Ďas

cuketka.cz_morsky_das_2

Na jemné rybí maso nesahat, dochucovat minimalisticky a v chuti mu pokud možno ničím nekonkurovat. Ne pro všechny ryby toto pravidlo platí a zrovna mořský ďas bude skvělá ilustrace případu, který obstojí i v „agresivní“ úpravě.

Mořský ďas je takový rybí otloukánek. Jeho maso vydrží i delší tepelnou úpravu, nerozpadá se a není tak náchylné na vysušení. Tím, že drží tvar, se výborně hodí na grilování nebo prudší tepelnou úpravu. Podobné je to i v chuti, kdy si na talíři dokáže zjednat pořádek a výraznější kombinace mu naopak pomáhají.

Hodně často ho najdete v kombinaci se slaninou, bůčkem nebo parmskou šunkou. Korejci ho zas v jednom ze svých typických jídel utápějí v hromadě výrazného koření. Maso z ocasní části se někdy přirovnává k humrovi („humr chudých“), za současné situace vás ale možná ten humr vyjde i lépe. Ďas má hodně podobný příběh jako většina současných ryb a musíte si u něj hlídat původ a způsob lovu. Největší problém s udržením stavů mají na americkém pobřeží (za jeho použití v receptu dostal zprtung i Mark Bittman), u „nás“ v severních vodách je na tom lépe.

Pokud se spolu (s ďasem) ještě neznáte, můžete opět využít nabídku partnera blogu Čerstvéryby.cz – a mořského ďasa vyzkoušet až do konce týdne v ideální čerstvosti a za příjemnou cenu (mají i menší kusy).

Příprava

Ďas se v našich končinách prodává nejčastěji vykuchaný a bez své obludné hlavy, která může dělat až 60 % odpadu. Maso uspořádané do dvou silných filetů nemá žádné kosti vyjma silné chrupavčité páteře uprostřed.

cuketka.cz_morsky_das_3

Rybu můžete dostat celou (ta na obrázku má 1,3 kg) nebo v příčných řezech. Vždy je ale potřeba osvobodit maso od páteře a od kůže. Maso je ještě navíc zabalané v průsvitné bláně, která musí taky pryč. Celkově to ale není žádná věda a s masem se pracuje opravdu dobře. Ve výsledku dostanete krásné macaté filety, které připomínají svíčkovou!

cuketka.cz_morsky_das_4

Pokud chcete maso ďasa opéct rovnoměrně a pěkně dozlatova, potřebuje extra péči, protože maso má tendenci se i přes osušení spíše dusit a barvu nabírat zbytečně pomalu. Krom správné techniky na grilu nebo na pánvi vám jako osvědčený prostředek pomůže lehké zaprášení moukou. Dává pěknou zlatavou barvu a nebude se vám přichytávat.

Pěkné zlaté krusty se ale dá docílit i bez mouky. Filety stačí cca 15–20 minut předem na povrchu výrazně osolit. Maso na povrchu pustí přebytečnou vodu a lehce zpevní. Po osušení vám dá krásnou kůrčičku (viz foto dole) k nerozeznání od té pomoučené.

Pozor! Mořský ďas je citlivý na odpočinek po tepelné úpravě. Po grilování nebo pečení dejte masu vždycky pár minut pauzu někde v teple.

Mořský ďas na paprice

Odvážná kombinace, že jo? Pro ďasa prudce opečeného na pánvi ale ideální. V podobných kulisách občas můžete zahlédnout tresku i jiné ryby v „jižních“ receptech. Recept je hodně rychlý a nemusíte se tu bát nějaké bitky s emulzemi, protože se spoléhá na šťávu ze zeleniny a z klobásek.

Suroviny:

  • mořský ďas (hotové filety po 200 g)
  • 2 velké červené papriky (kostičky, oloupané – na ohni nebo škrabkou)
  • 100 g paprikové klobásky (domácí nebo Chorizo, na plátky)
  • 4 stroužky česneku (rozdrcený plochou stranou nože)
  • 1/2 konzervy s nasekanými rajčaty (nebo spařené oloupané čerstvé)
  • 1,5 dcl bílého vína
  • půlka střední cibule (najemno)
  • bylinky
  • citron
  • olej, sůl, pepř

Omáčka vám vyjde na čtyři porce ryby.

