedna z mála restaurací, které jsem poznal, kde nabízí dobrá vegetariánská jídla.

Já tedy nedoporučím přímo restauraci, ale recenze v Rovnosti, které dělá přímo brněnská kuchařská hvězda restaurace U kastelána Michal Göth
Jsou tam myslím, skoro všechny zde v komentářích zmíněné a spoustu dalších.
http://brnensky.denik.cz/test_restauraci/

Co se týče vegetariánských jídelen, tak jsem zatím nezaregistrovala, že by tu někdo psal o Rebiu, je to sice jídelna a ne restaurace v pravém slova smyslu, ale jídla jsou zde skvělá a v době obědů je naprosto nemožné uhnat volné místo….je to u Měnínské brány asi 2 domy pod kavárnou Spolek.

Rebio u Měnínské brány je skvělé – sám tam dost často chodím.
A jeste jsem si vzpomnel na famózní steakovou restauraci Bueno Farma u arboreta lesnicke fakulty MZLU (http://www.restauracefarma.cz/). ňadu let jsem tam nebyl, ale už v 90. letech, když se o teto hospodě ještě nepsalo v celostátních (= pražských) médiích, bývala nabitá k prasknutí a vařili tam výborně.

Jo a ještě ke kavárně Alfa: Připouštím, je to asi trochu kavárna – pajzl, ale kávu mají lepší než kdekoliv jinde v centru Brna. A u kavárny je pro mně kvalita kávy důležitější než interiér, stejně jako dobrou hospodu dělá hlavně dobře ošetřené pivo. A pokud mi budete moji oblíbenou kavárnu dál napadat, čekám vás za úsvitu za brněnskými hradbami a přiveďte si sekundanty, budeme se bít…

Velice doporučuji Valorii, dobré jídlo, příjemná obluha, rozumné ceny. Vevnitř to není nic moc, ale na zahrádce je paráda.

Jsem velice rád, že jsem narazil na tyto stránky a docela žasnu, že tady nikdo nic neříka o Café 04 na Veveří 65 v Brně, naproti botanické zahrady.. Je to jediná kavárna v Brně, kde ví co to je káva Lavazza a mají tam dokonce i odborně proškolený personál Standartu ARTE E TECHNICA DEL ESPRESSO, veřte mi je to poznat! A vBrně jsem to nikdy neviděl.. Vždy když jedu do Brna, tak tam rád zavítám, otevřeno již od 7:00, pečou tam domácí speciality a mají snad nejobsáhlejší snídaňové menu, které jsem kdy viděl. Zárověn to tam funguje jako galerie, maji zdarma Wi Fi, a překrásnou nekuřáckou místnost s krbem, celou kavárnou zní jazz.. Určítě doporučuju, bohužel nemájí http://www.stránky, ale můj komentář si určitě zaslouží, fasáda z venku je taky nic moc,ale nebojte se nakouknout.. Alex

jak bylo v Brně, můžem se zas těšit na nějakou recenzi?

Já z Brabanderu, ani jednoho (jsou v centru dva), unešená nejsem. Jídlo v pořádku, ale čekat na něj hodinu až dvě (při všech z mých 6 návštěv) mi připadá přehnané. Pokud to není z pracovních důvodů nezbytné, nechodím tam.
NIKDO ZDE NEJMENOVAL RISTORANTE RIALTO!
http://www.rialto-brno.cz
Kuchyně výtečná, obsluha rovněž a ještě ho nenašly hromady Italů v džínech….

Tak pardon, Šnek jmenoval. Cenově je tak nastejno s Brabandery.

v Brabanderu jsem byl nedávno, byl jsem mírně zklamaný. na ostrou verzi recenze se chystám, minule jsem si na místě zapomněl účet :)

rialto tady bylo v komentáři číslo 21, vím nedá se to všechno stíhat, děkuji za tipy! rialto vypadá skvěle.

byl jsem teď i v nebeském mlýnu, velice zajímavá studie o tom, co dokáže práe s prostředím ainteriérem. menu jsem neměl možnost prozkoumat do prodrobna… stejně jako u brabanderu se vrátím na ostrý průzkum.

