Keřkovské rohlíčky a vídeňský salát

cuketka.cz_bramborovy_salat2

Po dlouhé době a úplně náhodou jsme narazil na českou odrůdu brambor – Keřkovské rohlíčky. Čtěte pozorně, tuhle specialitu z Vysočiny byste si rozhodně neměli nechat ujít. Jako bonus jedna prověřená rakouská receptura… ;)

Keřkovské rohlíčky vznikly ve šlechtitelské stanici v Keřkově ve 40. letech minulého století jako lahůdková odrůda brambor vhodná zejména do salátů.

V minulosti s ní byly potíže – odrůda dávala menší výnos a byla promořená chorobami (v devadesátých letech byla dokonce jistou dobu odrůda zakázána). Teď už se ale rohlíčky na Vysočinu opět vrátily, a když máte štěstí, najdete je na podzim dokonce v supermarketu nebo ve vietnamských ovozelech.

Jsou pevnější lojovité konzistence (varný typ AB). A pokud je uvaříte vcelku ve slupce, mají úžasnou chuť, která je jako vyšitá pro český domácí fetiš číslo jedna – bramborový salát! ;)

Vídeňský bramborový salát od Plachutty

Dnes vás určitě ušetřím sterilované zeleniny a majonézy a představím vám bramborový salát, který mě za poslední rok nadchnul asi nejvíce a pro který jsou naše české rohlíčky ideální.

Je to bramborový salát z restaurace Plachutta (pozor zvuk!), který tam podávají k vídeňskému řízku a na jehož recepturu nesahají už několik desítek let. Naštěstí Plachutta skoro všechna svoje tajemství vyzradil ve své kuchařce, takže máme asi nejlepší zdroj na pokus o jeho zopáknutí v domácích podmínkách.

Krom správné techniky Plachutta tvrdí, že dokonalý bramborový salát visí taky na kvalitních lojovitých bramborách, rakouském octu Hesperiden (ocet z jablek s příměsí moštu) a poctivém vývaru.

K tomu asi není co dodat. Salát u Plachutty jsem ochutnával, takže mu musím dát za pravdu – mají to setsakramentsky dobře zmáknuté. Na druhou stranu je ale jisté, že s pomocí rohlíčků a trochu soustředěné píle je efekt salátu dokonale přenositelný.

Hurá na to! ;)

Suroviny:

  • 600 g salátových brambor (rohličky!, varný typ A)
  • 200 ml ohřátého hovězího vývaru
  • 1 šalotka nasekaná nadrobno
  • 2–3 lžíce octa (já vsadil na estragonový, originál Hesperiden)
  • 6–8 lžic oleje (slunečnicový)
  • sůl, mletý pepř
  • pažitka (volitelná)
cuketka.cz_bramborovy_salat1

Postup:

Připravte si k ruce všechny suroviny i ohřátý vývar. Očistěte brambory, neloupejte a dejte je do osolené vařící vody. Uvařte je tak, aby měly ještě relativně pevnou konzistenci bez rozvařených okrajů. Nesmí se drobit a musí držet tvar.

Určitě zkuste jejich udělanost (neodolal jsem ;) píchnutím vidličky, nebo ještě lépe rozkrojením jedné vylovené brambory. Určitě vám pomůže i to, když vyberete brambory podobné velikosti – budou pak hotové zhruba stejně.

Brambory slijte, a hned jak si na ně troufnete, oloupejte je a nakrájejte je na kolečka ani ne 1 cm tlustá. Ještě teplé (!) je přendejte do salátové mísy a přelijte asi 100 ml teplého vývaru. Přidejte 6 lžic oleje, 2 lžíce octa, cibulku, pažitku, sůl i pepř. Jak jste si asi všimli, dávám vývar, olej a ocet na spodní hranici. Vše můžete přidat později.

cuketka.cz_bramborovy_salat3

V této fázi budete mít v míse plátky brambor, které skoro plavou v čiré a nespojené tekutině (obrázek). Chopte se měchačky a jemně a zároveň energicky všechno promíchejte.

