Ozvěny veletrhu SALIMA II. díl: Ovoce, zelenina, BIOpotraviny a zubaři

V minulém díle veletržního cuketího zápisníku jsem se potuloval v sekci pekařů a cukrářů. Dnes se podíváme na další zajímavosti ze sekce českých potravin…

Hned jak jsem unikl z dosahu obřích nacucaných koblih, očmuchal jsem stánek Svazu průmyslových mlýnů. Jedno z klasických českých zájmových sdružení – nemastná neslaná prezentace směrem k veřejnosti, reprezentující výhradně zájmy členů. Nejsem mlynář, ale i tak jsem si odnesl pro mně kultovní Mlynářské noviny vhodné alespoň ke čtení na toaletě ;) ňekněte sami, kdo by si nepřečetl články jako Celozrnné výrobky a choroby u mužů, nebo reportáž ze Dnů chleba 2005!

Další podobný stáneček měla na veltrhu Ovocnářská unie ČR. Tato unie se snáží hájit zájmy českých ovocnářů. Jak se však můžete dnes a denně přesvědčit ve vašem supermarketu, moc toho neuhájila. České ovoce, jakoby někdy ani neexistovalo. Smutně mě pobavily letáky propagující české ovoce a jablka. PR kalibru 80.let vyvolávající leda tak trpký úsměšek. Sousední stánek Zelinářské unie Čech a Moravy zeleninová obdoba ;) Společnost pro výživu doporučuje Čechům konzumovat minimálně 600g ovoce a zeleniny denně (v Bitánii je to např. jen 400g). Kdyby se tohle číslo (a význam) přepočetlo na výstavní plochu celého veletrhu, měly by ovocně-zeleninové expozice zabrat minimálně jeden celý pavilon (ano např. půlku obřího pavilonu F, kterou zabírali uzenáři ;)

O kousek dál mne zaujal živý, moderní a informacemi (ochutnávkami) nabitý stánek Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. PRO-BIO je hlavní tahoun zavádění BIO výrobků na český trh. Jasná orientace na spotřebitele, otevřenost, maximální soustředěnost na osvětu a edukaci potenciálních zákazníků. Tak to má být ;) Novinkou pro mě byl letáček PRO-BIO LIGY – BIOSPOTňEBITEL.CZ, zájmového sdružení spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství. Mají zajímavé stránky, jukněte na to!

Pro všechny škarohlídy – BIO nemusí být jen drcené obilí exotických odrůd, ale občas i pořádný kus flákoty!

Závěr postíku patří hygieně ustní dutiny! Na následujícím obrázku vidíte, že zubaři nikdy nespí a najdou si vás i v centru potravinářského veltrhu. Škoda jen, že nedorazili osobně, docela rád bych si poslechl jejich preventivní přednášky ve stylu „Jídlo zvyšuje aciditu ústní dutiny“ ;o)

Příště snad už zakončím českou potravinářskou část a pustím se do zahraničí. Na zpracování stále čekají nápoje (Vinex!), KlasA, Zlatá SALIMA, TRENDY 2006 a závěrečné dojmy ;) Vím, leze to ze mě jako z chlupaté deky, ale nepřál bych vám vidět tu haldu letáků a katalogů co se mi válí na stole + naprosto chaotické zápisky v mém zápisníku + desítky rozmazaných fotek přímo z akce ;)

Reklama

Komentáře

No mně to nechybí, udělám si ji klidně sám ;) Na to jak byl ten stánek velký a přitom pustý, od zubařů buď provokace nebo srabárna ;)))

Naši zubaři chtěli být blíže svým klientům a proto místo Brna zvolili veletrh ve Vídni respektíve v Mnichově ;-)
Bio vepřové ze Sasova je velká mňamka, akorát nevím, jak prorazí v Praze v Delvitě, přece jenom ten rozdíl cen je poměrně velký.

To hovězí jsem si dal už asi 2x, v poslední doně jsem se kněmu ale nějak nedostal. Většinou v Delv. není dost velký výběr.

Běžného konzumera odrazují hned dvě věci:
1) cena
2) barva (maso je spíše bledě fialové než rudě červené jako ostatní Delvita maso)

Mhm, mně se taková ta bledě fialová dycky líbila, dyž jsem ji (za život asi všehovšudy 3x) v krámě zahlédl…

Stánek stomatologů mě též fascinuje:-) Tyhle prostory se neprojímají za zanedbatelný peníz, ale tady to vypadá, že je dostali zadarmo a proto ta „kvalita“ prezentace:-) Jinak si to nedovedu vysvětlit. ňekla bych, že je to – trapné:-)

A s tím biomasem, fajn, zvířátka tedy žijou lépe, na pastvě, jsou lépe krmená, užijí si trochu vzduchu a lepšího zacházení, ale jak je to s porážkou – tam už bude, počítám, stejný stres a hnusné zacházení jako všude jinde, ne? Se omlouvám, já vím, že leckdo prostě nemůže být bez masa, i já si ho někdy dám (ovšem s šílenými pocity viny, takže mi to stejně asi víc škodí, než pomáhá-to maso, ), ale vážně je mi z toho smutno – no nic, jdu plakat jinam. Tady nebýt správná chrob:-)

Ad biomaso a porážky: shcválně jsem na bihovezi.cz poslal emailem dotaz. Jsem zvědav, co mi napíší ;)

Dost opozdene zdravim, nevim, zda vam z biohoveziho odpovedeli. nicmene, co se tyka porazky zvirat v ekologickem systemu, tak plati tyto rozdily:
zvirata musi byt prepravovana na co nejkratsi vzdalenost a pri transportu s nimi musi byt zachazeno slusne, bez elektrickych popohanecu. preprava je take kontrolovana kontrolni organizaci (tj KEZ,o.p.s nebo ABCert)

pri porazce musi byt minimalizovana pritomnost cloveka, ktery sam je pri porazce v obrovskem stresu a zvirata to vyciti a prenasi se to…

zvirata chodi na porazku jednotlive, takze ty co cekaji, nevidi na to, co je porazeno, narozdil od bezne konvencni praxe!

plati naprosty zakaz elektrickych popohanecu.

je to proste asi zatim nejlepsi varianta porazky…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)