Slet práškovacích letadel

Nestlé Professional a Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR srdečně zve všechny své inspirace chtivé kolegy na Fond Session…Obě skupiny kulinárních specialistů budou ve své tvorbě vycházet z experimentálních receptur sestavených na bázi prvků produktů Nestlé Professional a jejich příprava bude posvěcena soutěžním umem aktérů utvářených na nejvýznamnějších kulinárních soutěžích světa. Hlavní náplní tohoto interaktivního odpoledne spočívá v přátelském setkání při vaření s novými prémiovými fondy Chef, výměně zkušeností a nápadů i ve vzájemné inspiraci.

Gastronews

Já vím, že čutat do AKC ČR je odsud z blogu dosti laciné a už to tady jednou bylo, ale nemůžu si pomoct. Tohle se prostě nedá zahrát na povídačky o „hodných“ a „zlých“ polotovarech ani s přivřením obou poklic. Je to marketing „sypání“ v čisté formě s posvěcením největší cechovní organizace u nás. Depresivní.

Reklama

Komentáře

Pokud si dobře vzpomínám, tak minule si diskuse k tomuto tématu vyžádala technické úpravy blogu :-) Ale je fakt, že promo video „boršč z pytle na 40 způsobů“ je větší tahák, než ta poněkud smutná pozvánka výše…

Když odhlídnu od toho, jak se mi dělá špatně z obsahu, tak musím říct, že miluju ten jejich newspeak. Asi si taky založím nějakou mateřskou dceřinnou odnož potravinářské společnosti… (-:

A pak chodí v rondonech s logem AKC na slety čarodějů – setkání šéfkuchařů, aby se plácali po zádech jak supr reprezentovali na suprsoutěži o nejumělejší jídlo. A Vaše spomenutá deprese dorazí, když Vám na festivalu supr jídla tihle supr kuchaři nakládají supr gastro kousek.
Máte recht, jde z toho smutek.

Pane Cuketko a nemohl byste se tam vplížit v přestrojení (třeba za Babicu) a pak nám zprostředkovat trendy z oblasti experimentálních receptur sestavených na bázi prvků produktů Nestlé Professional? Abychom věděli co náš „nároďák“ sesype dohromady za experimenty během jednoho interaktivního odpoledne.

↪ 1 J.Č. / Jižní svah: téma je to výbušné, ale stále aktuální – bohužel :(

↪ 4 EliskaSvestkova: jej, tak to by byla trochu noční můra!!! ;)

Čutnul bych si i do češtiny. Učitelku s červenou tužkou na ně. Nesmyslné šroubované věty, díky tomu špatně čárky, atd… Asi mají pocit, že to bez pětiřádkových vět a názvů jídel ani nejde.

Pokud si vzpomínám, tak poslední akce přinesla dvě zásadní zjištění. První, že na internet může psát kdokoliv, a druhá, že cuketka je kuchař na piču :D.
Moc se těším,co přinese letošek.

Njn umelci z AKC, nedavno ma pritelkyne s jednim hovorila na tema proc pouziva predpripravenou mrkev,proc nepouziva cerstvou a proc nepouziva i cast nate, bylo ji receno, ze se to nedela, ze by mu na soutezi strhli body. Dle meho nazoru by nebylo na skodu celou AKC rozpustit, beztak je to v drtive vestsine banda radobykucharu , kterym ujel vlak a jiz nikdy do nej nenaskoci.

Obávám se, aby práškovací letadla nevzlétla do protiútoku. Přeci jen je pořád dost lidí, kteří si nechají namluvit, že bez nich vaří jenom snobi.

Mimochodem, podíval jsem se na to borščové video. Jenom to dokazuje neschopnost rusáků naučit lidi vařit jejich národní jídlo i za po moci dvacetileté okupace :)

↪ 14 sunfreedom:

Jenom to dokazuje neschopnost rusáků naučit lidi vařit jejich národní jídlo i za po moci dvacetileté okupace

ale to je pěkný LOL k věci ;)) jinak letadla samozřejmě útočí ve dne v noci i tak, ne tady, ale v reálných provozech restaurací..

Treba to letos zvucna jmena z narodaku zbojkotuji a pokud ne, pak bychom se meli zamyslet, zda nebojkotovat restaurace, kde vari. :)

pani Kytka a Savec. nedosiel som dalej ako po vase prispevky, ale po precitani citovanej pozvanky a Cuketkovho komentara je to jasne.
dany PR pracovnik od pana Cuketky chytil nakazu velmi podivneho gastro-jazyka, ked uz ani jedna veta nemoze ostat cela a nepokrutena.
porovnaj „insipirace chtive“, tvorba, receptura a dalsie prilis nadnesene terminy popisujuce (spravne odhaleny) zraz prasakov s vyrazmi v lubovolnej Cuketkovej vete ako cutat, zahrat na povidacky…

rozdiel tu samozrejme je, Cuketka nie je niekoho PR pracovnik, na druhej strane zjavne nie sme cielova skupina.

