Berlínský Ökomarkt Chamissoplatz, Pražská tržnice a další

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_4

O víkendu jsem byl v Berlíně omrknout jeden z největších a nejstarších farmářských trhů s produkty z ekologického a biodynamického zemědělství. Tady je špetka perspektivy k současné trhové mánii u nás! ;)

Ökomarkt – Chamissoplatz je prý v Berlíně už od roku 1994. Trh zabírá celou ulici po stranách parku na malém náměstí a otevřeno je tu každý týden v sobotu od 8 do 14 hodin.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_6

Byl jsem tam přesně týden po dejvických farmářských trzích, takže srovnání bude hezky zčerstva i s přihlédnutím k sezóně, která je v Německu i u nás zhruba stejná.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_1

V sobotu bylo na místě něco málo přes patnáct stánků. Co jsem tak koukal, zodpovídají si za konstrukci stánků přímo prodejci, protože žádné „normované“ budky nebyly v dohledu. Někdo vystačil s obyčejným dřevěným stolem, jiný přidal konstrukci s plachtou a pár producentů přijelo na trh dokonce s vlastním přívěsem.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_3

Orientační složení prodejců najdete přímo na stránkách trhu (v němčině). Já jsem si ale pro jistotu udělal přesný seznam podle sortimentu. Ovozel byl na trhu 4×, maso a uzeniny 3×, pečivo 3× a sýry 2×. Po jednom stánku měla zastoupení káva (FT propaganda s pojízdným espressem ;), medy a sirupy, barevné šátky, grilované párky, kytky a vejce. Srovnejte s dejvickými trhy.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_2

Všechno maso a uzeniny byly přímo od německých ekologických farmářů. Ti s autem snad měli i vlastní chladící pulty a maso prodávali volně nebo balené ve vakuových pytlících. Asi dva stánky měly namixované domácí pečivo, maso, uzeniny i sýry dohromady.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_5

Čtyři stánky s ovozelem nabízely mix „dojíždějící“ kořenové zeleniny, brambor a jablek z loňské sezóny. Polovinu (u některých stánků většinu) sortimentu tvořily „nové“ věci z dovozu z jihu (hlavně Itálie a Španělsko) – saláty, bylinky, citrusy, banány etc. Značené to ale měli přehledně. Na své zelenině cedulku s logem farmy, na dovozu pak zemi původu.

Berlínský trh vypadal ve srovnání s Dejvicemi trochu jako chudší příbuzný. Do Ökomarktu prostě neteče tolik peněz. Na rozdíl od pražských pokusů se ale může chlubit několikaletou tradicí. Složení sortimentu (v tomto období) mi přišlo hodně podobné a určitě bych zatím v našich pionýrských podmínkách nepropadal zbytečným komplexům.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_7

Překvapilo mě taky, jak bylo na trhu málo lidí – ve srovnání s Dejvicemi hotové liduprázdno. Přitom jen o dva bloky dál byla krytá tržnice Marheineke Markthalle překypující životem. Možná za to mohlo nepěkné počasí nebo opravdu široký sortiment tržnice se spoustou ovozelu (s převahou toho z ekologického zemědělství), lahůdek, uzenin a posezení v bistrech nebo kavárnách. Těžko říct, museli bychom se tam vydat znovu – na vrcholu sezóny v létě! ;)

Podobnou paralelu s tržnicí a trhy najdeme ale i u nás. Farmářské trhy u nás vyvolávají úplně šílenou mánii, přitom třeba v Pražské tržnici v Holešovicích v hale 22 máme už delší dobu naprosto fantastický výběr ovozelu přímo od zemědělců.

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_9

Stačí si tržnici jednou projít a hned máte k dispozici lokální české farmáře s parádní nabídkou. Od pondělí do soboty, po celý rok a bez mačkanice… ;)

cuketka.cz_oekomarkt_chamissoplatz_berlin_8

Celou letošní sezónu budu trhy pozorně sledovat. 10. dubna čekáme druhé kolo farmářských trhů v Dejvicích a 17. dubna zase bude farmářský trh v rámci festivalu Země Město. V květnu by měly startovat další dva nové trhy pod hlavičkou sdružení Archetyp. Těším se. Bude to rušné jaro… ;)

Máte nějaké zkušenosti s trhy v zahraničí nebo i u nás mimo Prahu? Šup s nimi do diskuze!

