Dvě a dvě knihy o víně a jídle

Nad pohovkou v kuchyni bobtná neskutečně ohromná hromada knih o jídle a pití. Je čas malinko upustit ventilek, aby nám to pana Cuketku nezavalilo…

Praktický sprievodca slovenskými vínami (349,- Sk)

Do rukou se mi dostala náhodou a aká to bola dobrá náhoda! Kolektiv slovenských autorů (všichni mají titul a červený nos ;) přináší základní orientaci v krajině vína našich sousedů . V knize jsou stručně představeny slovenské vinařské oblasti a hlavní registrované (a pěstované) odrůdy. Líbí se mi, že to nejsou žádné lyricko-přiopilé plky, ale hutná zásoba relevantních údajů – např. rozdělení a klasifikace vín, včetně luštěnky slovenské vinné etikety. Odteď vím, že i Slováci mají vlastní srandovní AOC/DOC zkratku – V.O.V.P.! (Vofp, vofp, jako podroušený štěkot vinohradnického psa :)

Tím ovšem informační nalejvárna nekončí. Následuje představení vybraných vinařů – každý má své dvě strany s charakteristikou, fotkami a stručným povídáním. Závěr knihy patří obecným kapitolám – Rozvíjanie vinárského citu (jak nádherný to název!), Súlad vína a jedla a Nakupovanie, skladovanie a podávanie vína. Tuto poslední část knihy, jsem zhltal nejdříve a nejrychleji, protože byla ohromně mile a citlivě napsána. Na Slovensko posílám celou ošatku s cuketkama! :) Pokud se o víno zajímáte, nebo za ním k sousedům jezdíte – nenechte si prosím uniknout!

Setkání s vínem (349,- Kč, kniha a cédéčko)

U vína zůstaneme s novým vydáním (v pořadí již čtvrté!) knihy Setkání s vínem od legendy českého (tedy moravského) vinařství – prof. Viléma Krause (a Ing. Jiřího Kopečka). V knize najdete vlídně (a s nesmírným citem) podaný bazál každého, alespoň elementárně osvíceného, milovníka vína. Součástí jsou základní pojmy, rozdělení, odrůdy, základy degustace vína a v novém vydání nechybí ani praktické pomůcky – tabulka s počasím / kvalitou vín v ČR od roku 1926, úžasný rozkládací plakát k degustaci vína, a aromatické látky ve víně.

Pokud si koupíte vázané vydání, dostanete ke knížce i CD, na kterém jsou podle mého zcela kultovní video-návody, kterak víno podávat a jak ochutnávat (styl si nezadá s instruktážními videi od Dharma Initiative ;).

Pokud knihu znáte, zajisté pochopíte, že jsem na ni musel důrazně upozornit. Pokud knihu ještě nemáte a neznáte, zcela jistě teď už stojíte v knihkupectví u pokladny a nedočkavě ji svíráte v ruce!

Culinaria Itálie (999,- Kč)

Culinaria Itálie je tříkilový megabůk kombinující eno-gastronomický cestopis, kuchařku a foodporno monografii. Koupil jsem si ji omylem, když jsem hledal něco nenáročného do vlaku ,) Na téměř pěti stech stránkách s HC-gramáží, dostanete až pod nos kompletní gastronomickou Itálii. Autorka Claudia Piras jede systematicky od severu k jihu a postupně představí všechny italské regiony, všechny speciality, všechny recepty a všechny vína. S tím jak moc si toho naložila, ale musí zákonitě klouzat spíše jen po povrchu a schovávat se za těžkotonážní fotografie na celou stranu. Povídání je to moc milé, občas by ale člověk (za tu tisícovku), chtěl kapánek více textu! Připomínky mám taky k receptům, které se krčí vždy někde na okraji stránky. Jsou strašně stručné (strohé, nudné), u některých jsou vynechány detaily a v žádném nenajdete ono potřebné motivační pošťouchnutí, se kterým seberete odvahu k vyzkoušení. Škoda!

