Parmigiano Reggiano

Píšete vy…

Nevím jak Vy, ale pro mě je král mezi sýry jedině Parmigiano Reggiano! Jak tomu ale velmi často bývá, co je dobré a kvalitní, je drahé a pomálu. Vždyť jsem zrovna včera viděl v nejmenovaném hyperobchodě Parmigiano s cenou 999Kč za 1 kg, baleno asi po 33dg. Což není zrovna studentská cena…V Praze v italských specialitách je to v podstatě podobné, i když se občas najde vyjímka. O to příjemnější překvapení jsem zažil letos v jednom městečku na Sardínii. V supermarketu Pelicano, kam bych se nejradši okamžitě přestěhoval, jsem našel Parmigiano Reggiano s cenou 12,5 eur za 1 kg!! Domu jsem si hloupě přivezl pouze 2 kila, do kufru se toho už víc nevlezlo, prosciutto a pecorino přece jen taky nějaké místo zabraly:) Zajímalo by mě, proč jsou u nás ceny tak šíleně vyšroubované!!??!!Vždyť v Itálii na parmezánu určitě neprodělávají. Chtělo by to nějakou demonstraci – nebo pak už jen snad emigraci.

Reklama

Komentáře

Zdá se, že nás dnes políbila stejná můza: http://www.poho.cz/…no-reggiano/

S těmi cenami je to absolutní pravda. V Brně jsou co vím dva obchůdky s italským zbožím, ceny některých surovin jsou srovnatelné s Itálií (kupříkladu některé olivové oleje), ale sýry, možná z důvodu, že je majitelé obchodu pravidelně sama dováží, jsou u některých druhů oproti Itálii vysoké. Parmezán je špičkou ledovce.

Ondřej Pohorský:

:) pěkně jste nakoupil…

já jen podotku, že tohle jezápisek čtenáře MM. tahle novýá funkce asi ještě není zažitá musím to nějak lépe zdrůraznit!

[3] – to vypadá docela dobře. Chtělo by to zkoušku. Já mám teď na půl roku parmezánu dost, ale potom bych to vyzkoušel. Díky!

Není za co, ta základní cena je sice dobrá, ale poštovné to docela zkazí. Nedalo mi to, hledal jsem i v českých zemích, našel jsem super cenu, 335 Kč za 1 kg, ale je to vekoobchod, který zásobuje restaurace.Nevím, jak by se tvářili, kdybych jim napsal, že si jednou za čas koupím trochu parmezánu…Ale ta nabídka je dobrá → http://www.fany.cz/…lie_2007.pdf

Ahoj,
v první řadě je třeba si přebrat různé druhy sýra Parmigiano Reggiano, resp. jeho stáří a zralost – od toho se odvíjí jeho váha a jeho cena, resp. jejich poměr.
Malí dovozci musí zaručit trvanlivost výrobku v maloobjemovém prodeji, a proto ho musí vozit málo za vysokých přepravních nákladů, na rozdíl od hyprů a velkodovozců. Navíc pokud chtějí mít širokou nabídku, nemůžou si dovolit nakupovat přímo u výrobců v každém regionu zvlášť, ale ve velkoobchodech, čímž jim znovu naroste náklad. Odměnou může být to, že mají – snad – v nabídce lepší kousky než hypry.

Pozor – Grana Padano nemůže uvedený sýr nikdy nahradit, na etiketě by mělo stát složení, které je u Grany jiné, a liší se právě o složku, která pro některé může být alergizující. My ho vůbec nekupujeme, raději se plácnu přes kapsu a beru parmigiano, na některé receptury, dá se říci od ňíma dolů, se používá jen pecorino romano. To se týká tradičních receptů staré kuchyně: carbonara, matriciana, ale i moderní, jen 100 let staré arrabbiata.

V severních zemích západní Evropy je to s cenami velmi podobné, ale napříklav v Belgii je prosciutto, parmigiano a podobní na listině luxusních potravin s vysokou daní, a jsou tam mnohem dražší než u nás, v Anglii takové speciality jen stěží seženete a Jamie nemá moc italských ingrediencí, které může s klidem propagovat, aby si Angličani mohli jeho recepty zkusit. Nejlíp je na tom, podle mně Německo, kde díky velké emigrační vlně 60. let vznikla silná italská přítomnost, následně restaurace, pak kult italské kuchyně, a tam se sežene opravdu vše.

