Sedm nejsladších

To si tak dneska sedím po obědě u Anděla, pod stolem kopu do igelitek s dárkama a přemýšlím, který tělesný úd vystavit mínusdesítce jako první. Možná taky nevylezu vůbec! Zahrabu se do jejich cheesecaku z bílé čokolády a dám si chrupika… ;)

O čem se mi bude zdát? O sedmi sladkých pokušeních, které mi dokážou kdykoliv dokonale pomotat hlavu. S omrzlinami na tváři a pár dní před Ježíškem je to asi jediné téma hodné soustředěného přemýšlení.

Sedm malých hříchů, pro které je jakákoliv záminka dobrá. Sedm mých nejoblíbenějších sladkostí u nás vůbec. Dovoluji si vám předložit jejich seznam ku veřejnému roztrhání! ;)

Poklad Kateřiny Fornůskové, který prý přivezla ze zkušené v Irsku a u nás doma mírně vylepšila. Je to solidní blok čokoládového dortu s polevou. Jedinečnou vláčnost a chuť mu dodávají datle. Sachr z Imperialu klidně vynechám, ale Imperial nikdy!

Polaskat se s nimi a zemřít. S kokosem u pusy v letenské zeleni dle výběru. Počet, který vás uspokojí, je vždy o jeden menší než ten, který zakoupíte. V Erhartově cukrárně se jim podle mě povedlo redefinovat obyčejnou českou laskonku.

Svou verzi sestavili ze dvou sněhových obláčků z kokosu. Jsou tak lehké, že aby vůbec držely u sebe, museli je k sobě přilepit pořádnou porcí z karamelového krému. A to prosím nekecám! ;)

  • Cheesecake z bílé čokolády – Angel

Blok koncentrované slasti, který tohle všechno odstartoval. Sněhobílý cheesecake na tenké krustě s omáčkou z mučenky. Dort je podle mého geniální hned ze dvou důvodů.

Prvním je bezvadně zapracovaná chuť i textura bílé čokolády Valrhona, což z dezertu dělá nebezpečné sedativum na bázi kakaového másla. Druhým důvodem je zase volba mučenky (s náznakem bazalky), která se sladkou čokoládou vede nekonečné bitvy o převahu nad chuťovými pohárky. Takhle si představuji harmonii… ;)

  • Pistáciový nougat glacé – Angel

Ano, Sofia Smith drží na seznamu dvě položky. Zmrzlinový špalík s drobnými kousky křupavých pistácií. Jestli hledáte nejlepší zmrzlinu ve specializovaných cukrárnách nebo v balení H-D, jste vedle – recept na ni má totiž Angel. Sníh z bílků, smetana, sirup, pistácie – to je můj troufalý odhad. Voňavý „turecký med“ přestrojený za zmrzlinu.

  • Kokosové tiramisu – Sasazu

Nepříliš originální a vlastně v ničem objevná variace na tiramisu, přesto má na seznamu své místo. Nevím proč, ale pokaždé, když kolem podniku procházím směrem k ovozelové hale 22 – dostanu na něj festovní chuť.

Závislost, která se se mnou táhne už od dob první provozovny manželů Musso – Passion Chocolat. Jdu si k nim dát kafe, skončí na talířku jako mini. Jde koupit několik macarons na ochutnání a už se s nimi tlačí v krabici. Ať dělám, co dělám, z Café St. Tropez se mi ještě nikdy nepodařilo odejít bez dortu Royal.

Temný hranol zaprášený kakaem má přitom docela jednoduché složení. Čokoláda, čokoláda a čokoláda. Dole s neviditelnými křupinkami. Nahoře jako pralinková směs. Při porovnání s cheesecakem z Angelu je tohle nefalšovaná temná strana síly.

Držák jako hrom, charakter vytříbený. Tři pláty korpusu. Čokoládový krém, černý rybíz, višně a marcipánový koberec navrch. Kdyby si to rozdal na pěsti s dortem Imperial, byl by to epický souboj, po kterém by v kavárně zůstala hromada mramorové suti z kavárenských stolků. Sám nevím, kdo by vyhrál. Naštěstí to mají přes řeku.

Chybí mi tam něco? ;)

Reklama

Komentáře

Chybí. Levandulové makronky ze St. Tropez, s citrónovým krémem.