Reklama

Komentáře

je asi trochu, že němci mají kopec domácí dobré zeleniny a jiných produktů i jinde než na tržnicích, prostě velkej nákup supermarketu neznamená, že nepodporujou domácí výrobky. moji němečtí známí prostě nakupují pěkně bio v kamenných obchodech, nejlíp jeden velkej nákup jednou za týden, a na chození po tržnicích a podporu nejmenších zemědělců už tolik času,chuti ani potřeby nemají… tolik můj skromný postřeh

Proslule francouzske trhy zminovat nebudu, to je kapitola sama pro sebe.
Z blizsiho okoli mohu doporucit sobotni trhy v nemeckem Weidenu. Cuki, tam zajed, mas to tam taky kousek ;-)
Brzy se tam vypravim pro cerstvy nemecky chrest, jupiiiii!

1: Já doufám, že nějaký český chřest bude v Holešovicích, přinejhorším pro něj jako vloni vyrazím do Makra. Ale taky se na sezónu těším.

2. český chřest?? Se dá v Praze sehnat? Mně roste na zahrádce jeden! celý puk :))) Ale brala bych i solidnější zásobu.

Chřestový trh s chřestovými hody bývá také v Drážďanech. To též není tak daleko.

3: Vloni jsem ho v Makru kupoval v sezóně několikrát, i když častější tam byl slovenskej. Akorát jsem vloni ještě bydlel za Prahou daleko od tržnice, takže tam nevím, jenom doufám, že by se třeba objevit mohl. Další možnost je prý dojet si k Mělníku do pěstírny.

1: ze středoněmeckého univerzitního města (130 000 človíků včetně studentstva) hlásím stejnou zkušenost: kromě trhu je tu pár biokrámků kamenných, jedna velká Alnatura se vším všudy a navíc spousta snadno dostupných možností, jak si pohodlně objednat bio zeleninu a ovoce, mlíko, jogurty, sýry, pečivo a masné výrobky až domů podle potřeby, mimo jiné i formou biobedýnek. přesto má trh, který nabízí převážně lokální a/nebo bio výrobky, slušnou návštěvnost i ve všední dny (út, čt 8–13, asi 15–20 stánků i přes zimu), v sobotu 9–14 bývá vyloženě narváno a stánků je odhadem tak 25–30. sortiment bývá podobný tomu berlínskému v páně Cuketkově reportáži, navíc jsou tu kytky, suché plody, koření, nakládané olivy a spol., pomazánky a jiné chuťky, o sobotách podzim až jaro horká polívka, teplé párky, na místě pečené vafle a tu a tam (třeba před svátky) nadstavba typu ručně vyráběný textil, svíčky, tepané věcičky a tak. osobně se těším na medvědí česnek, blíží se nám sezóna!

Ad 2.,3.,4.Dojíždění do pěstírny v Hostíně u Vojkovic se mi vloni a předloni osvědčilo. Kvalita oproti různým super- a hyper- nesrovnatelná, cena příjemná. Předloni měli bílý i zelený, loni jen bílý (prý neměli objednávku ze zahraničí – možná, že kdyby se hodně zájemců ptalo, tak odkryjou záhon a budou prodávat i zelený). Další dobrá zkušenost jsou Velké Leváre kousek od Malacek na Slovensku.

Pro chřest jezdím každý rok do Hostína u Vojkovic. Hala, kde chřest balí a zároveň prodávají, je ďábelsky ukrytá v jezeďáckém areálu, ale stojí to za to. Takže pokud by byl zájem, na Prahu 6 dovezu.

