Odrobinky v bleděmodré

Z archivu

Kam s tou modrou, na běžky? Ještě né, ale už brzy. Malá vizuální ochutnávka, než to vypukne… ;)

Frekvence nových objevů, o kterých vám nutně musím říct, ošklivě vzrůstá, proto dnes výběr alespoň těch nejzajímavějších.

  • Zimní předělávka

Bude a bude brzy. Z titulky už si můžete pomalu začít dělat představu. Vzhled i změny v rozhraní blogu budu upouštět postupně, abyste neměli z přestupu na nové koště záchvat (smíchu). Sám už to pomali trénuju a postaru bych už určitě neměnil. Zatím na vás kouká jen nová cuketí hlavička. Tož, co na ňu řikáte? ;)

  • Udržitelně, tedy dobrodružně

Z nové vlny blogů o jídle, které se věnují lokálním potravinám, šetrnému zemědělství a udržitelné produkci potravin, mě video-zápisník The Perennial Plate baví asi nejvíce. Jednak je velmi syrový a lehce hysterický, vedle toho ale taky opravdu zajímavý. Aktivista/kuchař Daniel Klein loví, sbírá, zabijačkuje, škube a vaří všechno, co se hýbe i nehýbe. Pro dokonalou ilustraci jsem tady chtěl dát díl s lovem a kuchyňskou úpravou veverek, ale neudělám to. Pusťte si na začátek radši úplně nevinný cider. Neteče tam krev a koukat můžou aj vegani:

  • Hrůza z masa tam a zase zpátky

Vegani! Druhá odrobinka je také ze zvráceného USA, ale ten příběh určitě stojí za to přenést i sem. Za vším stojí příspěvek A Vegan No More, ve kterém blogerka Tasha popisuje problémy s veganstvím i svůj náročný návrat k všežravosti. Spousta přetvářky, podivných tlaků a výživových nesmyslů + hutná debata k tomu. Na delším příběhu je nejzajímavější asi to, do jaké míry si byla autorka schopna nalhávat, že je vše OK a ještě přitom v klidu vegansky blogovat. Lehce strašidelné, ale opravdu doporučuji. A jsem si jistý, že určitě ve svém okolí najdete někoho, kdo se v jídle namotal podobně…

  • Rozbíjím se

Musím se přiznat, že tohle mě docela zblblo. Psychoanalýza, design a čokoška. Existuje smrtonosnější kombinace? Rozbíjím se je projekt Michaely Tomiškové a Yvety Kroupové pro studio DNB v realizaci šéfcukráře z La Degustation Lukáše Pohla. Složí pro vás sedm odštěpků z čokolády na míru vaší osobnosti a vy si ji pak budete bát otevřít. Chytré, lákavé, líbí.

  • Lepší časy?

Asi sním, ale alternativní kávové metody se pomalinku šinou na světlo mainstreamu. Pár důkazů z poslední doby – kurzy Kávového klubu se Zdeňkem Smrčkou a nová kniha o kávě od Petry Veselé. Hýbe se to. Jako protiváha ale včerejší zážitek z jedné pražské kavárny, kde ke krásnému novému vacuum-potu zapomněli postavit to nejdůležitější – baristu, který by ho uměl zprovoznit. Ani po dvou pokusech a po „radách přítele na telefonu“ se nezadařilo. Achjo! ;)

Mimochodem, Pražáci! Máme tady hostujícího ex-baristu z USA, který obráží pražské kavárny a hledá ideální šálek espressa. Jeho zápisky a „cizácké“ postřehy k našim kavárnám jen pro vás!

  • Šikovné nové špendle

Pokud před svátky povalíte do Rakous, nevynechejte náš vídeňský nášup na Scuku. Stojí za tím geografická nebo spíše srdeční náklonnost? Sám si nedám pokoj, dokud všechny ty nasbírané puntíky na mapě neposbírám taky.