Jemně proto, abyste si nepolámali plátky brambor – musí zůstat v celku. Energicky proto, aby se vám spojil vývar a ocet s olejem a aby brambory pustily z povrchu dostatek škrobu.

cuketka.cz_bramborovy_salat4

Chvilku to trvá, ale pak se stane a vznikne vám krásně krémová a spojená „omáčka“. Brambory by v ní ani neměly plavat, ani by se neměly chudinky mlátit na sucho. Její množství závisí na druhu brambor a stupni uvaření. Čím víc brambory pouštějí škrob, tím víc pak musíte přidat tekutiny. Proto po prvním promíchání vše dolaďte, a je-li potřeba, přidejte tekutiny a znovu promíchejte (i dochuťte).

cuketka.cz_bramborovy_salat5

U Plachutty se salát podává takto v puristické variantě s octem Hesperiden a s polníčkem. Sám Plachutta ale tvrdí, že je možno přidat na dochucení trochu cukru, hořčici nebo pažitku. Místo neutrálního oleje olej dýňový a dokonce připouští přidání majonézy.

Salát by měl ještě asi hodinku (a déle) odležet. Odolává se ale velmi těžko a to tak, že dokonce fandím jeho vlažné variantě.

Určitě si ho ale doma zkuste. Běžné tzv. lehčí bramborové saláty operují s tím, že se těžká omáčka (majonéza) nahradí zakysanou smetanou nebo jogurtem. Tady se jde na tvorbu omáčky zajímavou technikou.

A až budete bědovat nad polámanými plátky brambor a nevydařeným poměrem octa a oleje – vytrvejte. Těch pár pokusů, než to dostanete do ruky, stojí rozhodně za to! ;)

Reklama

Komentáře

Tak to vyzkouším, pamatuju z praxe v Rakousku, že jsme podávali salát z plátků brambor, ale asi to nebyl úplně tenhle.

Pane Cuketko, dekuju!!! Usetril jste mi cas, chtela jsem zacit hledat recept na vidensky bramborovy salat na Internetu, nebot tento rok nemohu majonezu. A zde ho mam i s postupem a tipy!
Jen se trochu bojim te michaci faze, aby se mi z toho nestaly stouchane brambory :-)
A jak se ma spravne podavat, studeny nebo vlazny? Ma se pripravit par hodin pred podavanim a ne den predem jako nas majonezak?

danulita:

hodinu a více odležet a nastudeno. to míchání za tepla je tam proto, aby se pěkně zahustila „omáčka“. já ho podávám i vlažný, nebo max chvíli odleželý v lednici. přiznám se, že jsem se ještěnikdy nedonutil s ním počkat déle než hodinu po dokončení! ;)

rozlámaných brambor se nebojte. jak píšu v receptu. kdo vybere stejnou velikost brambor a bude pravidelně brambory kontrolovat – má vyhráno… ;)

plachutta v kuchařce píše, udělejte salát stokrát a s trochou odanosti a pokory se vám to možná podaří ;)))

tohle jsem radši zatajil ale něco na tom je. ale jsou to jen brambory se zálivkou, určitě vás nehryznou a suroviny sou levné, takže ať žije trénink!

Pane Cuketko, dekuji za rady, oddane se tedy obrnim trpelivosti a pokorou :-) A pro jistotu si domu dotahnu nekolik pytlu brambor :-)
Muzete prozradit tajemstvi, kde presne jste ty uzasne bramburky poridil?

Jó, Plachutta. Návštěva této restaurace, když už budete ve Vídni, je skoro povinnost. Doporučuju tu na ulici Wollzeile.Úžasná atmosféra, rezervace skoro vždy nutná.I když výborný bramb. salát jsem v Rakousku jedla na více místech. Zkuste k tomu místo klasik telecího řízku jehněčí. Doteď na tu kombinaci nemůžu zapomenout a už je to asi půl roku:)

danulita:

ve vietnamském ovozelu ve vítězné ulici (u zast tram újezd), slyšel jsem ale že prý se objevují i v Bille

Pane Cuketko, dekuji mockrate za tip, okouknu i vietnamske kramky v Dejvicich. Usek ovoce a zeleniny v Bille je vetsinou katastrofa, alespon u nas.

Tohle je uplne dejavu. Nahodne se mi otevre tahle stranka a tam uplne nove kerkovske rohlicky! Pred chvili jsem sla okolo ceske prodejny ovoce a zeleniny dole v Italske ulici a koukam jak blazen na tabuli, kde stoji: Kerkovske rohlicky. A ja si rikam, co to asi je?

Tenhle salát (s klasickým octem a troškou cukru) znám už léta – dělávala ho babička ze Slovenska. Říkali jsme mu „slovenský krumplový šalát“ a jak vidím, původ má úplně jinde.
Nicméně – tahle dobrota je vynikající. Bezesporu. A pro ty, kdo jsou barbary jako já a vážně mají strach o křehkost brambor – hádejte, v čem má člověk největší cit? V měchačce? Kdepak – v rukou – odzkoušeno už mou babičkou. :)

9: tak to byla babička asi z jižního slovenska, krumple jsou to maďarsky :) Takže pátrat po původu tohoto salátu s přesností větší než 200 km je asi zbytečná snaha.
Obdobný bezmajonézový salát je na slovensku velmi častý, přesně pod názvem z 9, akorát bez té maďarštiny.

