Medvědí česnek

Z archivu

Na předchozí fotohádance se na krásno ukázalo, jaký jsem občas mameluch. To, co jste totiž správně učili jako česnek podivný, jsem já cuketa považoval za česnek medvědí! ;)

Za tu dobu, než jste mě vyvedli z omylu, jsem si ho stačil nasekat na sekanou a marinovat v něm rolku kozího sýra. Ještě, že to nebyla nějaká jedovatá rostlina, třeba taková konvalinka. Lístečky má úplně stejné, akorát obohacené na zdraví nedobrým konvalatoxinem! ;) Česnek podivný naštěstí není jedovatý, ale dokonce jedlý!

Stejně jako celá rodinka česneků oplývá charakteristickými aromaty a chutí. Mi osobně česnek podivný připadal jako ostřejší jarní cibulka. Evoluce mě protentokrát nevyřadila z oběhu. Naopak! Vybavila mě novou chutí… :)

To, co ale máte tady na obrázcích, je už česnek medvědí. Na rozdíl od kolegy podivného má už opravdu nefalšované česnekové aroma. Když jsem si ho po lovu narval do pytlíku, na první počuch to nebylo k rozpoznání od běžné česnekové vůně. Jeho sezóna vrcholí právě teď!

Zbaštit se může celá rostlina, nepraktičtější na vaření jsou ale listy. Prý mají nejsilnější aroma před kvetením, ještě než se vše přepumpuje do konečků rostliny. Očuchával a okusával jsem listy, stonky, kvítka a přišlo mi to na stejno. Česnekem nabité kytiny jsou ale k zulíbání!!! ;)

Bittmanovic panenka s medvědem

Medvědí česnek můžete rvát úplně kamkoliv jako čerstvou bylinku, výtečný je i na tepelné zpracování. Zkoušel jsem ho opět s kozím sýrem, dělal jsem pomazánku z lučiny a střihnul jsem i základní polívku. Všechno je výtečné! Jediné, co jsem nezkusil, byla stará ruská receptura na česnekovou mast na hemoroidy… ;)

Ze všech úprav mě asi nejvíc potěšilo prosté spaření listů česneku na másle. Je to geniálně jednoduché! Výsledek je podobný špenátu s česnekem, akorát se nemusíte trápit s loupáním česneku extra a s potenciální hrozbou zmrvení jeho úpravy (jak má spousta restaurantů nabízejících špenát ochucený česnekem ve zvyku ;)

Při vaření následujícího receptu jsem zabil hned tři mušky jednou ranou! Vybral jsem si totiž jednoduché spárování spařeného medvědího česneku s vepřovou panenkou a šťouchanými brambory. A právě na panence jsem si vyzkoušel vskutku vyčuranou metodu úpravy od Marka Bittmana.

Podívejte se na video a vyzkoušejte si jí taky! ;) Není to žádná věda a výsledné „medailonky“ stojí za to! K masu jsem našteloval spařené listy česneku a pěknou kupičku brambor s máslem a s výpekem. Až později jsem zkusil kombinaci šťouchaných brambor s čerstvými nasekanými listy a víte co? Zase bomba!!! Tady prostě není možno minout… ;)

Jestli teď marně hledáte recept a celé to na vás působí jako dlouhé neuspořádané experimentování – chytili jste se správně. Vemte kolo, psa, dítě, igelitku a vrhněte se s nimi ven! Narvěte si plnou náruč neznámých bylin a pokračujte ve štafetě!

Další využití a recepty z medvědího česneku

Reklama

Komentáře

Ale to jste mne pane Cuketko zklamal, s tou mastí na hemeroidy!!! Čekala jsem, že ji vyrobíte jako první, ozkoušíte (ať už na sobě nebo na nějakém ne-dobrovolníkovi) a poreferujete…
Maso dobrý, políffka taky, ale ta mast…
:-))))

A já hlasuji, hned pod tou mastí, pro tu vodku s česnekem! :-))) Konvalinky mám na zahrádce, kdyby bylo libo si pošmáknout :-)). Jeden kolega v práci posvačil cibulky tulipánů, omylem místo cibule, docela si prý pochutnal :-)))

Což o to, tenhle dryák jsem už pila, ale ta mast!:-))))
Konvalinky? No, to by byl hukot! Mno, lysohlávky ani muchomoůrka červená ještě nejsou, tak proč si nesmlsnout na konvalinkách, že? Prodávají je i v podchodech metra…
To by játro mlaskalo…a pak ta ledvina…:-))))

