Pučálka

Naklíčený hrách je kouzlo z pytlíku. Přidáte k němu jenom vodu, dva dny na to koukáte a na konci máte zelené kulky s úplně jiným složením. Zajisté je to nabouchané vitamíny a kdo ví čím ještě, ale o to nejde. Jde o to, udělat si doma malý hrachový reaktor a uspíšit tak příchod jara.

Krok jedna je vyděsit se nad tím, jak těžké je sehnat pěkné české lušteniny a tady konkrétně nepůlený zelený hrách. Jakmile ho už ale máte, je to brnkačka.

Prvních 24 hodin propláchnutý hrách zalijete vodou v misce a koukáte jak pěkně chytá barvu a jak se mu začínají rýsovat klíčky. Chce to alespoň dvakrát vyměnit vodu. Šedé nudné koule ožijí.

Pak se přesunete na pečící plech a hrášek rozsypete do tenké vrstvy. Opět zalijete a zase jen čumíte. Tentokrát už z hrachu polezou klíčky.

Přesně v téhle fázi už je hrášek měkký a pěkně svěže křoupe. Pokud se vám chce čekat dál a průběžně měnit čerstvou vodu, můžete číhat i den navíc, až klíčky povylezou ještě víc.

Teď máte v rukou poklad. Co s ním dál?

  • můžete osušený hrách opéct s trochou tuku (sádla či másla) v tenké vrstvě na plechu
  • stejně tak ale i na pánvi na prudkém ohni
  • dochucovat můžete nasladko (cukr, voňavé koření) i naslano (sůl, pepř)
  • uzená mletá paprika a čili (!)
  • voňavá slanina a trocha hořčice
  • pučálka dobře zapadne i do studených salátů jako křupivo
  • obzvlášť dobře pak k pečené zelenině

Zkouším ji teď nakládat i v rychlém nálevu, ale je to zatím v čistě experimentálním stádiu. Ze všeho nejvíc mě prostě baví na pučálku koukat, když pučí a zelená.

Co vy?

Reklama

Komentáře

Pučálka pro mě vždycky bude vzpomínka na kolej – byl to nejlevnější mls ke krabicovýmu vínu, jó, to byly časy :-D

to se delavalo u moji babicky na Hovezi (u Vsetina)
h.

Kamarád dělává pučálku na slanině a je geniální. Ale taky si vzpomínám, že to při pečení dost smrdí .. vám ne?

Nezvyklá, ale skvělá je také pučálka orestovaná se sojovou omáčkou a sezamovým olejem.

A nejaky tim… kde takove susene kulicky dostat? Nepocitam vysevni hrach :d

U nás už nějaký týden pučíme mungo. Nejlepčí kombinací zatím zůstává čerstvý chléb s husím výpekem posypaný klíčky :)

Tex – pokud „tim“ znamená tip – tak běžně v Bille a Globusu a Kauflandu.

No konečně taky nějaký článek, kde hlavním tématem není maso. Díky, už jsem ztrácel naději.

Jojo, sehnat zelený neloupaný hrách dneska není jen tak. U nás v městečku je Lidl, Penny, Coop – a všude mají pouze žlutý loupaný.

↪ 10 Linus: jj, to je pořád kapusta, carotto, růžičková kapusta, pivo, samý masitý záležitosti, už to chtělo změnu (((-;

↪ 11 la trucha: Dnes jsem se cestou domů schválně stavila v naší obyčejné sídlištní sámošce (Albert a upřímně řečeno nic moc zásobovaný, spíš naopak) a zeleného neloupaného hrachu tam měli dva druhy – Lagris za cca 15,– Kč a jakousi mně neznámou značku za cca 10,– Kč. V jiných řetězcích je to samozřejmě asi jinak, možná by se ale něco našlo v nějaké „zdravé“ výživě?

Lenoši to zkusí s naklíčeným mungem, cizrnou a čočkou z obchodu. :-)

↪ 14 Zuzka Ou: tedy ideálně zvlášť, protože se to každé praží jinak dlouhou dobu. Nejlépe opražit nasucho a pak přidat nějaký dobrý tuk.

