Fotky: Exotické rostlinky z botanické zahrady St. Gallen

Minulý víkend jsem nakoukl do naprosto dokonalého tropického skleníku v Botanické zahradě St. Gallen. Kromě obrovské sbírky orchidejí, tropických rostlin a sukulentů, mají na skladě i několik zajímavých rostlinek, které potěší nejen labužníkovo oko ;) Fotky nejsou úplně HQ – v tom vlhkém oparu a rozptýleném světle mi to bez stativu prostě moc hezky nefotilo (navíc nebyl čas).

Na titulce vidíte zakuklený ananasový plod v ananasovém roští. Následující obrázek je celkem vtipný. Vypadá to jako neuklizená podlaha, ale věřte tomu, že tam v zemi se klubou hlízy zázvoru! Zajímavý ;o))

Na dalším obrázku je miniaturní políčko rýže:

Takhle vypadají trsy citronové trávy, nádherně voní! Citronová tráva se často používá jako alternativní a estetické koření (příklad je vidět na obrázcích u recenzu restaurace Los v Oslu, zapíchnutá v závitku lososa, trošku vysmahnutá ale pěkná ;)

Tohle pozná každý – ej banána ;) (v pokročilém stupni těhotenství, cca dvousterčata):

Nenápadný keřík je voňavé kari. Až ho budete někdy chutnat, nenechte se zmást, že nechutná uplně stejně jako obvyklá směs (žlutý prášek), kterou znáte:

Další aromatická rostlina – kardamon. Používá se hlavně na blízkém východě jako koření do nápojů (káva, čaj). Používají se semínka, které tady nejsou vidět:

Tenhle malý keřík je Maniok (neboli cassava, papají se kořeny). V tropech nahrazuje brambory, jako jeden z hlavních zdrojů sacharidů:

Závěr patří hezkému stromu cejlonského čajovníku, krásně zelenýýýý:

Těchto pár rostlinek je tak asi jedna tisícina (možná i míň!) z rozsáhlé sbírky skleníku v St.Gallenu. Není tak hezky nadesignovaná jako pražský skleník Fata Morgana, je to tam hodně namačkaný, ale zase je toho víc!

Reklama

Komentáře

Čau cukeťáku, tam by se mi taky líbilo… jen malou poznámku k tomu kari – ten žlutý prášek není jednodruhový produkt z týhle kytičky, je to blend z různejch druhů koření, každá firma, v Indii dokonce i jednotlivé rodiny míchají svoje, podle tradic… tohle jsem vygooglil… :

Curry: a mixture of spices that may include turmeric, coriander, cumin, cayenne or other chilies, cardamom, cinnamon, clove, fennel, fenugreek, ginger, or garlic.
http://www.newitalianrecipes.com/cooking-terms.html

http://www.google.com/search?hl=cs&q=define%3A+curry&lr=

Jojo to kari koření směs je velmi různorodá mixtura, ani jsem se o tom nerozepisoval, tak dík za rozšiřující info ;)

Rostlina kari se přidává jen do některých směsí kari. Např. Srílanská verze obsahuje: koriandr, římský kmín, fenykl, pískavici, skořici, hřebíček, kardamon. chilli + ony zmíněné lístky kari. Singapurská verze třeba lítky kari vůbec neobsahuje. Atd.

Komentáře jsou uzavřeny.