Kromě toho, co již bylo řečeno bych měl v Brně tip na Hacienda Mexicana (Dobrovského ulice) a cukrárnu/kavárnu Aida (Jakubské náměstí), mají tam fantastické zákusky

to pan Cuketka : jůr velkam :-), pěkně se mi to čte a dostal jsem se přes tyto stránky na spoustu dalších zajímavých, takže jsem kvůli tomu proseděl skoro celý víkend non-stop u počítače, takže díky, vina za případné neúspěchy u zkoušek padá na Vás :-)))

Milý pane Cuketko, vypravila jsem se do „podivného“ obchůdku Benedictus na Petrově. Trošku jsem bloudila, jsou zastrčení ve dvoře za vraty, ale kdo hledá, najde… Benediktýnské pivo sice zrovna neměli, ale trapistická a premonstrátská ano. A taky medolády, čokolády s náplní z ledového vína, mešní vína, košer vína, likéry hořké, sladké a kdovíjaké ještě. A kdo chce, může ochutnat na místě tmavé strahovské a světlé želivské premonstrátské pivo.

Betty J.:

wow tomu říkám tip s velkým ! zní to fantasticky, já ty speciálová piva zbožňuju… moc o nich nevím, ale tím víc je zbožňuju. košer víno rovněž!!! mám rád když jsou na víně pěkné znaky :) nebo klokani a tak.

Děkuji mnohokráte za radu. Cafe 04 jsem navštívil a na Brno opravdu bomba. moc přijemné. Vrátil jsem se ješte večer a byl jsem ohromen kvalitou točeného piva Budweiser Budvar, dokonce točí i speciál kroužek!!! A mícháné nápoje 1A! Prostě se zastavte.

Přidávám se k hodnocnení CAFE04, kavárnička je to opravdu kouzelná s velmi přátelskou a milou obsluhou, která se snaží vyhovět všem přáním zákazniků at již dvounohých i čtyřnohých. Hned při vstupu zde leželo nádherné štěnátko německé dogy, které si maximálně porozumělo s mým psem.Od té doby,když přijedeme do Brna,první naše kroky směřují právě sem,protože se tu každý musi citit jako doma

Re: 71 Daniela – Rialto
Nedivím se, že tam nechodí Italové, má to příliš daleko do italské kuchyně, vlastně je to spíše kreativní mix-kuchyně, to je nakonec vidět z menu, resp. kombinací ingrediencí.
Naprosto fungující pravidlo při četbě menu: nápadný počet chyb a hrubek v italštině znamená: zde nečekej italské jídlo. V případě tohoto podniku jsou v menu taky hrubky v češtině. Hm…

Re:vimaana1
V případě tohoto podniku jsou v menu taky hrubky v češtině.

Aby to snad někomu nepřišlo líto, na ledrp dostává i jejich angličtina.
(Ale už jsem četl i horší!)

Zdravim vsechny kteri se podili na tyhle super strance,jsem byvaly cisnik s mainu a nebeskeho mlynu a je radost cist nektere vzkazy moc kruta stranka konecne spravne nazory spravnych lidi…

Já ale přece netvrdila, že tam je italská kuchyně. Ale takové ty jakože-snobárny typu Brabander jsou v Brně v akutním ohrožení italskými návštěvníky.

A jinak, bez hrubek nejsou ani jídelní lístky psané Italy v Itálii v restauracích, které nastopro italsky vaří.

já jídelní lístky sbírám, a tak je vždy přečtu od A do Z. Hrubky nejsou jen u nás, ale i často i ve Francii, hlavně v anglických názvech.

jídelní lístky sbírám
To je hezký koníček! Jak už dlouho a kolik že jich máte, mohu-li se zeptat? A máte u toho (pro sebe) nějaká pravidla?

Sám nemám sběratelskou náturu, ale obdivuji to u druhých. Mám jednoho přítele v Praze, jehož byt je přeměněn ve sběratelské doupě. Má mimo jiné sbírku čajových pytlíků, vše pečlivě uspořádané v albech. Nejvíc jsem mu záviděl velkou kolekci korunkových uzávěrů od piv a limonád. Miniaturní grafika / pop art!

Jídelní lístky rád čtu – na internetu je jich spousta. Jeden se z nich může mnohé dozvědět.

divné, ale spočítané je nemám. Několik desítek jich je, zítra na ně kouknu ;-)
Musím mít jídeláky z restaurací kde jsem jedla, ale udělá mi radost i když mi ho někdo donese.
Začala jsem dost pozdě, moc toho lituji, protože jsem tak přišla o mnoho zajímavých jídeláků z doby, kdy jsem žila v Singapuru a Indonésii. Sbírám je asi 5 let. Některé jsou sakra zajímavé. Např. ten z restaurace v Budapešti, Sir Lancelot. Možná je někdy nafotím a dám na naše www.

