Recenze: Restaurace Los v Oslu


Pan Cuketka se vydal na návštěvu pražské restaurace Los v Oslu a řádně ji proklepnul! Jak dopadla v nemilosrdném boji o cuketky?

Los v Oslu je velmi příjemná a klidná restaurace poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad. Interiér velmi vkusně zařízený (kombinace dřevěných lavic a proužkovaných tapet), nezakouřený a řádně vytopený bez průvanu. Krátce po poledni byla obsazenost podniku poloviční.

Z poměrně stručného jídelního lístku (nemáme rád 100 stránkové bichle) jsme si vybrali rovnou hlavní jídlo, bez polévky nebo předkrmu. Volba padla na Filet ze skotského lososa na kopru (grilovaný s bílým sezamem a citronovou trávou podlitý koprovým krémem, plněný špenátovými lístky,citronové minibrambůrky) za 215,– Kč (titulní obrázek) a na Rumpsteak se slaninou a cibulí (mladé fazolové lusky ve slanině, smažené cibulové kroužky, steakové hranolky) za 249,– Kč:

Před jídlem jsme si objednali točenou Plzeň, Mattoni a pomerančový džus – vše rychle a naprosto bez výhrad. Na jídlo jsme čekali cca 10–15 minut, byla to opravdu chvilka, která rychle utekla.

Filet z lososa byl bombastický! Smotaný do rolky se špenátovými listy, probodnutý trsem citronové trávy, podávaný na lehké omáčce s koprem se čtyřmi (asi) citronovými brambůrky + hromádka balsamikového čerstvého salátu s koprem. Kombinace to byla přímo smrtící ;) Losos byl na povrchu krásně křehoučký, uvnitř šťavnatý, čerstvý – tento chod naprosto bez výhrad!

Rumpsteak se slaninou a cibulí byl na dotaz obsluhy (ano!) připraven jako propečený. Steak byl krásně měkkoučký, na průřezu mimořádně hezky vybarvený ;) Spolu s přílohou získal tomuto podniku další cuketky do finálního hodnocení.

Jako dezert k dobré kávě (espreso Lavazza za 26,– Kč) jsme si vybrali Vanilkovou zmrzlinu(v čokoládovém jezírku s marinovanými meruňkami a hroznovým vínem) za 69,– kč a Finský tvarohový koláč(s jablky s ostružinovou omáčkou a sladkou zakysanou smetanou) za 84,– Kč. Jedním slovem mňam ;p Celková útrata byla cca 400,– Kč / osobu (poměrně dost, ale ten výkon za to stál ;). Účtenka i sociální zařízení o.k. (na toaletách však zrovna došlo tekuté mýdlo ;)

Závěrečné hodnocení zní devět cuketek z desíti! Los v Oslu si přidávám na seznam oblíbených podniků. Hledáte-li přiměřeně sváteční podnik na sobotu, který garantuje výtečný gastronomický zážitek, Los v Oslu je jasná volba!

Reklama

Komentáře

fiha! a Pane Cuketko.. dost už! Je večer a moje bříško řve, že by si dalo taky ! :)) Tak tohle vypadá bombasticky, skutečně. Škoda jen, že jsem opět tak daleko. Ale on jeden nikdy nikdy nikdy neví, kde se vyskytne a kdy. Takže si budu hlídat tvoje tipy a až jednou….. :)

K RedRocku jen stručně – žádná velká sláva. Pizzy průměrné kvality (do koše neletí, ale žádná extra třída), minutky co jsem zkoušel tak to už bylo lepší, ale opět nic extra vybočujícího. O to méně potěší dosti nadprůměrné ceny.
Co se týče kvality podniku jako takového, tak opět s výhradami – nedostatečně vytopený (prostě mi tam chvílemi byla zima a to jsem dost otužilý), toalety jen ve spodním patře, při hudební produkci tím je pruzeno i horní patro, kde bych čekal separaci od neumělých zpěváků. Takže tam chodím jen na pivo, pokud se mi nechce přezouvat z papučí. Protože i to pivko tam za mnoho nestojí, zejména, vezmu-li v potaz, že U ňezníka mají Plzeň a na Džbánku Budvar.