Velmi živo a starosvětsky je i v Praze. Na Žižkově otevřely hned dvě nová bistra – přírodní bistrot Bogdana Trojaka a jen kousek vedle Bistro Florentýna. Oba podniky se sice ještě chvíli budou rozkoukávat, pokud vám ale okolí přijde gastronomicky vyčichlé, můžete se tam jít spravit. Před několika dny se taky rozmnožil Lokál, jehož novou pobočku najdete kousek od Vinografu v Míšeňské, a moc se těším i na průzkum nového Café Amandine (Savoy a La Gare v jednom?).

Něco mimo Scuk? Jo. Apetit si počíhal na Polákovic invazi pečených selátek do Prahy, v Brně se zase schyluje k otevření kavárny Era.

Určitě tu nemáme nudu.

Reklama

Komentáře

Cuketí hlavička na modrém pozadí je krásná! Už mě z té hnědé šla hlava kolem ;)

Kdyz nic jineho, tak na tom modrem pozadi aspon logo cuketky prestane tolik pripominat houinko :) I kdyz to urcite taky ma sve kouzlo…

…a modré retro kostičky připomínající babiččin kuchyňský ubrus taky rozhodně mají něco do sebe!

Já si stále říkám jestli nejsou cuketky zelené? Proč modré kostičky?

Kosticky evokujici babiccin ubrus – dobry napad.
Jemne prouzky, ktere se krizi a evokuji hypnoticke opticke klamy – spatny napad. Prechazi z toho oci, jestli to bude na nejake vetsi plose, tak se z Cuketky stane neprijmena agresivni stranka.
Vznika tim efekt, ktery je podobny tomuto (i kdyz cuketka to nema tak moc vyrazne):

http://stereogrammes.org/…lusion-1.gif

Asi nemám moc dobrý monitor (nebo dobrý zrak). Ty jemné proužky jsem předtím úplně přehlédla. Takže mi nevadily :)

Kulido, já myslím, že se nemusíte bát. Nic pro nás není důležitější, než aby se Cuketka četla co nejlépe – takže pokud by v rozporu s prozatimními pokusy opravdu došlo k nějakým halucinacím, něco s tím uděláme. ;)

hm myslim ze zbavit sa pana Hankeyho by bolo asi ako zbavit sa veganstva. ale asi by to stalo za to. aj tak budes musiet opravit to pomali.

Jo, nová hlavičla je hezká… :-) lehká, svěží a moderní.. super :-)

Knihu O kave uz mam nejakou chvilku na stole, vypada moc pekne :) paradni fotky a obrovsky kus prace vsech zucastnenych. Az to cele prectu, tak budu moct zhodnotit lepe. Ale zatim, velky palec nahoru.

ahoj, myslim si, ze s tim veganstvim je to kousek krok vedle. nemuzete prece dat na nazor jedne holky z internetu, co se vrati k masu a vse je hned zase v poradku. pokud se nestravovala vegansky spravne, tak to byla jeji chyba a samotny veganstvi za to nemuze. muzu uvest nekolik veganu, co jsou spickovymi sportovci /myslim si, ze nejlepsi priklad, ze telo funguje/ a nic jim nechybi. necci tady delat zadny flame, kazdy at si ji co uzna za vhodny, ale tenhle blog je tak trochu propaganda …
mejte se pekne lubos

14: ona v tom článku také sama píše, že jsou vegani, kterým to funguje. Jen popisuje, že to nefungovalo pro ni a proč bylo tak náročné to sobě i okolí přiznat. Mimo jiné právě pro ten přístup veganského okolí – to musí fungovat pro všechny a když to pro ni nefunguje, tak to určitě dělá špatně. Další zajímavá věc je v tom článku potom to, že maso z lokálních zdrojů může být ekologičtější, než některé exotické druhy ovoce a zeleniny potřebné k tomu, aby i veganská strava byla vyvážená, které je potom nutno vozit přes půl zeměkoule. Jako univerzální stravovací radu bych to nebral, jako sonda do veganské komunity je to velmi zajímavé…

14: 15:
její postřeh: někomu to fungovat může a někomu ne mě nepřekvapil. Jsem téhož názoru už spoustu let (nejsem vegan ani vegetarián, ale ani typický masák). Proč někdo nemá rád čokoládu a někdo zase smažený sýr? I naše chutě jsou jiné…

Poněkud mimo mi přijde tvrzení některých vegetariánů/veganů, že nejíst maso je správně dané pro člověka od přírody. Kdyby tomu tak bylo, tak bychom přece měli být schopni pokrýt svoji spotřebu bílkovin apod. jen z lokálních zdrojů, ne?

