Jarní hlad

Zvláštní jev, který pozoruju od dob Vesničana. Pokud celý rok ctíte sezónu, tak s velkou pravděpodobností zažíváte v tomto období něco podobného. Následky rekalibrace na přírodní rytmus nebo hypovitaminóza? ;)

V únoru a březnu už je vám totiž fakt ouzko. Kořenovou zeleninu nemůžete ani vidět a kapusta a zelí vám lezou krkem. Česnek je vyschlý a naklíčený. Poslední mražené ovoce a zavařeniny jsou pomalu v čoudu a starý jabka chutnají jako sladký polystyrén.

Normální depka a konec sezóny jako vyšitý.

Samozřejmě přeháním (jako vždy) a jestli nejste padlí na hlavu, zajdete si do sámošky pro pomeranč nebo skleníkové cherry rajče. Tam to ale na vás padne z druhé strany — absolutní bezčasí. Všechno furt a všeho hodně.

Pokud nakupujete v supermarketu, žádný jarní hlad vás nikdy nepopadne. Sezónu si budete muset najít v tabulce nebo ji do vás budou hučet receptové časopisy a restaurace. Jarní chřest s holandskou si sice vystřihnete, bude vám k němu ale chybět ten ničím nenapodobitelný jarní pud — zahryznout se do čehokoliv zeleného.

Rok od roku to mám silnější. Teď na jaře hypnotizuju kdejaký výhonek a kořínek v zemi. Makej, makej. Slunko sviť! Trápí mě jarní hlad.

Máte to taky?

Reklama

Komentáře

Jo:) taky…
zkoušel jsem zchlemstat špenát ze semínek v truhlíku, ale nic moc to nebylo…

Taky, před chvílí jsem nasekala do polévky mladou pažitku, co se po zimě vzpamatovala a už byla pár centimetrů vysoká, a bylo to skvělý :-)

Prahnu po čerstvé zelenině…Už aby ty bylinky vylezly:)

Hlásím první ochutnávku medvědího česneku. Odvděčuje se mi za to, že jsem ho před mrazem ukryla pod jehličí. A chutnáááááá. Brzo zbyde i na pesto.

Tak to je jarní hlad? A já myslala, že na stará kolena blbu, když se začínám hrabat v hlíně a hlídat sazeničky. (Dřív jsem tohle nesnášela!) Zřídila jsem si pidizahrádku a teď, po dvou letech, je tam toho čím dál víc! Už nám leze rebarbora, pažitka je nádherná, odněkud se vyklubaly jarní cibulky, letos přibyl malinký pařeňáček a nějak se tam objevily stromky rybízu a angreštu! A leze špenát a obráží bylinky, jaro je vážně tady.

Jasně, je to tu :-)) vřele doporučuju zasadit za okno, mezi okno, pod okno, prostě někam, co není jen miska s vatou – řeřichu, vyroste úplně jiná, než ta naklíčená na misce. Jsou to dlouhé olistěné šlahouny a na chlebu s tvarohem, kde už chybí něco zeleného jako sůl, je skvělá !!!

Hihi, jsem na tom stejně a už mi z touhy po něčem pořádném zeleném dosti šibe. Asi nejvíc se těším na sluníčkem opálená rajčata z tchánovy zahrádky, na nádehrně ostré ředkvičky, po kterých mě bude pálit pusa ještě půl dne, po šťavnatém salátu a samozřejmě po přehršli bylinek, které se už druhým rokem snažím pěstovat v truhlících na balkoně. už aby to bylo!

Já kontroluju sazenice rajčat dvakrát denně a řeřichu už jsem vysela podruhé. Inspirována článkem půjdu asi zítra zkontrolovat Zelňák, zda už prodávají.

↪ 8 marca: Zkontrolujte prosím i za mě – hlavně jestli už budou mít přísady bylinek. Něco jsem už onehdy vysela, ale zatím z toho pořád nic není. Díky moc předem!

↪ 6 Klára: super tip, to s tou řeřichou zkusím! ;)

já jsem letos zvolil jednoduchou strategii — vzhledem k charakteru mini zahrádky složené většinou z nádob jsem se vrhl na bylinky (velká kupa), nově jsem přidal takové to rychlé zelené lupení (rukola, mizuna, mibuna, perila – všechno z té nové řady semen od Semo), zkouším i hromadu různých fazolí (to je můj letošní projekt ;)) a jahody (takové ty dlouho a průběžně plodící).

o běžnou velkoobjemovou zeleninu se nepokouším (budu stejně nakupovat na trzích a v bedýnkách), to samé s rajčaty a paprikami. myslím, že do urban zahrádky ideální strategie :)

jinak tužba hryzat zelené se (asi nejen v praze) zatím nejvíc odráží na medvědím česneku a pampeliškách.

