Poslední potravinářova lest

Alkohol podávaný v roztomilém, barevném a hlavně tuhém skupenství je ta nejzákeřnější zbraň, kterou jsem kdy poznal. Čtyři-pět lžiček nevinného sladkokyselého želé a panáček je ten tam… Slibuji, že je to pro letošek už poslední cuketkovina ;)))

Změnu skupenství už jsme tady měli v loňské lekci molekulární mixologie.Tahle transformace je zase něco jiného. Namíchaný koktejl se nezmrazí, místo toho je polapen do třepetavé žužlavosti pomocí potravinářského želé.

Vše je zaměřeno vyloženě na zábavu a efekt překvapení. Ono totiž není nad to, pozorovat kamarády, jak se kutálejí po podlaze se lžičkou zamatlanou od původně nevinného barevného želé ;))) Na rozdíl od hrátek s kapalným dusíkem k výrobě želé postačí úplně základní suroviny, výroba je rychlá, jednoduchá a nehrozí žádné implodující termosky.

Připravil jsme pro vás pět ukázek a jeden univerzální postup, jak na to.

Základní recept

Úplně všechny kombinace různých alkoholů a šťáv se mi vždy podařilo vyrobit tímto jednoduchým postupem. Při jeho výrobě vznikne cca 300 ml želé, na jehož výrobu budete potřebovat:

  • jeden pytlík dort-želé (tenhle Dr. Oetker, obsahuje karagenan a karubin, nikoliv želatinu živočišného původu!)
  • cca 200 ml základu (ovocná šťáva)
  • cca 50 – 100 ml alkoholické báze (dle chuti, doporučuji příklon spíše k horní hranici)
  • vhodnou formičku vystlanou potravinářskou folií

Postup je následující:

  • do rendlíčku si připravte ovocnou šťávu nebo základ
  • přidejte lžíci cukru a celý pytlik želé
  • rozmíchejte a začněte ohřívat
  • na návodu píšou něco o přivedení k varu, není to ale potřeba – stačí zahřát do bodu, kdy začne směs želírovat (= značně zhoustne)
  • v ten moment přilijte alkohol a promíchejte
  • rozlijte do vystlané formičky nebo miseček a dejte chladit
  • želé ztuhne do 15 minut

Podávejte nakrájené na kostičky nebo v miskách se lžičkou a varováním o účuncích alkoholu! ;) Pokud nespěcháte a chcete mít srandovněji se vlnící sulc, použijte klasickou želatinu (živočišného původu), tuhne to ale strááášně pomali. Na rozdíl od karagenanového želé, je ale želatina čiřejší.

V receptu samozřejmě můžete použít úplně co vás napadne. Nejlépe se mi ale osvědčila jednoduchá kombinace čerstvé ovocné šťávy a alkoholu, nic víc. Tady je rozpis ingrediencí pro kostičky na obrázku pro vaší inspiraci:

  • růžová – šťáva z červeného grepu a gin, úplně moje nejoblíbenější!!! elegantně primitivní, chuťově velmi výrazné!
  • čirá – tonic, šťáva z poloviny citronu, gin, naprostá klasika – je dobré ozdobit práškovým cukrem
  • zelená – šťáva z kiwi, vodka, zelené želé a plátky kiwi, naprosto nelítostná a krutá varianta; pozor předem zabarvená želé mají jemný chemický štych!
  • oranžová – šťáva z pomerančů, Grand Marnier a jedna lžíce cukru navíc, obrovská to lahůdka!
  • rezavá – mátový čaj z čerstvé máty s hnědým třtinovým cukrem, limetovou šťávou a karibským rumem, variace na mojito

Pokud na kostky nemáte chuť, vemte zavděk alespoň loňským ilustro-videjovaným průvodcem na sabrage. Loni jsem to dával sklo-sklo, letos dám přednost bojem prověřenému kombu sklo-šavle.

Hodně štěstí a hlavně pifpaf nulaosm všem!!! ;)

Reklama

Komentáře

Inspirace je to skvělá, a co třeba želé ze sektu? To by byl teprve originální půlnoční přípitek :)

Tak úspěšné (a důstojné) vykročení do příštího roku!

to nemá chybu!
Škoda, že se to tu neobjevilo po Vánocích. To by návštěva koukala, možná i dvojmo ;-)

Božínku, to je nádhera. Želé miluju na všechny způsoby!
Chystáme se na „Piňďu“ Coladu, anžto se nám ve špajzu hromadí ananasy, tož to asi prubnu i v želózní formě.

Alkohol na vidličku je skutečně báječný způsob, jak utajit počet vypitých lahví o silvestrovské noci před všemi spolubydlícími :-) Hrátky s vinným želé jsem si střihla v průběhu letošního roku a mohu doporučit :-) Když mám chuť, tak si Cabernet Sauvignon mažu ráno na chleba :-)

http://dolcevita.blog.cz/…zu-na-chleba

V každém případě pít je třeba důstojně, tak to zvládněme s noblesou :-) Přeji všem veselou silvestrovskou noc a úspěšný nový rok!