Jak říká Kytka ohledně toho masa z lokálních zdrojů…

Nevzniklo (a hodně se rozšířilo) vegetariánství/veganství v reakci na plýtvání potravinami, na špatné životní podmínky zvířat a nadměrnou konzumaci masa?

…viac by sa mi pacilo to pozadie z clanku Orechove odrobinky ;-)

Ale tazko hodnotit, ked som videl zatial len kusok, pockam si na kompletku, uz sa tesim!

14: Propaganda? Takze ta holka z internetu roky blogovala o veganskem jidle jenom kvuli tomu aby nakonec mohla udelat tenhle jeden clanek, kde se vraci k masu? I takove nazory se tam v diskuzi daly najit…ze pry vubec neexistuje a ze je to cele nejaky konstrukt masoveho prumyslu…nevim jestli by to za tu praci stalo…

Při pohledu na vídeňské adresy jsem zajásala, některé už mám vyzkoušené delší dobu, ale některé jsou pro mne nové a těším se, až je zkusím při příští návštěvě.
Zároveň mne napadlo – nemohly by se někde soustředit i informace o místech, kde lze koupit kuchyňský „hardware“? ;-) Tedy hrnce, formy a formičky apod. Určitě by to spoustu „cuketkářů“ zaujalo a potěšilo…
Za sebe ve Vídni doporučuji Aluminium ve Wollzeile, tedy téměř v centru, přitom ji klidně opominete, když nebudete vědět, že je za rohem:
http://www.vienna.net/…-co-64c.html
Úžasný výběr vykrajovátek na těsto, vánočních i zcela nevánočních, několik druhů forem na terrine (mám jednu nerez i s víkem), hrnce…

Molie:

jakože kategorii domácích potřeb? ;) zatím jsme o tom neuvažovali, ale možná by to stálo za zvážení do budoucna…

Uznávám, už jsem asi praštěná, ale při návštěvách v cizině chodím pravidelně „prošmejdit“ právě domácí potřeby. Z Paříže jsem v říjnu přivezla 2 formy na malé vánoční dorty (tady prostě nebyly žádné tak akorát malé a vysoké), 2 formy na terrine, promyšlenou silikonovou stěrku, jakou jsem tady nepotkala… David Lebovitz má na svém webu někde svoje tipy, tuším i na některé profiobchody, celkem se osvědčily. :-)

21: šmejdit v cizině v domácích potřebách není normální? tak to abych šel radši schovat formy na madlenky a další suvenýry z Francie…

Kytka: myslím, že je to naprosto normální. Svoji anabázii s pánví v letadle už jsem vyprávěla. Z Anglie jsem si už navozila spoustu šikovných udělátek do kuchyně. A navíc za slušný peníz. Jojo…

Tady (na těchto stránkách) určitě každý pochopí, že se člověk v cizině poohlídne po tom, co by se mu hodilo nebo třeba jen líbilo do kuchyně. Ale přála bych vám vidět obličeje kolegyň, když na dotaz: „Co sis přivezla z Paříže (z Vídně, z…)?“ odpovídám, že skvělou formu na koláč apod. :-))

z minulého výletu do Paříže jsme přivezli mlýnek Peugeot aj struhátko Microplan :)) imho je to typické – na rozdíl od jídla se to hned po příjezdu nesní a člověk s tím pak může frajeřit!

Já jsem si vezla ze Španělska velkou paellovou pánev, bála jsem se, že přesáhne rozměry povolené do kabiny letadla. Slečna u přepážky to nakonec vyřešila tak, že pánev měla své vlastní sedadlo. Takže vidíte, že tahle kategorie by na scuku měla být, bude mít dost příznivců.