:) Som uplne mimo ked poviem, ze po pridani koliesok cibuliek sa tomuto čudu hovori u nas Sedliacky šalat?

Pane C, kápnul jste mi do noty! Zítra tu bude tchyně a pečené kuře – a vídeňský salát. Díky.
Keřkovské rohlíčky do zítřka tutově neseženu, ale mám zde vlastní zdroj: Rohlíčky „Ania“ lojovité konzistence, anébrž „waxy“ (FO, FLFL!), letos poprvé pěstované.

Je možné smíchat vývar s olejem a octem ještě než se přidají k bramborám, aby se pak nemusely tak moc míchat a nelámaly se? Keřkovské rohlíčky mívají pravidelně před Vánocemi u nás v zelenině na Vinohradské naproti Olšanským hřbitovům.

Tento salát si také pamatuju z dětství, dělávala ho nebožka babi. Ta mu ale říkala židovský. :)

vanda svihlova:

vandi, šup s nima do tašky, dokud jsou :) na saláty k masu je to to nejlepší co u nás je!

Libor Skalický:

tím původem tohoto aktuálního receptu z vídně bych se nenchal zmásti, je jasné, že spadá do soukolí rakousko-uherského impéria. jeslti česko, rakousko, slovensko, nebo maďarsko myslím není důležité :)

a stím zamícháním rukou to vaše babička asi má vymyšlené úplně nejlépe. když tak teď o tom uvažuji, přijde mi to jako ideální pracovní nástroj – ruce! skvělé :)

Vanda:

dtto libor i savec – saláty podobného složení budou všude okolo početné :) jen pro zajímvaost – kde je to přesně u vás? ;)

1R:

tak a dobře děláte! ;) a dejte vědět jak jste trefil. když tenhle recept sedne. troufám si říct, že v mnohém předčí své hustší bratry s majonézou a dalšími serepetičkami…

baobab:

díky za link, zase jsem se domáknul něčemu novému :)

Kvásek:

možné to je, ale abyste dostal tu krémovou konzistenci, brambory stejně musí uvolnit škrob pořádným promícháním. pokud v prvé řadě trefíte jejich stupe'n uvaření, není třeba se až tak moc bát! ;) ale zkuste to, třeba to bude jemnější procedura

Rejčka:

další políčko do skládanky. díky! ;) v jednom se ale asi shodnem – určitě není na škodu si tyhle věci z obyčejných surovin a postupů připomenout. stejně tak to, že máme před svátky skvělou příležitost jak se vybavit keřkovskými rohlíčky na vánoční salát :)

Zrovna vcera jsem se dozvedel co to jsou Kerkovske rohlicky, kouknu sem a hele :) Jinak pokud jde o salat, tak jsem kouknul do starsi kucharky a tam ho delaji bez vyvaru a olej pouzivaji olivovy (a doporucuji do salatu jeste nakrajet slanecka:). A Magdalena Dobromila do nej zase kraji vajicka a uzeny, coz taky nemusi byt spatne :)

Ad 10. Savec – vyvracet to nebudu, ale s pojmem krumple jsem se setkal jak v okolí Nitry, tak blíže k nám okolí Trnavy – nebude to tedy jen jih, myslím :-)
Ad 17. Pane Cuketko, u nás je sice okolí Rychnova nad Kněžnou – ale babička byla přímo z okresního města Nitra ze Slovenska. :-)

Moc krásný! Dneska jedu na Anděl a podívám se do toho obchodu. Myslíte že bych to mohla zkusit s obyč jablečným octem?

Keřkovské rohlíčky i šalotku mají už pár týdnů na http://www.atojepecka.cz.
Ne že by to na tomto fóru bylo to nejpodstatnější, nicméně bonusem je fakt, že lojovité (waxy) typy brambor mají nižší glykemický index než ostatní druhy. Glykemický index se sníží dále i tím , že jsou vařené ve slupce a následně zchlazené. Mnohem méně tedy zvyšují postprandiální glykemii (hladinu cukru v krvi po jídle), což má význam pro prevenci obezity a srdečně-cévních chorob.