Já jsem si zrovna asi před týdnem vzpomněla, že jsem vloni někam do záhonu strčila medvědí česnek, a na jednom místě vylejzají nějaký lupeny. Ale mám dojem, že jsem taky zasadila kokořík, který myslím je jedovatý, tak teď jen doufám, že to nespletu. Ale ten česnek snad je snadno identifikovatelný po čuchu, nebo ne?
Jinak jsme si zrovna dneska dali velkou dávku špenátu (z obchoďáku sice, ale i tak aspoň něco).

já spíš na zeleninu v zimě nemám ani moc chuť, takže ačkoli nějakým cíleně sezónním omezováním netrpím, tak ze zeleného jsem teď nadšená právě proto, že teď už na ni chuť mám :)

Tu řeřichu dneska zasadím, zbylo mi po zimě ještě několik pytlíčků se semínky.

To je znamenitý aprílový článek! Znamenitý a krásný!

Nejedná se však spíše o chuť? Není hlad jen výkonnou jednotkou chuti? Není ten hypovitaminotický stav jen výrazem touhy po něčem novém? A co na to ta stará (kapusta, či jak ona se to jmenovala)? Ale to jen tak …

Pro hryzavé a Prahnoucí: navštivte Petřín! U Hladové zdi, na její straně vedoucí k náměstí Kinských, je moře (MOŘE!) medvědího česneku. Či lépe: chutného medvědího česneku.

Pane Cuketko, nemohl byste se (třeba v článku) někdy rozepsat o Vaší „urban zahrádce“ :-) Ráda bych se inspirovala, jistě stejně jako ostatní vitaminůchtiví majitelé teras či balkónů… Nějak nevím, čím začít, do jaké nádoby, do jaké hlíny a co…? Díky moc, zatím moje pěstitelské zkušenosti nepřekonaly řeřichu na vatě a kupovanou bazalku, která hned chcípne.

Tak se mi konečně osvětlilo, proč mám denně potřebu jíst chleba s máslem a na prst vysokou vrstvou pažitky (když většinu roku po pažitce ani nevzdechnu) a pořád se mi vnucují představy řeřichy a munga :-) Asi si půjdu něco naklíčit :-)

↪ 15 ratxek: To není česnek medvědí, ale česnek pochybný. Ale jíst se dá taky.

↪ 16 Markyza: Přidávám se, to by mě taky zajímalo:) Sice mám i kousíček skutečné půdy, kde mám nacpanou spoustu jedlých rostlin, ale polovina mé „zahrádky“ je dlážděná terasa, tak pořád vymýšlím, co na ní za další užitkové nádobové rostliny, které budou snášet nádobovou kultůru. Místa je stále dosti:)

A jinak se také pasu na zeleni – nádherný čerstvý libeček, estragon, popenec, nu a samozřejmě pažitka a petržel … snídám teď pravidelně chleba s máslem a petrželí, přitom za obvyklých okolností by mi na něm teda chybělo nějaké bílkovinné vytunění:)

↪ 16 Markyza: zkusím, když já jsem ale kozel zahradník ;) většinu zkouším poprvé. tak až to bude všechno publikovatelné seřadím a sesmolím! hlavně na fazole se letos těším, těch plánuji zasít tunu a pokud možno všechny stěny a plůtky totálně pokrýt ;))

chtěl jsem se vyhrnou i na „urban gardening“ metodu s takovými těmi velkými čtverci (120×120cm) s dřevěným bedněním na kamenném podloží, ale letos jsem ještě vyměknul. jsou vhodné do města i na beton nebo do společných prostor u baráků, třeba se k tomu časem dostanu :)

pro inspiraci skvělá Garden Girlt TV:
http://www.youtube.com/watch?…

↪ 21 pan Cuketka: I já – jak záhadný je hlad … Kafka, v té své pozdní povídce, kráká, že umělec v hladovění se stal umělcem v hladovění proto, že nenašel nic, co mu chutná, a že i hladovění tak pro něj bylo hračkou. Nahrávalo by to tomu, že je to skutečně hlad, kterému, když s jarem přichází, chuť dělá jenom sekundanta. A až poté, co se hlad zasytí, vystoupí chuť z jeho stínu. Jakoby se tedy kozel v nás s každým novým rokem znovu učil své mlsnosti? To by mohla být ta věčně zelená naděje …

Ostatně možná, že byl můj komentář příliš sytý a skutečnému hladu jen nevěřil. Mea culpa.