Loni jsem ve Vídni málem koupila nádherný maličký barevný! papiňák (nakonec zvítězil zdravý rozum – cena byla víc než přemrštěná)… a z Paříže běžně vozím skleničky, příbory, nože, ubrusy… krom nejrůznějšího jídla a pití. Ale už dlouho si říkám, že jsem odnikud ještě netáhla žádný nábytek, a docela to ve mně hlodá ;-)

Spark:

počítá se jako nábytek stojan na jamon serano ze španělska? ;) k tomu do krosny samozřejmě taky celou tu šunku :D

Já naposledy z Francie peřinu (rozměr 220×240 je u nás nesmyslně drahej) (-;

Kytko, to je dobrý! A já si teď poprvé táhla do Francie svoji českou peřinu, protože tu bohužel budeme trávit celou zimu a francouzský společný přikrývkový systém mne docela rozčiluje ;-)

Kamkoliv jedu (v cizině i v čechách), tam prolézám obchody s kuchyňským vybavením – miluju „udělátka“. Naposledy ze švédska mám autíčkokráječ na česnek (už ho mají i tady – bídáci :)) a kryt na mísu pro ruční šlehač. No a z francie zas silikonové formičky na čokopralinky. Ach jo, že ta kuchyň není nafukovací. A největší švanda byla s nákupem vysněných kuchyňských nožů ve Frankfurtu, a jejich následné pronášení (no jo skleróza) po veletrhu – bylo to rok po 11.9., ale to mi v tu chvíli vůbec nedošlo.

Taky vlacim ze zahranici kde co, udelatka do kuchyne miluju. Z Ameriky mam teplomer, ruzne odmerovatka na ty jejich miry, skrabky na brambory, na ktere nedam dopustit (jsem levak…), z Anglie mam formy na peceni a ruzne male blbustky… Rodina uz me zna a zatimco nakupujou treba obleceni, ja vybiram prekladaci pribor :) Trva nam to vetsinou podobne dlouho.

Chjo, nejak se mi to prihlaseni nepovedlo a hodilo to Anonym…

Ano, formičky, nádobí, udělátka…pořád a odevšud:) Naposled před dvěma týdny ze Štrasburku 2 formy na bábovku – jako né, že by v Čechách neexistovaly, ale copak je tu někde mají tak krásně pomalované?:)

Veganský blog je moc zajímavé čtení.

Modrobílá kostka zdálky vypadá hezky, ale zblízka nepříjemně tahá za oči těmi liniemi ve výplni.

Celá šunka v batohu ze Španělska je samozřejmostí:) A z Ománu prkýnko, hmoždíř a všelijaké nádoby na suché potraviny, ceny tam byly bezkonkurenční.
Nový vzhled mi zatím připadá trochu podbízivě retro a vyvolává ve mně pocit, že se cuketka změní na stránky pro hospodyňky, které chtějí doma chutně a hospodárně navařit. Snad to nebude spíš krok zpátky! Ale zvědavá jsem, to jo:)

Milý Cuketko, vaše stránky máme moc rádi a často se díváme, co zase přibylo… S největší láskou vzpomínáme na dobu, kdy se tu hojně propíraly nové suroviny a postupy a hýřilo to tu experimenty (třeba projekt Vesničan či Vaše dobrodružné výpravy do vietnamských tržnic, to se četlo jak detekivka).

Takže pokud by se ubíral obsah tímto směrem, budeme to žrát jako mořští ďasi, ať bude úvodní cuketka modrá či jakákoli:))

Přátelé na nakupech kuchyňských udělátek závislí mám strašnou zprávu :)) – na farmářských trzích v dejvicích jsou pekaři, co prodávají nejen skvělé koláče a bábovky, ale i silikonové italské formy na mufiny,dorty… prostě všechno možné. Už mám slunečnici (tady je: http://www.monacoint.com/…p/node/15178) a trpím trpím nad minichryzantémama apod. Prý tam budou i zítra, tož čekám díru do rozpočtu a pro jistotu se dotazuji – nemáte s touhle značkou náááhodou někdo špatnou zkušenost? Ať nemám spoustu nefungujícího silikonu.

džezva a šálečky(fakt jsou malé)ze sarajeva – letos, odměřovátka z USA rok a půl zpátky – strašně pěkné, odměřit 1/8 lžičky nebylo nikdy jednodušší. V Paříži jsme chtěla koupit Peugeot mlýnek, ale řekli jsme si, že je třeba potkáme ještě nekde jinde, nebo se pro ně vrátíme… zůstalo jen u chtění, nestihlo se – o důvod víc těšit se tam znovu. A ze Slovenska pravidelně klobásy, slaninu a šunku od dědy, než asi před třemi lety vepřovýrobu ukončil.