Gigi:

zkoušel jsem Hesperiden sehnat, ale marně. moc bych se tím netrápil. dejte kvalitní vinný, funguje asi nejlíp ;)

zkoušel jsem obyčejný český jablečný a nemůžu si pomoct, ty octy mají divnou pachuť, která rozdrápe celou harmonii salátu

minio:

narvat možno asi opravdu cokoliv. v tom jsme myslím všude okolo mistři :) já mám tuhle verzi moc rád, protože tam je základní linka jasná – intenzivní chuť brambor v perfektní konzistenci a dochucením. co víc si u brsalátu přát? ;)

Libor:

tak vida! ;)

lidiab:

dtto Gigi,. nejsem si jistý, ale zkuste, uvidíte. možná jsem si jenom na jablečnej z Bzence zased (http://www.okl.cz/…et-500ml.htm) možno shnět ještě po názve „apple cider vinegar“ a přidat tam trochu moštu? ;) pokusům vše nakloněno

Kunova:

díky za vysvětlení. už je konečně musím zkusit ;) že maj rohle jsem si všimnul, jen tak dál!

Zdravím koupěchtivé, rohlíčky mají ve vietnamské večerce za pražskou tržnicí – Osadní 4, před chvilkou jsem to kontrolovala :) Dobrou chuť.

Keřkovské rouhlíčky … :o) Pane C., vy také skočíte na každý marketingový trik. Existuje mnoho dalších salátových a chutných odrůd.

Jednorožče, ještě prosím, co jsou ty záhadné bio-objekty na druhém obrázku? Jeden přibližně ve středu mísy a druhý na 4 hodinách? Salát ovšem vypadá převelice lákavě.

30: Asi slupky? Neloupal jsem příliš pečlivě, neb brambory jsem si pěstoval sám, samozřejmě bio.
Recept byl jinak celkem přesně dle Cukíny, až na tu hořčici, kterou ale povolil sám pan Plachutta (viz článek). Mimochodem, paní J se vyslovila velice příznivě a oblizovatelně.

1R:

nádhera. ty vaše brambory jsou jim dokonce dost podobné, navíc krásně do červena :) btw – super foto! a salát určo jedna báseň.doufm, že i vše ostatní klaplo a pochvala paní 1R…

co víc si přát? ;))

Ivana:

díky za zprávu! ;)

David:

vám je taky vše hned jasné :) jeslti jste si tenhle post přečetl ve smyslu, kupte si rohlíčky a jen z nich dělejte salát, tak jste vedle. když to přeložím lopatkou, vyznění je přeci – zajímejte se o odrůdy, jejich odlišnosti, pamatujte si je a brambory nakupujte podle jemnějších měřítek než je rozdělení na „varný typ“. trochu tím vysvětluji vtip, ale pro vás cokoliv :)

Tak jsem se do toho taky pustila a byl vyžádán i přídavek, takže úspěch ;-)
Brambory nebyly rohlíčky, ale výborné domácí od kamarádky. Na másle jsem k tomu osmahla hlívu ústřičnou.
http://i47.tinypic.com/2dqmstw.jpg

Tomuto salátu říká moje maminka, která je Rakušanka, drátenický salát. Dělá ho stejně jak je uvedeno v receptu,ale bez hovězího vývaru, je skvělý, druhý den ještě lepší.Nemusí být ani s pažitkou, i když ta jistě neuškodí. Ve Vídni nám teta udělala salát s vývarem, ale nám nechutnal.

Jana:

děkuji moc za zkušenost. je úžasné, jak se nám tady skládačka dává dohromady :) pažitka je můj přídavek, originál jede bez (musím to v receptu opravit)

33. Jo přesně tak jsem si to přečet. Kdyby tam bylo například … a dalšími vhodnými odrůdami jsou XX, YY, tak bych jistě pochopil "zajímejte se o odrůdy, jejich odlišnosti, pamatujte si je " na první pohled. Takto ale čtu: Stádo, jsou Vánoce, k těm patří salát, a ten jedině z Keřkovských rohlíčků. Hybaj do supermarketu. :p

38: zbytecne prudite

ja treba zrovna vcera delala odpo brambory a prekvapive byly fakt dobre, tak jsem zkontrolovala stitek a byla to annabelle, a jak rika strejda google, to je taky moc fajn odruda na salaty

pak mrknu sem a tady zrovna takovy pekny tip na namku z rohlicku :) osobne to vitam