S medvědím česnekem mám také nemalou a příjemnou zkušenost, je vždycky mňam :o) Jen to běhání po lese v příhodnou dobu a hledání osvědčených míst dá po zimním spánku pěknou fušku :o)

Ano, ano česnek medvědí, čeremša…kvašený je famózní(ruská specialitka), v debatě u pečených kaštanů už jsme ho tu kdysi probírali…

Pivli:

heh :) zatím natírat večer po koupeli nepotřebuji. ale až mi bude osumdesát, to se mi pak zápisník více než šikne!! :)

Fialka:

uá! :) prosím si jeden konvalatoxin, konvalatoxol, konvalatoxosid a majalosid, nasekat a zabalič :)

Kolíček:

co fušku?! FAFUŠKU :))))

Bittmanovo video omylem shlédnuto před snídaní, to maso z talíře řve „bite-me“

fajn, tak uz vim co dnes na obed, i na veceri , a taky vidim znechueny vyraz meho muze, i kdyz umim spenat(smetana+cibulka) vyborne, proste ho nesnasi uz od dob skolni jidelny.

kuba: bud v klidu, ja takhle vcera hned po probuzeni pekla brownies, omylem jsem shledla recept pred snidani, no co, aspon bylo co snidat :-D

Když tak koukám na tu panenku, tak se mi hnedka vybavil Gordon Ramsey řvoucí: „It's raaaaaaaaaaawwwww!!!“ :o)))

ren:

dík za tip :) já přidávám údolí šárky, jsou ho tam celé lány podél potůčku…

Kuba:

určitě to zkus, je to jednoduché a rychlé. je tam zkrácené tepelné trápení a vysušování masa na minimum, přitom ta úprave dává maximální chuť. v kroku 1) nepřehnat a nedosáhnout fáze tvoření šťávy v kroku 2) mít neusátle kontakt s boubelkami a nenechat je úplně zatuhnout. obojí je zločin :)

Tereza:

„zaklapkovanej“ strávník je vždy výzva :) alespoň si máte s čím hrát ;)))

J.Č.:

já si to pamatuju jinak:

„It's F*CKING raaaaaa!!!“

Mr. Ramsay by na mě ovšem neřval v průběhu přípravy… :)))

(btw ramsay propaguje vepř. panenku klidně na medium. většina výskytu trichinózy je vzácná a když už, tak je to z diočáků, ne z vepřového chovů)

Cuki: jen pro upřesnění – ve které části šáreckého údolí se nachází nějaká ta plantážička medvědího česnečku?? Přeci jen potok protéká celým údolím a to není až tak krátké. A jak se bude tvářit okolí, když začnu sklízet?? aby na mne někdo nezavolal orgány, že ničím životní prostředí v chráněné oblasti…:o))!!

Pan Bittman moc hezky vypráví; pan Tsuck také – navíc ty kvítky – grejt fůdstájlink!
Ale já na polopečené nikdy nebyl a nebudu. Tatarák klidně (třeba i z lososa), ale jinak moje masa se musí nechat krájet lžící.

11. Školní jídelna, to je známé, to jsou věci jako vajíčková zavářka do polévky, květák, špenát, vařená mrkev, UHO, znám i případy sekané etc. Určitě by mi čtenáři pomohli najít další věci-jídla via školní jídelna. Specielně v jedné polévce extra zbytky, a to si dovolím citaci spolužáka Jechoutka Petra „..si kuchařky snad mejou ty svý kuří voka“..konec citace.

Kuba: no moje „oblíbené extras“ ze škodní jídelny byly koprovka, drožďová polévka, kmínová polévka, křenová omáčka a škubánky… při zpomínkách na tyhle mňamky mne dodnes přechází chuť k jídlu…:o))

Pierro:

no za vola budete v Praze při sběru bylin vždy :)))) to bys nad ani jinak nešlo. lokalitu neprozradím, jen si to pěkně projděte…

Teda pane Cuketko – tak to mám nadlouho mindrák…:o(( Já který již pravidelně každý rok sklízím pampelišky, sedmikrásky, bez a různé jiné „bioprodukty“ naší matinky přírody jsem za vola…:o(( ale kolem toho potoka se podívám. Možná by se vyplatilo tenhle pátek dopoledne, snad tam nebudou takové davy a člověk bude mít dost času na pastvu…:o)))

Vím o jednom povedeném místě, kde ho rostou lány…Ale neřeknu… :P

Mr. Cuki a Blaňule: Tajemníci tajemný…!!! Asi bude nejlépe zajít na Petřín do Kinského sadů. Sice riskuju aroma psích hovínek ale je to nejblíže a nemotají se tam takové davy lidí jako v šárce.