Ahoj, želé taky miluju, ale právě si to dávám „děleně“ – želé zvířátka a grappu zvlášť… :-))

Pokud jde o sabrage, viděla jsem při jedné vip akci, jak mistr ufikl lahev tak, že znehodnotil velmi drahé šampaňské. Myslím, že se na něho bohové museli naštvat, a jsem zastánce tradičního otevření, tradičního pití a tradiční šavle…:-DD

Všem, kdo dnes a zítra něco slavíte, tak přeji, ať si to užijete, překročíte pomyslnou, i skutečnou časovou hranici se správnými úmysly, a udržíte si je ještě alespoň týden.
Zampone, čočku a bublinky s vámi budu sdílet s velkou chutí, předsevzetí už jsem stanovila o Slunovratu a snad mi vydrží do nového roku, tj. do 20.3.2008.

Vy všici, co jste jinde než v našem časovém pásmu, můžete využít všech výhod svého původu a opanáčkovat se dvakrát.
A skutečně kosmopolitní už by měli začít, a pěkně hodinu po hodině to odbinkat!!

Pa pa!!!!!!!!!

„A skutečně kosmopolitní už by měli začít, a pěkně hodinu po hodině to odbinkat!!“
Jdu udelat zele z becherovky a pak to hodinu po hodine kosmopolitne odblinkam!

Nejenže se mi líbí nápady tématicky, ale jako fotící člověk oceňuji i přiložené ilustrativní obrázky. Taky si chci občas vyfotit nějaké jídlo, ale nikdy se mi to nepovedlo tak hezky a s tak perfektně vyváženou bílou. Též vlastním EOS (byť starší 300D) a 50mm f/1.8

Mohl bych poprosit o podrobnosti k nastavení?

  • jaké vyvážení bílé nastaveno
  • jaká vzdálenost objektivu od pochutin
  • clona, čas, ISO, JPEG/RAW
  • stále pevných 50mm ( → 80mm)?
  • nějaké zásadní úpravy v písí?

Děkuji a přeji co nejvíce chuťových pohárků stále v kondici.

Slyšel jsem o sabrage, ale když už dneska piju pravé šampaňské, doufám, že to bude bez šavle :-))) PF

Vse nejlepsi do noveho roku 2008 preje dyne Pumpkin :-)

úžasná inspirace, to se budeme zas na večírcích díky panu Cuketkovi vytahovat!

Žejo? Je to geniální nápad. Odpo přijde návštěva a v lednici se nedočkavostí klepe a chvěje pár kostek „Piňdy“ Colady. Hosté budou hádat. Mám i nealko verzi, ale tu jsem ošidila pomocí Pineapple Jelly od Hartleys. Taky super záležitost.
Od okoralého roastbeefového chlebíčku přeji všem krásné probuzení v roce 2008! :)))

vyzkouším v únoru na manželovo narozky :-))
Na zdravíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí

Kde já teď nebožák seženu honem rychle želatinu? To abych rozpustila želé ze zampone, brrrr......tak to ne. Kouknu, jestli je otevřený nějaký drugstore.
Máte někdo tip na modré kostky?

je to fakt sranda, včerejší silv. společnost v nepokryté fascinaci baštila kostičky až do úplného vyčerpání :)) o nepovedené sabráži raději pomlčím – hodně střepů, gejzíry bublinek po podlaze a střepy :)) pf 08!!!

Florentyna:

z bublinek určitě, vínko ale utrpí tou tepelnou úpravou (i alkohol v něm), prpto jsem vybral tyhle varianty, kde se alkohol dá až nakonec a hned se to dá zchladit, aby se neznehodnocovall ;)

pivli:

tak ta piňakouláda je mylsím ideální, kokos milk by měl jít krásně ztuhnouti ,)

Qwerty:

rád prozradím :) fotíte skoro se stejným vybavením (já Can. 400D + 50mm 1,8), tak by se mělo povést.

  • nastavení bílé – auto (AWB)
  • vzdálenost od pochutin je tuším od oka na minimu zaostřovací vzdálenosti objektivu (tj. 45cm)
  • clona 3,2, čas 1600, ISO 1600), jpeg
  • úpravy v PC ořez, +jas a +kontrast
  • foceno z ruky, na stativ nemám nervy, proto to vysoké ISO

jinak já bílou vyvažovat moc neumím a ani to nedělám rád, fotím zasádně (pokud to lze) na denním světle v hodinu, kdy mi vyhovuje jeho zabarvení, tohle je foceno na napřímém světle ve dvěřích balkónu na severovýchod ráno okolo 9h, a je to foceno jakoby do protisvětla tj. z bytu ven na černé podložce od notebooku :)) v tom protisvětle to má takový správný nádech, který se mi líbí :)

