Bialetti Mukka Express

Píšete vy…

Člověk by neřekl, jak rychle si dokáže zvyknout na výbornou kávičku při návštěvě ve středozemí. Při mojí 3. dovolené jsem neodolal a unesl si kus té voňavé jižní chuti až do našich končin.

Rozhodnutí padlo na model Mukka Express s dokonalým kravským lookem. Důvod? Umí nejenom presso, ale ráno zvládne lahodné cappuccino a večer lehké latte. A tak jsem si domů vezl krabici navíc a k tomu notný kus zvědavosti navíc, která se zvyšovala každým kilometrem.

Po několika prvních použitích (první káva byla stejně nejlepší) jsem získal pevnou ruku při obsluhování tohoto kávového zázraku a tak se pojďte podívat, jak se s tímto šikovným udělátkem vyrábí ranní cappuccino.

Co bude potřeba?

Vše je již připraveno (jen mléko se podle skrývá přes objektivem reportéra)

Pěchován�

Káva se pěkně upěchuje, stejně jako u běžných pressovačů

Nahoru přijde mléko

A nahoru přijde mléko. Poté, pokud chcete cappuccino, stačí zmáčknout středový puntík, pokud latte, nemačkáte nic a pokud chcete samotné presso, mléko se pochopitelně vůbec nepřidává

Káva se již tlač� vzhůru

Po docela krátké chvilce na plotýnce se již káva mísí s mlékem a vytváří při tom nádherné vzory

Pěna je překvapivě hustá

A po dalším okamžiku se uvolní ventil a mléko se začne zbylou párou ze spodní nádoby šlehat, poté je ihned třeba vše odstavit z ohně, jinak se vám spodek připálí a celá várka kávy získá nepříjemnou pachuť

Sn�daně připravena

A nyní mě omluvte, běžím rychle ke stolu a do práce 

Kávu je třeba pít ihned po servírování, jelikož mléko se přidává studené a tak je cappuccino poněkud chladnější. Teplota se hodí přesně na styl „hodit“ to do sebe a utíkat do práce.

Reklama

Komentáře

Neni na skodu, ze to mleko je studene? Ja musim mit poranu od kavy spaleny jazyk, jinak bych si cestou do officu pripadal nekompletni :)

pěkné, moc pěkné. díky za parádní dokumentaci :)) umíte si to ráno užít. šikovná mašinka inu!!! :)

problém se studeným mlíčkem jsem u své ho jednoduchého strojku taky řešil, tam ale koukám dojde k nějakému napěnění párou, tak při tom to mléko určitě získa nějaké plus body :) vy mžete další plus body získat, když tam nedáváte mlíko rovnou z ledničky. ono přeci jen i ten rozdíl ± 15 stupnů jde k duhu příjemného pitelného komfortu!! :) díky!

proč se ,ale píše, že nelze použít bez mléka.

neskusal si, co by sa stalo, keby si tomu mlieku predtym doprial jazdu na kolotoci v mikrovlnke?

Ivano, bez mléka to opravdu nejde, předváděli to v obchodě, a je to jen na cappuccio a caffe latte.
Taky platí, že čím kvalitnější mléko, tím lepší nápoj. Ne smetanu, ale ne odtučněné. Chce to vyzkoušet různá mléka a různé kávy.

jeslti se ta káva při nestisknutém ventilu (tj. postup na latte) mísí shora ventilkem a to mlíčko se nepřečerpává, tak to mylsím půjde i bez mléka. áááálele neměl jsme to ještě v ruce… je tady slovutý autor příspěvku? :)

zajímalo by mě jak je to s čištěním plastového ventilku,jestli utno úplně pokaždé, resp.má to nějakou tendenci k brutálnímu ucpání?

No, ten tuk z mlíčka udělá špunt, a taky by to asi bylo fuj, kdyby se to nečistilo pokaždé a hlavně nepoužívalo často.
Alespoň tak to říkala kamarádka, co tomu rozumí. Já kafíčko italské piju s cukrem bez mléka, tak tomuhle neholduju.

