Džejmího kulodrtič

Z archivu

Tento týden jsem dostal darem od jedné milé čtenářky (díky ;) srandovní udělátko až z Británie – Flavour Shaker od Jamieho Olivera! V obchodech je už nějaký ten pátek, k panu C. se však dokoulel teprve nyní…

Flavour Shaker

Co je to a k čemu je to dobré? Nejlíp vám to asi ukáže sám Jamie v instruktážním videu. Já bych to popsal jako takovou boubelatou butelku z plastu s keramickou kuličkou, pomocí níž můžete roprtkošit cokoliv uvnitř. Vše je poháněno ekologickou silou paží, předloktí a zápěstí!

Dají se s tím dělat marinády, zálivky, pasty a směsi koření (seznam doporučených receptů). Vše co se nějakým způsobem mixuje, mačká, mydlí nebo drtí. Finta je v tom, že je to pěkně uzavřené a tak to nelítá nikde po kuchyni a hotovou majdu můžete aplikovat rovnou z přístroje.

Mašinku mám na hraní už asi třetí den, proto následuje několik zdokumentovaných pokusů.

Thajský dip

Začneme s pikantním thajským sosíčkem. Poslední dobu jsem ho dělal už několikrát, původně patří k salátu pomelo, ale je dokonalý ke grilovaným nebo opékaným malým kouskům masa (kuře, krevety).

Pro tento případ jsme si udělal majdu jen jako doplněk k červenému grepu, proto by měl být výsledek spíše sladko-slaný, aby se to nebilo. Nejdříve jsem si připravil sousta z grepu, kousek šťávy jsem použil do zálivky. Pro ní jsem do šejkru nandal lžíci thajské rybí omáčky a lžíci grepové šťávy, tři volanty vyrobené z čili papričky, deset-patnáct arašídů (nesolených), lžíci třtinového a férového cukru a pár koriandrových kuliček a lístečků. Je dobré začít vždy s oříšky a až potom přidávat tekuté přísady.

Zahustit je možno přidáním dalších oříšků, prořídnout zase možno grepovou šťávou. V originále je tam šťáva limetková, ale když jsem to dával ke grepu přišlo mi to blbé. Poměry schválně neuvádím, jen si s tím pohrajte a nebojte se. Paprička i rybí omáčka je hodně silná, proto se nebojte pořádně osladit.

Nakonec to udělalo sluníčkem (grepy) a ohněm (čili volanty) naditý salát. Ještě se přiznám, že jsem celou dobu myslel na krevetky… ;)

Posypka z Lentilek

Tohle mě zajímalo moc a moc. Jestlipak si ta kulička poradí s lentilkama, nebo třeba s hořkou čokoládou…

Docela to ujde, ale dělá to šílené zvuky! ;) Když jsem na lentilkovou posypku dostal chuť minule, roztloukal jsem lentilky kladívkem.

V tomto ohledu představuje Jamieho produkt značné zjednodušení, binec je z toho ale úplně stejný ;) Bez fotek jsem zkusil i hořkou čokošku (kterou se mi snad nikdy nechce strouhat), která asi nebyla zas až tak hořká, protože se mi podařilo docílit rozmatlání čokolády po celém vnitřním povrchu. Možná jsem třepal až příliš energicky a dosáhl jsem tavícího efektu!!! :))

Pesto

Pestíčko, které mám rád úplně celé zelené s hromadou máty a čerstvým zeleným hráškem. Hrášek jsem neměl a ani máta nebyla dvakrát ve formě, proto jsem trošku nastavoval kešu oříšky a když je ten podzim, tak i stroužkem česneku.

Do kulí poháněné drtičky tedy šly stroužek česneku, kešuové, hrst čerstvé máty, lžička medu a olivového oleje, sůl+pepř. Popisek k obrázku: (máta)

Moc jsem nevěřil, že si to poradí s tím stroužkem, ale nakonec jo. Je ale opravdu potřeba s tím 20 vteřin epilepticky mlátit. Podobně jsou na tom oříšky. Kešu i arašídy šly skoro až směrem k pastě. Pesto jsme zblajznul s těstovinkami, ale kdyby se daly stroužky dva a třeba kousek hořčice, šlo by krásně i k pečenému masíčku.

