Fotky ze sobotního trhu v St. Gallenu


Poslední článek, kterým ukončuji miniseriál z mé poslední návštěvy Švýcarska. Tentokrát fotky z pravidelného trhu, který se koná každou sobotu v centru St. Gallenu…

Na titulce vidíte hromadu nového česneku z Francie (kus 2,- CHF) a za ním hromádku sušených rajčat (cca 100g za 3CHF). Následuje fotka s nádhernými, ale taky pěkně drahými rajčátky z Itálie:

Tady jsou k vidění nádherně fotogenické a obří hrušky (velikost jedné cca 25cm, půl kila za 3,80 CHF):

Obrovsky macatý špargl (chřest) přímo vybízel ke kulinářskému dobrodružství:

Výběr salátové zeleniny byl obrovský, tady namátkou různé druhy čekanky, potom je tam vidět romanesco (obdoba brokolice) a další různé saláty:

Stánky s prodejem sýrů zaujímaly nemalou část z celého trhu. Dostupné byly všechny velké sýry Francie, Itálie a Švýcarska plus lokální speciality. Domácí speciality, sýry z pasterizovaného i z nepasterizovaného mléka, hotový ráj sýromilce ;)

Tenhle Vacherin už pomalu pochodoval ;) WOW!

Svérázná prezentace parmezánu, gorgonzoly a pecorina na obyčejném stolku ;)))

Takhle vypadá hotová namíchaná směs strouhaných sýrů na fondue:

Tady prodávali čerstvé plněné těstoviny, steží jsem odolal!

Součástí trhu byl i prodej řeckých a italských specialit – nakládané olivy, plněné papričky, grilovaná zelenina v olivovém oleji, nakládaná feta, nakládané ančovičky, tzatziki, zkrátka cokoliv si vzpomenete!

Reklama

Komentáře

Hm, to je skoro jak z pražské tržnice:-))
Skoro jsem ráda, že tady nic podobného není, bych utratila i peníze, které nemám:-)
No a ten pochodující sýr…asi nejsem žádný gurmet, já se takových sýrů bojím a nejím je.

Jojo radši na ty ceny nekoukat ;)

Až bude tepleji obejdu všechny větší trhy v Praze a udělám srovnání sortimentu.

Mně osobně pravidelné velké trhy s širokým sezonním sortimentem moc chybí.

Rozhodně mi nechybí trhy, které jsou otevřené každý den, kde pořád do kola prodávájí zboží z velkoobchodů stejné jako v marketech :/

Mě by hodně zajímalo, jestli jsou u takových trhů splněny všechny ty šílené hygienické požadavky EU…možná i to je důvod, proč se tady nic podobného nekoná (aspoň ne tak v takové šíři sortimentu jako viz. výše.

No nevím jestli tam jsou splyněny všechny požadavky EU, ale rozhodně tam budou splněny všechny švýcraské požadavky. Tam jsou na všechno hodně hákliví a nikdo by si nic dedovolil (pokuty a vůbec vymáhaní práva je tam na vysoké úrovni).

Ad šíře sortimentu – Češi za prvé neví jak ty báječné suroviny zpracovat a za druhé na ně nemají ani peníze. Takže hezky pomaličku ;) Ale myslím, že se dočkáme ;)

Pro priznivce asijske kuchyne doporucuju vietnamske trziste v malesicich. Da se tam koupit spousta potravin a e tam nekolik restauraci. Jedna z nich je 100% autenticka – maji tam dokonce smazene kureci paratky (oblibena pochoutka v cine a indocine)

díky, ten pařátek musím mít!

poslední dobou se ale asiatů docela bojim, viz poslední článek o karcinogenních arašidech a zamořené plesnivé rýži…

..ále tak na tom pařítku se snad nedá nic pokazit ;D nebo ne?