Pierro:

já jsem to nemyslel nijak zle…, jen že sbírat jakékoliv rostlinstvo ve městě s jednou z nejvyšších prašností v republice nemá moc smysl ;)

vsadím se, že ať už si vyberete jakýkoliv kousek zeleně, tak za jednu jedinou procházku na meděda určitě narazíte! ;)

Mr. Cuki – já se taky neurazil…:o)) No myslím, že v šárce to s prašností neude zas tak hrozné. To ten petřín na tom bude o poznání hůř…:o)) Spíše jsem měl na mysli reakce okolojdoucích lidí, nechápajících, co to vlastně v trávě sbírám. No uvidí se. Pokud by vyšlo počasí dalo by se na menší výlet do údolí skáknout.

na Sibiři se prý kromě listů divokých česneků nakládali, snad ještě nakládají, listy nějaké lilie a listy bolševníku, sazeničky nebo semínka česneku medvědího, viničního a hadího, marně sháním několik let, v mém okolí bohužel neroste, zato mám na dvorku česnáček lékařský a ten voní po česneku a dá se také konzumovat

of topic
na zasetí už je skoro pozdě a já jsem stále nesehnala semínka pořádné dýně – na jídlo, ne na ozdobu, třeba Hokaido
nevíte někdo kde je v Praze sehnat?
díky moc

22.Pierro…kdepak tohle místo je pár hodin jízdy od Prahy v téměř panenské přírodě nedaleko Olomouce ;-) Takže stejně trochu z ruky :-) Ale já jej stejně netrhala, je to v chráněném území…

Hmmm no do Olomóca kvůli česneku nepojedu, to je fakt…:o)) Ono ta naše výše zmiňovaná šárka je také chráněným územím, tak já vlastně ani nevím jak je to s trháním čehokoliv… Nerad bych aby si pro mně přišla Kateřina Jacques s policejním doprovodem..:o))

Mám dotaz? Proč Čínský česnek není jídle cítit? Děkuji

Nevím proč (nejspíš je to jiná odrůda), ale právě proto, že není v jídle cítit ho nekupujem. Jedině český paličák!

29: Možná to má co dělat s odrůdou, nebo taky se způsobem pěstování. Když se něco žene moc rychle a nemá to správné podmínky(třeba sluníčko) bývá to takovej chabrus. Ale česnek se řeší už dlouho. Z Polska taky jezdil takovej šmejd a tenkrát mi říkali, že ten starej, dobrej, česnek jim hnije a tohle je nějaká odolnější odrůda, která má ale zase tu nevýhodu že není vůbec cítit. Do bramboráku toho tenkrát padlo…A nic.

OT: Já koukal na česnek v Lidlu, byl od italského dovozce, ale země původu Čína. Na netu je článek, kde v Kalifornii produkují cenově dvojnásobně dražší česnek než importovaný z Číny. Jen do US bylo za loňský rok importováno přes 160 milionů liber (váha) česneku. A mám pocit že docela nedávno byl soudní spor, jakási italská firma Delfanti pašovala (doslova) přes Bulharsko česnek do EU, taky made in China. Takže asi se česnek vyplatí.

„Vyšeptalý česněk“ – krásný to český výraz.
Já si pěstuji svůj http://i31.tinypic.com/s5z71t.jpg
a když dojde, tak musím kupovat a kvalita kolísá.
Vysazuji už někdy koncem října, nebo v listopadu – česneku nevadí trocha mrazu, ba ho to posílí, ale anglické zimy jsou mírnější, než v Kotlině, tak mě neberte za slovo.