David:

tak alespoň se to potvrdilo, vysvětlil jste si to jinak (nebudu psát špatně) ;) vždyť i v surovinách jsou explicitně na prvním místě „salátové brambory“ přeci… ;)

a jestli mi osobně něco zavání stádovitostí, tak jsou to přímočaře formulované texty jak pro trotly. a hybaj to supermarketu? tady? to už bych mohl být na vás opravdu nazlobený

Tak jsem ho včera udělala k obědu, rohlíčky z billy, asi nebyly keřkovské, ale bylo psáno,že jsou z vysočiny. ocet carbonel estragon, večer z ledničky byl lepší než čerstvý k obědu. Nebylo to špatné, ale něco jakoby tomu chybělo, tak ještě 99× a snad na to kápnu:)

Irena:

to byly tak na 90% ony. keřkovské rohlíčky se nemusí nutně pěstovat v kěřkově (který je mimochodem také na vysočině), není to chráněné zeměpisné označení, jen odrůda je pojmenovaná podle šlecht. stanice v keřkově :)

40. Naja, zřejmě profesionální deformace, podpořená účastí na povícero ochutnávkách brambor.

Btw., kdo ze zde zúčastněných nekupuje brambory v supermarketu?

Nekupuji bambory v supermarketu. Pokud mi dojdou bedýnkové,j du na trh. A myslím, že jsem je snad v supermarketu nikdy nekoupila. Nějakou jinou zeleninu dříve občas ano, ale brambory nikdy.

ja brambory v supermarketu kupuji a diky bohu za to – to co maj u nas v mestecku v mistni zelenine je otresne – vetsinou sama spina a za par dni nahnile nebo klicici

Když jsem byla malá, tak jsme je na chatě pěstovali a já z duše nenáviděla všechny ty činnosti okolo. Teď je kupuji od známých a každý rok si říkám, že aspoň nějaký ten řádek zasadím.

nesnasim protridovani brambor – krumpli – moje babicka (a oplatkovy deda) jim taky tak rika… prazdniny, prazici slunce, fura brambor a tri hromadky – do sklepa na ulozeni, velmi krasne na vysazeni, a ty nakople co se brzo zkazi do spajzu k uvareni.. jo a vlastne jeste spesl hromadka zelene a osklive pro prasatka… nicmene, brambory jsou to vyborne a zabiraj cestou ze slovenska spoustu mista v aute:-) k nenavidenym cinnostem z jihu slovenska taky patri okopavani vinic, ale to uz jsem zas mimo, jen jsem si vzpomnela na ty propalene tydny:-)

prece jen, oprava: sice je to nduna prace, ale vysledek minimalne u brambor stoji za to:-)

40 u nás se taky nekupují brambory v supermarketu. Většinu naší spotřeby pokryje bedýnka příp. dokoupím na trhu.

Pane Cuketko, docela by mě zajímalo, za kolik se keřkovské rohlíčky u Vietnamců prodávají. V Bille je např. vloni prodávali 1,5 kg za 40 Kč!

David: nevím, jestli to nebude zavánět „stádovostí“, ale já osobně považuju keřkovské rohlíčky za nejlepší chuťovou odrůdu brambor, a to nejen do salátu. Mmch, není to žádná nová odrůda, která by potřebovala masivní reklamu – rohlíčky se pěstovaly už před více jak 20 lety a pro některé ze stáda to tedy není žádná novinka na trhu. U nás na Vysočině si pro ně nechodíme do supermarketu, ale mnozí si je pěstujeme sami doma na zahrádkách – už z vlastních hlíz.

No, ono to někdy ani moc k závidění není. Hlavně! – Musí se dělat rukama a to je docela blbý. :-))
Jinak letos byl na brambory špatný rok – pod každým keříkem byly tak 3–4 brambory a navíc poloviční oproti zasazeným hlízám. Už jsem vyhrožovala, že příští rok se na to můžu vy***, ale když jsem je pak měla uvařené na talíři, zase jsem si to rozmyslela. :-)

Pokud se nemýlím, tak jsem minulý týden keřkovské rohlíčky dokonce zahlédla v Makru. Tedy aspoň u nás v Ostravě. A jakožto chudáci co nemáme pořádný ovozelový trh, se musíme spokojit i s tím málem :)

51: Jestli jste v uzavřené pěstitelské oblasti pro výrobu základní sadby brambor a pěstujete si keřkováky z „vlastních“, tak pánbu potěš vaše sousedy, co dělají sadbu. To jen tak na okraj.
Keřkovské rohlíčky jsme měli na zahradě před drahně lety, ale ustoupily jiným odrůdám, a to velmi rychle.

tak přesně tyto brambory jsem dnes viděla v zelenině na Floře. Přes ulici naproti obchodnímu domu a vydáte se směrem doleva :) Cenu neznám.

