Cosa nostra v Praze aneb Rustikální Sicílie à la Cutie

Píšete vy…

Sobota 26. dubna ráno. Zvoní mi budík, na víkendový den pro mě v krajně netypickou hodinou. Je půl sedmé. Pomyslím si, že jsem neměla slibovat přespavší návštěvě anglickou snídani, ale nakonec je to vcelku příjemný základ nadcházejícího programu…

V 7:00 mě již na Skalce očekává capo di tutti Rachad a vzápětí přichází i don Cukini. Není čas ztrácet čas, nenápadným vozem (který samozřejmě disponuje dostatečně velkým kufrem, prý „na jehně“) se přesouváme na základnu, kde nás vítá consigliore Pietro, domácí a somelliér v jedné osobě s doprovodem v podobě všudypřítomné psí slečny. Úkoly jsou rozděleny a my se čile pouštíme do práce, zahřátí čajem (a někteří i panákem domácí prunelly, ještě, že jsem si dala tu snídani ;) Pingpongový stůl se téměř kouzlem mění v prostřenou tabuli a zdánlivě nesourodé části čehosi jsou smontovány v gril s futuristickým designem létajícího talíře.

img_6640.JPG

V 10:00 se postupně scházejí ostatní. Famiglia je pro dnešek kompletní. Každý fasuje sadu čítající jedno dřevěné prkénko, jeden nůž velký a jeden žabikuch. Consigliore otevírá lahev svěžího Prosecca a můžeme se pustit do díla. Zahradní hadice poslouží k omytí zeleniny, přepravka a sluneční paprsky zas k jejímu osušení.

img_6648.JPG

Zeleninu je potřeba nakrájet, capo nás učí, jak tuto činnost maximálně zrychlit a zefektivnit, aniž by to nějak ubíralo na kvalitě výsledku. Každé učení s sebou nese určité oběti, na vlastní kůži poznávám ostří velkého nože a v duchu nadávám n svou nešikovnost. Consigliore zasahuje a prst mi záplatuje legrační dětskou náplastí, Don Cukini to dokumentuje. Jsem zvědavá, jaká bude caponata – tradiční sicilská zeleninová směs (paprika, lilek, rajčata, cibule).Na hořáku trůní obří pánev (pro tzv. verzi restaurační) se zatím neposkvrněným panenským olivovým olejem. Kousky pečlivě nakrájené zeleniny jsou postupně smaženy v rozpálenem oleji do zlatova, směs je následně ochucena dalšími přísadami a ponechána ke (v našem případě) krátkému uležení, aby se všechny chutě spojily. Na caponatě mě dostala právě kombinace chutí, přidané rozinky a opražené pinie v tom byly úžasné.

img_6655.JPG
img_6662.JPG

Druhá, tzv. domácí verze má tím, že se všechny přísady připravují společně v pánvičcce, rovněž něco do sebe; některým zúčastněným chutná dokonce o trošku více. Na ufo talíři se mezitím grilovaly bruschetty – krajíčky z výborného bílého chleba.

img_6661.JPG
img_6664.JPG

Následuje souboj s protivníkem, který se chrání pevným krunýřem, ale nakonec kapituluje před žabikuchem, jenž útočí zákeřně zezadu. Nebohé gamberoni přijdou o hlavu, jakožto i další části tělíčka: dle pokynů vyndáváme z krevety střívko a já vzpomínám na pitvání kapra v biologickém semináři na střední škole.

img_6643.JPG

Hanebný čin je dokonán prokláním krevet špejlemi. Krevety máčíme v jednoduchém bramborovém těstíčku (konzistence jako palačinkové těsto) a usmažíme do zlatova. Omáčka z granátové melasy, medu, chilli a oleje je bezkonkurenční.

img_6669.JPG

Součástí antipasti byly i velmi fotogenické nakládané olivy, které jsem úplně zapomněla ochutnat :-( – v olejové lázni jim dělaly společnost další přísady.

img_6666.JPG

Vařené mořské potvory byly rovněž součástí jednoho ze salátů, skládajícího se dále z brambor, kaparů, červené cibulky a petrželky. Jednouchá a chuťově efektní kombinace vzešla rovněž ze spojení okurek, pomerančů, ředkviček a máty (vykrajovaní segmentů pomerančů dalo mnohým zabrat). Consigliore k překrmům podával dva druhy bílého vína z vinařství Donnafugata. Hlavním chodem byl tuňák all siciliana podávný s chlebovým salátem, neboli panzanellou. Ta byla pro mě osobně migliore ze všech připravovaných chodů. Zbylé bruschetty nakrájené na kostičky, pelati, červená cibule, petrželka, olivový olej a vinný ocet. V jednoduchosti je krása… Tuňákové steaky by nebyly kompletní bez citrónů, kaparů, dua rozinky a pinie (nikoliv mandle ;-) ), ostré chilli papričky, tymiánu a petželky. V této směsi obalený tuňák putoval na gril…

img_6672.JPG img_6678.JPG

…zatímco jej netrpělivě očekávala panzanella. Jistě mi dáte za pravdu, že jim to spolu náramně sluší.