Zdravím, povídání o Berlínu mi vlilo trochu slzy do očí, prostě nostalgie. Před časem jsem do Berlína jezdila docela často a můžu doporučit (snad ještě funguje) trh na Boxhagener Platz. Je to takové moc pěkné náměstíčko/park v Fridrichsheinu. Vsobotu je tam trh, podobný tomu jak píše pan Cuketka a v neděli je tam blešák. Co já si tam koupila věciček… V sobotu jsme si tam vždycky nakoupili dobroty a v neděli šli okouknout blešák. Viz Wikipedie (německy): http://de.wikipedia.org/…agener_Platz
Info o trhu ještě tady: http://www.boxhagenerplatz.de/1197.0.html

Je někde kontakt na prodejnu v Hostíně? Ráda bych se tam zajelo podívat, ale abych nejela zbytečně. Děkuji :-)

11 : Kdysi jsem měla nějaké mobilní číslo, ale když jsem na něj zkoušela volat stejně to nikdo nikdy nevzal. Takže to dělám tak, že když vím, že už je čerstvý chřest na trhu, tak tam zajedu, ale je to možné jenom dopoledne a myslím, že je nom ve všední den. Ve vlastním Hostíně se to dost špatně hledá, musíte se zeptat. O prodejnu zdaleka nejde, je to hala, kde se chřest balí. A taky vám ho tam někdo prodá, jsou na to zvyklí.

Dopoledne ve všední den je pro mě úplně špatné :-( Kdyby jste dělal nějaký větší nákup, tak se ráda přihlásím, i na Prahu 6 bych si dojela :-)

berenika: mám dojem že Mr.C tou FT propagandou myslel fair trade :)

hugo: to já dobře vím. Ptala jsem se proč zrovna propaganda. Proč ne nějaké jiné slovo, které třeba konotuje míň negativní věci. Ale nechci chytat za slovo, možná to mělo být jen vtipný.

Berenika:

to lehce negativní vyznění je tam schválně, o vtip nešlo ;) poslední dobou už na to mám skoro alergii.

Vzpomněla jsem si na trhy, které jsem zažila předloni v Rumunsku. Jednak v transylvánském Sibiu. Byl to silný zážitek, velký trh, hlavně s ovozelem od pěstitelů z okolí. K dostání byla taky různě nakládaná zelenina a to v Rumunsku umí moc dobře (zaguska tomu říkají, pokud si dobře vzpomínám). Sýry a uzeniny si nevybavuju. Přivezla jsem si výbornou voňavou mletou červenou papriku. Chodila jsem i na trh v centru Bukurešti, ten byl ale mířený především na místní „smetánku“. Ceny byly hodně vyšroubované a nákup trochu připomínal módní přehlídku. Kromě ovozelu různé sýry, domácí chléb, víno.
Tady je pár fotek z trhu v Sibiu, z Bukurešti žádnou nemám:
http://picasaweb.google.cz/…80/Sibiu_trh?…

Má někdo v Praze zájem o topinambury? Celou zimu byly v zemi, teď je budu vykopávat, mám jich víc, než spotřebuji. Poctivé, ničím nehnojené.

Re: FT Farmářské Trhy, Fair Trade a nebo Financial Times?
JZ (Jsem zblblý, Jednorožec zmaten, atp.)

FE.
Fair Enough!
(OK, férové, nemám námitek, atp.)

Decka, ja teda nevim, esi jste si vsimli, ale prazska trznice zmenila oteviraci dobu na od 8:00 – do 16:00 kazdy den, coz je dle meho neco, co normalne pracujici proste nemuze ustat, takze jsme prakticky bez trznice…, jakkoliv s panem Cuketkou souhlasim, ze se tam DALO vybrat bez mackani, tak toto je primy utok na solar plexus

1R:

tak tak FT fair trade férový traktor fikaný tisk ;)))

petulka:

jj, ale ono byl problém tam nakoupit už i tak po 15h, já jsem se na tohle téma bavil s asi 2–3 zemědělci a všichni mi říkali podobnou věc – že prostě jinak nestíhají, musí dojet domů, připravit se na druhý den, udělat něco na poli etc, většina z nich si nemůže dovolit zaplatit někoho do tržnice extra, proto tam je většinou někdo z rodiny a je to takhle omezené. podle mě ideál je vyhradit si na to alespoň tu sobotu dopoledne ;) je to navíc skoro takový malý svátek ;)

Jak byla otevírací doba předtím? Přiznám se, že jsem ji neznal, chodil jsem tam vždycky během dopoledne. Holt výhoda živnostníka- když si to napracuju v noci nebo o víkendu, můžu mít ve všední den dopoledne klidně volno.

25: Podle některých studií se mi spíš zda, že FT je adekvátní zkratce Fu***k trade.