Z alberta mi byl minule donesen neloupany zeleny ukrajinsky, byl v pohode. Jeste pul balicku mam, tak po navratu do civilace se dokopu.

hned jsem si při čtení vzpomněla na svého tchána, který když namáčí hrách na vaření tak ho půlku sní ještě dřív než to stihne vůbec změknout natož vyklíčit;o)
já si už delší dobu pohrávám s myšlenkou zkusit naklíčit mungo nebo čočku, už jste někdo zkoušeli?? beru to jako doplněk k zimní zeleni co mám na okně – řeřicha, petržel, pažitka, cibulová nať…

V článku se píše o českých luštěninách, proto by mě zajímalo, kde sehnat české luštěniny.

České luštěniny mají pravidelně v prodejnách Český Grunt – zrovna včera jsem se divila co je za pytel, ze kterého si paní přede mnou nabírala lopatkou cca kilový balíček a ona to byla čočka!;o) Původ myslím Troubky nebo někde od Přerova. Určitě budou mít i v dalších farmářských prodejnách

Cesky hrach od Lagrisu jsem vcera koupila v Tescu, i cocku (jine znacky). Fazole jsou problem – vetsinou Canada nebo Cina i ve zdravych vyzivach.

↪ 20 kacka_zvykacka: Fazole se zemí původu v Česku jsem našla v Globusu u značky Essa – jsou to takové ty malé bílé. Mají tuším i českou čočku a hrách tedy Lagris. Ale furt je to bída :/
Ten Český Grunt je moc fajn tip.

Loupaný hrách už je polotovar a nemá hlavně klíček. Když se podíváte na neloupaný hrách, je na něm kresba, vzdáleně připomínající pohárek na nožce (vzpomněla jsem si na Boženu Němcovou) nebo písmeno Y. To je spící klíček, který po namočení a nabobtnání vyklíčí. Loupaný hrášek už ho nemá. Ten už to má chudák za sebou ;o))

Snad jeste lepsi je naklicena cocka – oprazena na trosce tuku, spolecne s rapikatym celerem,chilli a cesnekem – zakapnuta dobrou sojovkou. Uuuuuzasny!

Ale cocku jim i samotnou, syrovou. Pozor na pojidani fazoli – mungo je ejste v pohode, ale velke fazole jsou trochu jedovate,jestli si dobre vzpominam – mely by projit tepelnou upravou. A nezapominejte prvni den nekolikrat vymenit vodu – semena v sobe maji inhibitory kliceni,kdyz vodu nevymenite,bude to klicit o dost pomaleji. A jeste jeden poznatek – klici i v kastroolu – jen nestejnomerne,ty horni klici rychleji.

Znám a používám ještě jednodušší verzi klíčení. Semena dám na 24 hodin do vody, aby do sebe natáhla vodu. Pak je sliji a nechám je bez vody v misce (kastrůlku či jiné nádobě) při pokojové teplotě. Každý den je pouze 1× propláchnu tekoucí vodou a šup s mimi zase do misky. Mám to ozkoušeno u munga, čočky, cizrny a dalších luštěnin. Zatím to fungovalo u všech.

U nás ještě trochu jinak: hrách/mungo/cizrnu propláchnout a dát po Petriho misky jen s tou vodou, co na nich ulpěla. Zakrýt druhou Petriho miskou a nechat svému osudu. Dvakrát denně proplachovat. Konzumovat v preferovaném stadiu naklíčenosti.

Já vám nevím – pučálka není nic o vaření, připravuje se v podstatě stejně ve všech krajových verzích. Já ji dělal se slaninou (dokonce pravou maďarskou kološvárskou) a byl jsem výsledkem zcela zklamán… škoda té slaniny.

zdravím,nemáte
někdo nejaky tip jak pučálku bezbolestne zbavit těch šlupiček?

