Prázdninová soutěž s partnerem blogu

Partner blogu

Letní cesta kolem světa u partnera blogu BonyBony pokračuje. Je čas, abyste se přidali a zapojili se do soutěže o zážitky v restauracích! ;)

Velká cesta kolem světa

Nejprve ale krátká rekapitulace pro všechny, kteří minuli představení letního partnera blogu. Gurmánská cesta kolem světa od BonyBony v sobě spojuje zážitky ze světových kuchyní a výhody hromadného nakupování.

Po celé léto najdete na mapě zážitků různé kulinární velmoci a spolu s nimi výhodnou nabídku na degustační menu do restaurací. Od června až do srpna, každý týden jedna nová země a s ní i nový zážitek! ;)

Váš kulinární zážitek k (ne)zapomenutí

Soutěž se tentokrát ponese ve stejném cestovatelském a kulinárním duchu. O výhry totiž budete moci soutěžit zasláním svých nejzajímavějších zážitků z cest nebo výletů. Návštěva exotické restaurace, první ochutnávka místních speciality nebo třeba recept, který jste si přivezli dovolené.

Jak se zapojit?

Jednoduše! Stačí zde k článku do komentářů přidat vlastí zážitek, recept nebo odkaz na fotografii. Podmínka je jediná — zážitek by se měl týkat jedné z oblastí, po kterých putuje cesta kolem světa.

Na výběr máte:

Taky Itálii (a středozemí), Česko, Irsko a Belgii (s Francií), které se v nabídce teprve objeví. Záběr je blízký i vzdálený — stačí zapíchnout prst do mapy a zavzpomínat! ;)

A co můžete vyhrát?

Ve hře je pět bonů do restaurací od BonyBony dle vašeho výběru. Zástupce partnera blogu vybere z došlých příspěvků pět nejlepších.

Pravidla soutěže

  • soutěžit budete moci od 21. července do 6. srpna
  • výsledky budou vyhlášeny nejpozději 20. srpna
  • soutěžní příspěvek musí obsahovat fotografii, recept nebo zážitek z cesty do zahraničí
  • každý soutěžící se může zúčastnit pouze jednou
  • pět výherců vybere zástupce BonyBony podle kvality příspěvků
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

To už je úplně vše, co potřebujete k soutěžení. A teď už se jen těším na vaše příspěvky! ;)

Reklama

Komentáře

↪ 5 pan Cuketka:
Přiznám se, že musím vzpomínat podle fotek a také, že jsem tam jedl mnohem chutnější… ale i nechutnější věci. Je to zřejmě pouze jedno z mála zdokumentovaných (alespoň na fotce) jídel. Stravování v Japonsku je obvykle velmi různorodé. A než mi někdo vysvětlí, co jím a z čeho to je, už ochutnávám další ;)

K tomu menu. Ty nudle byly studené a moc dobré. Dodnes se mi všechny ty typy nudlí pletou – soba, udon, ramen. Miluju je, ale nepamatuju si jejich jména. Horší pro mě byly houby na středovém talíři. Jsou typické pro tu oblast – macutake http://en.wikipedia.org/wiki/Matsutake Byl jsem trochu zklamaný. Docela mdlé. To co vypadá jako smažená ryba, s plátkem citronu je smažená ryba. Přesto chutnala jinak, než u nás. Vlastně každé jídlo, sebepodobnější tomu našemu je ochucené hodně jinak…

Tak ještě přidávám jednu nesoutěžní ;)
http://www.tenshin.cz/…1020987.html

Já moc na houby nejsem a tyto se mi zdály zvláštně bez chuti.

Mexico: popis celé cesty, včetně zážitků s jídlem, třeba v Oaxace jsme navštívili výrobnu čokolády, dali jsme si hamburgesa doble carne – tedy hamburger s dvojtým masem – který mě hladovce zasytil až do večera…

Filipiny taky nejsou v nabidce, ale tuhle fotku proste miluju :D. (ne tak toho mangrovnikoveho cerva :)http://ladi.shutterfly.com/palawan2009/156

Z pobytu ve Velké Británii – u Jamieho v Brightonu a Londýně.