Resumé

Ta věcička určitě způsobí to, že začnete na marinády a zálivky více myslet. Zatím co ho mám, pořád špekuluju, co bych tam sakra vrazil! :) Určitě se dá nahradit dobrým hmoždířem anebo mixérem, i když tady mají výrobci bod, že Flavor Shaker propojuje všechny funkce dohromady.

Vypadá to nerozbitně a docela dobře se to umývá. Jediný problém mám s tou kverulantskou koulí, kterou furt kutálim někde po zemi, nebo ji vylívám i s obsahem šejkru do salátu nebo na talíř. Mimo jiné to má antistresovou funkci. Máte-li uvnitř něco pevnějšího, chce to nezřídka mimořádný výdej energie spojený s intenzivním mlácením a koulením očima. Endorfiny plachtí! ;)

Cena v Česku je okolo 850,– Kč. Sám bych do toho asi nešel, protože mě většina moderních gadgets v kuchyni nebaví. Buď je samovolně s časem přestanu používat, nebo je nějakým záhadným způsobem rozbiju, takže sázím na klasické primitivní nástroje. Teď už ho ale doma mám, jsem odsouzen k věčnému třepotání?

Nakonec ještě reklama č. 1 a reklama č. 2. Je to jeho šejkr, tak mu s tím zatřepte! ;)

Určitě to někdo doma máte. Otázka je jednoduchá – co s tím děláte a co do toho dáváte?

Reklama

Komentáře

Cituji z komentáře od jednoho nejmenovaného kusu zeleniny z června tohoto roku:

…„rad slysim nejaky pozitivni fídbek na jamieho chrestitko, furt sem o tom uvazoval, nakonec sem to vyhodnotil jako kravinu prvniho stupne. ted je to matesolo na tobe, pac si to koupim a jestli to skonci na dne kredencu… ukradnu ti domenu nebo neco takovyho ;))“

V reklamě číslo 2 je naprosto boží oslík. Pak se mi líbí vaše ušatá máta.
Dá se použitím kulodrtiče odbýt vaření i posilovna zároveň?
Jamie tvrdí, že se nejdřív melou tvrdé a suché ingredience, a až po dosažení jejich správné velikosti se přidávají tekuté přísady. To pesto vypadá moc dobře.

Ad kešu: do pesta dávám vždy to, co najdu. Nebojte se zkusit mandle, pistácie nebo vlašáky – chuť se vždy obohatí. Korsičani dělají právě takový. Taky s druhem sýra se dá čarovat: janovské je s parmigianem, ale římský pecorino je taky bomba – ale NESOLIT!, a bazalku namlít víc nahrubo – to je takový hodně domácí. Česnek povinný. Takový pesto musíte pak chránit vlastním tělem, aby ho rodina neochutnávala až do dna, než se začne podávat. Když se nad nima slituju a takový domácí pesto jim udělám, nedávám ho na těstoviny, ale ke grilovanýmu masu.

matesola:

jak vidíš, chřestidlo mi bylo v patách, až mě dostihlo!!! a jinak samozřejmě bacha – tvoje doména je o malý krůček blíže zcizení, stejně tak jako šejkr dnu mého kredence. zatím se ale drží velice agilně nad hladinou!!! :))

Vimaana1:

určitě i ta posilovna. já nevím, ale být babička, tak bych to (třea ten stroužek) neuštěrkala :) suché tvrdé věci nejdřív, to jsem tam dost dobře nenapsal, když je tam něco tekutého tak to brzdí kouli, která ma menší razanci. ale třeba dodatečně přidané arašídy se mi podařilo rozdrit i v rámci již dosti husté konzistence… záleží na temperamentu kuchaře! ;)

k pestu děkuji za tipy! zajímá mě proč nesolit?

suši = :)))))))

btw včra jsem do youtube.com zadal „anthony bourdain“… bylo to na dvě hodinky… je tam několik dílů kompletních cooks tour a no reservations…uff!!