Již zmiňovaná pánev, sekáček na bylinky i s prkénkem, překrásné květináče, sloužící jako nádoby na pout-pourri a bonbony pro návštěvy (na botníku v předsíni), porcelánové náprstky, nože, nádobí, prostírání, utěrky na nádobí, kuchyňské zástěry (ano, jedna je s telefonní budkou), odstředivka na saláty, obr piksly anglické práškové hořčice, vanilkový extrakt, dříve cider (teď už nemusím), marmelády, jamy, Bovril, Marmite, kila čedaru…a mnoho a mnoho dalších věcí. ;-)

Nemáte někdo bližší info o zahájení provozu v kavárně Era? Nějak se nemohu dopídit, kdy ji chtějí otevřít, a rozhodně to nechci zmeškat.

novější a modernější vzhled by si cuketka rozhodně zasloužila! Takže do toho a nebát se změn! :)

Já jsem takový beznadějný klasik, mně se cuketka líbí tak, jak je:)
Za kategorii „domácích potřeb“ na Scuku se rozhodopádně přimlouvám! A zároveň trochu off-topic Scuku děkuju za jeho detektivní a hodnotící činnost- při víkendové návštěvě Brna jsem se nechala zlákat na Avia Café a Twinpoint a obojí jsou opravdu parádní tipy, hlavně do Avie se určitě budu ráda vracet.

ha! zrada.. v jedné záložce mám normální, zahnědlou cuketku, v další otevřu starší článek a je celá bleděmodrá… trochu mě ta změna vyděsila, musím přiznat:-) a te'd je zase hnědá… jsem úplně mimo? :-)

47: Farfallo, jsem na tom stejně (zrovna jsem otevřela jeden starší článek). Navíc se mi stará verze zdá přehlednější – ve staré je vše na jednom místě, v nové se musí proklikávat jednotlivé záložky, nebo to aspoň tak zatím vypadá – třeba to nakonec bude úplně jinak.

každopádně šokující záležitost, takhle kvečeru… Je mi to vcelku jedno(změny bývají i k lepšímu), jen když se neztratím (a připadám si tak rozpolceně, půlku v modré, půlku záhněda), neměla jsem zatím odvahu to v modré části prozkoumávat…

farfalla+aida:

omluva za zmatení, omylem se nám přimíchala nová verze do vyhledávání na fóru ;) už je to ale na spadnutí!

Pozor, čokolády Rozbíjím se pro letošek už nejspíš nejsou složené ze střípků různých příchutí, ale jsou to vždy jen celé tabulky jedné ze čtyř příchutí s nějakým příběhem. Pro mě docela velké zklamání, tak třeba ještě někomu ušetřím cestu do obchodu…

Tak už to mám potvrzeno emailem (odpovídají velmi rychle). V kolekci čokolád Rozbíjím se pro podzim/zimu 2010 jsou jen ty 4 příchuti v celistvých tabulkách, střípkovou by prý bylo možno vyrobit na objednávku (více kusů najednou). Škoda, protože pro mě tím celý ten projekt hodně ztrácí na zajímavosti…

btw. s novym dizajnom pre cuketka.cz som cakal aj verziu pre mobily resp. aspon mobile friendly dizajn, dufam ze bude k dispozicii v dnesnej dobe ked na internet pristupuje vacsina ludi uz snad z mobilu ako z PC je ich ignorovanie dost trestuhodne (nastastie spravodajske servery a kopec inych sa tomu uz prisposobil ale stale sa najdu exoti co ignoruju mobilnych uzivatelov)

pro mobily by se hodil hlavne scuk, aby se lip hledalo za pochodu.. ale ja mam blbej telefon, no…
trestuhodne je trosku silne slovo.

Komentáře jsou uzavřeny.