Portugalsko a káva

Povídání o Portugalsku začneme kávou. Stovky kavárniček jsou po celém městě a vy neuděláte ani jeden krok, aniž byste nezahlédli kousek rozžhaveného plechu presovače či odlesk plešky klimbajícího děduly nad šálkem své bica

Terminoložii

Portugalci jsou do kávy absolutně crazy! Na svůj šálek zajdou klidně i několikrát denně. Ke snídani je to pravidlem a výjimkou není ani kafíčko krátce po půlnoci. Vychutnávají spoustu různých úprav kávy, které mají svůj společný průnik v kvalitním šálku silného espressa. Do té terminologie je velice snadné se zaplantat neznalý poměrů, takže vězte že…

Bez mléka rozeznáváme:

  • bica – základní espresso (jedna porce kávy, jeden průtok)
  • bica curta – silnější (jedna porce, jen polovina průtoku)
  • bica dupla – dvojitá (dvě porce, jeden průtok)
  • bica cheia – dvojitá slabá (jedna porce, dva průtoky)
  • carioca – poloviční (buď polovina porce, nebo již použitá porce, jeden průtok)

S mlékem pak:

  • café pingado – jedna bica a několik kapek mléka
  • meia-de-leite – více mléka (1:1)
  • café galão – ještě více mléka ve skleničce (1:3)

Na snídani vede galão ve skleničce, přes den potom jednoznačně bica. Já jsem zkoušel obě dvě, plus jejich intermediární variantu pingado.

Bica

Tady máte jedno úplně obyčejné café bica z malinkaté jídelničky v turistické Sintry. Majitelka kombinovala mini-restauraci s prodejnou textilu a suvenýrů. Vařila dobrou kávu ;)

Všimněte si typického tvaru hrníčku – válec se zúženým a silným dnem.

Jak vidíte, jsou to většinou pro nás v Česku samé neznámé značky kávy. V blendech se používají směsi africké robusty a středoamerické arabiky. Přítomnost robusty zaručuje portugalskému espressu kofeinový extra kick.

Kávu servírují většinou jen tak s velkým pytlíkem cukru. Vodu ani mlíčko extra jsem nedostal nikdy. Kvalita podávané kávy je ve srovnání s Českem nadprůměrná a myslím, že se ani není čemu divit. Všude se té kávy uvaří tolik, že by její eventuální nízká kvalita podnik jakéhokoliv druhu okamžitě diskvalifikovala. Káva je v Lisabonu levná – skoro všude stojí okolo 0,5 – 0,7 Eura.

Café pingado

Na dalším obrázku vidíte café pingadu. Servíruje se do stejného koflíčku jako bica, přidáno je jen několik kapek mléka.

Na horké (zpěněné) mléko mají všude zásobníky. Ohřívání horkou parou jsem neviděl nikde. Segafredo Zanetti a Lavazza jsou jediné dvě nám známé značky, které jsem v Lisabonu zahlédl.

Na titulce vidíte nesnesitelně sexy vyvedenou kávičku ze známé kavárny Nicola, která je v Lisabonu už od roku 1779. Od té doby je to takový malý portugalský Starbucks se sítí kaváren a vlastní řadou kávy.

Café galão a snídaně

Snídaně jsou pro Portugalce důležité a bez alespoň jedné malé kávičky by nemohli vůbec odstartovat. Kavárny a snídárny jsou všude a na všeobecný ranní (dopolední) nával jsou velmi dobře připraveny. Objednáváte si vždy u pultu, za kterým pobíhá zručný barista, který vaši objednávku okamžitě zpracuje a vy si ji buď odnesete ke stolečku, nebo si ji vychutnáte rovnou u pultu.

Nejvíc fičí právě café galão (káva s mlékem ve skleničce), k tomu něco sladkého, nejlépe co nejvíc kalorického. Ke galãu se vždy podává dlouhá lžička!