Hmmm, vypadá to docela pěkně :o) No možná to věnuji přítelkyni k vánocům :-D

AD drť z lentilek… jedna z mála chutných věci v McDonalds :) sypou to tam čerstvě rozmlácené do zmrzliny :)

J.Č.:

je to prostě taková ptákovinka…, ale radost udělá :) s tím mekáčem, jsem rád že nejsem sám! to jejich flurry si dávám nejčastěji s tím bounty kokosem, ale bounty tyčinka se mi do šjkru nevešla, proto ty lentilky…

dnes jsem zkustil 80+ ořkou čokoládu a už se nadrobila dokonce i s oříšky!

viamaana1:

jasně, rozumíme si!!! (tady to pestíčko bylo totiž sýruprosté :) ad u-trubka – chudáček FURBY!!!! :)))

ze svého včerejšího úlovku uvádím – Anthony Bourdain decoding Ferran Adria: http://www.youtube.com/watch?…
(14 malých dílků, s otřesným zvukem, ale stojí to za to!)

Sim:

„will it jamie?“ :))))

myslim, že základní challenge u toho šejkru je rozmlátit ho zevnitř tou kuličkou!!! ;) z chucka norrise z poslední epizody, by se tam vešla alepoň ta hlava…

vimaana1:
Co delaji mentos s diet coke uz jsem videl, ovsem choreografie toho colotrysku je uchvatna.)))
Z pokusu v mikrovlnce me nejvic zaujalo mydlo)
http://www.youtube.com/watch?…

pan Cuketka:
V zakladni challenge s Jamieho kouli muze uspet pouze jeden clovek na planete, a to je prave Chuck. Vzledem k nekonecnemu poctu jeho nadpozemskych vlastnosti vsak pozor s uzivanim jeho jmena jinak, nez pro uctivani jeho jedinecnosti. Nezapomen, ze Chuck nikdy nespi – on jenom ceka. :D

No jo, teď už jsem totálně mimo topic, ale fakt je to psina: http://www.youtube.com/watch?…

moc doporučuju si proklikat všechny videa na slovo brainiac a dr. bunhead – na zimní večery super zábava a je to poučný.

Ale nevařte podle něj!!

Tukan:

to mýdlo je vážně naprosto šílené! jako živé .) ad chuck :))))

Vimaana1:

no to je teda dvojka!!!! :)

Catch:

dokuchyne.cz nebo bottega.cz, cena +/- 840, teď jsme zjistil, že se prodává i nerezová varianta!! ,)

Mirek:

díky, už jem viděl :) ano dětičky, hezky papejte čokoládičku!

…upsík…já z tuhle plastovou hrušku přidala na regál k ostatním lapačům prachu ;-). Při přístím povinném čtvrtletním generálním úklidu na této poličce ometu prach a taky tam nafrkám pár papacích surovinek a trochu tím zašmrdlám, snad z toho bude víc než jen šejkrovací loket a zápěstí :-))). Průběžně budu informovat o výsledku a zdravotním stavu horních končetin…

Jinak U-tubičku žeru, (néééé, že bych si ji strkala do pusy a kousala), ale je to zdroj luxusní zábavy na dlouhé, popřípadě krátké podzimní noci.

Lapač prachu a další neeokologický plasťák, jako mnoho jiných. V činnosti Jamieho spatřuji mimo byznysu příjemnou popularizaci normálního jídla, pro děti v Anglii a nejen tam udělal opravdu hodně, a vcelku je mi jedno, co si za to vydělal. Jednorožec by mi asi dal zapravdu, doufám.
Smysluplnost téhle hračičky může být v tom, že přitáhne do kuchyně mladé lidi, kteří by jinak bez radiační trouby a popkornu pošli hlady a stali se konzumenty chemických fujtajblů jako v usa a přidružených koloniích.

Dávám za pravdu.
Jak Jamie-ho vidím já (zpaměti): Na TV začal dobře, coby Naked Chef. Pak se trochu přeexponoval v inserátech pro Sainsburys, atp. a začal nám dost lézt na nervy. Následovala sociálně prospěšná činnost s nezaměstnanými mladými lidmi, z (ně)kterých udělal kuchaře, a výše zmíněná kampaň pro lepší jídlo na školách. Tím se v našich očích rehabilitoval.

Líbila se nám jeho exkurse po Itálii starým VW camperem, který několikrát po cestě trucoval.

V současné době Jamie na TV vaří v jakési chajdě na „jeho“ zahradě. Tam používá čerstvě utrženou zeleninu a ovoce a dává i rady, jak co pěstovat. Jsem amatérský zahradník a kuchtík a tak pochopitelně tyto programy považuji za bees knees.