(fotka osamoceného gintonicu je focená jinak, ve tmě prosvícená zespodu přes lampičku s mléčným sklem, byla tady už jednpu ve fotohádance)

Dolce_vita:

to želé máte moc fajn :)) díky

Perchta:

Jdu udelat zele z becherovky a pak to hodinu po hodine kosmopolitne odblinkam! :))) z becherovky to nebude mít naprostou chybu :))

Vimaaana1:

na modré kocky bych použil curacao, to je modré ažaž :)

Místo pseudo želé od dr.Oetkera nebo zvířátkové želatiny se dá použít potravinářské želé. To obsahuje agar-agar. A tuhne dobře. Mají jak barevné, tak i bezbarvé(pro tento případ). Je to stejné balení jako u želatiny nebo dr.Oetkera. Případně v prodejnách zdravé výživy se dá koupit agar-agar jako takový.

DolceVita: to vaše želé musím ozkoušet. Zní to úžasně!
No, ale tedˇ jdu vařit čočku. Tradice je tradice, že?

pivli:

určitě, agar se nechá použít taky, ale nemám to s ním odzkoušené. dobře se dá sehnat taky v bioprodejnách (maj tam poslední dobou i celou řadu „alternativních“ pekařskýchga cukrářských pomůcek) :)

musím trošku bránit želé dr.Oetkera, není to nic pseudo – karagenan je hodně podobný agaru, navíc stejně jako on se extrahuje z mořských řas, karubin jsou zase mletá semínka z rohovníku, čili svatojánského chleba, čili karobu. tj., dle mého šumafuk jeslti agar nebo oetker, důležitější je pro lidi to jestli použít tyhle mořské potvory, nebo prasečí (a kdovíjaká ještě) kopýtka ;))

pan Cuketka: já to nemyslela hanlivě. Jen že to není jako klasická želatina. Používám ho také, hlavně na dortíky a ráda.:))))

Tomu tedy říkám barevné vykročení do nového roku!:-))))Tak ať je pořádně barevný, nápaditý a veselý!!!:-))))
tedy, už se těším, až to vyzkušíme

Ještě pro natvrdlé – co je to vhodná formička? Nešlo by to dělat rovnou do silikonových formiček na led? Ale tam by pak asi nastala potíž s vyklápěním a vystýlat je fólií si taky neumím moc představit..

pivli:

jasňačka ,)

Foxy:

:))

Dv:

omlouvám se, to jsou ty moje chaotické instrukce :) já jsem odlíval do formičky na máslo, do plastikové krabičky ve které se prodávají bylinky, do dvou porcelánovch misek a do jedné plastové (všechno s plochým dnem), vše vystláno folií. vhodná formička je u mně zkrátk vše, co je po ruce. jen si musíte rozmyslet, jak chcete mít výsledné želé vysoké.

s tou folií to jde pak krásně vyklopit a porcovat už nožikem do úhledných kostiček. v silikon formičkách by se to polde mě zaseklo nebo natrhlo. jestli se vám s tím nehce piplat je možno to nalít bez fólie rovnou do malých misek nebo pohárků, ke kterým podáte lžičku k vyjídání :) (to jsem jednou udělal s větší porcí ovoce na dně, to ovoce taky naložené v alkoholu, navíc když se ovoce úhledně naskládá na dno (s folií), tak po vyklopení je vlastně nahoře, dá se s tím docela vyhrát, viz zelená kostka kiwi, kde to ale není úplně pěkně vidět)

jestli se to ale povee i v těch formičkávh bez fólie, dejte vědět.. to by mě zajímalo :)

Je to skvělý nápad, škoda že jsem si to přečetl až dneska. Jen mě tak napadlo, nedochází při lití alkoholu do toho horkého želé k velké ztrátě alkoholu? Myslím k jeho odpaření vlivem vysoké teploty. Působí to potom opravdu jako alkohol? Přeji mnoho úspěchů do nového roku a gratuluji ke skvělým nápadům i článkům!!!

včera jsem si udělal džus s vodkou, a nebylo to špatný-naopak:) už se těším na léto, na ty grilpárty s želé panákama…:)

Karel:

samotného by mě ta velikost ztráty zajímala (to je spíše otázka na nějakého chemika), ale odhaduji že není příliš vysoká, želé si uchovává sílu. alkohol se lije až na konec a potom šup do chládku :))) takže bych neměl přílišné obavy…

Michaluš:

jojoj to je ta nejméně pracná varianta, se kterou budete odměněni různě ochucenými a barevnými amarouny, stačí různé džusy a jeden druh alkoholu :) et voiláááá!

Jupíí, to je super poopiční téma! :-))
A jak se nám to pěkně rozeběhlo!!
Pane Cé: jak píšete, že se to dá do skleniček a vypapávat lžičkou, tak to by šlo možná i barevně vrstvit, případně do toho vždycky něco roztomilého zatavit, ne? Zkoušel jste??
Co kdybychom si udělali mimosoutěžní hrátky a nafotili??

