Berlínění aneb Grüne Woche

Píšete vy…
dsc00282.JPG

Ještě pár posledních týdnů se můžu, s pýchou v hlase, opičit po J.F. Kennedym a říkat: „Ich bin ein Berliner!“. Berlin je město, ve kterém je pro každého něco. Pro milovníky dobrého jídla, pití, bio produktů a přírodna obecně je tu momentálně taky veletrh Internationale Grüne Woche Berlin, který začal minulou sobotu a potrvá až do příští neděle, tedy od 18. do 27. ledna 2008. Berte proto následující článeček jako pozvánku a doporučení zároveň! Protože když na mě v sobotu padla deprese, rozhodla jsem se, že neděli si pořádně užiju a na veletrh se podívám – což se taky stalo! :-)

Celá ta velká sláva se koná na Messe Berlin, ve veletržním areálu, který se rozprostírá mezi stanicemi S-bahn ICC/Messe Nord a West Kreuz. Návštevníkům se tu v 26 výstavních halách, na 115 čtverečních KILOMETRECH! nabízí doslova to nejlepší ze všech oblastí zemědělské produkce – počínaje živými prasaty a konče Serrano šunkou !

dsc00269.JPG

Samozřejmě jednotlivé haly jsou pěkně tématicky rozdělené. Kromě jednotlivých spolkových zemí zde vystavují i země zahraniční, koneckonců Grüne Woche je veletrh mezinárodní. Pro milovníky bia bude určitě zážitkem hala č. 6, kde se nachází monstrózně obří Biomarkt – zapomeňte na Albio, sbohem Country Life…tohle je BIO v zcela jiném (rozuměj: opravdu velkém) stylu :-) Bio produkty se ale dají najít i jinde, například u stánků, či spíše v halách, kde se prezentují jednotlivé země – třeba Brandenburg. Ovšem bio nebio, dobrého jídla je na Grüne Woche všude nepřeberně. A kromě jídla taky bylinky, nejrůznější koření, čaje, víno, pivo, líh ve všech skupenstvích, čerstvé ryby a jiné vodní potvory…víceméně, cokoli vás napadne:-) To se týká i výbavy potřebné k vytváření kulinářských laskomin – sháníte pořádný nůž? Pánev? Kráječ? Ja ja, na Grüne Woche je prostě všechno!

Käse

Většina stánků nabízí ochutnávky – někde zdarma, někde za euro či dvě. Já se „prochutnala“ olivovými oleji, sýry a nabídkou italských a francouzských salámů a zakončila stylově lososovým kaviárem s pravou ruskou vodkou. Český stánek je v hale 10 a kromě pečiva Klasa, Becherovky a Plzně nás v Berlíně prezentuje taky černý Kozel…takže Na zdraví! Jídlem ovšem veletrh nekončí.....nebo možná končí, ale začíná každopádně úplně jinde:-)

Grüne Woche je totiž prvoplánově veletrh zemědělský, což si myslím, mluví samo za sebe. V rámci „Erlebnis Bauernhof“ můžete omrknout jak a čím vlastně se krmí prasata nebo jakže se to dojí ty krávy a jak velký může být traktor (a nemyslím tím klasický Zetor :-) ) Pro všechny nadšené zahrad-ničiče/níky je tu nekonečný výběr sazenic, semínek, cibulí, vzrostlých „pažitů“ a zahradního nářadí od hrabiček až po motorové pily. No a pro milovníky zvířat – paradajs v hale 25. Nebudu zastírat, tahle část veletrhu mě naprosto dostala. V obří hale jsou k vidění dobré dvě desítky plemen skotu, nepočítaně ovcí, koz, koní, prasat. A když už jsme u prasat – kde v dnešní době máte šanci vidět malinkatá selátka, nebo si na ně dokonce sáhnout? Co takhle telátka? Kůzlátka? Jehňátka? O zvířecí welfare neboli Tierschutz bych se v tomto případě nebála – popravdě, většina zvířecích účastníků vypadá daleko lépe ošetřovaná, než někteří ti lidští.