Tohle udelatko jsem si taky prala k Vanocum, nepouzivam ho sice casto, ale kaficko je z neho mnamkovni. Na webu se mi ho jinak podarilo objednat nekde v Italii za skoro polovicni cenu nez u nas a dokonce bez postovneho.

Můžu se ještě zeptat autora na maličký dotázek…? Jak se chová plastové držátko na plotýnce? Mám klasické jedno-šálkové (hliníkové) Bialettko, u kterého se mi bohužel žárem z plotýnky částečně „utavilo“ ono ouško…(sklokeram.deska)

Kávovar Francis jsme koupili v roce 2003 na německém shopu za 363,79 Eur, poštovné bylo 18 Eur. Ono to bylo vlastně asi 430, ale nebyli jsme ještě v unii, tak mi odečetli DPH.
Mám s ním ale od počátku trable a nešlo jsem ho dát v záruce opravit, protože nebyl koupený tady. Jestli došlo k vadě vlivem cesty, to se nepodařilo zjistit…
Z ciziny si objednávám od té doby jen dvd a knihy. A fotbalové klubové věcičky (trička, míče a tak…)

Práší se mi od klávesnice, jak dím nepravdu: přes internet z ciziny jsme před 2 měsíci koupili nádherné kolo.
Tady se ani neprodává a případný dovoz by přišel cca na 30tisíc, takhle stálo 600 eur + tedy dopravu jsme si zajistili.
Poněkud barevně mdlou tohoto tyrkysově zářícího excelentního mazlíka, který je jm. jediný v Česku: http://www.bianchi.com/…_Y7B707.aspx

Bí: ousko bývá trochu teplejší, ale kafíčko je udělané za chvilku a tak se ani nemá šanci moc zahřát. Jinak já to dělám na plynu a tam si člověk musí dát trochu pozor, aby mu plameny nešly moc přes okraj.

díky..;-) Patrně co nejdříve rozšířím řady „kravičkářů“ :D

není problém postavit „macchina napoletana“ tak trošku bokem, aby ouško nebylo v části nad plameny (nad varným místem) a nedojde k utavení (vlastní zkušenost s utavením :-)
každý zkušený barista vám řekne, že mléko ke šlehání by mělo být pokud možno plnotučné a studené – potom není problém s hustou pěnou, která vydrží
bialetky jsou poněkud předražené a s kvalitou nijak nepřevyšují „mašinky“ které lze zakoupit na italských tržištích… Jsou dokonce značkové, ale zaboha si nemohu…
A ještě poslední chytrost pro kávomilce – první kávu (a nejlépe i druhou a třetí) z nové „mašinky“ vyléváme – nekonzumujeme! Stojí to i v návodu…
Tak to je vše 8-)
Ciao a tutti

Napoletana vypadá takhle: http://milano.bakeca.it/…a-jk8x203687

A s jejím použitím si lámou hlavu i Italové…:-))

S cenami je to bohužel tak: čím více se na italských tržištích rojí levné kopie (italské nebo asijské,to je jedno), tím jsou výrobci nuceni na domácím trhu tlačit ceny dolů a ztráty dohání v cizině, u nás to nenastalo v tomhle sektoru, ale třeba je to vidět na termoskách: zatímco tradiční termosky z foukaného skla mizí a jejich výrobci krachují, českému trhu dominují termosky z Číny, které jsou dělané strojově – to se pozná, když se kouknete dovnitř a ve stříbřité skleněné nádobě uvidíte asi 4 hnědavé fleky – to jsou stopy po azbestovém držáku!! Kontrolní orgány vůbec neví, že by to měly kontrolovat, v západní Evropě jsou tyto termosky zakázané.

napoletana (používá se zejména na jihu) je jen další z názvů pro „macchina caffé“, nebo na severu jednoduše „caffetiera“

