Vaše chuťová buňka

V sobotu odjíždím na necelý týden do Portugalska. Hlavní sídlo budu mít v Lisabonu, ale když se poštěstí, snad se podívám i do Porta. Předtím, než odjedu, se vás ptám. Co mám ochutnat, vyzkoušet, vyfotit? Kam zajít, co vypít, co udělat – chm? Jsem tam poprvé, tudíž vím pěkné kulové

Vaše chuťová buňka, po kotník v Atlantiku ;)

Reklama

Komentáře

Portugalec miluje kávu asi tak moc, jako náš národ pivo :-) Tak bych začala v nějaké dobré kavárně a se skvělým sladkým zákuskem k tomu. Však vy si poradíte :-) Neukázněné chuťové buňky, které vezete s sebou, si své cesty za zážitky najdou. Těším se na dovezenou reportáž :-)

Jedna z jejich specialit je kuře Piri-piri (dosti pálivé kuře, subjektivně nic moc); jsou ujetí na šunku; zeleninu moc nemusí; výborné kafe dostanete prakticky všude; zákusky jsou pa arabsku vééélmi sladké a moc dobré; mají standardní sadu předkrmů, kterou Vám jako cizinci dost možná přinesou bez ptaní a pak jí budou chtít zaplatit – dost rozšířený „zvyk“ (člověk si připadá trochu jako němec v Praze); ALE hlavně – je to tradičně chudá země u moře se spoustou námořníků, takže ryby, ryby a zase ryby – to jim vážně jde.
Jinak atlantické pobřeží je krásně rozeklané a v Lisboa je moc pěkné podmořské akvarium na ploše bývalého Expa – pokud to není zcela mimo vaše zájmy, je to vážně zážitek.

vfb

V Lisabonu ryby na všechny způsoby a mořské plody – sépie, kraba. Určitě feijoadu (fazolačku) a Cozido a Portuguesa (směs dušeného masa), v Portu jednoznačně tripas (dršťky). Nezapomenout portské a taky vinho verde (zelené), místní specialitu. A taky kávu, ale tomu se nevyhnete :-) Přeju dobrou chuť!

No uz to bolo napisane. Dodnes si pamatam vonu vo vyrobni portskeho vina v Porte a potom pecenu rybu v restauracii pri rieke.

Krom toho co uz bylo receno, na zizen maji solidni pivo, ktere se jmenuje tusim Superboc (ja nejsem veky pivar, ale v tom vedru to bodne). A urcite baccalao neboli susena ryba na mnoho zpusobu – ale pozor na vyslovnost!  – velmi podobne se totiz pry slangove nazyvaji damske necudne partie… :-)

Z ryb hlavně bacalhau – treska na tisíce způsobů. Je to národní ryba, národní pokrm, některé úpravy jsou výborné, někter= méně, např. taková bacalhau a bras mi přišla vysloveně nechutná. Loni jsem byla v Lisabonu dva měsíce na stáži ve framaceutické firmě, stravovala jsem se ve firemní „kantýně“- úžasné, z těch obědů nebylo patrné, že by se jednalo o chudý národ. Každý den na oběd na výběr 5 chodů, u každého uvedena kalorická hodnota, polévka, zelenina dle vlastního výběru- kolik chcete, tolik si naberte, ovoce, na každém stole kvalitní olivový olej, balsamico … Moc dobře na to vzpomínám! Přeji příjemné nejen gastronomické zážitky! A těším se na Vaše následné vyprávění a zdokumentování ! :-)

trochu závidím, byla jsem tam na dovolená minulý rok, ale pravda baccalao a kafe nemá chybu.

ahoj :)
několik svých gastronomických vychytávek z Madeiry jsem pořád ještě nebyla schopná zpracovat.
Ona Madeira je dost podobná pobřeží (chuťově), takže můj milý Cuketko :), jestli někde potkáš rybičku s názvem „espada“ – rozhodně ochutnej – nejlépe variantu s banánem a maracujou!
a pak samozřejmě nemůžeš minout tresku „bacalhau“ jak píše Peťa.

měj se krásně!

v Portugalsku jsem zatím nebyla, ale vozíme si z Francie solenou tresku a vaříme ji a la Portugaise ;-)
fakt dobrota!
Jinak máš u mě tu Fleur de sel, tak se tam neutop ať ti ji pak můžu dát.
Užívej života. D

Jestli mohu doporučit tak prostudovat knihu Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpět..od písničkáře Jana Buriana.Je to velice neotřelé ftipné a inspirativní ..osobně mám jeho cestopísky velice rád…(hlavně samozřejmě Island:)

Cuketko, zavídím…fakt… !!!
Já tam pobyla pár měsíců…nevím co doporučit dřív…rozhodně „Café“… k tomu „Pastel De Nata“ (paštel D`nata) (košíček z „listového těsta“ plněný „pudingovosmetanovu směsí, zapečený a notně posypaný skořicí (Lisabon…všude :-) ) V této době mají všude vařené šnečky, malé pruhované, vařené ve výtečném nálevu…“Caracóis" Je to hodně sezóní záležitost…seženeš je i čerstvé v obchodě, ale pozor aby se ti cestou nerozutekli :D JInak ryby všeho druhu, zkusit i „brazilskou hostinu“ (kolik sníš tolik sníš…:-) )Polévky: (Caldo Verde) Vyzkoušej jejich „sladkosti“ nakup čerstvé ovoce (skutečně čerstvé) Banány z Madeiry (malé, ale ta chuť!!!) Zajdi na trh s rybama, zeleninou, ovocem (hned u nádraží Cais do Sodré) Tam také najdeš dost „typických hospůdek“ s obědovými meníčky, za ceny přijatelnější než v centru…chce to „zajít si bokem“…Kdyby jsi chtěl, pokusím se ti zajistit domorodé průvodce v Lisabonu ;-) Mluvící Aj…(česky jen sporsťárny) :-) V Portu neváhej a navštiv některý ze sklepů Porstského, prohlídky mají i zdarma (Croft) i s ochutnávkou, pokud nechceš „nebýt za skrblíka“ Nekupuj si Portské přímo ve sklepích, přirážka je značná…;-)
Zkus Ginju – alkoholický nápoj z třešní, celkem síla ;-) Z azkoušku stojí i všechny „klobásky“, salámy, Bacalhao – sušená treska na 365 způsobů… koukni sem: http://www.portugal-info.net/…my/soups.htm tady jsou „ty netypičtější“ věci ;-)