Můj domácí medovník, který musím dělat dětem místo narozeninového dortu. :-)

pane Cuketko, dovolím si takový netaktní dotaz: co na ty všechny delikastesky říká Vaše BMI? Moje povážlivě stoupá už jenom při čtení těchto poetických řádků! Doporučila bych toto čtení jako léčbu pro nevyléčitelné anorekti(č)ky! :-)

Dovolím si odpovědět za pana Cuketku. Jeho BMI tyto diskuse nesleduje 8)))

Ejo, podle mého letmého odhadu má pán blogu BMI spíš v záporných hodnotách (no dobře, ať nekecám, tipuju to tak na 17–18), takže mu to může být fakt jedno. ;-)

Pan C. má to štěstí, že patří k těm mála lidem, co můžou žrát jako kyselina a přitom nepřiberou ani gram. :-) Něco podobného je můj otec, který celý dlouhý život luxuje pravidelně v deset večer ledničku a přitom už asi 60 let nosí stejnou velikost kalhot. Já jsem jeho metabolismus bohužel nepodědila.

Pane C., jistě víte, že Angel je sesterskou restaurací Celéste. Jejich deserty a hlavně zmrzliny nikdy nezapomenu. Například karamelovou, estragonovou a mátovou jinde lepší nemají. Nemluvě o sorbetech! Nejlepší byl tymiánový – provensálské letní slunce zakleté do ledu! Tolik jen k těm zmrzlinám ;-)

Uff.. skvělý předvánoční tip jak vyzrát na davy lidí při nákupech a šílený mráz. Zároveň lepší spouštěč slin, než pavlovův zvonek.

Urcite tu chybi dorty z Cafe-cafe. Jejich smetanovy dort s lesnim ovocem (osobne si myslim, ze lepsi by byly jen jahody) potazeny marcipanem nebo cokoladovy dort s jahodami s marcipanovym okrajem jsou proste bozske a kdykoliv tam jdu, svadim uz dopredu se svymi chutovymi poharky bitvu o to, ktery z tech dvou si dam (dva bych nezvladla ani vyhladovela) a tajne doufam, ze nektery z nich mit nebudou, aby se po konecnem rozhodnuti nedostavila litost, ze ten druhy mit nebudu. A taky bych zminila jablecny dort z Coffee Heaven – v podstate obycejny, ale vynikajici a vicemene dietni, protoze je to same jablko (aspon si to tak pro sebe vzdy zduvodnuji).

Dort Imperial mi prijde prilis hutny a chutove vcelku nevyrazny. Ale talirek, na kterem ho serviruji, je moc roztomily.

Jo, a po veceri ve Finestra in Cucina urcite doporucuji pistaciove creme brulee s mucenkou a pomerancovou stavou – podobny souboj chuti jako u cheesecake z bile cokoladky, jak popisuje Cuketka. Jeste ted se pri vzpomince blazene usmivam. :) Hadam dnes vyrazim na vanocni dortik…

eja: nevylecene anorektiky tyhle stranky budou zrat(casto jsou zamereni na jidlo snad jeste vic, nez p.C). a pak si poveceri syrovou mrkev:)

Dovolím si také jedno doporučení a tím je Café Louvre a jejich Velký čokoládový dort.
Čokoládová extáze!

No mě tam chybí belgické pralinky – z Choco line čokolatiéra Dominiqua Persoona a pak z pralinérie Van Oost, oboje špičkové podniky, bohužel ale v Bruggách:) Zejména příchuťě šafrán, jasmín, máta..něco neskutečného. Ještě že všechny ty závislosti máte pane Cuketko v Praze :). Až mě dojdou železné zásoby (trvanlivost bohužel jen měsíc) tak teda nevím!
V Praze jinak podepisuju Erhartovy kokosky!

Nesmí se zapomenout na Confiserie des Hautes Vosges ve francouzské obci 88230 PLAINFAING ve Vogezách.
65 produktů, t.j. 65 druhů bonbonů má tato, jedna z nejznámějších bonbonářských franzouzských firem, uvedených na své stránce, ale produkuje jich asi třikráte víc. Zatím nemá zastoupení v ČR, ale co není může brzy být. Těšte se všichni, ale zatím vám nezbývá nic jiného než nakliknout http://www.cdhv.fr/index.php
S přátelským pozdravem ze země galského kohouta
Michael Beranek

Jo, podobně jako pán „ze země galského kohouta“ bych mohla zafrajeřit svými oblíbenými pochoutkami, eh, „ze země amerického krocana“, leč neudělám to.