dobrý den,
k tomuto blogpostu jsem se dostal až teď, doporučil bych indickou restauraci Taj: http://www.tajbrno.cz/

jinak děkuji za mé předchůdce v diskusi, dostal jsem pár tipů na místa, která jsem neznal (třeba zkusím toho Billa…)

Ahoj paneCuketko!
Velmi ráda čtu Vaše rezence v časopisu Týden, který pravidelně odebírám a musím říct, že mi bylo docela líto, že se specializujete pouze na pražské restaurace.Proto jsem nadšená, že jste se vrhli i na Brno… podniky tady mají hodně co dohánět a musím přiznat, že když mám vzít někam nějakou významnou návštěvu, jsem vždy na vážkách. S přítelem rádi zkoušíme různé národní kuchyně,a proto pro Vás mám pár typů na restaurace s jídly z různých zemí (nebo alespoň pokusy). Jejich názvy nebudu komentovat, ani přidávat vlastní názor, i když ho mám již hotový, ale myslím si, že pro čtenáře by mohly některé z těchto míst být opravdu podnětně(nebo odstrašující:-(). K Moravské chalupě bych řekla, že mám bohužel naprosto stejnou zkušenost, a to jak s jídlem, tak i s obsluhou (to díkybohu). Tak tady jsou moje typy:
Sabaidy – laosko-thajská restaurace
Jihoafrická restaurace v nové pasáži U Kamenné panny (příchod z Orlí ulice)
Mandarin – čínská restaurace
Taj – indická restaurace
Don Miguel – jihoamerická restaurace
Nová Havana – kubánská restaurace

Zapomněli jste na skvělou restauraci Shanghai na Pekařské ulici: http://www.shanghaibrno.cz.
Majitel a zároveň šéfkuchař pan Chun Ming DAI je vyučen v Šanghaji. Jídla jsou zde skvělá a za přijatelné ceny. Určitě doporučuji!

Když už mluvíte o kavárnách, určitě bych doporučila La Dolce Vita. Je to interierově příjemně zařízená kavárna, kousek od Šilingrova nám. při cestě na Petrov. Jednak mají celkem dobrý výběr kávových specialit, ale nejlepší jsou zřejmě jejich frappé (doporučuji mentholové) :)

Z kavaren bych vypichla Cafe Maia a pokud jde o restauraci, jeste jsem nevidela zmineny Skanzen (kousek od Mendlaku, skoro na samem konci Pekarske)… stoji za to :-)

Nečet jsem tu všechno povídání, ale po gingile tu opravdu na vebu není stopy… nicméně přikládám telefon 543 24 83 04 , na tomhle čísle sem si tam právě zarezervoval stůl.. tak mě napadá… snad to není reklama :-)

Mé brněnské tipy:
Grand restaurant Zelená kočka – pozor, ta na Kounicové ul. má dle všeobecného mínění lepší atmosféru, obsluhu… http://www.zelenakocka.cz – skvělá kuchyně od těstovin přes halušky po stejky, specialitou jsou medová žebra a Dalešice
Divá Bára – zvěřina a skvělý výběr vína (i rozlévaného) http://www.restauracedivabara.cz
poměrně nová a prý nabídkou šlapající na paty Brabanderu, leč s polovičními cenami http://www.comodorestaurant.cz

Aha, jsem to odeslala příliš brzy. Chtěla jsem dodat, že to mám v Comodu moc ráda:)

Dívá bára, restaurace stojí uplně za pendrek. Nedávno tam měli zvěřinové hody (což oceňuji za aktuálnost), ale když jsem si u číšníka (který byl na celou restauraci jeden) objednal jejich specialitu dne, tak mi musel vzít jídelní lístek z ruk aby se podíval co že to vlastně vaří. Objednal jsem si kančí medajlonky se šípkovou omáčkou a bylo to tuhé jak podrážka a šípková omáčka mi přišla jako UHO který se potkalo s nějakou marmeládou (jestli byla se sšípku si netroufám tvrdit). Když to byla pouze hospoda tak jsem ji měl radši

Jinak bych rád věděl co říkáte na poměrně nově otevřenou restauraci (tapas bar) Espanola na Kotlářske? Byl jsem párkrát a je to to takové proměnlivé (jak s obsluhou tak i kvalitou pokrmů), co mě ale štvalo nejvíc byl ten neskutečnej román který má název Jídelní lístek i když je zapříčiněn velkou nabídkou tapas což kvituji, ale i tak se v tom člověk ztrácí.

Komentáře jsou uzavřeny.