jo a to Vinho Verde…;-) v létě nádherně osvěžjící…jen pozor na množství…Jeho „lehkost“ dosti klame…;-) kdyby jsi chtěl vědět více a méně zmateně ;-) napiš mi mejla…:-)

Když mě moje pamět nezklame, jakmile příjdu domů z práce, sbalím do tašky Portugalskou kuchařku a zítra ti sem nahážu více věcí (originální názvy + popisky) ;-)

všem děkuji moc za vaše tipy!!! klidně pište další, budu moc rád!! byli jste v Lisabonu v nějaké restauraci???

Dolce_vita:

těším se na ni moc, spousta lidí o kávě básnilo. základní názvosloví jsem si prohlídl tady:

http://www.coffeegeek.com/…e/05-04-2006

jup. nebojte, podám reportaaaaage .)

vfb:

děkuji az přehršel tipů. budu si pamatovat. ryby, ryby, ryby!! :) to expo asi nestihnu, jak se znám bude mě ovládat pan c., jako voodoo panenku :)

Ofélie:

máte nádherný blog, lkterý mě dokonale navnadil!!! děkuju za pěkný appetizer :)))!!! těším se :)

obzvlášť na vinho verder, ochutnal sem tady v pražské la casa lusitana… musím do toho proniknout ještě hloub!!

Sim:

to Porto se budu snažit i s prohlídkou, drže prosím palce (nebudete na tom mít ztrátu :)

luca brasi:

děkuju za pifko, někdy není nad něj že?? :) tresku si odnáším z četby bourdaina, tady v česku sem neměl nikdy dorbou (resp. není moje oblíbená) pokusím se to napravit!! :)

Peťa:

jsou chudí a to já rád, taky jsem chudý a jelikož výlet nebly do předu moc plánovaný, bude to tentokrát taky o budgetu, jsem zvědav :) (tolik skvělých čtenářů musím nakrmit!!! :))

Jíťa:

jíťo, zkusím vám potom udělat takovou malou připomínku. snad se povede :)

vEruska:

znamenám si espada, maracuja, bacalhau, díky!! (napiš maila jak se máš???? ani nevim ;)

Bali:

ježis sem truhla truhla truhla… už mailuju!!!! pokusím se vyjímečně neutopit, i když jsem na to expert. tj. na výrobu fleur de cuketka :)))

ladysek:

owo, literární tip do letadla, pokusím se před odjezdem sehnat času je snad ještě dost!!! :) buriana mám docela rád!!! :)

Bí:

děkuji značím si Pastel De Nata, Caracóis, „brazilskou hostinu“ , Banány z Madeiry, trh s rybama, zeleninou, ovocem (hned u nádraží Cais do Sodré), Croft, Ginju – alkoholický nápoj z třešní!!!

pane karfík, vy nás ale zásobujete!!! velice vydatné, wow, díky :) místní průvodce snad budou, tedy pokud se mi je podaří vytrhnout z toho jejich nikdy nekončícího erasmáckého mejdanu :))

pan Kafrík si PT zamiloval ;-) a důkladně ochutnal :D Pozdravujte Lisabon…;-) Zamávejte rackům, pohlaďte chladivý atlantik…zajeďte si do Sintry…;-)

Chtěla bych ještě doporučit ve staré čtvrti Alfama (ta je vůbec celá nádherná, chudě a špinavě malebná … ) fado večer: večeři při poslechu fado. V některých lokálech bývá tato akce dosti komerční a snobská, ale jsou uličky, ve kterých jsou úžasné malé podniky a v nich pořádají tyto spontánní a živelné fado večery. Fado naživo je nesmírný zážitek …

Vina likery – ochutnavky su na kazdom rohu. Trosku sa potom ochutnavani toci hlava, ale mna to bavilo… Co som jedaval si velmi nepamatam, lebo som vsade ochutnaval mimo likerov aj portske… :-D

Cuketko! Mama mia, musíš přivézt Tawny Porto! Těch pár (desítek) € ti pak ráda dodám, když trochu navíc propašuješ :)) Jak mě se po něm stýská.. Možná pro tebe za odměnu zbyde i nějaká ta ochutnávka právě dovezeného švýcarského vína :)
Ewa :)

milý pane cuketko, poradíte mi, jak se správně vyslovuje maracuja? velmi děkuju!

nebo kdokoli jiný, milý a kdo je světaznalý :) na netu sem to nikde nenašla…

27: Ne, ne. Ptal jsem se dávno jednoho Brazilce, jestli se Antonio Carlos Jobim vyslovuje Chobim. Zhrozil se.
Zde se portugalština od španělštiny liší! Ž!

A on je to portugalský název? Já to nevím, jen se ptám! Je fakt, že Portugalci docela šišlaj, když je člověk takhle poslouchá…:-)))

Podle Wikipedie (hihi) by se to tedy logicky v portugalsky mluvících zemích mělo vyslovovat marakužá a ve španělsky hovořících pak marakuchá. A já tomu říkám marakuja. :-)))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)