Burčák, lokše a husí sádlo z Pezinku

Z archivu

Napnuté atmosférické silonky dnes konečně prdly, takže se mohu v klidu posadit a za zvuků chladivých závlahových milimetrů vám přinést další dávku dobrého jídla, tuku a alkoholu… ;)

Tento týden byl obzvláště naditý fajnými zážitky! Nejdříve rozšafný obědBali, která dělala v Praze promo svému novému dítku  – Mořské kuchařce. Dostal jsem dvě exklusivní balení Fleur de Sel (článek brzy)! Poté útočná osmihodinová degustace vín se sousedovic matesolou v interiérech i exteriérech usedlosti a parku Ladronka. Tam jsem nedostal žádnou krabičku s dobrůtkou, jen jednu chlupatou opici na záda… ,) Oběma díky!

Streets of Pezinok

Zpět k dvěma babkám na titulce! Fotky jsem pořídil při návštěvě Národního salónu vín SR v Pezinku, kde jsem čerpal (tekutý) matroš pro miničlánek do přespříštího vydání Týdne.

Při průjezdu výpadovkou spojující Bratislavu a Pezinok si nejde nevšimnout místního fenoménu – stolků s burčákem a jinými domácími dobrotami!

Za každým stolkem stylová místní paní, na stolku potom pár PET flašek s burčákem (cca 70,– Sk) a slaďoučkým hroznovým vínem. U některých pak byly ještě k dostání domácí lokše (cca 100,– Sk) a husí sádlo (cca 40,– Sk)!

Při pohledu na skvělé místní jsem samozřejmě neodolal, po chvilce jsme zastavili autko a už si pan Cuketka ládoval fotobrašnu zásobou sádla! ;)

Moc pěkně tam je. Určitě se vrátím nejen na tu výpadovku, protože podzimní sezóna husacích hodov se blíží!

Lokše a husí sádlo

Burčák ani hrozny si na focení doma nepočkaly, zato lokše a sádlíčko s radostí.

Lokše jsou pečené placky z těsta z vařených brambor, vajíčka a mouky. Jí se i na sladko, ale hlavně na slano, nejlépe s husími specialitkami. Tenké placky mají dokonale vláčnou strukturu, která přímo žadoní o nějakou šťavnatě masovou náplň. V chuti jsou sametově hebké, příjemně bramborové. Pokud se dají prohřáté, potřené sádlem jako příloha – je to k zbláznění!!!

Na druhé fotce pózuje butelka s husím sádlem. Prodala mi ji paní i s lokšema, které jsem koupil úplně poslední tak, že jsem je těsně vyfoukl jednomu místnímu. Ha!

Je tohle vůbec legální? Chudinky koronárky. Přemýšlím, že pokud to ještě nemají, měli by si rychle na lokše udělat nějaké evropské A.O.C., ať jim to někdo neukradne. Je to poklad! Nedovedu si představit nic horšího než zmutované lokše á la trdelník na václaváku…

Máte rádi lokše? Máte rádi sádlo? Chodíte na husacie hody? A co burčák od cesty? Jdu si pro játra a cibulku, ale jsem jedno velké ucho… ;)

Reklama

Komentáře

Ani mi to nepřijde, ale dík Československu jenž přivedlo švagra mého děda odsloužit vojnu do středních Čech byla naše rodinná kuchyně obohacena i o lokše. Děláme je pomazané sádlem, sice dnes již ne husím, ale „obohacené“ ještě o pomazánku z paštiky. Člověk se pak ani nemůže divit rodinným koronárním problémům :)

Lokše s mákem a švestkovými povidly :-) To je fantazie! Husacie hody mám na seznamu povinností, které musím ještě letos splnit :-) Kam se vydat za zaručeně nejlepší husí pečínkou? Díky za všechna doporučení, kde si užít tuto nadmíru kalorickou atrakci ;)

GeorgeK:

snoubení se sádlem u lokšů asi nic nepřetrumfne :) děláte je taky tak tenké? ty na obrázku mají tloušťku tenkých palačinek. viděl jsem už různé lokše (malé, baculaté), tyhle jsou bezkonkurenčně nejtenší! :) paštiky k tomu určitě půjdou krásně… mňam…

Dolce_vita:

můj kamarád ze Slovenska, který aktuálně pracuje v Bratislavě nejlepší místo na husacie hody komentoval tak, že už vyzkoušel spoustu různých restaurací a všude to bylo o.k.; potom ale dostal pozvání do jedné rodiny a o tom následném víkendovém maratonu, který málen nepřežil prohlásil – „ta jedlo, to bylo také dobré…, to si furt jedol a jedol a nemohol si sa toho prostě dožrať!“ toliko moje zkomolená transkripce!!! :)

na docela velkém slovenském serveru menu.sk mají seznam akcí ještě z minulé sezóny 2006:

http://www.menu.sk/static.asp?…

schválně se tam mrkněte, mně se sbíhají sliny už teď a to je do podzimu ještě dalekóóóóóóó!!!! :)