Z množství různě nakombinovaných toastů vybírám tohle zvláštní, ale naprosto fantastické kombo – obrovský sladký croissant říznutý na půl, se šunkou a se sýrem. Co na to říkáte? Já si to dával furt! ;)

Ještě jedno, tentokráte půlnoční, galão na venkovní zahrádce slavné kavárny A Brasileira. Oblíbený meeting point a rejdiště francouzských rozpustilých turistek! ;)

Úplný ráj pro milovníky dobré kávy a snídaní viďte? Už teď mám absťák! Zatím ho mírním jedním dovezeným šálkem na espresso na památku a pytlíkem kávy Nicola. Ale až mi ta káva dojde, kde se budu moci ráno vmáčknout k chladivému nerezovém pultu a kde si dám své oblíbené galão nebo pingo na stojáka? Netuším, zatím tedy jen na brzkou snídanou… ;)

Architektonická bota do dveří – kdopak postavil kavárnu na obrázku a kde jsem ji vyfotil? Tak co Portugalofilové, víte? Ocel a sklo otevřené silnému větru…

Reklama

Komentáře

Tak presne takova kavarenska kultura mi v Cechach mooc chybi. Bohuzel jsem pesimista a obavam se, ze za podobnymi zazitky budeme muset vzdy vycestovat :-(

ooooo… je sice hodina po půlnoci, ale jak to vidím, tak z toho mám chutě :) vypadá a zní to prostě skvěle! díky :)

Nejsem přílišným pijcem kávy, ale při čtení jsem začal pociťovat hluboký nedostatek kofeinu v krvi. Pepsi to zachránila pro dnešek, zítra jdu pro nějaká opravdová zrnka a žhavím presovač…

U Rio Tejo – u Památníku Objevitelů :P A to kafe by mi teď bodlo…jdu si ho hned udělat :D

vodu si, pane Cukteko, musíte nalít sám…;-) skoro všude je na „barovém pultíku“ vyskládáno několik sklenic a džbán vody… ;-) btw o letošním Silvestru očekávám portugalské návštěvníky…chtějí skouknout sníh na horách :-) Tak snad napadne…Tak doufám, že mi zase přivezu zásobu další kávičky…klobásky, šunčičku, portské…;-) a že jim v Krkonoších zachutná kyselo a další „kerkonošské dobroty“…

Podobně rozvinutou kávovou kulturu jsem našel v Itálii, byť trochu dražší – od jednoho Eura výše. Díky větší přítomnosti v Čechách bych spoléhal právě na Italy, pokud jde o kávu. Se snídaněma je to tam podobné a pozorovat cvrkot ve „vaší“ kavárně během snídaně mi přišlo zábavné, zejména když nás paní majitelka po týdnu začala zdravit jako štamgasty a už věděla, co si dáme…

Myslím, že Portugalci správně pochopili „k čemu ta káva na světě je?! :-) Proto, aby ji milovali !! Je to "temperamentní“ nápoj / každé ráno se mi po šálku dobré kávy skvěle „startuje“ do nového dne :-) Tuhle kávovou kulturu jim fakt závidím.

byla jsem tem před rokem a teď po přečtení se mi dost zastesklo:-(

Gurmetklub.cz:

no, ona u nás určitá kultura kávy je. bohužel převládá takový ten „vídeňský“ styl – jít si posedět u kýble kávy s dortíkem ;) kultura svižnější kávy s baristou za pultem se ale dřív nebo později prosadí. je to energické, svižné a i pro majitele výhodné.

AdaMM:

všem kavárenským povalečům Portugalsko doporučuji, jako zemi zaslíbenou .)