Pod čarou: „Jeho“ zahrada – má tam full-time zahradníka, který v programu také vystupuje. „Jeho“ byt v prvém programu, Naked Chef, vůbec nebyl jeho.

Bees knees – včelí kolena. Ale patrně odvozeno od slova business. V Anglii je to výraz pro něco špičkového. Top notch.

Jamie je prima.Všechny pořady které Jednorožec jmenoval jsem sledovala, co dokázal s problémovou mládeží bylo super, zvlášť když některé z děcek bylo vážně na proplesk.Jeho akce za lepší stravování v britských školách…taky hustý.Neměl to chlapec jednoduché.:))))
A cestování po Itálii se mi také moc líbilo.Z vaření v chajdě jsem viděla jen asi dva díly.
No, každopádně, on je milý, jeho žena a holčičky také.Má kamarádka občas pomáhala Jamieho švagrové s dětičkama(to měla dva kluky a čekala další, jestli se dobře pamatuju), s žehlením a nebo jen chodila na kus řeči, no a Jamie s rodinkou se tam také občas objevil.Náhodou jsem na ně natrefila, když jsem byla zrovna v UK na návštěvě.Ale to už je asi 4 roky zpět.:))))

Džejmy bude dnes večer zas kuchtit na chajdě, na ITV. Tříská se to s pořadem o víně na BBC2, tak to nahrajeme na HD video záznamníku. Alespoň pak můžeme fast-forwardovat skrz reklamy.

Nojo, to může.Sice mám kabelovku, ale ITV ani BBC2 neni…Jen BBC World
Ale on bude Jamie kuchtit na Spektru, TV Paprika či jinde.:))))

Kamik:

jó, ono je toteď i toršku mimo sezónu :) vlétě s bylinkama a s grilling manií by se to šťouchalo a rubovalo. na tenisovej loket to je zcela určitě. hlavně když se pokoušíte rozmláti v tom kupné vyschlé česneky z marketu made in china… ,)

rushid:

viz výše – je!! :)

Jednorožec:

taky chci full time zahradníka a vlastní chajdu!!!! a ještě jednu kuchyň s velkým oknem hned u sporáku .)

nesleduji pravidelně, ale je srandovní s tím svým akčním náklonem a mácháním rukama. mám vždy potuchu, že se překulí přes stůl a vrazí čelem do kamery!!! u chajdy si dělám čárku, zkusím si ji vyštracaht někde online…

bees knees ,)

pivli:

celá ta kampaň nakonec skončila jako propadák? nebo ne?
dítka i s rodiči poslali džejmího pro mrkev a v mezičase pumpli automat o další barevnou krabičku … :)

btw a uvařil vám něco??? :)

Pan Cuketka:
No, prý se to trošku zlepšilo, aspoň co mám info.Ale asi ne všude a ne dost.
:)))))Jamie mi nic neuvařil, oni se je stavovali na skok.Původně snad pochází z okolí Saffron Walden, což je takové půvabné místečko mezi Cambridge a Stansted.:))))
Kamarádka mi do dneška dluží knihu s jeho podpisem.Grrrrrr!!!!

Btw: také toužím po malém domečku, s velkou kuchyní s výhledem do zahrady plné bylinek, ovocných stromů a jiných úžasností.Ach…

Jeden dotaz zcela off-topic:netušíte prosím vás někdo, kde by se dala sehnat luminiscenční folie nalepovací?Mám na mysli tu, která zhasne-li se, nějakou dobu svítí.Potřebuji ji nutně do práce, k modifikaci jednoho důležitého vyšetření, hledala jsem na netu, ptala se v papírnictví, ale stále to není ono.Musí to být lepící páska, svítící.:)))a když mi kousek zbyde, vyznačím si runway k ledničce, abych ve tmě netápala.
Děkujíííííí všem za případné rady a omlouvám se za dotaz, který sem nepatří.No, až na tu lednici.:))))

Pivli: zkusila bych na síti najít takové ty info značky – typu směr nouzového východu a tak. Cedule toho druhu prodávají velké kutilské hypry.
Mezi barevnými tapetami jsem se v těch hyprech hrabošila minulý víkend, a svítivky tam byly klasické, ale žádná glow in the dark. Ale mohla byste si vylepit cestičku z hvězdiček – ty se seženou v hračkářstvích!!