Levná nerovná se kopie! Na italském trhu, nebo rovnou tržišti je několik značek, které svou kvalitou daleko předčí zn. Bialetti a cenově nedosahují ani poloviny její ceny. Sami domorodci mi doporučili nějaké kousky a nejstarší z nich slouží k plné spokojenosti letos již sedmým rokem :-)

všem se omlouvám za delší interval odpovědí, byl jsem týden na dovolené v jižních Čechách a žádnou mašinu s klávesnicí jsem zásadně nezval :-)

[7: Sim] teplé mléko jsem dával a káva je pak opravdu příjemně teplá, ale bohužel ráno toho času není tolik, aby mohl člověk zvlášť ohřát mléko…

[9: pan Cuketka] přesně jak říkáte, v návodu sice je, že je pouze na latte a cappuccino, avšak mléko se pění parou a nepřečerpává se, tzn. že pokud ho tam nenalejeme, získáme čistý kávový extrakt – klasické presíčko. Ozkoušeno, funguje perfektně :-)
Ohledně toho ventilu, je to velice vtipně vyřešeno bajonetovým závitem, tzn. že po použití není problém mírním pootočením celý ventil sundat a pořádně ho propláchnout teplou vodou – to doporučuji opravdu po KAŽDÉM použití! Zda to má sklony k ucpání nevím, netroufl jsem si údržbu mé „kravičky“ zanedbat :-)

[14: Bí] co se týče držátka, je sice plastové ale nepodařilo se mi ho nikdy ohřát tak, že by se dalo tvarovat :-D Jak píše někdo dále, opravdu je káva hotová velice rychle a ouško se ani neohřeje. Nehoda by hrozila jedině když byste kávovar zapomněla na plotně. Ještě dodám, že já mám elektrické plotýnky.

[19: Tonino Lamborghini] samozřejmě tou „první kávou“ je myšlena první ostrá :-) před ní samozřejmě prošlo několik dávek na protáhnutí trubek ;-)

[21: Tonino Lamborghini] souhlasím, taktéž jsem slyšel, že ty nejlepší kousky jsou staré, klasické hliníkáče s pořádnou vrstvou kávové patiny… Avšak toto je zřejmě jediný kávovar, který zvládá cappuccino, proto padla volba na něj :-) osobně jsem se v obchodě rozhodoval mezi klasickou hliníkovou kávokonví a touto kravičkou :-)

Michal Marek:

;) jj paráda, jak jsem si myslel! pro mě je bohužel diskvalifikační ten mléčný ventilek, jsem děsný bordelář… a určitě bych v trysce něco nepěkného nakultivoval :)))

[23: pan Cuketka] věřte mi, že mám taktéž ve zvyku nechávat neumyté nádobí „až na příště“, i u této mašinky se to povedlo, ale budete se divit, i tak nebylo nic ztraceno a teplou vodou se veškeré nečistoty dostali ven ;-) a pokud děláte kafčo a nejste až tak líný na to, abyste ten ventil povolil, vyndal ho a vrazil pod vodu tak, aby se vyplavila ta káva, tak není problém, stačí pár vteřin, sám to tak praktikuji :-) dovolím si říct, že všechny možné kultivary, které dokážete vyrobit se odtamtud vyplavit povede :-D

Michal Marek: to je přesné: v italských rodinách je obvykle konviček víc, různé velikosti, a čím starší, tím fakt lepší, nesmí se jen nechat totálně vyhnít těsnění, to už kafíčko chytá nemilé čmuchy.
Vždy je lepší mašinka z hliníku, než nerez, nehleďme na hygienická kritéria, stejně se v tom vaří pořád jen kafe… a v nerezu se patina dělá špatně, protože je hladký.