(Pokud jsem to správně pochopila, zde se hovoří o dobrůtkách povýtce vezdejších, vhodných k okamžité konzumaci v krutých mrazech, též vezdejších.)

K uvedeným mohu dodat jednu velmi skromnou: Měchurka od Pekárny Kabát mě nikdy nezklame svou kombinací měkké kyprosti, jemné tvarohové nakyslosti a sladkého poprašku. Je to skromná věc (13 Kc na nádraží Smíchov), ale potěší.

Z ambicióznějšího repertoáru mám v oblibě cheesecake ze St. Tropez, který má v piškotovém základu celer (!!!). Je to velmi jemná příchuť, leč hodnotím originalitu, většina čízkejků, mohu-li to tak říci, mi připadá totálně forgettable. Tento nikoli.

Vážená paní Kateřino
velice se omlouvám, že jsem ve Vás vyvolal ty Vámi popisované pocity, V životě by mne nenapadlo že mou poznámku bude někdo považovat za frajeřinu nebo za nějaké vytahování – a to v mém pokročilém věku? Teď si tady říkám : Naivko, že nedržíš zobák. Bonbony nejsou zrovna moje parketa a chtěl jsem jenom někomu udělat radost a dodat informaci. Špatně jsem pochopil o co jde, asi mi to myslí prostě jinak. Musím se prostě více držet zpátky, to asi bude mé předsevzetí do roku 2010. Přeji Vám dobrou chuť!

Ale no tak se neurážejte, já to tak nemyslela. Frajeřit se dá v každém věku ostatně… aspoň v naší rodině je největšímu frajerovi a vytahovadlu 76 let…

Nicméně, které z těchto 65+ bonbonů byste tedy, až se zase někdy do Vogéz vypravím, doporučil jako obzvláště vynikající?

Vážená paní Kateřino
určitě se nehodlám se urážet nebo něco takového, to bych musel být možná o 30 let mladší, jenom z této diskuse odpluji do svého přístavu. Jenom malou finální poznámku : Když se někdy vydáte do Vogéz a dostanete se do Plainfaingu , kde je celkem silná česká menšina (viz dubnové číslo, ročník 2008 časopisu Chatař/Chalupář) doporučuji, ačkoliv nejsem bonbonový fanatik, soustředit se na bonobony eukalyptové nebo medové, měl jsem možnost se podívat na výrobu z originálních produktů za přítomnosti pana ředitele bonbonárny jménem Jean-Marie Claudepierre a mohu potvrdit, že to vyrábějí korektně. Já si místo bonbonů radši dám sklenku červeného a až jednou přijedete do Plainfaingu rád Vám také sklenku naleji, červenou nebo bílou – podle Vašeho gusta

Pane Beranek, jen žádné odplouvání do soukromých přístavů, žádné stahování se do ulit, SVP!. Vašich 30 let odstupu od urážlivého věku lehce vyrovnám, možná i přetrumfnu.
Cuketkův blog potřebuje naši vyzrálost, protřelost a zkušenost. Dobrému korábu přísluší vhodná zátěž (ballast), n'est-ce pas?

Z opačné strany La manche zdraví
J

Ke štěstí mi stačí stará dobrá čokoládová špička s vaječným koňakem. Ale musí být čerstvá a poctivá. Takové mi kupuje babička v jedné cukrárně v Plzni a já se vždy přežeru. Mam je nejradši už od dětství. V sobotu jsem snědla zase 4, uf ;-)
V Mariánkách si ráda dám nechemický šlehočkovo-marcipánový dortík, v Classic café. A mají i supr medovník.

děkuju všem za úžasné tipy ;) můj přehled se sice týká prahy, ale nemělo to být absolutní.