;o)))

paratek si pritel pochvaloval (nedokazu posoudit jsem vegetarianka.-)…krom nej tam maji asi 10 dalsich jidel – zadne z nich se nepodoba tomu co v cinskych restauracich vydavaji za cinske jidlo..i prostredi je autenticke – hygienik by to tam nejspis zavrel ale je to tam opravdu jako v asii.-))))

ryzi tam kupujeme uz par let – thajskou jasminovou – a vzdycky je vyborna (jako priloha ale i z ni delame sushi). mozna jsou vsechny ty clanky jen nejaka negativni lobby budici stejnou hysterii jako praci chripka (imho umele nafouknuta bublina)

To ghostdog: Pokud se nepletu, rýže může chutnat výborně, ale to neznamená, že tam plísně a jejich „produkty“ nejsou:-)) Na chuti se to právě nepozná.

Dáša má pravdu, že na chuti nemusí být nic poznat. Dobře propraná rýže je bez housenek i bez plísně ;)

Ono s tou autenticitou je v Česku určitě problém. Já osobně jsem tady ještě nezažil doboru čínskou kuchyni. V poslední době na to prdim a zkouším věci jako je např. ORANGE MOON.

Zrovna u těch asijských kuchní bych ocenil vstup nějakých známých a osvědčených retauračních řetězců do ČR s jasným původem. Případně vznik restaurací vlastněných cizinci ze západu, určených pro cizince žijící v Praze (ČR).

Ad lobby budicí hysterii: Já osobně jsem pro a jen houšť! Jen ať jsou lidi obezřetní a jen ať se začínají sami sebe ptát, jestli dostávají to, za co platí případně jestli jim vyhovuje ničit si vlastní zdraví pro pár korun.

Tady další článek o pašování levných surovin z Číny do EU. O tu ptačí chřipku mi ani moc nejde, spíš o to pašování…

Cuketko, např. v arašídech zrovna produkt plísně-metabolit-aflatoxin-nepoznáš na chuti. Plíseň tepelnou úpravou zničíš, ale ty jedy bohužel ne. Aspoň tak jsem to z dostupné literatury pochopila:-)
Takže je možné dvojí napadení plísní, jednak čerstvé potraviny před a případně při zpracování a nebo ještě cestou po zpracování, při špaqtném uskladnění.
A možná že doma si ručíš za důkladné propláchnutí rýže, ovšem v restauracích asijského typu už bych se na nějaké pečlivé proplachování nespoléhala…no, dnes asi pro jistotu nebudu jíst nic:-))

Jojo, fuj debatka. Máme to vůbec zapotřebí?? ;)) U těch arašídů to zplesniví právě po cestě…

Obrázky ze švýcarské tržnice mě nadchly. Ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem tam žila a chodila na tyto tržnice ukojit své labužnické choutky :-) Dnes už chodím nakupovat do tržnic českých a nebývám tak často u vytržení. Tyhle fotečky mě zase vyprovokovaly k tomu, abych si zavzpomínala. Do Švýcarska jezdím, vozím si dobroty bez kterých nemůžu žít a když objevím hezké stránky o gastronomii jsem v sedmém nebi :-) Tyhle stránky tedy stojí za to, aby člověk zašel a trochu se tu pozdržel. Je vidět, že pan Cuketka je vášnivý „gourmet“ … z toho, že je „gourmand“ ho nepodezírám :-) Jak dlouho tahle www adresa funguje? Našla jsem ji dnes poprvé a ve vodách virtuálních brouzdám už delší čas, k cuketkám mám vřelý vztah – nechápu kudy jsem to po tom netu chodila, že jsem sem netrefila dřív.

Děkuji za pochvalu. Uznávám, že přechod ze Švýcarska do Česka je drsný. Mně stačí tam pobýt na návštěvě dva tři dny a pak zpátky v Praze je to jako šlupka mezi oči…. A ty trhy to mi strašně moc chybí, nechápu proč to tady nefičí…

Na druhou stranu se mi ale zdá, že se to postupně – velice – pomaloučku mění k lepšímu :) Doufejme…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)