teda, musim rict, pane cuketko, ze jste uplne jedinecny! davam vam deset drunek z deseti… ;-) ja taky jidlo miluju… moc, moc, moc.
losa z osla urcite co nejdriv vyzkousim…
davam tip na skvelou a ani ne tak moc drahou italskou restauraci, http://www.aromi.cz tak tam zajdete a dejte mi pak vedet, jak chutnalo… / dle mineni italu zijicich v praze v soucasne dobe nejlepsi italska kuchyne ve meste/

jinak tez bydlim opravdu kousicek od redrocku. moc casto tam nechodim, ale pizzy jsou relativne ok – ja mam oblibenou se slaninou a zampiony. moc casto tam nejim, protoze musim rict, ze napriklad jejich verze testovin mi neprijdou moc kosher a pote, co jsem par ochutnala – proste s italskou kuchyni to nema moc co spolecneho… spis takove variace ala italska kuchyne, ale v pripade testovin celkem spatne…
to uz je daleko lepsi pizzeria fabiano v liboci… tam vari opravdu docela dost dobre… na to ze to je obycejna pizzerie…
a kdybyste treba chtel, tak jedna z nejlepsich pekaren ve meste je mansson v bilkove ulici – no je to kapanek drazsi, ale… ALE!

Los v Oslu skoncil! To co predvedli je pomerne mizerny vykon. Na propecenost se nezeptali, po pozadavku na medium rare se tvarili ze nevi, co to je zac, tak jsem rekl ze spis krvavy a donesli propecenou flaxu s dostatkem slach a tuku. Cele to bylo mirne hořké, protoze spalene. Kolega si to nechal jednou vymenit. Mimoto jsme vyslechli zcela zcestnou prednasku o tom, cim se lisi steak od bifteku. Result – nikdy vice, at zije robertson a domaci pomucky.

Pokud jste někdy byli třeba v Itálii, tak vás patrně na první pohled zaujala ochota obsluhy. To však není případ této jinak docela zajímavé restaurace. Servírka je neprofesionální, neochotná a této restauraci dělá ostudu. Její druhá, zkušenější kolegyně si do vás jen rýpne, místo aby ji trochu usměrnila. Takhle špatný dojem jsem nezískal za svůj život snad ani v té nejhorší putyce.

Po rozhovoru se vstřícným majitelem restaurace mám dojem, že mu na podniku záleží a že se výše popsaná situace nebude opakovat.

Tak, včera jsem si Los v oslu také testnul:

Obsluha :
Dvě servírky, které si vás nevšímají, pokud na ně několikrát nezamáváte. Když už přijdou, jsou docela milé, jedna z nich ale evidentně nezná a neví skoro vůbec nic.

Jídlo:
Jako předkrm nakládaná roštěná – zajímavá chuť, můžu doporučit, jsou to takové sušené plátky masa, k tomu křen, chléb, cibulka a podle lístku pikantní dip – ten se ovšem ukázal být obyčejnou českou plnotučnou hořčicí :/

Hlavní chod – filírovaná kachní prsa na koňaku se švestkovou omáčkou. Zklamání. Kachní prsa jsou schovaná pod kopcem standardních amerických brambor, jsou to malé vysušené medailonky, zcela bez šťávy. To celé přelité hnědou omáčkou, ze které je cítit sojová omáčka, koňak ani švestky jsem neobjevil. Spousta salátu coby obloha.

Dezert – finský koláč. Hrůza. Vysušený tvrdý piškot, který se obtížně krájel i polykal, snědl jsem jen jeden kousek.