„…co s ním dál…“ – fajn možnosti. ale na klíčení hrášku mě stejně vždycky nejvíc zajímalo ho pak zasadit a sklízet vlastní hrachové lusky :-))

Hrách se pokouším naklíčit už pátý den a je to bída, nevím, jestli je to hrachem nebo podmínkami /asi nemáme doma dostatečnou teplotu/, ale hrozně dlouho to trvá a klíčit se mu moc nechce. Možná to bude teplotou, v kuchyni je maximálně 18 stupňů, přenesla jsem misku do obýváku, kde je 20 stupňů a klíčky se konečně začaly objevovat.

Mno a hele, tak už mi to na kredenci pučí a je to již jedlé, ale nesedí mi tam ta šlupajzna co se z toho odlupuje – odstraňujete ji, či konzumujete s … ?

Konečně jsem po týdnu usoudila, že by hrách mohl být dostatečně naklíčený a hodila jsem ho na pánev se škvarky. Smrdělo to příšerně a protože to pořád bylo nějaké bez chuti, nechala jsem to asi až moc osmažit. Jakou by to správně mělo mít nakonec barvu a konzistenci? Mám to asi až moc tmavé a křupavé.

Mimochodem, netuší někdo, proč mi tady nefunguje přihlášení, když na fóru se mi zobrazí jméno i ikonka a tady musím jméno dopsat?

↪ 33 Juana: tý jo, já to měl vždy bez zápachu a vešel jsem se do tří dní ;) zkuste vyšší teplotu pro klíčení a častěji měnit vodu.

syrový naklíčený hrách příjemně křupe a má to takovou svěží zelenou hráškovou chuť, opečený dělám dokřupava a se šlupkama bojuju tak, že opékám prudce aby zkřuply také. jiný nápad, jak se jich zbavit, zatím nemám.. ;)

nedalo mi to, koupil jsem hrách a jal se klíčit. Začal jsem v sobotu večer a před hodinou jsem část upekl na rozpuštěné slanině se solí, pepřem a lžící hořčice. Všem to moc chutnalo, takže díky za tip. :-)

No to je paráda. To musí být mentiony. Zrovna nedávno jsem vzpomínala na babičku (která už není) a pučálku, neboli Pučálkovic Aminu, jak jsem ji překřtila podle jedné dětské knížky, a říkala jsem si, jestli to dělala jen moje babička a že jestli ne, tak se musím pokusit najít recept. Takže moc díky! Jen sehnat ten hrách!

Misku z plastu do ní dírky .Dobře se klíčící hrášek čočka proplachuje kolikrát za den chcete a zůstává svěží.Pak postavit na talířek a přikrýt .

ad 17. Siska: mungo klíčím průběžně už asi dva týdny a mizí velmi rychle:) Osvědčil se mi tento postup: fazolky mungo do skleněné misky, zalít vodou a dát na 12h nebo přes noc do lednice. Pak přesypat na sít(k)o (já používám klasické kulaté na prosívání mouky), propláchnout, okapat, ponechat v sítku, pod něj dát talíř a na něj taky talíř. Fazolky pěkně větrají, nemáčí se ve vodě a jde k nim vzduch. Proplachují se 2–3× denně a už na konci 2. dne mají cca 3mm klíčky. Nejzdravější jsou prý s 2 cm klíčky, to nám ale nevydrží:) Dobrou chuť!

↪ 26 BeSt: viz můj komentář č. 39 – osvědčilo se mi klíčit na sítu; na misce mi přišlo, že trošku zasmrádají, i když se proplachují…

↪ 28 Martello: kolosvarska slanina neni z madarska ale z rumunska, koloscar = cluj -->> rumunsko :)

Nejvic me takovy nakliceny veci chutnaji proste v tom syrovem stavu…hrach, cocka, psenice…naklicit tak tri/ctyri dny a pak chroupat samotny:o)

Tak vy to naklicite a pak ty enzymy zabijete orestovanim anebo varenim? Enzymy umiraji pri teplote >42 stupnu viz Wikipedia

Naklicenim eliminujes nadymani a zachovas enzymy a aminokyseliny, ty pak podporuji lepsi traveni. Ostatne je to jidlo zive (klici, roste), versus mrtve (uvarene ci pecene, nejhur smazene)…

http://cs.wikipedia.org/…iánstv%C3%AD

Takze drive jsme hrach varili a smazili, dnes uz jen syrovy a poradne nakliceny :) ono jde o to, ze telo se citi lepe, nema tolik prace s vyklizenim mrtveho neradstva..

