Žijme zdravě a hezky!

Píšete vy…
choucroute.jpg

Na horách zásoby nesmějí klesnout pod pytel hrachu, bednu brambor, hrnec sádla a demižónek slivovice. To kdyby se zapadlo sněhem. Jinak se stále něco shání, loví, chová, pěstuje a sbírá. Nemusí každý dělat všechno, ale co vypěstuje má i pro sousedy. Tak chodíme do hájovny pro pár bažantů se sklenicí medu, tuřín a topinambury měníme za mrkev a brambory, cukety za rajčata, králíka za kačenu, hruškya jablka za ořechy.

Pro mléko, sýry a vejce jezdíme na farmu Sušíme houby, šípky a dřišťálky na čaj, mateřídoušku, majoránku a dobromysl do polévky. Nakládáme zelí, zavařujeme zeleninu a vaříme džemy............Samozřejmě, že to dělají muži. Copak by nějakou kuchařku napadlo dát do čalamády ty nejstrašnější feferonky, naložit do soli a octa zelené bezinky nebo zahrabat do kysaného zelí planá jablíčka a vyžadovat, aby potom plavala v zelňačce?

Když udíme špek, myslíme na to, že půjde náhodou soused kolem a bude mít zrovna lahvinku v kapse. Jistě, stane se, že musíme být někdy lakomí. Mámí-li znás někdo například poslední pětiletou obzvlášť povedenou medovinu. To říkáme: " jóóó hochu, to bys musel přijet na praseti,...... a vodrážet se husama! " Do města však občas musí i ten největší drn. Za kulturou, nakoupit olivový olej, kávu, zelený čaj, italské salámy, sušená rajčata v oleji, těstoviny a lahve vína.

No a jí se podle sezóny. V zimě maso, sádlo, máslo, snídají se párky, klobásy, sýry a smažená vejce. A v létě ovoce, zelenina, saláty, ryby. Jižní ovoce jíme málo. Totiž takové dámy jako Pařížanka nebo Madame verte uprostřed zimy ve správné zralosti, jsou fakt lepší než kiwi. No a lidi mají k sobě blízko a ptáci lítaj sakra nízko.

Zimní recept: V hrnci na sádle osmahneme cibuli. Přídáme česnek, kysané zelí a podusíme. Zalijeme suchým bílým ryzlinkem, přidáme oloupané a nakrájené jablko, bobkové listy, tymián, jalovčinky, sůl a mletý pepř. Za půl hodiny přidáme nakrájené libové uzené, bůček, klobásky, párky a hopneme tam kalíšek jablečné pálenky. ( do hrnce a láhev uklidíme)Dusíme, vaříme brambory, ze sklepa přinášíme rýnský ryzlink. Servírujeme na velkou mísu. Lahev vína na osobu.

Reklama

Komentáře

Who are you? Where are you? Can I join? Soon??
I'm smitten.
Aj spík ček perfektly, also. Kdybyste pochybovali.

Nádhera!! Hned po ránu na mne dýchla pohoda a klid. Moc pěkně napsané…Jen teď koukám na protější šedivý panelák a přemýšlím, co a za co bych asi tak mohla vyměnit, soused s lahvinkou se také nějak opozdil…a navíc je v troskách moje novoroční dieta, protože zelí, brambory, maso se už vaří, pro klobásku ještě skočím do krámu…den začal hezky, díky.Tea :-)

Téda :-) Vždycky jsem věděla, že jsem udělala dobře, když jsem vytáhla paty z města :-) Rozumím přesně, co nám to tu píšete! Taky si těch zdánlivých maličkostí náramně užívám :-) Moc hezky napsané … ale to už jsem několikátá v řadě, která to říká, rozhodně ne však poslední.

Cítím s vámi tu pohodu!

A tenhle úúúžasný jiridoll je můj kámoš, heč!!! :-)

Díky. Je to radost – vámi poučován, stále inspirován a fascinován – sdílet vše TADY. V tak skvělé společnosti.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)