24., 26.: Já jsem si nevšimla, že by se ta otvírací doba změnila, stalo se mi i loni, že jsem dorazila třeba v půl čtvrté do na trh a už tam byly jen dva stánky s olezlým dovozovým ovozelem a jeden pilný zemědělec. Nejjistější je přijít dopoledne. A ta sobota je možná i ze všeho nejlepší. I když tam bývá docela nával, trhovci jsou na to připravení a mají největší výběr a někteří jezdí dokonce asi jenom na sobotu (třebas pán, který prodával tuhle sobotu doma vyškvařené sádlo).

Já jsem v Německu viděla pěkný trh ve městě Freiburg, které leží kousek od hranic s Francií a Švýcarskem. Trh se tam konal každou sobotu v centru, okolo kostela na největším náměstí, prostě jako kdyby to tam bez přestávky probíhalo už od středověku :-). Prodávaly se tam uzeniny, místní víno (je to údajně nejteplejší oblast v Německu), medovina, mraky oliv v obrovských dřevěných kádích, pak samozřejmě zelenina a ovoce a spousta různých blbostí. Byla tam i nějaká pouliční kapela, žádné politicky organizované trapnosti :-), spousta lidí a příjemná atmosféra. Pro ilustraci foto zde: http://www.madisonfreiburg.org/…eite_jpg.jpg
Vím, že to není zrovna blízko, ale je to moc pěkné městečko, které rozhodně stojí za to navšřívit, nejenom kvůli trhům :-).

LuckaR:

aj na ty jsem zapomněl, ale omylem ;) už je tady někdo linkoval. další trhy od Klánovického týmu budou prýd dále – čtvrtek v Průhonicích, v pátek v Dolních Počernicích!

Fajn, takže ty svoje plácnu až do diskuze tam. ;)

Tak jsem v tydnu poprve navstivil halu 22, bohuzel az kole 14. hod., takze na vyber toho tam uz moc nebylo… Zarazilo me, jak snad uplne vsichni prodavali CESKY MODRY PALICAK, vcetne tech stanku, kde meli pouze exoticke ovoce z dovozu… Jedna palicka vysla kolem 15 Kc, divny ovsem bylo, ze snad vsichni meli stejny, perfektne adjustovany model a kdyz jsem se zeptal u jednoho stanku, kde nemeli vyslovne napsany puvod CR (ale cesnek vypadal jako u vsech ostatnich), pani mi rekla, ze je z Peru… Neni to nahodou fake? Nevyuzili prodejci aktualni vlnu zajmu o ceky cesnek a nepodvadi nas nahodou?

Samuel:

česnek opravdu jen u ověřených prodejců a ještě nejlépe v sezoně do zásoby. teď už je to dosti o ústa anebo prostě už není ;)

V docházkové vzdálenosti od tohoto berlínského trhu se nachází LPG BioMarkt,největší bio obchod v Evropě-maso,pečivo,ovoce,zelenina..,proto nemusí být na trhu nával jako na Kulaťáku.4 hodiny jízdy z Prahy,lze spojit s bohatou kulturní nabídkou Berlína-taktéž s Prahou nesrovnatelnou

Tak v docházkové vzdálenosti ne:o((,ale jinak vše platí..

Tak já připojuji zprávu o středočeských slánských trzích. Jsou tu každý den, v so jen dopoledne a v neděli nee. Přes sezónu věci de facto ze zahrádky (vajíčka jsou ale značená, takže asi spíš dodávka ze slepičárny, zatím jsem se neptala) – jablka, ČESKÝ česnek, zelenina, nehledě na to, že po celý rok se zde dá koupit sadové ovoce kdekoli. Přez zimu nefungují a na podzim a teď z jara co odeberou nebo dům dá (na podzim třeba věnce a pod.). V sobotu tam byli 3 stánkaři s bramborama, španělským česnekem, kořenouvou zeleninou, maceškama a pažitkou. No kvalita, výběr i cena občas pokulhávají, ale jsem za ně natolik vděčná, že jim vše odpouštím:-))