Perfektní článek s pěknou fotodokumentací. Ad matesola a jeho „Milý Ježíšku, nic jiného než tuto mašinku mi nenos… všechno, cos mi dal loni, si vem zpátky..“. :-)))))

ahoj, mám jenom takovej malej dotaz – nevíte někdo, jak je to s tou škodlivostí hliníku? a ještě jeden malej – vy, co vlastníte právě takovou tu hranatou hliníkovou kávokonev, máte spodní nádobku zevnitř hladkou, až vyhlazenou, nebo je taková drsná a jakobyponíaninepřejelšmirgl?

kaštanová:

mám ji taky tak drsnou. ad hliník v mojem předchozím článmku o oybč kafetiéře sem linkoval na US Alzheimer Society, na jejich statement, kde není škodlivost prokázána… :)

škodlivost hliníku je tady vyřešena sama od sebe – hliník se rozpouští rsp. vylučuje do potravy jen v octovém prostředí. Čočka na kyselo a kyselé zelí by mělo být ve Vašem kávovaru málokdy. Mám doma hliníkovou verzi a můžu potvrdit, že krásně voní (pokud ji dostatečně málo umýváte). Vysoká poréznost hliníku a mmj, i povrchová drsnost přispívá k této krásné vůni.

Ahoj,

úplně se mi sbíhají sliny, když si tady čtu všechny ty skvělý dobrůtky, co se dají s „naší“ mašinkou pořídit:-). mám jenom jeden malý dotázeček – dovezli jsme si ji včera z itálie a tak jsem se hned pustila do výroby kafíčka, ale ouha – nejde mi to správně dotáhnout – myslím teď spodní část s vodou a vrchní s mlíkem, takže mi pak to kafčo utíká na sporák:-(. zkoušela jsem to několikrát, ale vždycky se stejným výsledkem – nemáte stejnou zkušenost a vtipný rychlonávod, co s tím, prosím? nebo je to prostě rukama? dí
díky za odpověď a zdravím všechny kávové gurmány:-))

Lenka: Nechybí tam třeba těsnění…? Nemám přesně tenhle typ, ale tom mém je gové těsnění…:-)

Lenko, jestli chybí těsnění, tak to se dá koupit. Ale jestli ne, popadněte to, a doběhněte s tím do obchodu, ať se na to podívají. Byla by škoda, kdyby to nefungovalo.
Štěstí je, že se to tu dá udělat. Kamarádka si dovezla z ciziny cosi, co tady neopraví, tak vyhodila docela dost peněz.

Ahoj, filtr tam mám, ale spíš si myslím, že mám nějak špatně nastavenej možná ten píst (nebo co to je?) nahoře… ale díky!

Ahoj, je tato konvička vhodná pro přípravu pouze jedné kávu? Jednu už mám doma a v ní uvařím zhruba 1,5 deci kávy, což mi vyhovuje, protože kávu piji většinou sám. Dík za odpověď

zdravim,
nemate prosim nekdo zkusenosti s cistenim spodni casti bialettek? mam takovou starou, ta mela spodni cast zapatlanou nejakym kekelem, ktery jsem vypucoval zeleznym kartacem. stejne mi to ale tak divne smrdi, kdyz v tom varim vodu (na kavu jsem si zatim netroufl). nejvic me zarazi takove jakoby bublinky belaveho prasku, ktere se tvori na stenach, pusobi to jako chem.reakce hliniku, ale s cim? zkousel jsem v tom povarit vodu se soli, pak citron. stavou a nic se nezmenilo.
dikymoc

ja myslim, ze je to normalni, proste se to casem utvori.. takove drsne bile hrbolky, vodni kamen mozna? moje ma neco na ten zpusob taky, moc se tim netrapim a kava se mi vari vyborna:-)

[37:jakub]

  1. jak jsi poznal že jde o reakci hliníku?
  2. nesmrdí stopy po železném kartáči? (mimochodem to tedy byl nápad! příště doporučuju rovnou fričku!)

pro: Tonino Lamborghini 10.8. 2007

Závěr plynoucí z tvého příspěvku je tento:

NĚKDE v Itálii se na tržišti prodává NĚJAKÁ značka konviček daleko lepší než proslulá Bialetti, byli ti doporučeny NĚJAKÉ kousky od NĚJAKÝCH Italů.
Super a co jsi nám chtěl sdělit? Že máš doma nejlepší konvičku ze všech? Co jiného si z toho mám vzít?