↪ 19 Sim: Já tam vidím dva zásadní rozdíly v tom, že páně Cuketkovy texty sice také nejsou psané spisovnou češtinou, ale na rozdíl od té pozvánky to jednak u blogu dává narozdíl od oficiální pozvánky na akci smysl a za druhé (a to hlavně) nemám problém po jednom rychlém přečetení pochopit jejich smysl – tu pozvánku jsem musel luštit naněkolikrát a to jsem z práce zvyklý dešifrovat i takové lahůdky jako technickou angličtinu v patentech italských, japonských a korejských přihlašovatelů…

To abych byla nakonec ráda, že jsem dík malému dítětia a mizerným restauracím v okolí de facto „nucena“ vařit sama z nešizených surovin. Když se malá hospůdka snaží vařit z lokálních a sezónních potravin, je to svkělé, ale páni profíci by si taky měli uvědomi t návrat k tradicím a nevyrábět amarouny. Ach jo, je mi z toho smutno a kapánek i blivno :-(

Cuku,
ta experimentální ranwej prostřednictvím které se máme možnost povznést do sféry vysokého kulinářské umění se jmenuje FOND SESSION!!! a né Food Session, to by ani nedávalo smysl né…

↪ 24 matesola: ty vago, no jo! tady vidíš, jaký jsem nezdolný optimista, že jsem v tom viděl špetku jídla ;) opravíno

za hlášku v pollanovském stylu ale dostávaš metál plukovníka Rofla! :D

Tfuj, co to je za jazyk? Da se dohledat kdo to vykálel? Odporné.

Nejhorší na tom, že znám osobně „food advisora“ z Nestlé a vím, že je to výborný kuchař ( když mu sebere prášky), skvělý člověk a opravdu miluje vaření. Utáhli ho na prachy-jen můj dojem. Jinak nevím, proč to dělá.
Je mi z toho celýho smutno. Ani nemám, co dodat…

↪ 28 L.A.: jj, to je na tom asi to nejhorší – nevěřím, že by značná část těch lidí z národního týmu a AKC nebyla schopná velmi dobře vařit. O to horší pak je, když jsou schopní táhnout gastronomii jako celek tímto směrem…

↪ 29 Kytka: Jo, přesně tak. Místo, aby šli s dobou a vraceli se ke kořenům, vařili lokálně, tak se zaprodali nadnárodním chemikům. Kuchaři, ke kterým by mlaďasové měli vzhlížet…

28 –30 Též mně není veselo z obchvacující síly mamonu. Mlaďasům by se měla vymavit situace, bez ubrousků. Buď půjdou, na křižovatce po vyučení, za práškama a prachama a nebo cestou kamenitou…

Po světě běhá celá řada „nýmandů“, kteří doufají, že se trochu zviditelní, když se otřou o známou osobnost, organizaci, či firmu. Je zajímavé, že se kolem nich vždy srotí skupinka „smutných“ zbloudilců a navzájem si přizvukují a snaží se šířit smutnou, neřku-li blbou náladu. Zatímco ti veselí jsou venku, pracují, tvoří a snaží se něčeho pozitivního dosáhnout.
Jak jste si mohli všimnout, pozvánka je veřejná, nikoho k ničemu nenutí a pouze zve. Pokud k tomu nějaký pisálek přidal zbytečnou vatu, je to škoda, ale i takový je život. Pan Cuketka může klidně přijít a nemusí k tomu používat žádný převlek. Mrzí mne, že tímto odhalením asi zklamu konspirační nadšení Elišky.
Až vystčíte hlavu z českého dolíku, tak se možná dozvíte, že právě výrobky, které budou předmětem avizované session získaly ocenění Grand Prix Sirha Innovation a byly povoleny k použití v nejprestižnější gastronomické soutěži Bocuse d´Or (pan Bocuse je držitelem 3 Michelinských hvězd od roku 1965 a velmi pečlivě si hlídá úroveň soutěže, která nese jeho jméno).
Ti zvás, kteří jste se vydali na veletrh Sirha v Lyonu, jste si určitě všimli, že tyto, podle vás zavrženíhodné výrobky od Nestlé, tam velmi kreativním způsobem prezentoval a propagoval Christophe Roure, šéfkuchař dvou-Michelinové restaurace „le Neuvieme Art“ v St Just-St Rambert. Jak vidíte, samí patlalové a zaprodanci. Až se dozví, že asi budete bojkotovat jejich restaurace, nejspíš se z toho sesypou.
A jen tak na okraj. Fondy, o kterých mluvíme nejsou vůbec práškové. Ale to vás určitě nezajímá, hlavně že kámen byl vržen :-)