Zkrátka a dobře, Grüne Woche určitě stojí za vidění. Takže pokud chcete, až do konce tohohle týdne máte jedinečnou možnost spojit příjemné s užitečným a udělat si pěkný Ausflug do německé metropole. Student Agency jezdi z Prahy do Berlína a zpět za lidových 1300,–, autem jste tu skoro dřív než v Ostravě :-)

Vstupenky na veletrh lze zakoupit na kasách u Messe Berlin – dospěláci za 12,–, studentíci za 6,–. Plánek za euro, ale dá se stáhnout z webu. A bez plánku dovnitř snad radši ani nechodit :-)

P.S. A v obchodě Asia-Mekong na AlexPlatzu mají taky skoro všechno, na co pomyslíte. Pro pana Cuketku například čtyři druhy " Soba"  – dneska jsem zakoupila 500g balení za 2,25 euro – to de ne?

Reklama

Komentáře

ty brďo! udělala jste mi velikou do vrtule stočenou radost!!! :)

musí to tam být ráj na zemi, tedy pokud to není maximální davovka + vstupné se mi zdá za hubičku :) já si to naposledy užil na Olmě ve Swissu, bylo to něco podobného – krásné stánky + živá zvířata všude možně. člověk měl pocit, že ta země opravdu žije a vyjíždějí z ní živé produkty :)

(tyhlety zápisky čtenářů-cestovatelů mají skutečně něco do sebe!!!)

To je krásná reportáž!!! To by si zasloužilo odměnu.

Zelenej sejra na fotce je bombastickej!! Není to jen natažená fólie?

Já bych se na takovým veletrhnutí zbláznila, a tak jsem vlastně ráda, že se tam nestihnu jet podívat.
Dnes jsem degustovala hodně zajímací sýry v Bottega na Národce. Všechny jsou ve srovnání s Cheesy shopem jen v malém množství, a jsou to vysloveně butikové kousky pro rozmazlování. Ceny butikové, ale většinou se to dá při umírněných porcích rozdýchat. Bůvolí mozzarely vyprodané, bohužel, ale zato oslí salámek a koňská bresaola stojí za tu cestu.

Pane C: stavte se ochutnat taky oliváčky, nové druhy. Seženu chleba!! :-))
Aspoň to můžete prohnat kritikou, myslím, že už se konečně mám taky čím pochlubit.

v listopadu jsem byla na Gastroveletrhu v Dijonu. Nebyl špatný a ani mě špatně nebylo.
Škoda, že jsem nenarazila na jediný český stánek. Určitě máme co nabídnout!
Od nás z Východu, jsem tam viděla zástupce z Maďarska, Ruska, Litvy a už nevím.
Když jsme kupovali celou sušenou šunku, tak se výrobce a prodavač v jednom ptal jestli taky máme u nás gastrotrhy, že by rád se svým zbožím přijel (jezdí prý do Německa).
Co se u nás děje? Máte návrhy?

Pan C.:
Ráj na zemi to je! přišla jsem ve dvě a odcházela až v sedm těsně před zavřenim – nějak jsem se nemohla donutit jít pryč…lidí je tam sice fůra, ale popravdě, já byla tak unešená, že mi to ani nepřišlo otravný. a navic Messe Berlin je skutečně prostor „jako kráva“ :-)

Vimaana1:
zelený sýr byl v reálu ještě zelenější, neb je s pestem…

pro všechny:
všimněte si popisků u těch ryb – to co je zachycené na fotce je jen zlomek všech druhů, co tam byly…u většiny ani netušim jak se jmenují česky..
a omluva za kvalitu fotek – lip to uz mobil nedovede :-(

Tak mě přes oči praštila zvýrazněná velikost výstavy ( pro srovnání Plzeň má 138 čtverečních kilometrů). Hned jsem si našel oficiální stránky a tam uvádějí velikost jenom 115 000 metrů čtverečních :-)

jejej, tak to omlouvám za mystifikaci :-) mně ta matika nikdy nešla .......ale je to vážně veliký :-)