… trhy v berlíně zatím můžeme jen závidět.. nejde ani tak o počet stánků se zeleninou nebo tak, ale o celkovou atmosféru, pestrost v zastoupení jednotlivých komodit i nekonečné množství hospůdek, kebabáren a kavárniček se zahrádkou na náměstí kolem. ty jsou bez výhrady nekuřácké.. berlíňané taky na trhy chodí proto, aby se potkávali – rodiny s dětma atd., dají si kafe, popovídají, je to prostě i společenská věc. skvělé jsou stánky, kde třeba černoška vaří jednu polívku nebo nějaký jiný jídlo nebo turci dělají svoje placky a pečivo se sýrem, prodávají koření, jinde třeba můžete dát jen tiramisu a výbornou kávu.., do toho pár stánků s šátky, šperky, koženými věcmi (ale pozor – žádné cetky typu kolotočáři z matějské). ze svých krátkých návštěv berlína můžu doporučit sobotní trh na Winterfeldplatzu (poblíž stanice Nollendorfplatz kde je cestou na hlavní i vynikající zmrzlinárna). vyplatí se přijít ale i z druhé strany přes ulici Akazienstrasse – kdo se v ní ocitne, pochopí proč. trh trvá asi tak do 15hod odpoledne. co je taky vynikající věc, jsou tzv.„freshe“, kdy za cenu kolem eura za dvojku (tuším asi 2,50 za půl litr) vám přímo na ulici vylisují čerstvou šťávu z pomerančů, ale taky třeba z granátových jablek. je to neskutečně osvěžující a je to po městě skoro všude. zeleninu tu prodávají většinou turci – další skvělá věc, co mají je vlastní sušené ovoce…
co se podle mě nedá s čr zatím vůbec srovnat, je nabídka pečiva, jejich dokonalé tmavé chleby, které nejsou obarvené, ale prostě opravdu dobré… a množství čerstvých sýrů a podobných dobrot…
.. no a to jsem zapomněla říct, že samozřejmostí pro berlíňany všeho věku je pohyb na kolech, město je propletené cyklo jízdními pruhy, je jedno jestli jste v centru nebo jinde, všude jedete bezpečně a neproplétáte se v dopravní zácpě mezi auty.
..během týdne taky v berlíně najdete trhy u radnic – např.každé úterý ráno u té a té radnice prostě vyrostou stánky, lidi jsou už na to zvyklí.. berlín má i skvělé „bleší trhy“, ale to je jiná kapitola..
tolik berlín, asi je jasný, že je to moje oblíbený místo :)

Karličko, Kytko, nevíte, jak je to s tím chřestem v Hostíně u Vojkovic? Našla jsem inzerát shánějící pracovníka na sklizeň chřestu, takže sklizeň zřejmě právě začala. Ale jak se tam dostat? Nemám auto, zkusila bych to autobusem, ale nevím, jak to v té vsi hledat a v kolik hodin bych se tam musela vypravit, aby ho prodávali? Páč bych si to musela naplánovat do časové mezery mezi spoji a neměla bych čas na bloudění.
Nebo nevíte, jestli ho někam do Prahy nevozí? Do Holešovic třeba?

45: V tržnici jsem ho neviděl. Dnes jsem tam byl kolem poledne a převažovaly sazenice a tak. V Hostětíně jsem ještě nebyl, trochu mě odradily zprávy, že pěstovali jen bílý, mám daleko radši zelený. Ale pokud bych se vypravil, dám vědět.

vzdycky kdyz vidim psat o holešovicke trznici (ovozel), tak me chyta mala soukroma deprese. oteviraci doba ve vsedni den od 8 do 16 je docela vrazedna a moc privetiva mi ted neprijde. nemam vsak srovnani ani zahranicnimi zkusenosti takze nevim.

martin:

tak vám zbývá sobota dopoledne ;) ideální doba pro nákup, od rána v sobotu tam bývá nejvíc prodejců

Karličko, kde by se na vás dal sehnat kontakt? Měla bych zájem o dovoz chřestu z Hostína na Prahu 6, klidně větší množství najednou. Taky jsme bez auta… Jinak Farmářské trhy super, nabídka bude jistě čím dál pestřejší…

49. Autem je odvoz chřestu sice pohodlnější, ale jako bezautová jsem si zjistila, že do Hostína se dá dojet i MHD :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)