↪ 32 libor: rozumná a kultivovaná reakce, díky ;) jestli tady dojde k nějakému „zviditelnění“ – na mé straně to rozhodně nebude (rozdíl v čtenosti je násobný). pozvánku na akci zde vypichuji s komentářem – odkaz na zdroj i celou akci má každý k dispozici a obrázek si může udělat sám, včetně návštěvy akce.

k spojování zvučných jmen a výrobců polotovarů – ano, příkladů spojení špičkových šéfkuchařů a výrobců polotovarů najdeme hromadu nejen u nás ale i v zahraničí. a) dotyčným šéfkuchařům už asi nikdo nevezme jejich dosavadní kariéru, kterou mají za sebou (ostatně, na té je celá „tlačka“ polotovarů postavena), b) na druhou stranu se ale pak nemohou divit, že ztrácí část svého kreditu a že jim potom odborná veřejnost připisuje selhání v základní misi každého šéfkuchaře – šířit dobré jídlo a vaření mezi lidi.

fajn příklad odjinud – Marco Pierre White, britská legenda a určitě špičkový chef, který se nechal zaplatit k propagaci značky Knorr od Unileveru. jeho um a zkušenosti mu už asi nikdo nevezme. zároveň už se ale nikdy nezbaví škraloupu, který si šířením glutamátových kostek do polívky vyrobil (zcela proti svým původním zásadám). Více třeba tady nebo tady

↪ 32 libor:
Konečně mám pocit, že celému tomu fondování přicházím na telecí kloub.
Jejich místo je totiž na veletrzích nebo na soutěžích reprezentantů. Asi jsem schopen pochopit, že v těchto podmínkách je příprava omáček zgruntu poněkud komplikovaná.
Jen ty závodní zlepšováky nepatří do každodenního provozu kuchyně v slušné restauraci. Tam by se mělo v první řadě umět vařit z kvalitních surovin a né montovat soutěžní speciály na bázi prémiových řad. Na co je mi kuchař, který si nakoupí mezinárodními AKC reprezentanty doporučené fondy a tím je donucen kupovat hlavní suroviny v dražších k.ú. úpravách. Konkrétně ryby filetované (na co mu budou celé, když si koupí rybí fond), jakékoliv maso pouze bez kostí (k čemu by mu byly, když consommé a bratenjus má v piksle). Loni nebo kdy jsem to sem dával, „domácí“ Demi glace vyjde na naprosto přesně ty samé peníze, jako ten krabičkový. Já chci, ale ten náš a né ten Bocusem schválený unichutný-soutěžák. Prostě svět a to i ten gastro svět se posunuje dál. Z trendu do trendu. A teď je momentálně jeden z hlavních trendů zpátky k plotně, jednoduše a poctivě. AKC + Bocuse to je pro mě synonymum komplikované, aromaty podšprajcnuté cousine nouvele konce minulého století, která má místo na soutěžních kláních, které nás obyčejné smrtelníky tak nějak vůbec nezajímají.
Trend který mě k vzteku irituje je ten, který razí AKC ČR a tím je dostat výrobky svých hlavních a generálních partnérů do co možná největšího počtu restaurací právě pomocí takovýchto „Fond Sessions“ zdarma :-/

Poznámka zcela mimo práškování (a pro někoho od postižených, libor vypadá jako že ví, o koho jde): jazykové spojení „interaktivního odpoledne“, „produktů“, „přátelského setkání“ a „vzájemné inspirace“ (nemluvě o dalších „termitech“) vyvolává u normálního člověka kopřivku už samo o sobě. Jak by řekla moje marketingově postižená žena, takhle se to fakt dělat nemá!

Odkaz sice mírně off topic, ale zase ne tolik – když mi to manžel ukazoval, tak jsem nechtěla věřit svým očím – oproti tomuhle instatnímu suši je celé Nestlé ještě zlaté: http://www.navratdoreality.cz/?…

Děkuji diskutujícím, kteří reagovali na můj příspěvek. Svět není černobílý a vývoj jde dopředu různými cestami. Pravě tak gastronomie. Jeden z trendů jde určitě zpět k plotně a s tím se naprosto ztotožňuji. Nedomnívám se však, ze umění kuchaře je potřeba dokazovat restováním cibule a nekonečným vyvářením kostí a redukováním fondů. Ale to je věc názoru. Určitě se shodneme na tom, že každý kuchař by to měl umět. A pokud se díváte pozorně kolem sebe, tak musíte stejně jako já vnímat, že tomu tak bohužel není.
Každý má nárok na svůj názor a pokud jej komunikuje slušně, tak to je jen dobře. Jen by bylo také užitečné držet se v diskuzích tématu. Když se bavím o gastronomii, nevidím účelné rozvíjet současně diskuzi o marketingu a češtině.
Věci se však nezmění plácáním v blogu, ale pouze skutečnou prací. Pokud máte někdo výhrady k AKC, běžte tam a začněte pracovat, ukažte novou, lepší cestu. Už teď se těším na nové tváře a jejich přínos pro odbornou i laickou veřejnost.