Informace jepičí délky života: inkriminovaný kontraband zahlédnut dnes v hypermarketu Globus /Zličín/

I u nás na Vysočině se v obchodě špatně shánějí, ale když, tak můžu potvrdit: na salát jsou dokonalé.

David 55: Ne, nejsem v uzavřené pěstitelské oblasti pro výrobu základní sadby brambor… vy rád spekulujete, že? :-)

Mno jo, tak jsem si je v tom Globusu /Zličín/ koupil. Jsou balené v síťce po 1kg a stojí 24kč což jse mi zdá rošku dost, mno ale jelikož je tady takový skvělý recept tak jsem prostě neodolal. ;-) Postupoval jsem podle návodu, ale použil jsem ocet Balsamico di Modena a místo čerstvé pažitky jsem použil petrželovou nať sušenou. Nemám možnost to srovnat s původní recepturou, ale chutná to náramně.Mno prostě jako salát z brambor B-)

Přidávám se s aktuálním info – Křekovské rohlíčky spatřeny v Intersparu v Arkádách Pankrác za 39,90kc/2kg a ve vietovozelu na Letenském náměstí – ulice Šmeralova. Koukám, že je jich všude hafo:o) Ty moje jedou pekne zpatky vlakem na Vysocinu, kde se přemění v Plachuttovic laskominu. My u nás doma totiž saláty typu uvař brambory a vraž do nich kilo vlašáku taky nevedem. Salátu ZDAR!!!

Nešel by použít Apfelessig od Maurtner Markhof? V Kauflandu mají jablečný klasik, barique nebo s medem.

Janamarie:

moc bych se s tím nestresoval, zkuste třeba jen základní verzi jablečného octa a uvidíte. nedoporučuju ale ty bzenecké. podle mého mají vyloženě nedobré aroma, které potom ze všech zálivek děsně čouhá…

No moje babička sudeťačka dělala svoji verzi vídeňského bramborového podobně – jen místo pažitky tam byla na jemno nastrouhaná syrová mrkev (ne moc) a místo vývaru klasický sladkokyselý, ale pozor VLAŽNÝ!!!, nálev. Geniální záležitost, kterou dělala už její maminka v tehdy rakouských Popicich na znojemsku. No a brambory – rohlíčky jsou samozřejmě podmínka :).

64.
Helemese, moje babička sudeťačka také do bramborového salátu přistrouhává trochu syrové mrkve :) – byť to není tenhle vídeňský.

Tak v Arkádách na Pankráci rohličky už nemají :( Nevíte někdo, zdali je nemají v Holešovické tržnici?

Znala jsem bramborový salát se sladkokyselým nálevem. O víkendu jsme vyzkoušeli tento s vývarem a jednoznačně se stal letošní hvězdou mezi bramborovými saláty.

Díky moc za recept! Použila jsem jablečný ocet od Kuehne a vyšlo to suprově!
Rohlíčky jsem koupila balené v sít'ce ve velkém vietnamském ovozelu v ulici Dukelských hrdinů a pani prodavačka říkala že jich každý den prodávali kolem 12 balení. Dnes už je ale neměli.

Já tenhle salát většinou dělám jako samostatné jídlo a to do něj přidávám plátky ančoviček, měsíčky čerstvých rajčat a vajíčko natvrdo.

Tak salát je hotov a vypadá to, že se poved napoprvé, moc k večeři už ho nezbylo :)
K tuňákovi a fazolkám to bude super.

Dnes v Globusu Chotíkov keřkovské rohlíčky 9,90Kč za kilo.

Take hlasim report, kerkovske nakonec nebyly, ale meli jsme hodne podobne salatove. Nakonec jsem je videla ve vietnamske zelenine na Dejvicke, ale pozde.
Trochu se mi brambory pri michani rozpadly. Kdyz se varily, tak jsem obstaravala rizky, tudiz jsem prosvihla ten bod, kdy jeste nebyly dosle.
Michala jsem rukama, vse se hezky spojilo, jinak jsem pouzila vse stejne vc. pazitky (jen ten ocet byl od jine znacky, ale na radu ne bzenecky), moc nam chutnalo a musim rict, ze nam rozpadle platky brambor vubec nevadily. A nakonec jsem si ho jeste dorizla trochou citronove stavy, kterou na okyseleni pouzivam radeji nez ocet i jinde.
Pro priste vim, co si ohlidat a take to chci ozkouset s pravou dizonskou horcici.
Dekuji za vyborny recept, rady i povzbuzeni :-)

Hej hou,
rohlajzy objeveny ve Zdare nad Sazavou v Hypernove. Salat uspesne ozkousen a musim rict, ze i kdyz jsem se premohla a nechala ho do druheho dne odlezet, stejne mi vic chutna vlazny. Meli jsme k tomu opecenou vinnou klobasu a byla to teda strasna dobrota!!!