Postup:

Začneme omáčkou, aby vám mohla bublat mezitím, co si uděláte rybu. V rendlíku ohřejte lžíci olivového oleje a přidejte kolečka klobásky. Není třeba je extra opékat, počkejte jen, až pustí tuk. Hned potom přidejte cibulku a česnek. Poduste, až změknou, ne dohněda.

Přidejte papriku, chvíli poduste a přidejte rajčata a víno. Dochuťte solí, přidejte nasekané bylinky, dejte na mírný plamen a nechte zvolna probublávat. Mezitím, než si uděláte rybu, se vám šťáva ze zeleniny lehce zahustí.

Ďas! ;) Rybu osušte, osolte, opepřete. Obalte v mouce a oklepejte. Na pánvi si rozpalte olej a vložte filety tak, aby se vám nedotýkaly a měly kolem sebe dost místa. Pokud jste rybku zpracovali podobně jako já, bude mít filet tři plochy. Z každé opékejte cca 2 – 3 minuty pěkně dozlatova (strany nechte tak).

Vyjměte rybu z pánve a nechejte ji chvíli odpočinout (ubrouskem můžete odebrat přebytečný tuk). Mezitím se vrátíte k zelenině a uděláte finální dochucení. Na poslední chvíli přidejte šťávu z poloviny citronu a do omáčky strouhněte trochu citronové kůry.

cuketka.cz_morsky_das_1

Na talíř pak nejdřív naložte zeleninu s klobáskou, rybu dejte na vrch. Varuji vás předem, že bez dobré bagety na tohle jídlo ani nemyslete. Stejně tak bez lahve správně temperovaného bílého. Brou chuť! ;)

Reklama

Komentáře

Moc hezký! A dokonce bych se nebál porušit tu tradiční kombinaci ryba = bílé a zvolit klidně víno červené, tady se to snese :) Sbíhají se mi sliny!

No sper to ďas! Vypadá to sakra dobře. Ale spíš bych si dala jen tu rybku se zeleninkou, bez klobásky. Já na ty uzeniny holt nejsem. Ale líbí se mi moc.

Madla81:

jsem pro ;) klobásku vynechte a máte z toho lehké paprikové ragú. s ďasem se občas vyskytuje i „smoked“ uzená paprika ;)

mě třeba s příštím kouskem láká, pod něj udělat lehce pošírovaný pórek a třeba dnes na oběd jsem ho dělal jen takto:

opéct filet, nechat odpočinout, mezitim roztavit máslo – filet nakrájet na 0,5 plátky, rozložit na vyhřátý(!) talíř, zalít máslem, posypat pažitkou a uáááá  – chuťový orgasmu. ďas se samozřejmě uplatní i v téhle jednoduché úpravě.

8> No to mi doslo, jen jsem to jeste nikdy nevidel napsane takhle:))
Dokonce jsem musel zaguglovat a pod zprtungem vyleze presne jen tenhle clanek, zatimco ruznych sprdunku je pozehnane.
Kdysi na mne podobnym zpusobem vyskocilo neco o „grgani“ pri jidle:))

Netušila jsem, jak moc může být Ďas ošklivý :-) Na paprikovém-rajčatovém lůžku mu to však již velmi sluší. Pokud se mi ho tady podaří sehnat určitě vyzkouším. Druhou úpravu vidím na máslový přeliv a zelené fazolky na olivovém oleji s mátou a parmazánem :-)

Ďas mořský je ryba žijící ve velkých hloubkách. Ještě není příliš probádaná a my už si ji dáváme na talíř. Jak si asi myslíte, že se loví? Přečtěte si něco o hlubokomořském rybolovu prosím. Také mám ráda dobré jídlo, ale před určitými věcmi je dobré mít respekt (také si nedám tuňáka, když vím, že už jsme skoro všechny snědli).

↪ 12 Lu: Před využitím mořských ryb určitě respekt mám, a máte pravdu, že ďas na tom z hlediska metody rybolovu a stavu populace není nejlépe (např. velmi těžko takhle dosáhne na certifikaci MSC), v článku to i zmiňuji.

Komentáře jsou uzavřeny.