Ozvěny veletrhu SALIMA I. díl: Pekaři, cukráři a spol.


V prvním díle článku z veletrhu SALIMY se věnuji potravinářské části, zajímavostem a pikoškám ;) Ve druhé zbytek potravin a nápojů, ve třetí části popíšu vinařskou část veletrhu VINEX a v poslední si probereme výsledky Zlaté Salimy, soubor výrobků Trendy 2006, řadu produktů KlasA a závěrečné dojmy z veletrhu.

Brno mě přivítalo vyjímečně vlezlým a sychravým počasím s popraškem z lepivého mokrého sněhu. Uvnitř jednotlivých pavilónů, ale bylo naštěstí teploučko a tak hurá do akce. Začal jsem v pavilónu věnovanému pekařství a cukrářství.

Pekaři a cukráři

Na první pohled vás doslova zavalí obří zahraniční expozice cukrářské a pekářské technologie, přípravků a výrobků. Odmítal jsem se nechat zavalit a jal jsem se hledat výhradně původní výrobky českých firmy. Hned na začátku jsem narazil na pidi stáneček s hodnou paní reprezentující firmu Pekařství Valašské Frgály, která si za své frgále odezla Zlatou Salimu 2006. Nově prezentovali výrobek Valašské medové guráble. Bohužel ho návštěvníci předemnou vyjedli a tak jsem neochutnal. Přesto držím téhle firmě moc palce a moc věřím tomu co dělá! Původní lokální receptury a oprašování zapomenutých „našich“ receptur – jo, jo a jo ;)

Poté jsem se opět vrhl do víru nesnesitelného kýče a nebojím se použít slovo foodporn :/ Je libo figurku na dort z nejdelého materiálu?

Nebo obří „klonované“ koblihy

démonického pekařského hošíka?

Pravda, někdy bylo už samotné procházení mezi stánky vystavovatelů pořádné peklo ;) Další česká firmička, kterou jsem našel byly dekorační ozdoby z cukru od firmy František Buchal

Vskutku stánek plný invence a fantazie ;o) To je tak asi z původního české cukrářství a pekařství vše. Nepočítám firmy jako Michelské pekárny nebo Penam, které nic zajímavého a původního nepředvedly. V pekařství a cukrářství panovala na veltrhu naprostá převaha zahraničních firem (hlavně Rakousko a Německo). Hodně jsem se to mu divil a bylo to pro mne do jisté míry zklamání. Hodně špatná vizitka tohoto oboru v Česku. Nebýt frgálů co bych si tam byl býval jen počal?!

Už se mi zavírají očka .) Mám ještě hodně fotek a zápisků ke zpracování a tak o nic nepřijdete, příští část z veletržního zápisníku již zítra! ;)

Reklama

Komentáře

Ale cukráři a pekaři co takové uzeniny a sýry a (já vím že to spoustě lidí bude znít strašně:) biopotraviny? Pan Cuketka nenapínají a píší :o)

V posledním čísle magazínu Lidovek byl zajímavý rozhovor s Profesorkou uměleckého cukrářství Mirkou Slavíkou
Sladký život

Já myslím, že pan Cuketka by si měl přestat hrát na pana Cuketku a na rovinu vybalit z redakce kterého gastronomického časopisu pochází. Nebo je za tímhle webíkem celá redakce? Aby bylo správně pochopeno – web mám v oblíbených položkách od první návštěvy, ale to hraní si na nadšenecký blog trochu sráží kredit ;-), profesionalita je příliš okatá.

H:

WOW tak tohle se skoro rovná pochvale, díky ;) Já opravdu přísahám na zelenou cuketku, že nekopu za žádný profi tým ani za nějakou redakci. Nejsem profi kuchař ani provozovatel žádného podniku. Cuketka.cz je váhradně pohled hosta, zákazníka nebo konzumenta, který prostě má zájem vědět „více“. Máte-li občas pocit, že se do někoho strefuju naschvál – tak prosím vyčkejte, myslím že Vás přesvědčím, že se budu strefovat do všech úplně stejně ;)

Cuketka.cz vznika z náhlého impulzu a je to momentálně moje hobby a zábava číslo jedna. Berte to prosím velmi nezávazně, stačí se podívat na logo a hned je vám jasné jak to pan Cuketka vlastně myslí ;o) Stylizace do hloupé cuketky je záměrná a myslím si, že v mnoha případech pomáhá odhalovat škodlivé stereotypy v našem zatuchlém českémk prostředí!

Mimochodem – v cizině je takovýchto amatérských blogů plný pytlik, u nás na to prostě myslím nejsme zvyklí.

Vážený pane cuketko,
je velmi smutné,že originalita a krása tradičního českého cukrářkého umění se vytrácí z našeho trhu.Těžko jinde v Evropě, ba i ve světě,se mohou chlubit takovou rozmanitostí,pestrostí,šíří sortimentu a škálou chutí,jako právě u nás.
Bohužel střední a malí výrobci pod tlakem konkurence opouští tradiční technologie,které jsou nákladné energeticky, a na odbornou lidskou práci a využívají technologií….nasyp do kotle zalij vodou a zamíchej.Je to rychlé,snadné,není k tomu zapotřebí tolika rukou a velké odbornosti.
Dalším problémem a to nejen v oblasti cukrářské výroby,jsou řetězce hypermarketů.Tlačí své dodavatele velmi nevybíravým zbůsobem k obroským slevám.Rozhoduje cena, nikoliv kvalita.Toto platí,k naší smůle,i o českém zákazníkovi.Ta naše povaha česká…….Pro malé a střední výrobce je noční můra i naše legislativa a naše vláda.Mám pocit,že podporují pouze své vlastní bezedné kapsy.
Děkuji,že si někdo z laické veřejnosti všiml úpadku české hrdosti na to co umíme.

Dobrý den,
poděkování patří i Vám.Je doře,že se našel někdo,kdo dokáže rozvinout diskusi o problémech.A navíc je pro mne,jako pro odborníka v cukrářském oboru,velmi potěšující,že je to někdo z laické veřejnosti.
O problematice urovně gastronomie,služeb,obchodu a vyspělosti zákazníků bychom mohli vést nekonečné debaty.Vše souvisí se vším.Záleží na jedinci,na jeho vyspělosti,kultuře,zralosti a myšlení……Podle toho se řadí na určitou úroveň,kterou přenáší do svého podnikání,do své práce.A to zas určuje uroveň poskytovaných služeb a úroveň zákazníků.
Naštěstí každý z nás může postupovat vpřed,učit se a vylepšovat.Záleží jen na každém z nás.
Přeji krásný den

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)