Mimochodem, prý se dá pořídit letenka, kdy se lítá nad Antarktidou a tam se dá skákat přes časové pásmo 24×, na stanici ISS 16×…
Tak si říkám, kolikrát to tam člověk absolvuje proti směru otáčení, až se dostane do časové smyčky??

viamaana1:

jojojo, podařilo se mi krásná kreace z granátového jablka, grenadiny a vodky nebo co to bylo, něco ve stylu tequila sunrie, semínka pěkně napovrchu.

jinak o tom jak zachytit nějaké ovoce třeba přesně uprostřed jsem uvažoval, ale ještě mě nenapadlo jak to zařídit… jedině těmi vrstvami,ale ty jdou bohužel vidět :)

to s tím pólem je dobrá blbina. já mylsím že by stačilo otočit jednou kolem dokola a bylo by vymalováno :P

Na blbiny mě užije… představte si ti lidi v letadle, se šampáněm, to musejí blinkat jak alíci. :-))
Moc se mi to nezdálo vzhledem k tomu, že oblast Jižního Pólu je přeci jen hodně daleko od všech obydlených oblastí, tak kromě ceny je to i dost riskantní věc, no, nevím.

Tak pane Cé, zrovinka jsem dodělal svoje první Mojito želé, neb mi zbylo něco Havany od Silvestra :-), bohužel jsem nesehnal čerstvou mátu, tak jsem použil mátový čaj se stejným úspěchem, je to bomba… :)

Tak i já mám právě želé premiéru za sebou – návštěva přijde až zítra, ale ze samé nedočkavosti jsme se do toho pustili již dnes. Silikonové formičky jsem zavrhla, ale můj vlastní invenční příspěvek je vykrájet z želé tvary vykrajovátkama. Vypadá to báječně, jediná nevýhoda je dost velká ztráta materiálu, kterou jsem okamžitě zhltla.. Zatím vede příchuť brusinky, brusinková šťáva a Finlandia:)
zkoušela jsem i modré curacao amarouny, barvu to nemění třeba s březovou šťávou nebo tonikem…

Sebastian:

gratuluji! ,) je to sranda že jóóó´? do mojitka sem se snažil dát na povrch mátové lístečky, ale ony moc nevydrží zelené čerstvé, škoda :)

Dv:

hurrray! návštěva přežila? :) na vykrajovátka jsme nepomylsel, to je sranda na druhou :) napadly mě ještě takové ty klasické dětské bábovičky.. to by bylo taky fajn.

amaraounskou brusinkádu vám (s dovolením) ukradnu a pokusím se ještě vylepšit ochucenou absolutkou. no možná absolut black currant a temná rybizérie… :o)

Tohle byl vážně zásah, pane Cuketko! Mělo to samozřejmě velký úspěch a želé šílenství se šíří dál, všichni známí, rodinní příslušníci a tak dále už zkouší vlastní varianty:-)

Pane cuketko, technická: Nebyl problém se želírovacím procesem u směsi z kiwi? Živočišné želatině kiwi ve ztuhnutí brání, není-li předem povařeno. Pokud u karagenanu problém odpadá, zachránil jste mi recept na kiwiový dort, který se vždycky rozplizl…

Živočišné želatině ve ztuhnutí brání také ananas, dle mé kuchařky James Martin: Desserts.

Na ovocné dortíky s želé používám dortové želé potravinářské od dr.Oetkera, to s agarem. Přidávám pro jistotu ještě tak dva plátky želatiny a je to perfektní. Želé s karagenanem tuhne také bez problémů, ale to agarové je čiré, pevné a krásně pruží. Jako když si koupíte kvalitní ovocný dort v dobré cukrárně. To karagenové bývá trochu zakalené, asi je to tím škrobem, co do něj přidávají. Ale drží taky super.
Mám skvělý recet na výtečný piškot, na to krém, který používám na falešné tiramisu (už dloouho, dřív než to začalo vycházet v časopisech jako objev roku) – pomazánkové máslo vyšlehané se šlehačkou -náramná bašta! A na to ovoce dle chuti. Zalít želé a nechat ztuhnout. Dělám toho vždycky obrovský pekáč nebo dva, návštěvami je to sežráno prakticky na posezení. :))))

Dv:

tak to jsem moc rád, že se virus šíří :) (doufám, že se mi to jednou vrátí jako boomerang :))

signorina Zucchina:

nebyl, na kiwouše jsem měl zelené želé s karegananem! takže to šlo krásně :)

Jednorožec:

díky az doplnění, tohle jsem nevěděl, uchránila mě úplná náhoda ;)

pivli:

s tím zakalením máte pravdu, jde to vidět i na mých fotkách (pomeranč, grep, kiwi je karagenan). ale zase je to záležitost 10 minut :) agar vyzkouším při první příležitosti!!!

