Božská mana pod nebem

Píšete vy…
Zimní idyla

Zdravím všechny cuketkáře i Cuketky … přátelé, jedno varování: nečtěte tento voňavý web a Cuketkovi příspěvky v pracovním procesu!!! Minimálně já jsem si pěkně „zavařila“ – plná pusa slin a záchvaty smíchu moc neladí s prací, kterou dělám – totiž oblažuji svým hlasem a muzikou posluchače moravského éteru. Perná směna, to vám povím.

No ale nechtěla jsem si stěžovat … chtěla jsem vám všem rozšířit pražské obzory. Bohužel na celé Moravě se nenajde zas až tolik „hot a chic“ podniků jako v Praze samotné, ale na druhou stranu máme tu své koutky gurmánských potěšení. Spíš v tom domáckém smyslu slova.

Na mé nedávné dovolené v Beskydech jsem narazila na jednu božskou manu, servírovanou navíc jenom kousek od nebe. Chata Kohútka (kousek od Velkých Karlovic, na ČR-SR hranici) nabízí nepřekonatelné – a to myslím smrtelně vážně – kynuté borůvkové knedle.

Během chvilky po objednání se na talíři před vámi ve velmi stylové beskydské hospůdce objeví 4, jako pěst Železného Zekona, velké kynuté knedle. Nahoře čepice ze šlehaného tvarohu a vše doslova posněženo cukrem a zalito máslem. Na pohled dokonalé.

Očima člověk ovšem jí jen částečně, takže v rámci dopolední svačinky se na knedlíky vrhli hned tři dospěláci a jedno mimino. Lehoučké těsto se rozplývalo na jazyku, tvaroh byl smetanově jemně našlehaný, cukru tak akorát. Opravdová lahůdka. Ze 4 knedlíků jsme se najedli všichni. Pocit blaha v ústech ještě podpořila dobrá káva (J.J. Darboven) a čepovaná Kofola. Vše za ceny víc než lidové a rozhodně ne vysokohorské. Knedlíky vyšly tuším na 79,– Kč vč. DPH, káva potom od 25,– do 35,– Kč :) – přesně to nevím, při placení mne předběhli.

Tož tak z Moravy … momentálně tedy z Beskyd. Příště slibuju i nějaké to amateur foto.

Reklama

Komentáře

ÁÁÁÁ, to jsou hory na" východě" repupliky…(jak říkají meteorologové)…já nikdy nezapomenu na borůvkové knedlíky,polité čokoládou a posprejované šlehačkou a to postrouhané zase čokoládou…v Jeseníkách ,na Krásné vyhlídce…a k tomu : …vážení ,pozor …černé pivo !!! Ještě opakuji „černé pivo“
P.S. ..Ale doporučuje se před tím, běžet třicet kilometrů na běžkách..Ech džou.....

Dovolte mi, abych pridal svou trosku… Na Kohutku jezdim jiz spoustu let at uz lyzovat ci bezkovat a mistni (menici se) pomery trosku znam. Je pravdou, ze opevovane boruvkove knedliky jsou opravdu vynikajici, vsechna cest a chvala.

Na druhou stranu citim trosku povinnost informovat o promenach, ktere Kohutku za posledni cas (horizont zhruba 10 let) postihly – nevnimam je pozitivne. Kazdym rokem jsem sledoval, jak k puvodne mensi horske chate jsou rok co rok prilepovany dalsi pristavby. Nastesti, jak je videt z obrazku, cely komplex byl nedavno oden do prijemneho habitu lidove architektury (fotka neukazuje divny komplex bazenu nalevo od zaberu, o jehoz vyuzitelnosti zhruba v 900 metrech nad morem mam pochybnosti). Co mne vsak zarazi naprosto nejvic, je stavba silnice na Portas/Kohutku z ceske strany. Silnice prekonava velke prevyseni za cenu terennich necitlivych terennich uprav a zrusila krasu zdejsi krajiny. Navic naprosto nechapu, kdo stavbu (jejiz cenu tipuju na nekolik miliard) vubec mohl odsouhlasit. Ubytovaci kapacity nahore rozhodne nebudou vetsi nez 300 lidi, mistni lyzarsky areal zaspal dobu, bezkarske trasy neupravovane… navic kdyz slovenske strany vede na hreben dvousmerna asfaltka. Bohuzel Kohutka davno uz neni tou oazou klidu a nedotcene prirody, jakou pred deseti lety jeste byvala.

Vsem, kteri se chteji dozvidat pouze o novinkach a objevech v oblasti gastronomie se za muj diskusni prispevek omlouvam. Ostatnim jenom, ze ne vsechno je tak ruzove a varovat pred prebujelou aktivitou hrozenkovskych developeru :-)

Díky borůvkovým knedlíkům na Kohútce jsem se naučila běžkova – po výkonu chutnají ještě líp :o). Už se těším až nasněží.
Pokud se budete ochomýtat v Javorníkách (Kohútka není v Beskydech), určitě neváhejte.
prostě papina nevšední

no ja jesenix ;) ale tak to je tež blizučko!

Martin:

děkuji za doplnění infa, tímto je ráj posazen trochu blíž k české realitě… takové dooplnění mi tady vůbec nevadí, naopak!!!
co když je hance jen jejich reklamní agent? (uplácený knedlama ,)

Neeeee… nejsem agent, čestné neagentské :))) … kauzu kohůtka ani důvěrněji neznám, páč jsem tam byla vůbec poprvé. Takže nemůžu ani moc srovnávat s minulostí. Škoda škoda… ale na kvalitě knedlí to nic nemění!!! A to nejsem vyloženě knedlíková, pěkněprosím.

Ahoj, Kohůtku mám od domu téměř kousek, a jejich knedlíky jsou fakt dobré, a ta cesta je docela megalomanská, ale na druhou stranu se mi až tak nezdá, že by se tam nehodila, ten provoz tam není tak velký, takže dle mého moc neruší… problém totiž byl v tom, že ke Kohútce, Portáši i dalším chatám se nedalo dostat vůbec nijak (jedině přes Makov a z druhé strany, obrovskou objížďkou přes Slovensko, a to ještě blbě)… tak nevím, jestli to bylo dobře nebo špatně, ale zdá se mi tam i tak hezky… až bude na běžky, dám vědět :-)

Komentáře jsou uzavřeny.