Vinařem v Africe

Ležela tam schovaná, mírně odrbaná a se srandovní fotografií v koloniálním stylu na obálce. Kniha jedna! Přesně podle cuketkova stylu…

Vinařem v Africe i leckde jinde

Antonín Konečný (*1923) zasvětil celý svůj život vínu. Nehleděl na nepříznivou dobu, na tupé papaláše, ani na do nekonečna mutující lidskou blbost. Chtěl dělat víno a tak ho celý život dělal.

Ve své knize ukazuje, pro současného čtenáře až nepochopitelné, podmínky tehdejšího československého pokrokově socialistického vinařství. Poptávka po červeném víně byla nízká, protože špinilo ubrusy. V každém sklepě hektolitry vína s kombinacemi všech možných vad a chorob. Zástupy sklepmistrů alkoholiků a každoroční dovozové bitvy s tunami podřadných hroznů a vína od našich jižních přátel.

Pan Konečný byl navíc šílený dobrodruh, který se při každé příležitosti vydával na cesty spojené s vínem. V Rusku nestačil sledovat tehdejší naprosto šílenou technologii. Maďarsko si vychutnal i s bonusem roku 1956 – národním povstáním zachvácenou Budapeští. Dostal se i do Afriky a nejedny Vánoce tak strávil v Alžírsku nebo v Etiopii. Spíše podprahově (a o to silněji) si čtenář uvědomuje, kolikrát musel v průběhu své životní dráhy narazit do totalitního plexiskla. Stejně si dělal co chtěl! ;)

Velice skromný styl plný jemného humoru je místy proložený třešničkami detailních technických údajů. Milovník vína, pan C. i student hendbůků si tak přijde na své. V roce 2004 vydalo nakladatelství Carpe Diem. Zakoupit možno v é-obchodě Vinařského obzoru za 190,- Kč i leckde jinde… ;) Doporučuji!

Reklama

Komentáře

no někdo si umí užívat :)

ohledně vína je výborná kapitola v knize od pana Herriota (když se zvěrolékař ožení) – jedna z prvních kapitol tuším. O domácím víně třeba z řepy a tak…. :)

marek:

pan Konečný nejen užíal, ale hlavně trvdě makal. ty tuny hroznů, které mu „prošly rukama“ bych nechtěl počítat :))) děkuji za tip, literární lahůdky číhající očkov vždy potěší!

Skvělý tip, jedu si pro ni! Ve středu razím na cyklotoulky po Toskánsku, tuhle knihu tam chci mít sebou….

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)