Nicméně, jako odpočinková četba na slintačku před usnutím je to tak akorát. Stejně tak, pokud chcete prozkoumat nekonečné menu, které vám sladká Itálie může nabídnout. Já se sice trošku ušklíbám, ale nakonec jsem stejně neodolal a vůbec toho nelituji. Malý bonus navíc – stránky knihy jsou 100% bez reklamy. V dnešní době vzácnost!

Olivová kuchařka (349,- Kč)

Aneb zlatý olivový hřebík nakonec! První česká kuchařka, která se zevrubně věnuje fenoménu o-ó, čili magické zeleninové šťávě – olivovému óleji ;) V obecné úvodní části knihy (a potom i v závěru) se dozvíte základní info – druhy olejů a oliv, základní pojmy, vliv na zdraví, výroba a základní tipy pro použití v kuchyni. Poté následuje hotová smršť receptů (přes 200 kousků), na kterých vám trio autorek (Jarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré) názorně odprezentuje, proč jsou olivy a olivový olej to nejlepší, co vás může v kuchyni potkat :)

Recepty jsou sice stručné, ale přesné, a i neznalého kuchtíka za ručku jasně vedoucí. Jsou rozděleny podle náročnosti (jeden až tři puntiky), u většiny je doplněna informace o podávání, případně je recept obohacen nějakým tajným fíglem. Žádný recept tam nepůsobí jako vycpávka a kromě obligátních kategorií mě obzvláště potěšily Labužnické recepty, Omáčky, marinády, majonézy a Konzervace oliv a ochucené oleje. Kdybych měl vyzkoušet všechny, které mě zaujaly, bylo by to tak na měsíc kuchtění v kuse!!! ;)

Něco inspirovaného kuchařkou tady určitě ještě spáchám, vy na to ale určitě nečekejte a migejte si ihned pro vlastní exemplář olivové cvičebnice!

Reklama

Komentáře

Dík za tipy na fajn knihy a za link na mého momentálního „guru“ Čebiše. Už makám na pokračování, protože stejně jako on, ani já si nechci vzít tyto moudra do hrobu :)))
Dharma pobavila ;)

ahoj
s tou Culinariou, skoda ze si si nekupil radsej Madarsko, podla mna je ovela lepsie napisane. recepty v oboch knihach su naozaj dost povrchne, skor pre info, co je v danom jedle. to je aspon moj dojem.
ale stale je to Taliansko skvela kniha, napr. ked tam pojdem, tak 100% nastudujem, co je miestnou specialitou. alebo ked uvidim nejaky vyrobok v obchode tu v CR tak pozriem, co to je.

matesola:

.)

Sim:

souhlasím, měl jsem cul. maďarsko asi půl hodinky na prolistování a zdála se mi krapet lepší. určitě se taky propracuje na moji pohovku :) pro orientaci v surovinách, vínech, receptech a postupech myslím obě knihy perfektní. culinarií je zatím asi sedm, na všechny se těším!

Culinaria Italy mam v anglictine uz asi 6 let – tehdy to byla naprosta bomba, takto vycerpavajici zaber nemel konkurenci. Ted uz jsme mozna trosku namlsani a hledame vic chybek. Ale urcite to neni klasicka kucharka, spise gurmansky cestopis. Dale mam Francii, ale ta se moc nepovedla – receptu uplne minimum, a pripadne mi, ze spousta francouzskych specialitek zustala nedotcena. Z rychleho prolistovani v Neoluxoru me zaujalo Recko. Uvidime, jak dlouho budu odolavat:)))

mam Culinarii Madarsko ve francouzstine. Je opravdu pekna. Jeste chci tu Francii, tu jsem ale v ruce jeste nedrzela.
Jinak Cuketko, dekujeme ti za pekne ohodnoceni nasi prace ;-)
Bon appetit