v hlavě se mi sešly dezerty, které podle mě z nabídky restaurací nějakým způspobem vyčuhují a jsou zapamatovatelné, jedinečné a dělaji šéfcukráři podniku velikou čest! ;)

důkazem je i to, že se ve všech případech jedná o stálice na dezertním lístku. a sám jsem si tam přidal dvě výjimky – erharta a st. tropez ;)

Vosí hnízda ala maminka a já:-) Po přečtení tohohle článku sem hned 4 musela zbaštit…BMI ať se třeba po…

Erhartovy laskonky jsem včera ochutnala a přiznávám, jsou příjemně „neumělé“ a chuťově zajímavé. Naštěstí nejsem moc na sladké, takže jedna mi bohatě stačila. A přiznávám, po návratu domů jsem musela sladkou chuť „spravit“ olomouckými tvarůžky. :-)
Další členové naší výpravy ostatní zákusky z této cukrárny hodnotili jako pohledné a chuťově možná lepší průměr (opravdu je poznat, že se v téhle cukrárně snaží nešidit různými pseudopříchutěmi), leč poněkud přeslazené (třeba tarteletka s čokoládovo-medovou náplní to dost prohrála).
Ale za návštěvu to určitě stojí, každý má jinou chuť.

Dorty v Cafe Cafe jsou prijemne, lec prostredi tam je tak neprijemne, nafoukane, snobske, ze jedine formou pres ulici.
Jeste u Paula cokoladova tartaletka.
Diky za clanek – cukrarim si jen tak doma, proto je inspirace dulezita.

Zmíněné jsem neměla tu možnost ochutnat, ale připisuji na seznam ovocný dort či koláč (jak chcete) servírovaný na váhu z pekáčku zvaný Teplá zmrzlina v Ovocném baru v Turnově. To je slast, které celá naše rodina neodolá už několik let a měli jsme ho i svatbě, čímž se fanclub poněkud rozrostl. Silný konkurent je „jogurťák“ taktéž v pekáčku z cukrárny na náměstí v Jičíně. A něco mi tam nechte! :-)))

ad ellinor: nekteri tam mozna snobsky chodi proto, ze je to in (ostatne jednou jsem tam zazila particku zlate mladeze, poslouchat je bylo smutne i vtipne zaroven), ale porad maji super servis, obsluha je mila a prostredi je elegantni a ma smrnc

Asi to není žádná vyšší cukrařina, ale nedám dopustit na mandlový dort z Prima chlebíčků. Ani příliš sladký, ani příliš mastný, krém krémový a v dostatešném množství, těsto se rozplývá na jazyku.
Navíc se k němu dají přikusovat jejich chlebíčky a jen pár kroků je to na Mírák na horkou čokoládu z bistra a párek s feferonkovou hořčicí u stánku.

I tvarohový koláč od nich mi chutná, i ty ostatní ale mandlový dort jednoznačně vede :)

Mé soukromé lukulálie, ze kterým se fajnšmekrům asi dělají mžitky před očima :)

Erhartova cukrárna – lanýžový dort.
Jen je to asi kaloricky extrémní:-( ale nedá se nic dělat, závislost se tvoří již po prvním soustu…

„troufalý“ odhad složení zmrzliny mi přijde spíše „zoufalý“,ale budiž,třeba to tam vaří z těchto ingrediencí,pak to ale nemůže být nej…,nezlobte se…

L.A.
to vám vážně tak moc chutnají všechny ty bylinkové zmrzliny a sorbety,to jste v Čechách bílou vránou…:)),už jenom za tu odvahu je vyzkoušet…

da:

já vás bohužel zklamu – jste vedle :) nougat glacé není "obyčejná " zmrzlina, jak ji znáte, ale nougat glacé – klasický cukrářský výrobek s poměrně jasnou a ustálenou recepturou, tak jak píšu.

doporučím dvě věci – 1) ochutnejte to, o čem píšu 2) doplňte si vzdělání v libovolné cukrářské literatuře, kde nougat glacé najdete :) omlouvá jen to, že u nás v restauracích ani v cukrárnách není zas až tak vidění. což je velká škoda! i proto jsem tuhle klasiku (kterou v Angel zvládají ukázkově) dal na svůj seznam! :)