Husacinou vyhlaseny je zejmena Slovensky Grob, pecou je v tam tezkych kamenych pekacich, lokse jsou 2D. Pane Cuketko, dekuji za tento clanek, pripomnel jste mi mladi, jsou chvile kdy i muz muze uronit kroupu :D

rushid:

věřím, že ani kroupa nepřišla nazmar :) jááááááj, úplně mě to láká udělat o nich samostatný výpravný cestopis! kde je sakra nějaký pořádný slovenský foodblogrrrrrrrr??? ,)

http://www.slovensky-grob.sk/ (děvčátko & husa :)))))

Na svátek na konci srpna si schovávám sklenici burgundského jambon persilé, ale jak to čtu, hned bych vyměnil půl sklenice za lokše a husacinu. K tomu by se asi pilo nějaké těžké červené???

dyžon:

no třeba nějaké svatomartinské??? :) ta vaše jambon persilé, to jsem nikdy neměl o to m byste mohl udělat pěkný ochutnávkový článeček!

GeorgeK:

„proklatenounké“ :)

Lokše sú výborné jak k husacine, tak s lekvárom a makom. Záleží len na chuti. My do cesta na lokše nedávame vajíčko. Slovenský Grob je najvyhlásenejší. Ďakujem všetkým za uznanie slovenskej špeciality.

Moja menovkyňa Jana správne podotkla, že do cesta nedávajú vajíčko, my tiež nie. A Slovenský Grob je naozaj najvyhlásenejší. Moja mamka robí lokše tenučké ako vánok, je dobrí ich dávať do jenskej misy nad hrniec s vriacou vodou, oni sa trošku zaparia, zvláčnia a po jednej strane sa potierajú husacou masťou a výsledok je božský. V Bratislave medzi mojimi známymi sú lokše ako najbežnejšia príloha nielen k husi ale aj kačici. Alebo len tak… Pri návšteve podkarpatských dobrôt by ste sa mali zastaviť v Pezinku vo vinotéke Matyšák,, majú výborné vína a potom v Bratislave na trhu na Miletičovej. Výborná kyslá kapusta, čalamáda, kvasené uhorky, čerstvé husi a moje kamarátky z Prahy sem cestujú najmä kvôli husacej pečienke (játra).

Tak obdobie husacích hodov je na Slovensku asi najkrajším ročným obdobím. :-D Síce je to dosť drahý špás, ale kombinácia božských lokší plnených delikátnou husacou pečienkou nasledovaná pomastenými zemiakmi s pečenou husou to je proste… …slovenské gurmánske nebo. Vrele odporúčam!
PS: Burčák z Pezinku je tiež strašne fajn, len tie rána na druhý deň bývajú kruté. :-)

Loksa plnena kyslou kapustou, oprazenou cibulkou a oprazenou slaninkou (klobaskou).. mmm..

děuji všem za šťavnaté tipy, na tu sezónu hodů jsem navzazen, jako nikdy předtím!!!! jaj, jaj, jaj a ještě jednou jáááááááj!!!! :)

když už jsme u toho , je ta sezóna nějak oficiálně vymezena? od kdy do kdy???

Neviem o tom zeby bola vyhradena nejaka doba na husacie hody… je to skor take lokalne… Uz v spominanom Slovenskom grobe su takmer po cely rok :) Ale tak take dobroty su na kazdom Vinobrani (Rača 14. – 16.9.2007; Pezinok 21. –23.9. 2007;).

Krásne československé entreé…pokial viem, typické husacie hody su časovo obmedzené do nov-dec. Najlepšiu atmosféru, burčák a správny pomer lokálnych vrátene kolotočov si určite vychutnáte na vinobraní v Pezinku a pre fajnšmekrov by som doporučila okrem Slovenského Grobu aj v Limbachu za Pezinkom, mmmňam:)
http://www.hotellimbach.sk/?…

svrco:

děkuji za tipy :) btw můj kalendář (menu vpravo) je otevřen i pro akce na Slovensku…

Ela:

děkuji, letos se tam určitě vypravím, těším se!

lokše – přijde mi že už z toho slova kape to sádlo :)
mňáááám! jde to s vajíčkem i bez. Babička, když je dělá, vždycky kouká na vyválenou placku proti oknu, aby zjistila, jestli už je dost tenká – jestli je skrz ni vidět! :)

Tak prave dnes rano robili na TV Markiza chute s pravymi husacimi hodmi. Takze sezona uz zacala…

Chci zažít pravé husí hody.Nabídněte

Tel.:728258494
Pardubice

Nostalgicky vzpomínám jak jsem v Pezinku s přáteli ochutnala tuhle dobrotu. Lokše s husím sádlem, burčák a právě vylisovaná šťáva z hroznů – to se jednoduše nedá zapomenout ani po letech! Pokud tam zkraje burčákové sezóny pojedete, poptejte se i na tu čerstvou šťávu, a budete ohromeni snad ještě více, než burčákem samotným. A ty lokše, hmm! Vynikající jsou také sladké – s povidly, máslem a mákem. Ach…!

Komentáře jsou uzavřeny.