Salát úspěšně odzkoušen – jen se nemůžu rozhodnout, jestli mi víc chutnala vlažná varianta, nebo odleželá studená. Ale každopádně je výborný!

ano, někdo tu říkal, že je zahlédl v makru, já je v makru vybojoval před vánoci a byl z nich skvělý fetiš :-) a pokud vím, bývají tam teď pravidelně :-)

Mne tedy sutnal vic vlazny nez studeny. Druhy den jsem si ho trochu dotahla v mikrovlnce :-)

Kerkovske rohlicky jsem nasla i u nas v Jednote (mestecko na severu okresu Tabor), asi zitra neodolam a vyzkousim :-)

U mě dnes večer Salát Release Candidate ;-) Rozhodně se mi osvědčilo míchání rukama.

Na salát se chystám o víkendu. Keřkovské rohlíčky nemám, ale rohlíčky z bedýnky ano. Na mrazák jsem dala misku hovězího vývaru, odebraného při dnešním vaření polévky, tak jsem zvědavá, co vyrobím.
:-)

No tedy:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((Zakoupil jsem v Tescu s představou dobrého salátu.Jen moje lenost mne odradila od toho, vrátit se do obchodu a předložit jim s účtenkou tu pěknou hromádku černých skvrn a a odkrojků zdřevnatělých zanořených částí. Samozřejmě,báječný vlažný salát jsem z nich nepřipravil a tak znova běžná Ačka. Škoda. Přeju ostatním lepší volbu a pěstiteli a dodavateli rehlíčků mrknout za hranice.jak to má vypadat,

Rohlicky upecene v slupce su tiez vynikajuce – vdaka vyssiemu pomeru slupky k duzine. Momentalne ich maju aj v Holesovickej trznici, prvy stanok napravo od hlavneho vchodu. 23 kc za kilogram. Povod podla stitku: VESA, ŠS Česká Belá, 11/2009.

Vídeňský bramborový salát á la Plachutta jsem z keřkovských rohlíčků dělala před pár dny. Brambory jsem krájela až vlažné, měla jsem obavy, že by se mohly polámat. Vývar s olejem a octem se i tak spojil do pěkné emulze a vsakoval dobře, kolečka brambor se nerozpadla. Šalotku jsem neměla, použila jsem naťovou cibulku nakrájenou na velmi jemná kolečka a přidala i pažitku. Nakonec jsem přidala i špetičku cukru, jak uvádí pan Plachutta :-), celkové chuti to myslím prospělo. Je to velmi zdařilý recept, pokud budete salát chystat pro případnou návštěvu, bude určitě nadšená. Cuketku jsem musela pochválit elektronickou poštou bezprostředně po výrobě, tohle se opravdu povedlo. Moje sousedka tehdy ochutnala a už jej dělá taky. :-))

Čistě teoreticky by měl salát vydržet k zítřejšímu obědu…k filetům z lososa. Ale jestli teda vydží, to nevím. Vlažný je skvělý.
Z bedýnkových červených rohlíčků, navíc jsem přidala jen špetku cukru a jako ocet jsem si namíchala napůl jablečný (český, bio) a cider.
Cukýnko, děkuju za recept. Nemá chybu! ;-)

Helli: neříkalas mi, že sousedům vypadl jistič a proto se nachomýtli k salátu?
Když jsem vařila brambory, vypadl jistič u nás v bytě. Naštěstí sousedi nejsou doma.:-) A to jsem salát dělala z 1900g brambor.
Občas se nějaký plátek polámal, ale valná většina drží tak, jak má. Hmmmm…

Pivli: jo, je to tak, sousedi nahazovali hluboko po půlnoci jistič, mně se jich zželelo a dostali ochutnat. Mně osobně jistič nevypadl. Že by elektrické rozvody byly z té lahůdky taky celé pryč? :-))

Nojo, zdá se, že při přípravě tohoto salátu to nebezpečně jiskří a elektrické vedení je zmatené.
Jdu uklidit „zbytek“ do nějaké bezpečné skrýše.