32
a)..ježkovi oči..jukněte na recepturu nougat glacé,jak píšete- klasický cukrářský výrobek s jasnou a ustálenou recepturou – a porovnejte to s Vaším „troufalým“ odhadem…od tak vyhlášeného foodblogaře bych čekal víc…:)),prostě mi tam něco ještě chybělo,nic víc,nic míň,prostě mi to přišlo jako by jste oznamoval,že tento týden ve sportce vyjdou všechny čísla mezi 1 a 49…,ale nechci slovíčkařit a utápět se v malichernostech
b)jasně není to obyč zmrzlina,ale Vy jste to porovnal se všemi zmrzlinami,proč nenapíšete,že tam dělají nejlepší nougat glacé…,proč hned nejlepší zmrzlinu…Sčítat jablka a hrušky prý nejde.Chápu,že pro někoho jsou to pouze jablka nebo ovoce..:)),ale od Vás to neočekávám.
Hezký zbytek dne..

Potvrzuji ten dort Savoy, je opravdu výbornej – neměl jsem ho sice přímo u zdroje, ale koupil jsem ho v „cukrárně“ za pokladnami Kauflandu na Vypichu, mají tam i další zákusky z café Savoy.

da:

nikdy nezklamete! mrknout narychlo do guglu a šupky hupky zpět do diskuze dělat chytrého. promiňte, ale tady s tím nikoho neoblbnete! :)

Kytka:

tak to bych určo nečekal :) zajímavý tip, i když ten kaufland, co vyrostl na vypichu (jen kousek od obory) mi delší dobu pil krev. no jo no…

35: JJ, taky mě to překvapilo, ale neodolal jsem. Uvidíme, jak dlouho tam tahle prodejnička vydrží (mají jednu vitrínu s pralinkama a jednu se zákuskama), většině zákazníků Kauflandu se 50 kč za kus dortu dávat podle všeho nechce.
Jinak mě ten Kaufland nějak neuráží – oproti standardu českých hyper-super mi zrovna tenhle přijde jako relativně slušná stavba svého druhu, včetně dostupnosti MHD a podobně.

da:

a jen poznámka na okraj – podobným stylem už tady komentáře na blogu i na fóru proběhly několikrát. jednotící prvek je stejný – frustrovaný „profesionál z gastronomie“, který to chce ostatním (hlavně konkurenci, komentujícím, kritikům) pěkně nandat. tohle opravdu nikdy nepochopím…

přitom je to snadné (a jiní profíci zde vystupující to potvrzují) – stačí se alespoň letmo představit, dát vědět za koho kopu a osvětlit svou roli v diskuzi. nic víc není potřeba ;)

tj. třeba alespoň náznakem – např. zmrzlinu děláme lepší, na výběru se mi nelíbí tohle a tohle, přijďte ochutnat náš produkt do přímo tuchlovic, který by si místo na seznamu zasloužil více atd… nejen, že by vás takto ostatní brali vážně, ale třeba byste se ještě dozvěděl něco nového v plodné diskuzi :)

Cuki, vedle soutěže o odznáček by to možná chtělo vyhlásit i tu o opruza roku. Kandidáti by se našli. Jen nevím, jaká by byla cena? Kyselá okurka? ;-) Třeba by se poté rozhořela diskuze, že ta okurka není správně kyselá, správně velká (malá, tenká, zelená…). Hm? ;-)

35,37
věřte,ale také jste nezklamal..:))

a)pokud mi pošlete studovat a doučit se látku(32),tak proč Vám pak vadí,že jsem si doplnil vzdělání,to by jste měl mít spíše radost nebo nééé???Nebo jste mi posílal jinam než se doučit a já to nepochopil…????

b)věřte mi,že nejsem „flustrovaný ani nijak zhrzený profesionál z gastronomie,který to někomu chce nandat“,Já jsem nekritizoval žádnou konkurenci,ta „zmrzka“ je určitě famózní,tu jsem nekritizoval ,já kritizoval Vás a to je rozdíl.Na vašem blogu jsem se ozval pouze v případech kdy jsem měl jiný názor než většina,což = Vy.Pokud se to nesmí,tak fajn,omlouvám se,netušil jsem to…je to přeci jenom Vaše dítě,pravidla si určujete Vy a tak to má být..:)))

a poznámka na okraj – neznám styl a komentáře které tady proběhly s frustrovanými profesionáli ,ale můj učitel říká,že pokud zažijete deset podobných situací s deseti jinými lidmi,tak asi nebude chyba v těch lidech…