img_6685.JPG

Nastal správný čas pro degustací vín červených, přičemž chuťově nejzajímavějším zážitkem se pro mě stalo super biologico Munjebel, kdy člověk netušil, do čeho jde – na první ochutnání neotesané, ale v jádru živé a podmanivé. Druhé červené pak reprezentovala víno z odrůdy Nero d´Avola. Přepadá mě chuť se jen tak povalovat na sluníčku a dívat se na svět skrze dno vinné sklenky, ale ještě nás čeká trojice dezertů…

img_6683.JPG

Capo di tutti ovšem vytáhne další trumf v podobě mezichodu – těstovinami se slávkami ochucenými česnekem, petrželkou, chilli papričkami a kdoví čím ještě. Soldati jsou trochu znaveni, takže se omezujeme jen na očumování, kibicování a následnou rychlou likvidaci tohoto pokrmu.

img_6686.JPG img_6688.JPG

Prvním dezertem byla velmi jednoduchá ricotta caffe doplněná piškotem a jahodou. Popíjí se kafíčko a podává výborné dezertní víno.

img_6698.JPG

Neméně rychlá byla příprava druhého dezertu – ovoce posypané rozdrcenými sušenkami amaretto a pokapané likérem stejné provenience. Consigliore dal v plén vanilkovou zmrzlinu. Po částečném snědení bylo ovoce doplněno a předpřipraveno na dezert třetí a zároveň poslední – zabaglione – jemný krém ze žloutků, cukru a dezertního vína.

img_6701.JPG img_6703.JPG

Čtenářská fotohádanka: kolik žloutků padlo za oběť zabaglione? Správnou odpověď zní jistě capo ;-)

img_6705.JPG

Po dezertu nakonec přišla řada ještě na polozapomenutý pane carasau, tenké chlebové placky, které se připravuje z vykynutého těsta. Soldati se z posledních sil pokoušejí vyválet tenké placky, které capo peče v rozpálené troubě. Všichni členové famiglie jsou příjemně unaveni, ale spokojeni. Je pozdní odpoledne a čas odejít. Snažíme se místo činu dát do pořádku a zahladit všechny stopy. Mnohonásobný chuťový orgasmus pomalu končí a odeznívá, až když se ocitám po návratu ze Sicílie zpět v realitě… Tante grazie!

Reklama

Komentáře

Ach Cutie! Krásný článek, ale smažení zeleninky v plné pánvi panenského olivového oleje – to byste se mi vážně nevyplatili!!Domácí se dělala na olivovém oleji, ve woku na smažení zeleniny a krevet byl samozřejmě prostý olej na smažení!! :-))

btw. ty žloutky fakt nevím – už jsem to tam házel bez přemýšlení.Stydím, stydím…

rachad: Já když jsem to psala, tak mi pak, ale už jsem to zapomněla opravit (za což může Cabernet Sauvignon). Nobody´s perfect…:-)))

Koukám, že mi v předchozím komentáři zmizela nějaká písmenka (teď za to nemůže Cabernet Sauvignon, ale čistě moje roztržitost)…chybí tam že mi pak došlo, že oliváče tam byla jedna malá lahvička a tudíž to postrádá logiku :-)

Moc hezky napsaná reportáž! Vtipná, svižná!
S těmi žloutky bych tipovala 10–11 kousků?

moc pekne :) fotka skrze sklenicku je tolik vypovidajici … ;) Dekuji, krasne cteni :)

ňami :))
tak až se mi smečka 10 koček smrskne na obvyklé 2, třeba se najde místo :)

Zdar vespolek,
velmi pěkně napsaná reportage a hezké fotky. Ještě jednou nezbývá než litovat, že na tenhle seminář jsem se včas nepřihlásil…:o)

Chystáš fotoreportáž i z latinoamerického víkendu??

Pivli: Díky! Těch žloutků tam nějak tak bylo, rachad, jak píše, si tu už přesně nepamatuje:-)
petina: Fotka skrze skleničku je má oblíbená, přesně vystihuje nápadu a pocity v té chvíli :-)
Bali: Tak někdy příště :-)?
jk: Jak to zvládáte, 10 koček? Mě stačí jeden kocouří raubíř :-)
Pierro: To si piš:-)!

s faktem, že 1 jde zítra, 2 v sobotu a 4 jsou ještě slepé, tak celkem dobře :)
ale budou mi chybět. teď je kočka všude, kam se podíváš. nebude tak nuda,jenom se dvěma? :))

jk: Že už asi vím, o která koťátka jde:-)? I dle iniciálů..?

Hello Thank u for a very fresh idea. I am wondering why i have never though of this as well. I will definately try to use your blog for getting some more fresh info!

Thanks!
Willy Blemberg
my site

Milý Džone a ostatní spamující -------: Jděte do ---- vy ------ --------, nebo vás ----- do ---- a do ---- , že se tejden ------------, vy ---- ------.

Komentáře jsou uzavřeny.