Taky musím vychválit Culinarii Maďarsko & samozřejmě Olivovou kuchařku :-) Maďarská kuchyně funguje jako velmi povedený gurmánský cestopis. Člověk má chuť si dát opravdu pořádný nefalšovaný guláš, na to Dobošův dort a potom už jenom skok do bot a vydat se do Budapešti. Taky není od věci, když se ti nevědoucí dozvědí, že o segedínském guláši nemají v Segedi ani páru a že guláš je vlastně masová polévka, která se nezahušťuje. Nesluší se o knihách moc prozrazovat, bude vás víc bavit v nich listovat :-) Culinaria Italy mě láká, ale odradila mě ta její gigantičnost a těžkotonážnost, mám ráda knihy, co se mnou všude můžou. Tuhle C.Italy ani neunesu :-)

Přidávám se ke chvále Culinarií a Olivové kuchařky. V prvním případě jsem nečekala na český překlad, takže jich už mám skoro plnou kuchyň (a to ještě nemám všechny, které by mě zajímaly). Tyhle knížky se čtu od fotek, prohlížím je od předu, od zadu, od prostřed, a pak až se dostanu k tomu, abych si něco přečetla a dodatečně zjistila, že recepty jsou skutečně značně schematické. Maďarsko je nejsympatičtější, protože se líp vejde do jedné ruky a dá se číst i v posteli. Teď mi hrozí pár kratších i delších cest po Evropě – jak se budou (skoro všechny) hodit!

dolce_vita:

jj to je nejvtipnější, perkelt je guláš a guláš je perkelt :))) tu velikost u culinaria taky těžkou skousávám, bez problémů by šel formát zmenšit minimálně o 30% procent, váha určitě ještě více, ta velikost a váha je zbytečná!

Můj milý pane C.,čtu vaši recenzi na Olivovou kuchařku,vím o ní už delší dobu, s koupí již neváhám. A až vás někdy vaše kulinářsko – výzkumné kroky zavedou do Sparty (nemyslím „na Spartu“) v GR, nezpomeňte navštívit Muzeum olivového oleje – je kouzelné. A leccos dobrého se tam i koupí…

Butterfly, máte pravdu, dokonce je zmínka o tomto muzeu i v Olivové kuchařce na str. 194, kde jsou zajímavé tipy pro cestovatele ;-)
Přeji příjemné čtení a vaření.
Bon appetit

Tak to se tedy moc těším i na ty další tipy, jo cestování + ochutnávání, to je rozkoš… a „Kali orexi…“

Dolce Vita:

ten dobosuv dort, co spominas, to mi pripomina, ako som skusil menovane z Culinaria Madarsko.
dopadlo to naozaj tragicky :-) pocas pecenie jednotlivych vrstviev mi pripravene cesto padalo (vela snehu), takze mi vyslo o vrstvu menej.
karamelovu vrstvu som spackal ja a musel som ju vyhodit :-) aj tak si vsak myslim, ze podla receptu by sa nedala jest.
krem bol divny.
takze – snazil som sa podla receptu, ale cely cas som mal pocit, ze tam chyba kopa drobnosti, ktora by ma dokopala k uspechu.
ale moze byt aj moja neschopnost, bol by som rad, keby mi napisal niekto, kto skusal podla toho isteho receptu.

btw. ked Ta prekvapil ten gulas, tak cakaj, co sa stane, ked vyjde nahodou Culinaria Rakusko a ludia zistia, ze viedensky rezen je z telacieho. viem ze osadenstvo tychto stranok to vie, ale asi to nevedia v prazskych restauraciach.

ty recepty jsou prostě strašně stručné a tak to potom dopadá. guláš mě nepřekvapil, to se snad učí už v mateřské školce :) i když je pravda že většina české populace si stále věří, že existuje typiše tšechiše kuche a za cz guláš by se docela poprali…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)