Osobní zkušenost: na cestách si vždycky něco dobrého koupím, většinou zcela nedietní sýry tak na měsíc, a pohotovostní termotaška je skvělá. V mezidobí už to není tak zlé, a nákup mňamek nestojí víc, než prášky na následné hubnutí. :-))

Zajímavé info vimaana1, v Anglii jsem nikdy nebyl, ale po koukání na Jamieho jsem měl vždycky pocit, že tam italské potraviny prodávají na každém rohu. V podstatě skoro v každém díle se inspiroval italskou kuchyní – a jeho průpovídka : „tohle seženete v podstatě v každém supermarketu“ mě vždycky pěkně vytáčela:))

MM:
no jo, v Londýně se určitě sežene, i když tam vévodí Tesco produkty (3× fuj fuj fuj!!), ale jsou tam i kvalitní obchody a hlavně díky tomu, že anglická kuchyně je, jak to říct a neurazit??, tak tam kvetou restaurace celého světa, ale hlavně středomořské, turecké a italské, takže tam asi se věci seženou.
Ale mám kamaráda v Birminghamu, který si zaplatil zájezd do Itálie s kurzem vaření, a pak mi pořád psal, že je mu to k ničemu, protože nic nesežene, a tak musí třeba gorgonzolu nahrazovat jinými „modrými“ sýry, a tak.
Ale nevylučuji, že je líný se trochu porozhlédnout a věci sehnat.
:-))

Myslím, že v Makru koupíte Parmigiano za cca 400 kč/kg a Grana je okolo 300 kč/kg.

Re: „mám kamaráda v Birminghamu…musí třeba gorgonzolu nahrazovat jinými „modrými“ sýry, a tak.“

Lenost vašeho kamaráda zde bude asi hrát dost podstatnou roli. :-) Žiji v menším městě, než Birmingham a nemám problémy koupit prakticky cokoliv, co italská kuchyně vyžaduje. Včetně těstovin tlačených skrz tradiční bronzové hlavice a následně sušených na vzduchu.
Zmíněnou gorgonzolu, i její mladší sestru dolcelate vedou snad všechny větší supermarkety (dovezeno z Itálie). A když ne, vím o jednom trochu zastrčeném krámku s italskými specialitami. Dojet by tam nebyl problém (někde zaparkovat už asi ano, ale to holt je naše plechem přecpaná Anglie.)
Pochopitelně může být problém sehnat např. čerstvou bazalku v lednu a nebo v únoru, jinak vše v pohodě.

Jednorožec: to je super, prosím o adresu na ten krámek, toho lenocha tam hned vyštvu! A já naivka mu tady nakládám do kufru dobroty, on to asi dělá proto, že ode mně to má grátis!!

To vimaana1:
Lenochy někam vyštvávat ani není třeba – na internetu je několik firem, které zašlou italské zboží poštou. Uvádím jako příklad jen tu první, kterou vynesl na světlo gůgl: http://www.nifeislife.com/
Osobní zkušenost s nimi nemám.
Jinak kupuji některé potraviny přes internet a je to kůl, až na to poštovné. Ale když se zase vezme v úvahu benzin, hledání parkoviště a parkovné, tak přirážka za doručení tolik nebolí.

pratele, zkuste obchod cheesy na letenskem nam. 6, sice se spcializujou na holandsky syry ale parmigiano reggiano maj vzdycky a za pratelsky ceny

V Mánesově ulici 83, v Praze 2, kousek nad restaurací Aromi, otevřel italský majitel zmíněné restaurace úžasný obchod, kde najdete kromě parmiggiana veškeré další italské lahůdky. Nehledě nato, že to je jeden z nejpůvabnějších obchodů s potravinami, jaký jsem v Praze viděla.

bambi:
Souhlasím, ale cena parmigiana je myslím 80Kč/100g což mi nepřijde výhodné.Ale jinak moc roztomilý obchod. Jejich čerstvé bazalkové pesto tam vypadalo velmi lákavě!!

Bambi: skočím se tam podívat, díky za tip.
Zatím ty ceny bohužel vcelku všude pasují, tj.
velkoobchody cca. 400/kg – to je obvykle obyčejný, pro restaurace na strouhání. Notabene ne každý může nakupovat v mekru.
malé obchody – podle stáří sýra:
24 měsíců – kolem 950/kg
zvláštní (např. Vacche rosse – červené krávy) – 1340/kg

Zkusím vložit něco o sýrech do příspěvků, jestli se mi to povede…

Je fakt, že na ceny jsem se samou radostí ani nepodívala. Rozhodně si ale myslím, že tam budou mít vždy čerstvé potraviny, vzhledem k tomu, že je obchod spojený s restaurací, kde je denodenně nacpáno k prasknutí. Tak doufám, že budu mít pravdu!