Na diskuzích jsem na tento názor narazil několikrát a nikdo nikdy nezmínil jméno té zázračné značky (daleko lepší kvalita za polovinu ceny) ani neuvedl odkaz na výrobce nebo prodejce..
Mám doma Bialetti Dama New a nějak mi moc nedochází co lepšího na tom konkurence může mít. Materiál je stejný (hliník). Lepší dílenské zpracování za polovinu ceny vylučuju, zvlášť když u Bialetti je na vysoké úrovni…
Kdo si myslíš že ty „italské“ konvice vyrábí? Tak jako všechno JSOU I TYTO KONVICE Z ČÍNY!
http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
očividný padělek http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
http://kangdu.en.alibaba.com/…e_maker.html
atd atd atd

Takže dobrou chuť nad zaručeně nejlepším italských espressem z čínské konvice. Snad to ta dvanáctiletá holčička vyrobila za slíbený hrnek rejže dobře…
Není nad dobrý pocit z ušetřených 10ti EUR!!

Zdravím:) Vřera jsem konečně zakoupila „kravičku“ a hledala jsem, jak na ní…tuhle stránku jsem „vylosovala“ jako nejlepší!! Ale mám problém…byla bych vděčná za rady. 1/ když dělám jenom esspresso- káva je jako voda, bez pěny a slabá…dávám málo kávy, málo „pěchuji“, mám na sporáku malý plamen???. umleté ho mám jako na klasický pressovač…2/ cappuccino: mléko napění málo…dávám polotučné…
viděla jsem různá videa a tam to vypadá trochu jinak…tmavá káva se mísí s mlékem a ve finále je plná konvička napěněného mléka…co dělám špatně????…jsem trochu zklamaná…díky moc všem za jakoukoli odpověď ( i za tu, že jsem nemehlo:))..DÍKY !!!!

já mám jen obycejnou, pechovat by se aspon u te me nemela – ale davate plny zasobik? penu sice nema, za to je silna jako velice… a mleko se myslim dava plnotucne, aspon do normalniho latte v kavarnach:-)

zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo typ na nějaké dobré stránky, kde kapučinátor od bialetti koupit?? díky

Katka: Zkuste se podívat na ebay.com, já si odtamtud kupoval „krávu“ – pracovní název a vyšla na 30 eur i s poštovným. Nabídek tam je mnoho, jenom pozor na platbu – nejlepší je metoda přes PAYPAL, jinak je docela problém (bez zbytečných přirážek) dostat peníze z českého konta na německé… teda pokud nemáte někoho známého v Německu…

Děkuji za odpověď, už jsem na ebay.com zkoušela hledat, ale bohužel všichni prodejci posílají zboží pouze v rámci USA. Nemáte ještě nějaký jiný tip? :)

Dobrý den všem,
včera jsme zakoupili kravičky na této stránce: http://www.espressojoe.de/
Bylo nutné si je objednat e-mailem, tento e-shop je pouze pro němce. Setkali jsme se s nebývale profesionálním jednáním. Kravičky měli skladem a okamžitě je odeslali. Kupovali jsme tři kusy a poštovné bylo 19 Eur. A navíc byl přibalen dárek v podobě 1/4 kg kávy.
Kravičky dorazily za 8 dní a jsou v pořádku a vaří výborné kapučíno i laté..

Všem tento e-shop doporučuji !!!

Dnešní ranní kávu mám na stropě…Bialetti Mukka Express se po dvou letech užívání roztrhla kovová součástka (nikoli plastová) v pístu a ten vyletěl ke stropu spolu s gejzírem kávy a vařící vody. Po konvičce se mi bude stýskat, ale novou si už nekoupím. Mám po babičce starý český tlakový hrnec, slouží leta. Italská konvička holt ne.

Moje prvni Bialetti dnes zakoupena, kravicka za krasny peniz 800Kc. Chtel jsem spise Brikka se specialnim ventilem na napeneni kavy. Nakonec padla volba na toto, zena ma rada latte, kavu ala Starbucks, ja spise cernou s penou, to si nejsem jist zda to tato kravicka zvladne stejne jako Brikka.
Nemate nekdo zkusenosti s obema? Da se udelat presso s penou jako to dokazi nekteri v B. Brikka?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)