http://zkracovatko.cz/AhaabZ

Zleva do prava: PRAWN LINGUINE Pan fried garlicky prawns with tomatoes, chilli, rocket and fennel
TREBBIANO GARGENEGA DEL VENETO2009 PONTE PIETRA
Clean and fresh with light floral notes
BEST HUMBLE GREEN SALAD with mint and lemon buttermilk dressing and grated Parmesan
THE ULTIMATE BROWNIE Chocolate raspberry and amaretto brownie with vanilla ice cream
LAMB RAGU Amazing slow braised lamb ragu in a rich tomato rosemary sauce tossed through our freshly made fettuccine pasta
RADICCHIO AND ROCKET SALAD With aged balsamic and shaved Parmesan
BURGER ITALIANO British beef with fontina cheese, crispy salami, soft lettuce, tomato salsa, dill pickles, chilli and fried onions
CHOCOLATE AND ESPRESSO TART With sticky glazed figs and orange creme fraiche

Nezapomenu na zážitek z chorvatského trhu. Myslím, že to bylo ve Vodicích. Snad nemá cenu připomínat, že ovoce a zelenina je na trzích celý týden, rybí trh pak jednou týdně a poměrně brzy (na nás dovolenkáře:-). S mamkou jsme to přes týden pochodily, ale nikde jsme neviděly sýr, který bychom rády ochutnaly. Nakonec jsme jednou takhle k večeru skončily u jednoho pána, asi 40-ti letého – moc jsme se mu líbily, dal nám ochutnat travaricu (jako abstinentkám nám vhrkly slzy do očí) a mamka se odvážila zeptat na sýr. Změna ve výrazu prodavače nás dost vyděsila. Chytl nás za předloktí, přisunul k sobě a důvěrně zašeptal po hrvatski: „Sir? Domači sir?“ My že jo. Obezřetně se rozhlížel, no připadaly jsme si jak u drogového dealera. Nakonec jsme se domluvili, že se pro něj stavíme v pátek večer před odjezdem. Prodavač nás zavedl za stánkový pultík (hlavně nenápadně), skrytě odvážil kus sýra, zabalil ho do papíru a neustále přikládal prst na ústa, jakože nic. Nakonec zase chytil mamku na předloktí a důvěrně zašeptal: „A vino – vino nechceš?“ Nene, stačil nám sýr. Smály jsme se tomu celou cestu na hotel, opravdu nás ani ve snu nenapadlo, že koupě místního sýra bude tak dobrodružná. Mimochodem cestu domů přežil a byl opravdu výborný.

Nezapomenu na zážitek z chorvatského trhu. Myslím, že to bylo ve Vodicích. Snad nemá cenu připomínat, že ovoce a zelenina je na trzích celý týden, rybí trh pak jednou týdně a poměrně brzy (na nás dovolenkáře:-). S mamkou jsme to přes týden pochodily, ale nikde jsme neviděly sýr, který bychom rády ochutnaly. Nakonec jsme jednou takhle k večeru skončily u jednoho pána, asi 40-ti letého – moc jsme se mu líbily, dal nám ochutnat travaricu (jako abstinentkám nám vhrkly slzy do očí) a mamka se odvážila zeptat na sýr. Změna ve výrazu prodavače nás dost vyděsila. Chytl nás za předloktí, přisunul k sobě a důvěrně zašeptal po hrvatski: „Sir? Domači sir?“ My že jo. Obezřetně se rozhlížel, no připadaly jsme si jak u drogového dealera. Nakonec jsme se domluvili, že se pro něj stavíme v pátek večer před odjezdem. Prodavač nás zavedl za stánkový pultík (hlavně nenápadně), skrytě odvážil kus sýra, zabalil ho do papíru a neustále přikládal prst na ústa, jakože nic. Nakonec zase chytil mamku na předloktí a důvěrně zašeptal: „A vino – vino nechceš?“ Nene, stačil nám sýr. Smály jsme se tomu celou cestu na hotel, opravdu nás ani ve snu nenapadlo, že koupě místního sýra bude tak dobrodružná. Mimochodem cestu domů přežil a byl opravdu výborný.

Cestuji a jím moc ráda. Z nabízených oblastí mě mezi nejvtipnějšími napadá zážitek z japonské restaurace v St. Louis. Objednali jsme si všechno možné, a protože ráda ochutnávám i z talířů spolustolovníků, jeden kamarád mi hůlkami podal kousek něčeho obzvlášť vypečeného. Když jsem se pro sousto hůlkami natáhla, přiskočila k nám postarší (a Americe jinak samozřejmě bez výjimky servilní) servírka a vyděšeně vykřikla, že tohle přeci nemůžeme! Ukázalo se, že hůlkami se předávají jenom ostatky zemřelých při pohřební slavnosti. Jinak, milovníci japonské kuchyně musí sledovat tenhle video kanál! / http://www.youtube.com/…okingwithdog?… Francis vás naučí, co si budete přát. :)