Na zahradě už leze bršlice, kopřiva, pampelišky, ptačinec… obzobávám, dnes bude z nich „špenátová“ polévka.
A medvědí česnek – na tom v poslední době silně ulétávám – rozmixovala jsem ho s olejem a solí – úžasné s chlebem nebo dalamánky.

Zahrada zešílela více než mé zelené choutky dokázaly pomyslet – rozhrnula jsem listí narcisů a tulipánů a tohle na mě vykouklo – o měsíc dřív!!
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#…

Tak nevím, sníst – nesníst? Co když je to jen jarní přelud? :)

Teď navíc nádherně prší, úplně slyším, jak zelená míza prýští a strká před sebou nahoru z hlíny zelené lupení :)

…už je to tady…ředkvičky už se klubou na svět…:)

↪ 9 aida: Přísad měli mnoho, dokonce i ovocné stromky. Nevím tedy jak se liší nabídka v soboty a zbytek týdne…

↪ 26 marca: Díky za zprávu, co nejdřív tam vyrazím (asi ale až o tom víkendu, dřív mi to nevyjde).

Řeřichu praktikuju už od února a nemohu bez ní žít :)
A česnek jsme nakoupili na podzim pěkný český, napíchali na špejle a naprostá většina z nich je naprosto mňamózní, žádné klíčící ani vyschlé podivnosti :)

↪ 24 kami: to je úplně roztomilý:-)
mně řeřicha nesnáší, buď shnije nebo vyschne, ale mám na ni strašnou chuť a když jem dneska potkala zahrádkářství-květinářství, nemohla jsem odolat minirozmarýnu, řeřiším ani roketím semínkům. https://lh3.googleusercontent.com/…0%283%29.JPG
mám strašný jarní hlad.

↪ 29 farfalla: spíš mi to přišlo skoro nemravný :D

Řeřicha mi s oblibou vysychala, když jsem ji dávala na talířek- Pak jsem si na keramice vyrobila tohle http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#… (fotka není dnešní, teď jsem zrovna ve fázi semínkového ježka bez bodlin, což není fotogenické) a řeřiše se daří, protože nikde není vata do kopce, takže je to provlhčené rovnoměrně.
Ale pokud dobře vidím, Vy ji máte na petrišce, tak to je stejně dobrý, taky rovná.

Ach, tak jarní hlad!
Já už jsem byla z kořenové zeleniny, zelí a toho všeho tak otrávená… Už jsem vymýšlela všechny možný recepty, jak to zkombinovat a vylepšit a už mě to tak nebavilo!
Teď jsem na trzích dostala tašku voňavoučkých jablíček, hrušek a mrkví, tak si je ještě docela užívám, ale už se třesu na salátky, saláty, bylinky a ředkvičky a všechno to jarně báječný, hlavně na špenát :)

„ferda mravenec“ nebo spíše brouk pytlík zahradníkem…

Rajčata letos na balkóně snad budou poprvé přímo ze semínek (kupovala jsem sazeničky loni), bazalka, řeřicha, oregáno už jsou stálice. Pažitka sice ze semínek roste, ale ke sběru to moc není – je moc hubená. Naprosto neúspěšná jsem s rukolou. Vylezla asi o dva centimetry a pak celý truhlík chcípl… a loni to samé.
Malé cibulky dobrý; levanduli mám jen spíše pro forma, ze všech semínek se jako klasicky ujaly asi dvě… :/
A letos testuju špenát, vyrašil pěkně, snad nedopadne jako ta rukola :/.

skvělý je naklíčený mungo. Zvlášť v salátu s ředkvičkama z jednoho recepisu z apetitu za jeho dřevních dob (2004?)
Jinak já se krmím ředkvičkama a kedlubnama. Nemůžu prostě odolat..Občas koupím i nějakej ten supráčovej salát (fakt, jakoby to tělo chtělo, jakože celou zimu nemělo ani trochu chuť) a napjatě vyhlížím první hlávkový…

↪ 32 Krtek a Nikie: jak jste dosáhl úspěchu u špenátu? rukola mi roste zatím krásně, po špenátu ani stopy.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)