↪ 37 libor: jinou cestu se snažím ukazovat svým plácáním tady na blogu. jestli vám to přijde jako neúčinné, nechám na vás. já na osvětu, přísun informací odjinud a souvislosti nedám dopustit ;) přínos AKC v současné podobě vidím opravdu jako nulový a díky za všechny špičkové kuchaře a ostatní gastro-profesionály „nečleny“, kteří dnes a denně dokazují její zbytečnost.

↪ 36 Liška: Molekulární kuchyně instant. No nemám slov.
Jednou se bude jídlo vyrábět nanotechlologicky, možná už v tomhle století. Ale milovníky opravdového jídla budou existovat mnohem déle.

↪ 36 Liška: tomu se skoro neda verit, myslite, ze to fakt neni jen nejaka soupravicka na hrani (moje rocni neter ma ted takovou panvicku a k ni umely kureci stehno, tak neco na ten zpusob:-)? ten kaviar chci…

↪ 41 farfalla: aha, tak uz vim, ze to je souprava na vyrobu bonbonu, ehm. chvili jsme se bala, ze to ma mit i rybi prichut. na amazonu to maji(meli), ale asi nepodlehnu.
Nestle je fakt bridilsky – takhle vyrobit ono kureci stehno s prichuti matovocokoladovych pastilek, to by byla zabava, takhle ta soutez postrada i vtip.

pane Libor. varenie poznam len z tv show, vlastnych pokusov a sledovania mamicky, ale vasa logika je cudna. suhlasim, ze kuchar nedokazuje svoje umenie nekonecnym smazenim cibule a pod. preto som si myslel, ze na to su zrucni a zle plateni pomocnici a nie kybel s „kucharskou surovinou“.

↪ 36 Liška: To sushi ale neni mysleno jako nahrada opravdove sushi…jak vidite, je to takova miniaturka…ze sladke zelatiny..vpodstate pro deti na hrani… :)

Japonci maji i nejedlou verzi takoveho vareni pro deti (Konapun) a popravde mi to prijde naprasto rozkosne :) Akorat bych to asi nakonec stejne snedla :D
tady jsou napriklad spagety: http://www.youtube.com/watch?…
nebo hamburger s hranolkama: http://www.youtube.com/watch?…

Rozkosne :) s tim bych se jako mala ale vyblbla…a mozna i ted :)

↪ 36 Liška: Tady došlo k nepochopení. To není sushi. Jedná se o sadu narkotestu NIK, kterým státní orgány ověřují podezření přítomnosti omamných a návykových látek.
Ta vanička, a ten bordel, co se do ní lije, vypadá téměř stejně.

Uch, to se mi ulevilo! Díky všem za objasnění instantního sushi. Nedivím se Liškovi, že ho to zmátlo, Japoncům se nedá věřit ;-)
Tak a teď si chci hrát s kuličkama!!!

Škoda, bylo by to pěkné a poučné povídaní, kdyby nebylo nakonec pokaženo tím odkazem na partnera blogu. Holt, dnes musí mít každý partnera.

↪ 51 matesola: To jsou ty články z měsíčníku Hotel&Spa management, který se na ihned.cz míchaj s s těma z hospodářek samotnejch…

hm a mě dnes řekl řezník, že už dávno nikdo nekupuje kosti na polévku, že je musí prodávat!!! zpátky na jatka…jasný každej si koupí kostku bujonu..

↪ 51 matesola: Možná to s námi není až tak špatné – zatím tam není jediný příznivý ohlas. :-)

moc hezky se to čte. Ano, ani Já tyto výrobky(tz. rychlou pomoc) neuznávám. Bohužel většina z Vás a troufám si odhadnout 90%, tyto nebo jiné výrobky používá ve svých kuchyních!!! Pokud jste tak silní jak píšete, začněte se sami prezentovat a učit vařit ostatní. Moc rád se budu ůčastnit na vašem semináři.

název ,,slet práškovacích letadel,, mě vyřízl rohlík od ucha k uchu…s dovolením bych jej chtěl aplikovat také, protože se mi líbí…a dokud bude pro tohle existovat kupní síla tak nás věty typu (do vroucí vody nasypte prášek, promíchejte a je hotovo.....pokrm můžeme elegantně vyšperkovat kouskem přidaného másla) bombardovat pořád…tudíž je to na nás…na vás..ale hlavně taky na nich…:-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)