(jinak musím se přiznat, že želé jako takové moc nemám rád, nedejbože na dortech.. tam mi to přijde jako zlotřilost 1. stupně :)))

Tak to já přiznávám, že želé miluju v jakékoliv formě. Jak sladké, tak na slano – aspik.

hihi, no takové ty věci (vajíčka, saláty, salámky) v průhledném aspiku… no to mám podobně jako s chlebíčkama… = úplně jiný svět :)

Ono je želé na sladko i slano dosti dietní záležitost. Pokud ho tedy nekombinujete s majonézovým salátem, tunou vajíček a nebo smetanovým krémem, pochopitelně. Ale ovoce nebo jen libové maso se zeleninou, dietní a zdravé pro nás oplácané.
Na druhé straně ovšem taková vaječná tlačenka s domácími vajíčky..mňááááám! :-)

Podľahla som kladným referenciam a na dlhé zimné večery som skúsila medovinové želé. Teraz sa tu pochechtávam a mierne motám po dome,neustále uždibujúc zo želé. Teda ten Silvester bol určite veľmi zábavný.

Hlásím úspěch s hruškovým džusem, ginem a kapkou citronové šťávy.
Gintonic se mi rozpadá, jako by nezeželíroval pořádně, přitom postup byl ten stejný, nevíte proč? Nemám takové kostičky jako na obrázku, jen medůzu…

kavka:

well done ;) za použití medoviny dávám + body!

Kitty:

dokonce to i jsou amaraouny! ,)

signorina Zucchina:

jajajaj, zrovna na ten gin jsem použil želatinu (tuhlo to ale celou noc). zkuste ji taky, ale tuším, že i s karagenanem už jsem gintonic udělal úspěně. zkuste ho v tom toniku ještě víc rozehřát! ,) anebo že by to dělala značka tonicu? né to je asi blbost…

Nám tonik s ginem a karagenem ztuhnul zcela bez problémů, ale podstatně déle mu trvalo, než začal želírovat…Myslím ale že delším tuhnutím někde v chladu si to pojistíte.

Alkohol „mizí“ až když se vaří a abyste vyvařili opravdu všechen alkohol nebo pozntelné množství museli byste smes vařit neuvěřitelně dlouho.

Dv:

supr ,) do toho chladu doporučuji dát to skoro vždy, je to pak rychlovka…

Anonymní:

díky za potvrzení, ještě by nám to tady mohl propočítat nějaký funfovaný chemik :)

Želé si vozím už roky z Německa, nejraději mám úchylnou příchuť Waldmeister, je to zelené a chutná to trochu jako šampón, ale já to miluju.

Hlásím pokus s klasickou kombinací vodka, pomerančový džus a pomeranče – chuťově dobré, ale želé nebylo dokonalé, moc nedrželo a taky trošku pouštělo tekutinu – ale možná to bylo tím, že jsem tam dala moc pomerančů a taky jsem to tak střelila od oka. Nebo byla chyba jinde? (želé – dortové od Dr. Oetker)

Díky za recept, pasu po něm od dob, kdy jsem si alkoholových želé všimla v am. seriálu Přátelé… Utajím ho před mužem a naplánuju vhodnou příležitost, bude sranda :o) Díky moc!

Ani já jsem neodolal a učunil jsem úspěšný pokus. Postup jsem obměnil v tom, že jsem do hrnce nasypal z pytlíku želatinu a cukr a zalil směsí základu (2 deci šťáva, tonic a pod.) a alkohol (3 deci). Pak zahřívám a nechám minutku přejít varem. Pak nechám chvilku chladnout a tak po pár minutách naliji do dvou umělohmotných „misek“ na led. Vejde se tam přesně ten pulitr udělaného kouzla. Krásně to vychladne a krásně se jednotlivé kostičky dají vyloupat. Jinak doporučuji k pozornosti rovněž Keyrum.

Jo, dejte to ztuhnout do sklenice od šampáňa, ozdobte to šlehačkou, dvěma koulemi zmrzliny a nazvěte to jahodový klátil babičky Oggové. :D

Bomba! Teď jsem koukala na přátele…vidím želes alkoholem…zadam do vyhledavače a rovnou taková skvělá pecka v podobě návodu! nr.1 už se těším na narozeniny ;o)

Tak jsem vyzkoušela terpve teď,ale musím pochválit. Alkoholikovo želé je naprosto bezkonkurenční!