Encranial:

žhavte žhavte :) budou nějaké jídlo-postřehy z Izraele u vás na blogu? ;)

Bí:

spráááávně! tak místo byste měla, teď ještě ten název a jméno architekta :) kavárna je úžasná v jednom směru kompltně otevřená s velkými posuvnými skly. zboku žebrovaná… úplné sci-fi, ale k tomu místu to sedí..

s tou vodou – pozorně jsem to sledoval, místní neměli nikdy problém a vodičku dostal. cizinec ať se snažil jak chtěl vždy skončil u drahé balené vody v petce :) lisabon je turisticky velice přátelský a ceny jsou jedny z nejnižších v evropě (ne-li vůbec), ale první počátky vyčůranosti tam lze již krásně rozpoznávat :)

dyžon:

jj jsou na to m podobně, je to styl obsluhy – kdy máte pult a baristu za ním. vy si podle chuti buď přijdete objednat rovnou (většina), nebo pokud jste shnilí tak si sednete ke stolečku. obluha přijde, ale platíte víc :) cvrkot který u tohoto systému vzniká je jedinečný, je to radost! ;)

Dolc_Vita:

pravda pravdoucí a já vám přikyvuji nad svou dnešní první! :)

Jíťa:

šup tam znovu :) já se chci vrátit nejpozději do jara!!! jeidné co je drahoí je letenka, ale i ta se dá s předstihem dobře sehnat. bydlení i životní náklady jsou pak již přiměřené…

pracuji na tom…byly tři…jen ty jména…:-( " Ŕ MARGEM
Doca do Bom Sucesso, Belém "…jméno i místo, přesně…:-)

Ach…úplně to vidím…Já, krásné, ospalé ráno, kdy se sice chce člověku zůstat v posteli, ale touha po posezení v kavárně v probouzející se ulici a zvídavost jak pokračuje příběh v právě rozečtené knize, je prostě silnější........Káva s nějakou sladkou pochoutkou a sklenice ovocné šťávy navrch…ach!!!
Už vím proč jsem smutná, když procházím mrtvým centrem našeho města a míjím ty krásné prostory naplněné vietnamským zbožím..
Souhlasím s GurmetKlub.cz ta kavárenská kultura u nás prostě chybí..jistě pane Cuketko, v Praze se to jistě přizpůsobí cizincům, ale česká duše plesá raději u toho pííva..:) nebo spíše :(

společně s José Ricardo Vaz(em) a Miguel(em) Vilar(em)

technické údaje:
.ficha técnica
data do projecto: 2002
arquitectos: joão pedro falcão de campos e josé ricardo vaz
engenheiro civil: miguel vilar – betar
cliente: à margem, lda
localização da obra: belém, lisboa
data de conclusão: 2006
http://arquitectura.pt/…az-3008.html

bohužel s tím „odíráním“ turistů, to máte pravdu, na těch více „profláknutých“ turistických místech už je to znát…Alepořád to nedosáhlo „české úrovně“ :-) Ceny jsou opravdu velmi přijatelné…Ještě Ad. Água – já se ze začátku pohybovala většinou s „domorodci“ a pak už jsem se tak nějak „otrkala“ a začlenila do davu… (i když blond vlasy a modrý oči mě vždycky prozradily…:-) )

Dívkožena z Jeseníku:

jojo to máte pravdu. (prahou jsem už trošku zdeformovaný.) je možné že povšechné většinové povědomí o kávě končí u turka z „dadáka“ nebo u chemického „neska“ v půllitrovém hrnku…:( kvalifikovaných baristů je u nás jako šafránu, ale zlepšuje se to. zajděte na http://www.scae.cz/ a zeptejte se jich jestli školili nějakého baristu z vašeho okolí, snad takto natrefíte na dobrou kavárnu. já osobně ani netrvám na tom pultovém stylu, mám rád i ten klasický stolečkový se stříbrným táckem, bonbónkem, vodičkou, mlíčkem a já nevím čím ještě. ale ať se proboha alespoň naučí dělat espesso, když ho nabízejí…