Vimaana1:děkuji za tip, sama bych byla pro sněhuláčky, když je zima na spadnutí.:)))))Ale hvězdičky taky dobrý.Firmy co dělají info značky tuhle pásku nemají, alespoň ty, které jsem zkoušela.Elektrická folie je šíleně drahá, tu by nám nikdo neproplatil, také mne napadlo koupit ve výtvarných potřebách fosforeskující barvu v tubě a natírat a natírat.:)))))
Ještě jednou díky.:)

jo jo!! Teď frčí ty svítící tečičky z led pásek – ikeácké kuchyně to mají v poličkách, a moc se mi to líbí, taky to mění barvy, no je to děsné scifi – koukněte tam taky.

Mezi námi, za hranicemi určitě najdete, snad jen si pohrát v gůglu se slovíčky a něco tak určitě vyskáče, jedna dvě noci u pc a máte to!
Existují firmy, které na svítivosti založily bbuzines, a prodávají miliardy serepetiček, děsně pěkných, a hele – tady je i ta páska:
http://images.google.cz/images?…

Nojo, to je nádhera.Ale my té folie potřebujeme poměrně dost a že by se mi chtělo před Vánocema vybrabčit si kreditku kvůli folii, to asi nee(anžto letos už do Anglie nepojedu).Nevím, jak by se na to tvářilo vedení, iluze o českém zdravotnictví si nedělám.Ale nechám si to do fofroty, kdyby bylo nejhůř.:)))))Přiznám se, že na zahraniční stránky jsem raději nešla, abych nebyla naštvaná.Ale sněhuláčky si fakt asi koupím.:)))))
Děkuju moc, moc, moc!

Folie objevena, objednána.Náš český výrobce, Je to div.Ale ještě jednou díky! ;-)

pivli – prozradis jmeno a adresu vyrboce? S tim bych se taky dokazal vyblbnout. Puvodne jsem ti chtel navrhout 3M, shanel jsem dost divne veci a vzdy meli. A dokonce fungoval zpusob shora dolu, tj. napsat na ceske vedeni 3M, ze potrebuju to a to z jejich US katalogu, zda to vede nejaky maloobchod v Praze a oni mi poslali par adres, ktere to od nich odebiraji.

adresa je http://www.svs.eu
Ono šlo hlavně o to, jak to správně pojmenovat.Kdo má vědět, že fotoluminiscenční fólie, že?
Glow in the dark je sice skvělé, ale u českých výrobců mi pod tímto názvem nevyjelo nic.:)))))

Tomuhle fíglu moc nevěřím. Ale pan cuketka vymslel krásný český název, takže jsem si ten článek otevřela :-) A to nekoukám na cenu – já na tyhle věci také nejsem. Poslední záchvěv byl hmoždíř z olivového dřeva… ale ten už taky nějakou dobu nečinně odpočívá. Na rozdíl od plastu je to ale jakž takž dekorace… :-)
P.

zdravim, tak jsem prave drtil cernej pepr, kdy se mi cela spodni cast kulodrtice rozlitla na dve pulky…takze uz do druhyho urcite nejdu i kdyz jsem s nim byl do dneska spokojenej…zkusil jsem poslat na jejich oficialni web zpravu, tak jsem zvedavej, ale kdyby to vylitlo proti diteti nebo televizi, tak musim rict, ze to neni zadnej zazrak, jeste ze jsem nic nerozbil a nikomu neublizil…

Mhm, mám doma asi kilometr fluorescencini pásky, doufám, tedy. Na vojně jsme si z toho udělali číslo a pověsili na záclonu. …

no tak musim rict, ze jsem prijemne prekvapenej, jelikoz z webu mi napsali, ze mi poslou novej a dnes uz ho mam doma, takze klobouk dolu a to jsem ho kupoval skoro pred dvema lety a jeste v LVB na Chodove…klobouk dolu ;)…ale i tak budu opatrnejsi :)

Doporučení: vždy si zkontrolujte, zda-li máte šejkr dobře zavřený.. Dneska se mi po kuchyni prolétla koriandrová semínka, kmín a hořčičná semínka.. No aspoň to tu hezky voní ;o)

Komentáře jsou uzavřeny.