Nedávno jsem koupil poměrně příjemný parmezán (Parmigiano Reggiano, 24 měsíců zralé) v Lidlu. Kalibrované balení vážilo 280g a cena byla tuším lehce nad 100Kč, ale už ho měli ve slevě, neboť to bylo jen nárazové předvánoční zboží, takže mě vyšel jen na 89Kč, což je cena více než příjemná. Bohužel se však v těchhle sýrech vůbec nevyznám, neměl jsem jej na přípravu pokrmů, ale jen tak, na ochutnání. Takžě mě docela překvapilo, když jsem jej vybalil a nejdříve ve vůni a následně pak i v chuti jsem vnímal nádherné nasládlé ananasové tóny ;o) Vždycky jsem si malý kousek ukrojil, nechal hezky ohřát na pokojovou teplotu a pak po malinkých kousíčkách okusoval ;o) Ňamy ňamy :o))) Už se těším, až se zase v Lidlu něco takového objeví ;o) Měli tam i nějaké španělské sýry, jeden jsem taky zkusil, příjemný ;o) A klobásky a salámky z Itálie… Jojo :o)

Jsem velice zvědav na originální Parmigiano který jsem předevčírem koupil v Parmě – 15,5 Euro za kg :)

Souhlasím s Jednorožcem(a to nejsem jako on tam-i-tady-zdejší), že v Anglii skutečně není problém sehnat italské ingredience. Navíc při současném kurzu koruny za ceny celkem příznivé…:-)))

Po delší absenci se hlásím do služby!
Lorenzo, Jirko: když si koupíte skutečný parmigiano reggiano, a má i známku konsorcia, pak je vždy výborný, i když po pravdě, u Lídla bych si ho asi nekoupila. Cena vibruje v obrovském rozsahu, a tak je opravdu těžké poznat, jestli je výjimečný, nebo jen předražený. Nejlepší rada: sníst.
Mladý a měkoučký se pojídá opravdu s vášní, zralý a nevysušený taky. Starší a sušší je lepší už jen nastrouhat, kůru rozvařit třeba v minestrone nebo čočkové polévce.

Pivli: ten můj kamarád v Anglii si pořád stěžuje, že to a ono nesežene, ale já mám takový pocit, že je líný oběhnout obchody, nebo se kouknout na internetu. On je to takový tradicionalista, a než na web, tak raději na golf, to je pak těžký! :-)

Mám pro Vás nabídku originál Parmigiano reggiano z Medesana /Parma/ cena za 1kg je u nás 400,–Kč, v současné době máme sýr ve stáří 26 měsíců , ve vakuovém balení po 0,5kg. Pokud by jste měl někdo zájem můžete mě kotaktujte. m.t.m@seznam.cz Marcela

Pokud jste z Prahy mohu vám jedině doporučit obchod se sýry Holanďánek, který je v Koněvove ulici (http://www.mapy.cz/#…). Právě jsem z toho obchodu přišel s Grana Padano za 49Kč/100g, ale mají i Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 52Kč/100g. Takže myslím, že ceny velice příjemné a pokud můžu posoudit tak pan prodovač také.

Prodávám sýry a můžu říct, že máme některé položky shodné s Albertem, co je vtipné, Albert má téměř stejné ceny..řetězec, který je silný v Holandsku, bere vše ve velkém a má 100% jiné nákupky, nad tímhle se nepozastaví ale nikdo, nehledě na odpornou kvalitu, oschlé sýry a nulovou znalost personálu.
Samozřejmě musíte brát v potaz různé stáří a kvalitu parmezánu.

Pro pána nadšeného velkoobchodem, proč si myslíte, že se tomu říká velkoobchod?! Nekdy nechápu hloupost lidu českého…určitě si budou drobit parmezán, aby prodali 100g 1 osobě, haha

A proč jsme drazí? Platí se nekřes'tanský nájem, jsou tu výdaje na personál, který pomůže, poradí, dá ochutnat, zaručujeme čerstvost, máme nemalé náklady na dopravu a především jsme malý obchůdek, takže se velkoobchodním odběrem nedostanem na tak nízkou cenu jako velký řetězec, platíme DPH. No a taky se počítá s odpadem, ochutnávkou, občas se něco zkazí..balící materiál taky stojí..když budem prodávat parmezán za 52kč, tak na něm vyděláme 3kč a za půl roku zkrachujem nebo budem prodávat sračku, která má do parmezánu sakra daleko..

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)