Bí:

tak teď už to máme komplet, jste poklad!! já to nemohl najít ani za nic!!! pěkná budka že? zdálky to vypadá jak pohozená unimobuňka o kterou si stavebnící opřeli okna a dávají si kafe na plastových židličlách :))))

ad odírání: furt je to pohoda… :) tak jak jsou portugalci pomalí, tak se i pomalu učí ty naše fígle. s prahou naprosto nesrovnatelné. např. ceny v resturacích ubytování hned v centru stále zůstávají na „normální hladině“. člověk se tam vůbec nemusí bát vlézti.. to samé s taxíky – jednotná služba, jasný tarif v english a maximální slušnost…

no, budu se tam muset vrátit! šupito-porto-presto:)

když jsem tam studovala, ještě tam nebyla, byla tam jen „budka – kiosek“ přijela jsem za rok a ejhle…zasklená krabička od sardinek :D Nádhera…je to úžasně vzdušné…:-) lehké…jako celé Portugalsko… Ani netušíte co mi to dalo práce si vzpomenout na název…s těma „třema chlapíkama“ mě musela nakonec pomoci PT kamarádka, architektka ;-) Doufám, že se Portugalci nikdy „nepočeští“…

Co (přesně) je na té fotce nad croissantem? Děkuji…

Jinak bezva reportáž! : )

Bí:

nepočeští… to spíš dřív vyprchá ta naše identita :) za ty názvy ještě jednou díky, moc se mi to lívilo, příště si tam sednu a ani se nehnu! a ještě jedna malá fotohádanka jenom pro vás: http://www.cuketka.cz/…hlavicka.jpg ale vůbec to nemusíte uhodnout, já vám to klidně odhalím…

Alex Juchelka:

sám nevím jak se to jmenuje ani jestli je to čistě portugalská záležitost, ale měli to skoro všude. je to taková mini-bábovička s vlašskými ořechy prolitá sladkým sirupem. luvelaaaj to bylo :)))

Tak to tedy netuším…odhaduji, že to bude v některé z"Jardim", popř. Gulbenikanovo muzeum (zahrada) …Estufa Fria… ? :-) Naposledy, když jsem tam byla, běhaly tam všude po ulicích plastikový krávy :D

Bí:

ano ano je to hned ta první tropická jardim u monasteria… všude tam byly takové srandovní polorozpadlé domky, a před nimi vždy dvě tyhle hlavičky.. celkem asi 5×… to místo mělo zvláštní atmosféru. byl jsem i v té hlavní jardim o něco výš. tam byla atmosféra dosloa postkoloniálniální… opuštěno mrtvo, velkej binec a po spoustě exemplářů ve sbírce zbyly jen cedulky. ale i tak dobrý zářez do més bírky botanických gardens.. :)

No…oni si s některýma věcma hlavu prostě nelámou…;) Amanha…Ale nejsou bordeláři, jako třeba v ňecku… celkem jsem si na jejich přístup k životu po krátké chvilce zvykla…pak jsem měla problém při návratu zpět k nám…:-) Ale pořád ve mě něco z toho zůstalo, troufám si říct… :-)

Myslím, že jste to úplně pochopil! :-) Jsem zpátky v Čechách a káva mi tu připadá jako hnědá voda, pomoc!

Meeting point,blendech,crazy,extra kick…ehm nekdy mam pocit ze
uz to stou anglictinou trosku prehanite pane Cuketka…

Čekám, točím…:D A tak si říkám…;-) když už jsem si založila vlastní zápisky tady u Vás......že Vás možná i s něčím PT předběhnu?! ;-)

Blanule:

předbíhání je zde povoleno :) určitě tam něco v archivku vyhrabete a alespoň mě tím popoženete!!! cuketa lenuchová

Hi, I can't understand czech, i thought is nice the topic. Yes we have very nice coffee. By the way the correct is „bica curta“ (feminine adjective ends in „a“). Ahoj everybody.

Olá,
super článek, akorát se tak nějak prohloubila moje saudade po meia de leite :´(

Ačkoli zvyklá z České republiky na velké hrnky průměrné kávy se spoustou mléka, portugalský styl malých káviček mě doslova okouzlil. Silná horká káva se pije opravdu všude. Na každém rohu zapadlé ulice stojí malá kavárnička a o zákazníky není nikdy nouze. Já mám pod okny dvě malé kavárny takže si můžu vybírat. Vždy po obědě si skočím dolů a na „stojáka“ a den je prostě báječný :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)