Přeji hezký den

da:

jak říkám – je to škoda, že tuhle šanci propásnete. jestli to jako šanci nevidíte, vaše věc :) (pak ovšem zas nechápu, proč tady chodíte)

nesouhlasit se zde smí (ba je to dokonce i vyžadováno), je tu ale nutná jistá bazální úroveň a věcný obsah. zatím tu akorát s vámi ztrácím čas vysvětlováním základních pravidel slušnosti :) místo abychom se bavili o nougat glacé, což s vámi asi nelze…

k jednomu to ale dobré bylo – až pojedu kolem kladna, rád se k vám zastavím a ochutnám vaše produkty rovnou ;)

39: Bohužel mě život přesvědčil, že ta poučka vašeho učitele je sice dobrá a stojí za to na ni v takových situacích vzpomenout, ale rozhodně neplatí vždy a za všech okolností.

Kytka:

kdybych měl za každou reakci (v mailech, blogu, fóru) z kategorie „frustrovaný gastroprofík“ dostat dvacku na pivko, vrátím se z hospody cca v roce 2020 ;)

tak tyhle komentáře mají šťávu…líbí se mi to :-)

Pan Cuketka má dost těžkou pozici – je všeobecně známý, některým účastníkům tohoto diskuzního fóra možná i osobně a je pochopitelně velice snadné anonymně kritizovat obsah jeho textů nebo článků, jejich gramatiku a já nevím co ještě.
Internetová anonymita, bohužel, umožňuje spoustě účastniků takovýchto diskuzí prezentovat i názory, které skutečně neodpovidaji nejen třeba platným uzancím dnešni právní společnosti, ale i běžné slušnosti a vychování. Dalším pak umožní použít i nechutné vulgarity a osobní invektivy, když jim dojdou rozumné argumenty. To, co si někteří na nějakém internetovém fóru dovoli, skryti za závojem anonymity, by přece nikdy neventilovali jako jmenovaní řečníci na pódiu při nějaké otevřené debatě. Pokládám to za zbabělost.
A tak přeji příjemný večer plným jménem
Michael Beranek

42.: no, myslím, že bychom se docela pobavili. Jako silvestrovský joke by to nebylo marné.;-)
Lidi, jsou svátky, mějme se rádi a chovejme se k sobě slušně – a to po celý rok.

Zdravímvás, pane Cuketko!
Má spojitost s vašimi stránkami se zmůže pouze na vykulený výraz ve tváři, vždy když objevím nový článek. Poté ještě následuje občasné zvlhčování desky stolu kapajícími slinami, ale o tom nemluvě…
Chtěla jsem se vás, gurmána nevídaných hodnot zeptat: Co vy a Čokoládová brambora?"

38: Zdá se že pan C. tuto soutěž ve své rafinované zakřivenosti ukryl do článku se zdánlivě nesouvisejícím tématem.

49: To nevím,a le možná že jo (-: nevíš kolik je rekord v počtu příspěvků v diskuzi?

Je to možná trochu barbarské, ale NIKDY nedokážu odolat svodům mandlového dortu, který prodává v občerstvení IKEA. Mám závislost na tom bílém krému, textuře těsta, křupavých mandličkám! Někdy ho prodává i Coffee Heaven.
Další dortovou dokonalostí je Čokoládový dort z Čokoládové cukrárny na Andělu. Nic lepšího z čokolády už asi nikdo nevytvoří. Ostatně pro všechno z tohoto krámku stojí za to zemřít!

Největší sladká fantasie, co jsem za poslední dobu jedla byly sušené fíky s jemnou mandlovou pastou v belgické čokoládě. K mému překvapení to bylo BIO. Myslim, že se jmenovaly ECOficus. Prostě dokonalé!

Citronový cheesecake v Coffee Fusion (Krno). A prakticky cokoli od BuchTy ve Třech ocáscích (-II-) – makronky obecně nemusím, ale po těch jejích (tehdy jsem měla s bezovým krémem), to je prostě slast! Včera jsem ochutnala ve Sklizenu veganský kávový cupcake od Nebeských dortíčků (viz Facebook), těžká konkurence BuchTy.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)