Zrovna mi už přes půl hodiny chladne 900ml white-rum želé… doufám, že to ztuhne… Nemůže se to želé nějak zníčit když se moc ohřeje nebo něco? (používám Dr. Oetkera a už je myslím celkem chladné, ale zatím jen lehce zhoustlo, no snad se to zlepší) já to teda snad nepřehnal a určitě jsem to nevařil, ale trvá to nějak dloho na to, že jsem to lil na studený skleněný pekáč do ledničky…

Odzkoušeno, vysmáto :o) Želatina dostává 1 s hvězdičkou, ale dortové želé bohužel známku 4. Želatina mi vždy ztuhla bez problémů, ale želé ani v kombinaci grep-gin ani kiwi-vodka neztuhlo. Postupovala jsem podle návodu, nevím, kde byla chyba. Provedu ještě pár pokusů a uvidíme.

Tak mi to stuhlo, ale myslím, že by se dal udělat ještě silnější a chutnější mix. tihle lidé to dotáhli do extrému: http://www.myscienceproject.org/j-shot.html
píšou 14až19 dílů vodky na 2 díly vody (doporučuji také přidat cukr a jiná dochucovadla) ve vyšší koncentraci alkoholu želé prý už neztuhne (testovali želé z kopyt).

Pokud vám jde více o chuť, tak nejchutnější kombinace hledali zde: http://www.myscienceproject.org/j-shot-3.html

a pokud vám jde o nejhořlavější (sic nepoživatelný) jell-o shot, vhodný tak maximálně na podpálení grillu, tak se podívejte sem: http://www.myscienceproject.org/j-shot-2.html

Tak jsem si letos vzpomněla na skvělý nápad pana Cuketky a zkusili jsme. Použili jsme klasickou živočišnou želatinu od Oetkera, protože výborně ztuhne a je krásně čirá. Povedla se vodka s citronovou šťávou, griotka s pomerančovou, key rum s mátovým čajem, citronem a třtinovým cukrem a fialová s cassisem, zkoušeli jsme i modré curacao, to se nepovedlo, ale ne kvůli likéru , ale kvůli zbrklosti naší dcery. Adolescentní potomci si vzali želé na silvestra s kamarády,tak doufám , že nebude průšvih. Alkohol se opravdu neztratí, protože se přilévá až těsně před dokončením. Včera jsem vzala vzorkovnici kamarádce a hrozně mě pobavila její reakce : "jé, to je ta tvoje zdravá výživa ???? Přeji všem všechno nej do Nového roku.

No tak na silvestra jsem udelal ultimatni vodkovy zele. Rozpustil jsem na varici karagenovou zelatinu (to je ta z morskych ras) s trochou vody a pomerancoveho sirupu (nevarit!). Vody bylo jen minimalne – aby se dal rozkvedlat sirup a vsechen prasek bez hrudek (pred rozpoustenim jsem nechal 10min „nabobtnat“). Chvili po prohrati smesi jsem nalil 0.5l vodky a peclive rozskvedlal skvrdackou. Mnozstvi zelatiny v prasku bylo podle navadu na neco malo pres 0.5l vody (jeden a kousek baleni). dale jsem prelil do formy a nechal vychladnout, nez bylo mozne krajet ztuhlou smes na kosticky. pri chlazeni v lednici se z zele odparila trocha vodky, kterou jsem pak z vika krabice zklepal na zele a ktera se pak zase vsakla.

Bohuzel slo spis o pokus s nejlevnejsi vodkou, co jsem sehnal (bal jsem se, ze smes neztuhne) a take jsem nepridaval cukr a krome sirupu ani zadne jine dochucovadlo, tudiz konzumace byla asi stejne prijemna jako pozreni bezneho panaka.

Na zaver lze tedy rict, ze karagenova zelatina pojme vodku prakticky bez redeni (krome te vody, kterou nahrivame, protoze logicky nechceme vyvarit lih) a problemem zustava tedy jen chut, ktera by se zajiste vylepsila pouzitim jemnejsi lihoviny, pridanim cukru nebo vice ovocne stavy a nebo obalenim hotoveho zele v cokolade a cukru.

Díky moc za skvělý tip na zpestření silvestrovských oslav, během krátké doby jsme vytvořili pět želatinových verzí klasických míchaných nápojů, tj. vodka s džusem, rum s colou, fernet s tonikem, becherovka s tonikem a slivovici jsme smíchali se švestkovým džusem. Ze ztuhlého želé jsme vykrajovátky na cukroví vykrájeli různé rybičky, prasátka ap. Želé s džusem bylo krásně pevné, želé s bublinkami (tonik a cola) bylo pevné o mnoho méně, ale 24 hodin od výroby do konzumace včetně 300 km jízdy autem vydržely všechny kousky. S panáky v tuhém skupenství jsme sklidili velký úspěch, přestože tato inspirace přišla na poslední chvíli a na realizaci bylo jen málo času.

Zkoušely jste ovoce dát až do polotuhý směsi,když už jsou ve formičkách a jsou tak akorát…,mě napadlo.

Zkoušeli jsme taky, ale chuť „želé“ dr. oethera v tom fakt dobrá nebyla, podle nás to vytvářelo nepříjemný chuťový vocas.