Možná mám tip, jak uvařit brambory tak, aby se nedrolily: vložila jsem je do hrnce se studenou osolenou vodou (u dna byly ty největší), začala ohřívat a jakmile pořádně přešly varem, oheň jsem zhasla a nechala v horké vodě dojít, aspoň hodinu. Brambory (nejen rohlíčky) mám pak uvařené stejnoměrně durchum durch. Ovšem nejde to asi použít vždy (když se třeba spěchá).

Souhlas s Petrend, také jsem si koupila rohlíčky, které se mi při běžném postupu vaření ve slupce po ani ne 15 minutách rozpadly, nevím, jestli jsem měla smůlu, ale mám pocit, že jsem kdesi četla, že v minulosti byly keřkovské rohlíčky považovány za jednu z nejlepších, ne-li nejlepší salátovou odrůdu, ale dnes jsou prý překonané a na trhu existuje spousta jiných, modernějších odrůd typu A (lojovitá konzistence). Jinak tento salát se připravuje například i v Bulharsku, s nerafinovaným slunečnicovým (hustým, kalným a dokonale vonícím) olejem, geografické rozšíření bude tedy asi větší…

no me se povedlo zapomenout na brambory varene ve slupce a varila jsem je skoro dve hodiny a po vychladnuti porad drzely tvar … nemohla jsem tomu ani verit :)

Dnes je salát zase. Nemá chybu. Doporučuji jablečný bio ocet ze Sparu – jejich řada. Pro rejpaly: ne, že je bio, ale je skvělý!!!

Lojáky se nesmí rozvařit. jinak je to imho jiná odrůda. ideálné je na vareni tlakac :)

Ozkoušena varianta malé brambůrky z trhu (ne rohlíčky). Oloupané a nakrájené na silná kolečka, vhozené do osolené vroucí vody. Uvařeno za chvilku, nerozpadají se, salát dokonalý. Odpadá otrvné loupání horkých vařených brambor.

Zálivka opět kombinace bio jablečný ocet ze Sparu napůl s ciderem + špetka sušeného estragonu nadrhnutého na prášek + sůl + pepř + špetka cukru + olej Alnatura bio řepkový z DM + šalotka + pažitka. Velmi silný hovězí vývar ( maso z domácího chovu).
Dokonalé!!!

Jiná varianta – uvařit brambory, nakrájet na kolečka. Svařit ocet, trochu oleje, sůl, pepř, cukr, šalotku a kyselé okurky na kostičky.
Brambory po vrstvách skládat do kulaté nádoby, každou vrstvu zalít zálivkou a nakonec dát vychladit :)

ja na to dostal takovou chut, ze nejdu pro ty brambory k cinanovi na Belehradsskou, ale ja UTIKAM! A pak ten salat dam na stul a zeru a zeru, az na stole nezbude nic, tesim!

jo mimochodem, pane Cuketko, da se ten zminovany ocet koupit nekde zde? Z uvedeneho webu je to ocet za 3 eurobabky a doprava za 15 ;)

Je mi jasný jen po přečtení, že tenhle salát by mi přítel snědl i s rukama .. ale… jak to všichni děláte, že se u vás doma vyskytuje hovězí vývar?? já abych ho bránila s nožem v ruce a stejně když se otočím, tak se z něj najednou stane polívka a než se otočím podruhé, tak je sežrána (slovo snědena nevystihuje pravý stav) asi nějaký kouzlo či co ;)

↪ 98 Frantisek: mám ho zrovna ještě doma a když jej nahradíte jablečným, nebo dobrým vinným, vůbec nic závažného se nestane. je to obyč jablečný ocet, víc vo'navý a chuťově lepší než tuzemské, ale furt jen obyč ocet ;)

Přihazuji ještě jednu variantu – horké brambory i se šlupkou(nakrájet), ocet(já vinný), olej(já oliv.), francouzská hořčice(víc než málo), jarní cibulka, petrželka(listy).Sůl, pepř. Myslím, že jsme to jedli i teplé, už bohužel přesně nepamatuji:).Ale recept by mohl být z Apetitu.

Hih, co se nestane, kdyz chodite s Italem a ve spizi neni nic nez ocet balzamico a olivovy olej? Musim rict, ze kdyz tam pridate trochu provensalskeho koreni, tak to neni k zahozeni. Kdyby to pan Cuketka odzkousel a vyjadril nazor na italskou variantu, budu rada! :) PS: brambory se polamaly, na vyslednou chut to ale vliv nemelo. Jen esteticka stranka veci utrpela… :/

Komentáře jsou uzavřeny.