Veselé Vánoce všem!

Píšete vy…
Pánové vídeňský ořechový rohlíček a český vanilkový rohlíček

Přeji všem krásné svátky vánoční, hodně štěstí, zdraví, pohody a mnoho báječných kulinářských zážitků!

Reklama

Komentáře

..ten vanilkově rohlíčkový úsměv vám taky všem přeju! A zase pozdě, jsem si vzpomněl na cesmínu ostrolistou, kterou nemám na ubrusu, ale chtěl bych jí někdy použít (pro změnu) místo jmelí.

Cesmíny máme dvě na baloně. Jednu klasickou, s tmavě zeleným listem, další s žíhaným – světle a tmavě zeleným. Několik let ji používám do vazby na věnce a svícny. (bouchnu něco na své stránky a dám sem odkaz…) Cesmínu my čarodějnice totiž milujeme! :)))) Ne nadarmo se jí v angličtině říká holy tree. A nejhezčí cesmínu jsem viděla v Anglii u jednoho starého kostelíčku. Obrovská, obsypaná červenými bobulkami.
A Loreena Mckennitt o ní moc hezky zpívá v jedné písničce: beloved, gaze, in thine own heart; The holy tree is growing there; From joy the holy branches start; And all the trembling flowers they bear. The changing colours of this fruit; have dowered the stars with merry light; The surety of its hidden roof. Has planted quiet in the night; The shaking of its leafy head…
a tak dál, je toho ještě několik slok.Má oblíbená a nejen o Vánocích.:))))

Všem ochutnávačům tohoto webu mnoho dobrých poživatin do nového roku, a ať se nikomu nezdravě nenafoukne bříško a neponičí si chuťové buňky degustací jekéhosi nepoživatelného či velmi podezřelého pokrmu či pitiva…

Obrovský strom jsem viděla v Maroku, vůbec jsem nechápala, jak tak něco velikého může být, v sultánských zahradách! Je to vůbec to samé? Oni tvrdili že jo.

Pokud jde o vánoční růže v květináči, nemám je moc ráda, či spíše: je mi jich líto, že z nich, stejně jako z mnoha jiných věcí lidi udělali byznys, a navíc květ obvykle vydrží jen krátce, čímž smutně naznačuje pomíjivost věcí tohoto světa…

Cesmínám se v Anglii výborně daří, očividně jim svědčí naše vlhké podnebí. Ptactvo šíří červené bobulky po okolí. Považujeme to v naší zahradě za pichlavý plevel, bloody nuisance.

Paní J z toho vije vánoční věnce. Já zas vyji, když se mě při stříhání živého plotu (pámelník + občasná cesmína) pár fragmentů dostane za košili.
Cesmína poskytuje, po náležitém vyschnutí, velmi dobré dřevo pro pálení v krbu. Je hutné a hoří, na rozdíl od kaštanu a nebo smrku, bez velkého praskání a jiskření. Pochopitelně, jeden nemíní každých 5 minut volat Jeana, aby zavolal hasiče, když se uvelebí před krbem se svým oblíbeným drinkem a dobrou knihou…, does one?

Nojo, ona je to potvůrka pichlavá. :)))
Ale ty krásné listy a červené bobule to napraví.
je fakt, že kam oko v Anglii pohlédne, uzří cesmínu, rozmarýnu, levanduli. Nádhera…
Myslím, že v ČR by se cesmíně dařilo také, ale není tolok známá a oblíbená. Ale lepší se to! Každopádně krom našeho balkonu se s ní potkávám u nás na Kavkách hned několikrát. Jeden exemplář je krásný vysoký strom, bez bobulek ovšem. Pak jsem viděla jednu malinkou, ubohou hned u silnice, ta zase bobulky má.

Mám pro cesmínu slabost. Jsem podle keltského kalendáře stromů narozená v období cesmíny – Tinne. A můj strom je jilm. :))))

¨Děkuji vám za dotrknutí: vy o voze, já o koze…a všechno jsem to popletla! :-))
Cesmína je to pichlavé a tvrdé, červenozelené, a já měla na mysli to jemné, červenozelené – vánoční hvězdu, co se prodává v květináči, a jsem to viděla asi 5 metrů vysoké.
Tak pardon.
Pokud jde o tu pichlavou, tak pivli, teda nevím, mít je na baloně, není to nebezpečný?? :-DD

Pokud jde o tu pichlavou, tak pivli, teda nevím, mít je na baloně, není to nebezpečný??

Děsně!! Pích, pích, pssssssssssss…
Pak snad už jen padák?

Nojo, všimla jsem si, že tam mám balon, ale nechtělo se mi to opravovat, jsem umdlena. :))))
A říkala jsem si, že se třeba někdo pobaví. A taky že jóóó! :))))
nebezpečné to není, dáváme si pozor a cesmíny jsou neveliké, jen v objemných květnících.
Vimaana1: pravda, trochu mne ta vaše poznámka o vánoční růži mátla, ale říkala jsem si, že je to asi nějaká šifra, která mi uniká.
Chchi, nějak nás všechny ty svátky sebraly, co?
Každopádně na tom, že cesmína je můj milovaný strom trvám. :))))

Jo jo, to bylo báječný, nebylo třeba překlep opravovat, aspoň jsem měla co zamotávat.
Ty moje obrázky velestromu bych poslala, ale nevím kam je sem nacpat. Koukám na tu vaši anglickou cesmínu, je nádherná, a Nultej poledník, a tak, a to je super…

cesmínu i jmelí si vozím před vánoci z Francie. Když jsme u přátel na statku, tak mi někde uříznou kus velkého keře cesmíny a ohromné koule jmelí. Tak si můžu nařezat to nejhezčí. Loni jsme měli půl auta rostlinek, které jsem rozdala rodině, přátelům i sousedům.
Kousek vázičky k nahlédnutí ZDE

Tak, cesmína se to jmenuje! Potkala jsem jich předevčírem celý les, dokonale obsypaný červenými kuličkami, jen tak všude kolem na kopcích nad jezerem Lugano. A zaboha jsem si nemohla vzpomenout na český název. Italsky je to pungitopo, neboli myšopich!

Komentáře jsou uzavřeny.