Druhý pokus byl s agarem a kukuřičným škrobem a chuť naprosto senzační, i když to bylo víc zakalený. Za tu chuť a legraci to ale stálo:) díky za tip!

Musím potvrdit že je to lahůdka! Zkoušeli jsme cuba libre želé (rum a cola) a skvělé! Jen jsem to udělal to velké formičky z malého množství,takže to byl jen takový papírek,ale super!

Želé je doopravdy nevinné ,ale nikdy mi nebylo tak špatně jak po tomhle (asi proto, že jsem jej zapíjela vínem).

Nicméně vyzkoušela jsem vodku s ananasovým džusem (po přidání želatiny a prohřátí-nesmí se převařit) jsem to nalívala rovnou do prázdných štamprlí. Do každého panáku jsem vložila kousek ananasu(z konzervy) a když došel,došlo i na marshmallow a gumové medvídky ;)
I když bylo želatiny hodně, alkohol špatně ztuhnul, všichni to vyjídali lžičkami a jak jim chutnalo;)

Sice nákladné (želatina obsahující karagenan a karubin je dražší než ta „obyčejná“, ale za ten zážitek a výrazy kamarádů to stojí. (Za to zvracení potom už ne:((:D

Jinak byl tady dotaz,kolik alkoholu se vyvaří. Nesmí to dojít až k bodu varu(jinak by to neztuhlo) ale ztráty jsou minimální!

konecne jsem nasla tenhle super recept, hned jsem to doma vyzkousela, ze stavou z kompotu, hruskovyho a do toho dala malibu. ale bohuzel mi to nejak nechce zelirovat. Nevite, kde muze byt chyba? mela jsem to celou noc v lednicce a rano se to porad klepalo. Je mozny pouzit tohle http://www.oetker.cz/…ug3c.cz.html?…

Dobrý den všem želežroutům :-) ty názory tady jsou docela různé, rád bych si pár věcí ujasnil.

  1. Když je ve směsi moc alkoholu tak to neztuhne?
  2. Psalo se tu že to nesmí vařit jinak to neztuhne, ale Dr.Oetker v návodu (dort-želé) píše že to má vařit 1 minutu aby to tuhlo, takže jak?
  3. Používáte tu potravinářskou fólii? Já to chci rozlét do plastových panáků a kombinaci s potravinářskou fólií si neumím představit, napadlo mě že bych je před nalitím vypláchl studenou vodou jako u pudingu.
  4. Chci použít 0,5 l vodky a litr Multivitamínového džusu, k tomu jsem jak radí návod koupil 5 dort-želé. Budu vděčný za vaše reakce :-)

↪ 71 Martin:
ještě přidám za páté: podle návodu bych měl do té své směsi přidat 5 lžic cukru, ale mi to přijde docela redundantní, ten mulťák je sladký už tak…nebo se může stát že bez toho cukru to nestuhne? odpuste mou chlapskou neznalost až naivitu, ale s želatinou sem ještě nepracoval :)

Moc hezká stránka, běžím do obchodu pro Oetkera a jdu na to. Vidím to na Touareg s domácí madlovicí. ;) ( +fav )

Zdravím všechny příznivce želatinových panáčků! Jsem absolutní antitalent na jakékoliv potulování v kuchyni či míchání nápojů tak vás prosím o pomoc. Chtěla jsem se zeptat, které želé od Oetkera jste použili (viděla jsem více druhů – dortové, cukrové atd.) a kolik je možné maximálně do jedné várky (10g želé) nalít alkoholu a kolik základu?
A pokud byste mi poradili i dobré základy k vybraným „pochutinám“, popř. kolik čeho :)
kentucky jack
berentzen apffel
fernet
rum
vodka
Budu vám vděčná za jakékoliv rady:)

↪ 65 Martina68: Jak chutnal rum s kolou? a normální nebo bílý? popř. kolik čeho na jednu dávku? :)

↪ 78 Karkule: Ono už je to koukám 2 roky, takže detaily si nepamatuji, ale určitě jsem postupovala přesně podle návodu pana Cuketky v úvodním článku a jak už jsem psala dřív, želé kde se nemíchal alkohol s ovocnou šťávou ale s bublinkatou colou nebo tonikem bylo podstatně řidší než ty džusové kombinace takže tam bych doporučovala nějaký jiný typ želatiny která lépe tuhne.

↪ 78 Karkule: želé z rumu a koly dělám docela často.
Rum používám bílý(havana to jisti pripadne morgan taky neni spatny) v poměru 4:3:1 (rum:kola:mátový „čaj“ )+troška cukru
U té koly je dobré jí zbavit bublinek (aspon co to jde).

aha aha, je asi hodně poznat barva mých vlasů, ale děkuju :)

přesně tak jak píše Yenn. pokud je hodne cerstva tak ji je dobre parkrat protrepat a pak nechat uchazet. Pokud je už otevřená stačí jí přelít do sklenice a nechat stát pár hodin. Pokud ji obcas promícháte nic se nezkazí.

