Akce: Velká jarní cyklojízda!


Přijďte se projet na kole hučícím centrem velkoměsta spolu s dalšími milovníky cyklistiky ve městě a celebritami! Cyklojízdy se v Praze pořádají už několik let každý 3. čtvrtek v měsíci. Tento čtvrtek si nenechte ujít Velkou jarní cyklojízdu, která se koná 21.4.2006 – sraz 18:00 na náměstí Jiřího z Poděbrad!

Byl jsem na cyklojízdě zatím pouze jednou, ale ten zážitek je naprosto ekstatický! Můžete zažít na vlstní klůži jaké je to projet si celé centrum Prahy na kole. Jede se v obrovské skupině cyklistů, kteří zaberou vždy celý jeden pruh nebo vozovku. Letošní Velkou jarní cyklojízdu podpořil i ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

A nebojte se přijít, i když nejste zrovna ve formě! Na cyklojízdy běžně chodí děti, dědoušci a cuketky na ukrajině ;) Jede se vyhlídkovým tempem, ochranu zajišťují nejakčnější jezdci ze skupiny, kteří blokují napojující se agresivní řidiče. K akci se vždy na začátku připojí i vozidla policie, které monitorují dodržování bezpečnosti. I přesto platí – ochranné pomůcky s sebou!!! (přilbu, odrazky, světýlka, reflexní vestu, transparenty atp. ;)

Pro dnešní nesouvisející potěchu oka i uša:

  • Všude jsou dortíky! (Quicktime)
  • Přidal jsem fotku mého kosmického kola! Kdybyste měli nějaké podobné na prodej – koupím ihned další!

Reklama

Komentáře

Já na to koukla a musím poznamenat, že heslo, pod kterým se to koná, je docela dobře provolební:-)))))
„Neblokujeme dopravu, jsme doprava.“ chichi, já rozumím, že jde o tu dopravu, nikoliv směr, ale ..stejně:-) ODS se zaraduje:-)

Jinak si nejsem jistá, zda je jízda na kole v Praze a ještě k tomu centru prima pro plíce:-(

Dášo v tom je právě ten vtip, kdyby bylo v centru více cyklistů na úkor aut, na vzduchu by to bylo okamžitě poznat. Nehledě na hluk a bezpečnost.

Akce má charakter happeningu a v podstatě je to i taková demonstrace pro cyklistickou dopravu. Nápad to není nový, pochází z jakjinak z ameriky > http://www.critical-mass.org/, kde se cyklojízdy jezdí už pěkně dlouho.

A pro mně hlavní výstup z té akce je, že když si tu Prahu projedeš na kole a představíš si co KDYBY tam jezdila jen kola a minimum aut……no tak postě dostaneš infarkt ;)) No né ale vážně, kdybys nemusela překonávat překážky v podobě dálnic a megalomanských křižovatek, dojela by jsi v Praze úplně všude!

Jo a argument, že Praha je kopocovitá…. no myslím že i na tom nejlevnějším současném bickylu je už namontovaný řadítko s lehkými převody ;)

Jo, v tom je ten vtip : KDYBY:-( Kašle se tu na důležitější věci, pochybuji, že by se v pražské dopravě v tomto smyslu něco změnilo. S velkou slávou se otevírají sem tam nějaké úseky cyklostezek, ale pak je dlouho ticho.

Ok, o náročnosti terénu jsem ani nemluvila, taky mám kolo a o převodech něco málo vím, ale hrozně nerada jezdím po silnici a po chodníkách je mi to blbé a než se dostanu na nějakou cyklostezku, tak bych musela překonat právě ty výše zmíněné bariery, tak radši nejezdím, tím pádem nemám ani kondičku, tím pádem , ..no a tak dále:-) A samozřejmě, člověk když moc chce, tak to dokáže no a já asi zase tak moc nechci:-)

Jojo kdyby kdyby, ale tak například u Prahy je velmi pozitivní alespoň vzrůstající trend podpory cyklistické dopravy. Současný magistrát se do této oblasti přeci jen více opřel a dokonce i investice rostou.

Bohužel ale tu českou mentalitu nejde změnit za pár let….. Právě proto já věřím tady těmhle akcím, že to pomůžou změnit. Né že by následkem cyklojízd vyrostly po Praze nové cyklostezky, ale snad to alespoň některé lidi trkne!

Dášo: Ten článek o prachu pěknej, bohužel všechny detaily znám dopodrobna již delší dobu :/

To že u nás jezdí tisíce diselů bez pohlcovačů částic, to že lidi začínají kvůli zdražení opět na vesnicích topit uhlím, uhelným kalem a PET flaškama plněnýma olejem, to že každý debil jede do práce sám v autě (i když to má za rohem nebo tramvajkou rychleji), to že jsme se stali transitní zemí pro kamiony (zdržení el. mýtného), to že se tady v každém podniku masivně hulí….to všechno mě neustále utvrzuje o tom, že žiju v národě primitivů.

Nóóó, jestli mně někdo chcete přesvědčit, že nežijeme stále na východě, na balkáně, nebo v naprosté pr..li – můžete začít ;)

Myslím, že se svého pohodlí dobrovolně nikdo nevzdá. Ti nahoře, kteří by to restrikcemi a opatřeními mohli z titulu své moci zařídit, se svého pohodlí nevzdají tuplem, tudíž v tom ani nic dělat nebudou:-) Naoko podpořej pár akcí, jakože jsou dobří, ale automobilová a kdovíjaká ještě lobby a její prachy dokážou víc. Možná se rádi na vás podívají, možná se někteří i zúčastní, ale obecně se tu (a nejen tady) žije ve jménu hesla: „Po nás potopa.“ A myslíš, že na západě tak nežijou? Co třeba ty odpadky, co nám sem s klidným svědomím navezli? Je snad německá příroda jiná, lepší než česká? Jde jen a jen o prachy. Znám plno lidí, co cyklistiku strašně milujou, pořádají různé cyklo akce, přesto jim to nebrání použít auto na vzdálenost dvou stanic MHD, šetří jim to čas a čas jsou peníze:-) + jsou pohodlní.
Ostatně přiznám se, jsem sice daleka „zvěrstev“ jako vyhazování odpadků mimo místa k tomu určená, třídím odpadky, snažím se nezatěžovat životní prostředí, ale když vláčím nákup z obchodu, vzdáleného od mého bydliště na tři zastávky MHD, tak docela skuhrám a přeji si auto. (naštěstí ho nemám, ale jen proto, že bych ho neuživila) .

Myslím Dášo, že máš hodně pesimistický pohled, ale realistický ;)

O té dobrovolnosti, ropa je teď přes 70 doláčů/barel a půjde výš, ropný zlom se blíží + válka v Íránu >>> tipuju tak do deseti let bude benál v česku opravdu drahý. Myslím, že národy jako Češi budou na cenové výkyvy reagovat jako první ;)

Teda doufám, že nebudou reagovat tak že začnou jezdit na namleté PET flašky s vyjetým olejem ;D

Jakožto pesimista tě obdivuji, že jsi odhadl , jak se Češi zachovají po zdražení benzínu:-)))) Určitě budou hledat náhradní zdroje, ale určitě ne na úkor svého pohodlí:-))

Podle mně půjde veškeré pohodlí do háje. Když bude stát litr benzínu 100,- a víc. Budou chodit pěšky nebo jezdit mhd, vlakem atp.

Pokud vím tak náhradní zdroj pro automobilovou dopravu vhodný k masovému nasazení dosud neexistuje… takže zatím je to jistota ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)