Zde zasílám několik fotek z Francie, kde jsem byl na návštěvě u kamaráda, který dělá šéfkuchaře studené kuchyně v Hotel-Restaurant Le Chambard v Alsasku (www.lechambard.fr). Sám v ní pracuje již dva roky, ale ještě nebyl na jejich 10-ti chodové večeři, na které se každý den v práci podílí :D
http://tinypic.com/r/a4tzz6/7
http://tinypic.com/r/1036idw/7
http://tinypic.com/r/4sjju9/7
http://tinypic.com/r/2itmxis/7
Večeře byla úžasná, nikdy jsem neměl tu čest vyzkoušet tolik rozličných jídel (jen namátkou holoubě, hlemýždě,…). Vyzkoušeli jsme snad celou škálu vín a na konec na nás čekal vozíček s kozími, ovčími, kravskými sýry a poté ochutnávka místních pálenek spolu s ukázkou jejich cukrářské práce.
Plus přidávám pár fotek z druhého dne, kdy jsme byli na docela „malém“ steaku :D
http://tinypic.com/r/dw2g05/7
http://tinypic.com/r/2w52d52/7
http://tinypic.com/r/8vnua9/7

A taky bych neměl zapomenout na místní specialitu choucroute:
http://tinypic.com/r/10z02ro/7

Krásné léto všem :-)

Foto ani nic jiného nemám, ale můj celkem dost pozitivní zážitek je z Maďarska. Pokud nepočítám guláš kterej je tam fakt skvělej tak mě celkem překvapilo jedno jednoduché jídlo dělané z párků, rýže a paprik… doteď pořádně nevim co to konkrétně bylo a jak se to dělalo, ale s porcí bílého chleba to bylo výborné.

A další kulinářskej kousek co mě dostal byla ovocná polévka. Ze začátku jsem čekal něco jak kdysi ve školních jídelnách kde to bylo jak naředěnej jogurt s kompotem, ale tohle bylo fakt super. Bylo to dost osvěžující, hodně příjemně kořeněné vůbec jugurtové s různými kousky domácího ovoce.

Málem bych ještě zapomněl na malou drobnost a tou byla nějaká podivná varianta „langoše“ co se pekla v pekáči, takže ve výsledku to byla spíš taková slaná buchta, s nahrubo nasekanou slaninou a pak pěkně za čerstva co se to vyndalo z pece si to člověk potíral pořádnou dávkou česnekového oleje. Řekl bych že Maďarsko je celkem plné takových gastro drobností a celkem se těším co mě zase potká až se tam objěvim

O Japoncích se říká, že jsou spíš odtažití a studení a o jejich kuchyni zas, že klade důraz na estetickou stránku věci. „Nabe“ není ani studené, ani vás neuchvátí svým vzhledem (tedy, ovšem že uchvátí, pokud máte rádi jídlo…). Je to totiž pokrm, který se připravuje doma, jeho příprava se často pojímá spíše jako párty nebo dýchánek, a protože se dělá jen v zimě, taky vás hezky zahřeje.
Nabe znamená japonsky prostě hrnec a ten je také podstatou tohoto potěšení, jedná se totiž o eintopf. Do rybího vývaru s řasou, který je základem mnoha japonských vařených jídel, a který bublá v hrnci na vařiči na nízkém stolku (kolem kterého sedíte a hřejete si o topení pod ním nohy), se šoupne to, na co máte chuť – běžně to bývá čínské zelí a různé druhy listové zeleniny, houby, krevety, mušle, kuřecí, nebo taštičky plněné masem. Skoro jako pejsek s kočičkou :) (ale nebojte, nebude vám špatně).

https://picasaweb.google.com/khethis/Oslavy#…

To si pak každý nabírá do vlastní mističky a jí a nabírá a jí a nabírá…

https://picasaweb.google.com/khethis/Oslavy#…

(pokud vám to připomíná fondue, jste na správné stopě), až jsou všechny dobré věci pryč. Zbyde jen vývar, do kterého se na závěr hodí nudle.

Japonská kuchyně má poměrně dost takovýchto společenských jídel a nabe je jedno z těch, které jsem měla příležitost zkusit přímo u místních doma. Zima je tam hodně lezavá a studená a tohle jídlo se do ní báječně hodí – škoda, že u nás se zatím rozšířilo jen suši!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)