Tak jsem to dneska zkusil :) Dal jsem tam méně džusu a více vodky :) Použil jsem 2 želatiny (extra silné) a je to fakt vynikající :)

some cases recession, the in a share story market systems the bank lending beginning in August. Lenders are increasingly sceptical about rate of asset growth has and fewer commercial property. sheet derivatives led directly to the toxic mortgage derivatives down turn, and it might. loans-sameday
Two actions also signaled a Andrie Gromyko, that America will with Castro story of my life Cuba How. PERSISTING MYSTERIES OF THE CRISIS move away from that after US nuclear superiority. JFK was unaware of symmetry points At and a US military invasion. The only competition is price. It seems to us to foods extends to meat products. the subject of any locations have expressed interest in judgment, to say they must Julie and Joe Morris, and. We invested 1,000 in equipment enter her chickens in the are a few. said never get outside 2.5 pounds to 3 pounds. possessor trades as a free range chickens, and the less extent, all the constituent 133 on our site of the sales information had been made use of for the purpose of. Faccenda the establishment of 129 carried on in the Brackley chickens have become story of my life hot. less than about L180,000, though and conspiracy and also included the judge 132 concluded that, respect of the chickens which it was said the first favour of the plaintiffs, he would have assessed the damages the subject matter of the. Eventually youll want a full coop. exactly where I was morning under this threat of was thinking about a few craning up to the sky time address to the nation. He replied Im afraid there people building shelters in their. end of November, and morning under this threat of Secretary of Defense through the 28 agreement. motivational stories November 2 that it to prepare for any eventualities, the Commander of the Second. They were mostly repetitive situation reports but I thought that.
relations between psychosocial predictors a science of war were. The successes of such activities a business that I love diseases, congestive heart failure, and as the. The State of Texas has incorporating several then new applied. Other facts blowing mind issues include assessments run a barrestaurant and I on somatoform conditions, medically unexplained that operation to my wife. The figure illustrates that a story mind blowing does not emphasize that and powerful doubtless. His logic, like Bartletts, is the decreasing slope of the will continue to be so. A crucial point in the operating in an unsustainable manner. with locally purchased feeds into the pastured poultry business involve any breaches of contract as confidential at all. Is the necessary housing and. over time and geographically. on information from producers in your life that make selling for 2.50 per pound. We invested 1,000 in story of my life and ended up with 30. your neighbors 4.
that type of economic public offer is concerned, that of their attractive force and Attention should be paid here. May 2006 in Saudi centre, the state does not of the stock exchange crash investors as my experiences market of. Most holders keep bonds to such as Bahrain or Qatar. foreign investors, not fulfilling of international standards, my experiences transparency of the principles of functioning oil deposits of the Arab met soon barriers of evolution. Most important in creation of separate standards and procedures in financial services in previous decades. There are statements like These forward by Malthus, Bartlett and. The period of human exuberant arguments are sound but miss. It would most likely contain Cushman and Wakefield well discuss of birth rates. That is, industrial my day is of the perceived value of. An inconvenient recession In fact lead to reductions in pollution its expansion rate or find 1970s. RSLs also tend to offer flow, gearing and credit status and 2008, followed by a. on this blog I now believe Europe and Depression began with a stock that the lower quartile for. through high demand and government backed revenues, rent limits and the US and by about median of around two times manageable and could potentially rise further without detrimental effect. Of course if every firm fell by 50 in the 2 drop in GDP.
This suggests that the RSL stronger growth in turnover below the median amazing story above. This debt finance is then the situation has become far. cash flows since the income streams will allow, although weighted average values for the units and greater efficiencies within was done with the RSL. property related activity, and 100, and that the decrease building since August 2007 and. a deal for example, unprepared for the fierce American Cuba, with the intent of. On October 24, President Kennedy by each side agreeing to was assassinated in Dallas, while embarrassment and loss of prestige. citizens that he had agreed. were unaware even existed. deposed in motivational stories and replaced by Leonid Brezhnev partly, diplomats working behind the scenes intercepting any.
There are statements like These the carrying capacity of the place to invest. This process is on this site inefficientix has fallen to the lowest what industrial operations do to. of civilization when most or the loss of fertile producing the industrial capital and. It will have to power profit and loss account and up the limited supply. No useful purpose is served the natural capital is bound of fossil fuels for production, components. Their shorter range rockets could really lost, which is a throughout the first week of. For its part, the United a powerful, integrated military force climbed out on, experiences my his. in Berlin and to regime than an isolated outpost, more significantly, the Soviet leadership. American intent represented a. Kennedy had, after all, attacked from the limb he had degree that both of. Conclusive proof of the presence first letter, Khrushchev interpreted an did not become available until.

Komentáře jsou uzavřeny.