34.: Ano, výraz vyšeptalý také používáme. Opět jste mne potěšil!:-)))
A podruhé jsem měla potěšení z fotky nááádherného česneku. Ten už od pohledu vypadá, že má říz a nádhernou vůni.

už od pohledu vypadá, že má říz a nádhernou vůni
You bet!
Leč už dávno došel. Momentálně vařím s „česněkem potměšilým“. Tváří se to jako normální buclaté stroužky, ale po uříznutí prdýlky, jak to zde kdysi nazval sám Velký Chef Cuketka a sloupnutí jeden zjistí, jak byl oklamán. Pod slupkou je svazek velmi úzkých sub-stroužků, každý se svou vlastní tuhou slupkou. Je to děsná piplačka se s tím loupat.

V Průhonicích, v Dendrologické zahradě je bear česneku hafo, avšak tam bych to taky netrhala, zaručená je Letná (avšak s dostatečným ocáskem močoviny na jazyku)

36.: tak já si to teda píšu, když jinak nedáte! :-))))
Zakoupila jsem česnek nový, český, krásně křupe, ideální pro nakládání s čeremšou (kterou nemám a v Praze sbírat nechci, do Šárky se asi nedostanu…).
Tak udělám Alibabu a čtyřicet loupežníků…

Česnek medvědí má dobrou vlastnost v tom, že když už někde je, je ho tam mraky – jelikož ho žerou jen divočáci, a to tak dovedně, že konzumují jen listy a zbytek rostliny se ochotně vegetativně množí… a jednu blbou vlastnost, že v řadě okresů je zařazen mezi chráněné druhy rostlin

včera jsem si ho narvala náruč v Divoký Šárce!!! Jde se furt rovně po cestičce. Člověk na něj nemůže nenarazit. Akorát to má jeden nepatrný háček, že je to přírodní rezervace ;-) ale policajty jsem nepotkala. Dnes večer ho jdu kulinářsky prubnout.

27.Blaňule: Mám dotaz..Jmenuje se to místo Žebračka? Dobrovolně se přiznávám, že jsem tam na česnek byla včera. Jsou ho tam lány, nádhera:-) Akorát to byla trochu piplačka- trhala jsem z každého trsu jeden lísteček, abych neuškodila:-) A zamilovala jsem se do česnekových květů,baštím je teď ke všemu:-)

Ten Bittman je správnej řízek… Takovej chlapák;). Ty krátký videa jsou supr, díky p.Cuketkovi za odkaz!

Tématika česneku proniká i do televizních seriálů :-D Na jedné nejmenované televizní stanici právě začíná seriál, který se odehrává v aljašském městečku a synopse praví, že hlavní hrdinka se vydává do lesa pro divoký česnek :-)))

Tak jsem se v sobotu odpoledne vypravil do Šárky a dle rady Mr. Cukiho pátral v okolí potoka. A zhruba v polovině údolí také našel. Skutečně tam toho rostly celé lány. Ale jen na dvou místech. Každopádně jedna plná taška tohodle česnekového lupení to jistila. K tomu další taška mladých kopřiv a jsem zvědav na špenátek z darů naší matičky přírody…:o)) Kdo jste z Prahy, vřele doporučuji. Lidé sice koukali ale nikdo nenadával, pár se jich i ptalo zdali je to opravdu jako česnek a jestli není jedovatý…:o))

Mno, je jen škoda, že se nikde člověk nedoví o tom, kde sehnat a koupit KVALITNÍ ČESKÝ ČESNEK! Ta čínská, hnijící a nevoňavá napodobenina je hnus fialovej!

nojo, není nad český paličák. mívají na tržnicích, klasičtí zahrádkáři…
V mém okolí nevím o nikom, kdo by čínský česnek kupoval, všichni chtějí český paličák nebo dobrý česnek z Moravy či Maďarska. Nechápu, že se na morqvě zaorávají celá pole…
To je děs!!!
BTW: koupila jsem si česnekovou trávu v květináči, krásně voní a cutná po česneku, odér po konzumaci prakticky žádný!

Dneska budu dělat velikonoční nádivku. Mám doma pár lístku medvědího česneku, tak ho zkusím dát do nádivky spolu s kopřivama.

Diky za hezky calnke! Ve spisovne cestine ale nemuzeme rici „Mi osobně“, ale musime pouzit sirsi tvar „Mne osobne“. Uzky tvar zajmena nelze pouzit, pokud ma vyjadrovat duraz. Lze jej pouzit vsude jinde, napr. „to se mi libi“, „vcera jsi mi to uz rikal“ apod. Omluvte laskave z technickych duvodu chybejici diakritiku. :)

Komentáře jsou uzavřeny.