Jasneze, vařáci radeji podpori zemedelsko-potravinarskou a farmaceuticko-lekarkou lobby a radeji koupi potravni doplnek:

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/…vne-traveni/

Ps: Ikea kuchyn bez kamen pro vitariany

http://www.ikea.com/…151_idki05b/

tak tohle mi uteklo ale pořád to tu koukám žije. tak se zapojím a reaguji cris cross podle toho, jak to vyjde :)
pučálka je stará klasika. jestli to dělala něčí babička, rozhodně si to nevymyslela, ale dělalo se to v určité době všude (kromě panstava ofc). problém je, že jsem v teorii narazil na dva druhy pučálky. tato výše popsaná, která jde praktikovat i s čočkou a kdoví čím, pak se klasicky restovala, teoreticky to podobně používají číňani a spol. velmi dobře klíčí a chutnají luštěniny. nejlépe mungo. dobře klíčí čočka, dá se i cizrna atd. sója ja problematická, často zapáchá či plesniví. klíčil jsem ale i známou alfalfu, pískavici, dá se i řeřecha, dokonce mák a jiné (to není na restování spíš do polévek). nejlépší je to namočit, pak je klíčení rychlejší. pokud je luštěnina stará, nekvalitní či špatně zpracovaná, klíčí pak špatně a dlouho a výsledek může pak zapáchat. obecně se v klíčcích tvoří určité věci, které moc nechutnají, když jsou klíčky dlouhé a začínají se barvit (proto se odstraňují při vaření piva). enzymy slouží k rozložení složitějších věcí, což už při klíčení udělaly. navíc je to opisovaný nesmysl, ale enzymy se rozhodně neničí (alespoň ne obecně) při takto nízkých teplotách. prostudujte si sladování a tam enzymy pracují tuším ještě nad 80°C. nechci to moc prodlužovat, ale pučálka se dělala i jinak a myslím, že to je pravá klasická pučálka. používal se na ní výhradně hrách a to z toho důvodu, že je sladký, respektive při pražení zesládne. hrách se namočil a když se začínalo topit, tak se sušíval na kamnech. dělávalo se to i ve školách, kde bývala kamna v učebnách. hrách nebyl tak čerstvý, neměl chuťový ani jiný ocásek. byly to takové hrachové alaburky. hrách pučel, respektive pukal a syčel, proto pučálka. jenom tím, že se namočil tak se aktivovaly enzymy a pak se sušil, respektive pražil, než šel do klíčků. vzhledem k tomu, že je hrách nasládlý a ještě se to zvýraznilo pražením, kdy karamelizovaly jednodušší cukry, bývala to opravdu taková sladká pochoutka chudých. pochází to z dob, kdy nebýval ještě běžný cukr a hrách se často používal i do moučníků, například vdolků, smažené cukroví apd. pro jeho nasládlou chuť…

Zkusila jsem (klíčky byly už docela dlouhé) a je to celkem dobré, s paprikou, kmínem a sušeným česnekem – chce to kousek pečiva. Posypala jsem ještě horkou pučálku trochou nivy. Slupek jsem si ani nevšimla, tuhé nejsou – ostatně, hrách jsem nesmažila úplně „do mrtva“.

Na klíčení mám porcelánovou misku s otvory ve dně, proplachuji za den několikrát, aby semínka nezasmrádla. Nezabírá moc místa, proplachuje se velmi snadno, velmi šikovná věc :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)