Sečteno podtrženo – za ty peníze velké zklamání. Ani nevím, jestli jim dát druhou šanci a zkusit, jestli ryby neumí lépe. Když to srovnám se svojí oblíbenou Mozaikou, která je jen o dvě ulice vedle, tak nebe a dudy, přitom cenově je Mozaika jen o trochu výše.

Dík za referenci! Jste už asi pátý, který si na Los v Oslu v poslední době stěžoval, takže vašim zkušenostem docela věřím.

Je až neuvěřitelné jak se v českém prostředí neustále mění kvalita a jak podniky mají obrovský problém udržet nějaký elementární standard….

(Pozn.: tato recenze byla psána před necelým rokem…)

Je až neuvěřitelné jak se v českém prostředí neustále mění kvalita a jak podniky mají obrovský problém udržet nějaký elementární standard….

Tohle bude asi společný problém pro pohostinství kdekoliv (v Evropě). Myslím, že restaurace mají ze všech zaměstnání jednu z nejčastějších výměn personálu vůbec. Není se co divit. Pracovní doba je nespolečenská a platy nejsou velké.
(Sám jsem toho příkladem: kdysi dááávno moje první povolání po emigraci do UK bylo číšník v jednom nóbl hotelu v Brightonu. Měřeno na týdny spočítatelné na prstech ruky dělníka od cirkulárky!)

Re: Skotský losos
Je zajímavé, kde všude se s tím jeden nyní setká. V Čechách, ve Francii, dokonce ho začali používat i ty nejlacinější „indické“ vyvařovny v Anglii.
Také není divu. Losos je v obrovské průmyslové nadprodukci navíc spojené s opadajícím zájmem informovanějšího segmentu zdejší populace. Provalilo se totiž, čím vším lososy v ohradách krmí. Barvivem, aby získali lososový nádech, který divoký losos dostane přírodně z mořských ráčků. Pak různými eklhaft chemikáliemi proti parasitům a nemocem, které je trápí v důsledku nepřirozeného nahromadění. No a lososí farmy navíc působí děsný ekologický poprask svými výkaly.

Osobně mám uzeného lososa ve velké oblibě. Plátky zakapat citronem, čerstvě mletý pepř, tmavý chléb – naprosto bezvadná snídaně na vidličku.
Nyní kupujeme pouze ty ze zaručených bio farem – divoký losos není na trhu prakticky vidět. Ryby z bio farem (organically farmed) stojí o poznání více, ale raději si připlatím (a nebo si lososa dám méně častěji), než abych svými penězi podporoval nečisté praktiky.
Nota bene: Někdy je k mání divoký losos z Pacifiku, ale to je proti lososu z Atlantiku tak 3tí, čtvrtá liga.

S tím lososem pravdu díte, situace na trhu je katastrofální. V česku lze sehnat i divoký, ale je to tak jeden z tisíce – běžná produkce je klasická farmová.

S tím bio děkuji za impulz, tohle mě ani nenapadlo hledat. Podívám se po tom!

Včera jsme byli v Los v Oslu a nebyla jsem spokojená ani trochu. Měli jsme jen předkrmy – tataráček a restovaná kachní jatýrka. Tataráček byl už ochucený, což mi normálně nevadí /v Chez Marcel nebo Na kopci/, ale tady bylo moc hořčice a obří kusy cibule. K tomu topinky z friťáku. Jatýrka plavala v omáčce, jejíž základ tvořila na uhel spálená cibule. Celkový dojem umocňoval pach z WC. Obávám se, že s restaurací z reporáže před třemi lety to nemá nic společného.

Restauraci Los v Oslu navštěvujeme pravidelně už tři roky a líbí se nám tam čím dál víc. Nejen v okolí vyhlášená kuchyně, ale hlavně belgická pivka! Los v Oslu je určitě jeden z těch lepšch podniku, které znám. Martin K.

Komentáře jsou uzavřeny.