Vimaana1: Takovej zelenej sejra koupis i v Cheesy (alespon v tom na Letne urcite) – goudu s bazalkou, a je vyborna :)

Teda ted nevim, jestli se nemam podepsat jako anonym, aby se nepoznalo, ze jsem uplne blba – proc si myslim, ze 115 000 metru ctverecnich je to stejny jako 115 kilometru ctverecnich? Mohl by mi to nekdo (Zdenku) osvetlit? Muzete to znazornit treba velkym ctvercem z cuketek.

Díky moc za parádní reportáž ! ! Předpokládám, že se veletrh koná každoročně, zkusím si to příští rok pohlídat.

Bali: terina byla moooc dobrá, i přesto, že jsem až doma přišla na to, že jsem v nákupním třeštění popadla vykrmená husí játra a ne kachní…

Tinah: v Cheesy jsem ho viděla, ale neochutnala – nevěděla jsem, co v něm je. Dnes mám cestu na Letnou, a vše, co voní bazalkou, si s radostí dám.

1km=1000m
Pak tedy jeden kilometr ctverecni je ctverec o strane 1000m. Takze ma plochu 1000×1000=1 000 000 m ctverecnich.
Zemedelske jednotky 1 ar je ctverec o strane 10m, takze 100m2 a hektar je ctverec o strane 100m, plocha tedy 10 000m2. Slavne berlinske vystaviste ma tedy plochu 11ha. Cili takovy vetsi zahumenek :)

rozmar: to nebadí i když nějaký rozdíl mezi nima je.
Husí játra- jsou větší, světlejší, jemnější, delikátnější chuti a při přípravě by se měla méně kořenit než ta kachní.
Kachní- menší, méně tučná, výraznější chuti.

Dekuju, pane Mrkvicko. Uplne to berlinske vystaviste vidim :)

Bali: něco podobného, byť asi ne tak bombastického se chystá ve Znojmě. Desátý Gastronomický veletrh. Od 16. do 19. září…

Smnad tam bude také něco bio nebo aspoň Klasa či něco na ten způsob. :))))

pivli: to zní zajímavě! jestli najdu ten kontakt (někde tu leží), tak mu určitě dám vědět. Byla by škoda, aby taková dobrá šunka nepřijela do Čech.
K nahlédnutí ZDE

Bali, to je česká šunka???? Vypadá nádherně, jako ty od řezníka Špejlíka z Nohavic!! Pardyje kopyto!!!

nene, tato je z Aveyron ;-)
takovou českou šunku jsem snad ještě neviděla!

Tak to jsem hned smutnější…:-(
Tišše jsem doufala, že to není jen pohádka, a že jste výjimečně nepoužila zahraniční, i když ta francouzská je ve vašem případě na 99,99 procent jasná. Jen mi prozraďte: vařená či syrová??
Z Aveyronu dostávám kachní jatýrka a roquefort, které se jinde na planetě nevyskytují, a o to se klidně pohádám!

šunka je syrová, bez kosti, nasolená JEN hrubou solí a sušená po dobu 12 měsíců. Vážila 5,5 kg a už jí moc nezbylo!
Kupujeme různé každý rok. Tato je jedna z nejlepších co jsem jedla a já nemůžu najít papír od toho výrobce :-(
Je výborná jen tak s bagetou, máslem a vínkem. Ale taky hodit na pánvičku, rozklepnout na to čerstvá vajčka, a nechat jen lehce zatáhnout, hmmm.
Končím nebo budu muset pro něco do lednice!

jo a ještě k tomu sýru- miluju roquefort od výrobce Papillon a Gabriel Coulet ;-)
a ty?

Jméno nevím, sýr dostávám v oválné stříbrné plechovce, a tu vždycky někomu dám – ale zjistím to. Asi to bude velmi malá továrna, někde u Aubracu.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)