Podzimní listí

Píšete vy…
podzimni-listi.jpg

Na horách, teď, v době vykrmených hus, králíků, bažantů, divokých kachen, ale i bramborových placek, otvíráme soudek právě dokvašeného zelí…

Odstraníme krycí listy, a netrpělivě ochutnáme. Listy nevyhodíme, ale hned začneme vařit. Na pánvi orestujeme mleté maso, osolíme, opepříme a vmícháme do něj rýži a nasekanou petržel. Směs potom naklademe na zelné listy a vytvoříme balíčky, takové malé zelené válečky. (:-)) Pekáč vymastíme olivovým olejem, na dno rozprostřeme vrstvu zelí a na něj naklademe balíčky. Další vrstvu tvoří kolečka klobásy, čtverečky uzeného a rozsekaná vepřová nožička. Zalijeme vše rajčatovým protlakem, uzavřeme vrstvou kysaného zelí a zalijeme masovým vývarem. Vložíme na hodinu, hodinu a půl do pece. No a krájíme chleba, otvíráme první láhev vína a čekáme.

Někdo může namítnout, že to je obyčejná sarma,kterou jsem si určitě přivezl ze slunné Dalmácie. Ale kdepááák! Nebo, že by na podzim Chorvati, Bavoři, Češi, měli stejné nápady a chutě?

Reklama

Komentáře

Tedy pod názvem podzimní listí jsem si představila romantický snímek zlátnoucích stromů, ale tomuhle teprve říkám romantika!!!!!Tu vůni cítím z vašich hor až na ty naše, Kavčí.:)))

Recept nemá chybu. Je to i hezky napsané. Slintám mocně. Dík.

Podzimní listí – Autumn Leaves – Les Feuilles Mortes je jazzový standard. Hraje to každá mainstream kapela, neboť to má dobrou a zajímavou harmonic progression (nevím to česky). Prostě: „dobré akordy“.
Napsal to nějaký Jacques Prévert. Jeho jméno je bohužel konferenciéry často komoleno…

http://www.johnnymercer.com/…20Leaves.htm

titulek je náhodou dokonalý!!!! dvoj-trojznačný :))) na vepřový nožičky jsem nikdy nsebral odvahu, nemmám se jich bát?

moc&moc děkuji za recepis a dělíám si další vroubek do soutěžního pole! ,)

Pane Cuketko, vepřových nožiček se nebojte!!!Stejně jako se nebojte chlebíčků a pana Vývrtky!
Nožičky jsou senzační záležitst, 100% čistý kolagen, lepší než všechny ty Geladrinky a jiné podobné vymyšlenosti.Vyjma Colafitu, který je vlastně taková slisovaná nožička.Tedy spíš hodně nožiček.Kluby, vlasy a nehty si nad nožičkami jen pomlaskávají.
A co by byla huspenina neboli sulc bez několika bělounkých, do měkka uvařených nožiček?:)))

Pivli, nemohu odolat: Přihlašte mě do klubu! Please. :-))

Nožičky jsou ta nejprospěšnější část celého prasátka. Kromě zmíněné želatiny, kterou si nevepřožrouti musí doplňovat z lékárny, ale taky proto, že to prasátko přinesou.

A Zampone a cotechino jsou jako co??
Taky se hlásím do klubu!

Tak to už by mělo fungovat, Ty druhé odkazy.Jsem trochu matla.:)))))

Jen jedna poznámka k fotce – fotografovi nezávidím. Takový lán zelí pěkně smrdí (páchne není dostatečně výstižný výraz). Jednou tuhle nádheru vysadili naši Jézéďáci hned u vjezdu do obce – mělo to ohromnou výhodu – nikdo k nám nejezdil:-))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)