Cukrárna: Ovocný Světozor – Hájek a Boušová, s.r.o.

Z archivu

Po návštěvě cukrárny Ovocnný SvětozorHavlíčkově ulici mám docela smíšené pocity. Firma Hájek a Boušová, s.r.o. provozuje na české poměry docela velký „chain“ cukráren po celé Praze. Pojďte se podívat jak dopadla jedna z cukráren po návštěvě pana Cuketky ;)

Prostředí a koncept cukrárny

Vybalím to rovnou – prostředí a celý koncept cukrárny mně přijde naprosto pomýlený :( Vzhledem k vysoké kvalitě nabízených zákusků a zmrzliny, je to obrovská škoda a promarněná příležitost, provozovat nejlepší cukrárny v Praze! Prostředí je jasně zacíleno na dětského návštěvníka nebo na infantilního dospělého s nedostatkem vkusu. Tomu odpovídá barevné ladění interiéru – nepříjemná kombinace modré a žluté. Ve stejném barevném složení nechutně plastikové stolky a židličky, ostré osvětlení masivními zářivkami, do toho lesklý nerez vydávacího pultu. Stolky jsou zcela klaustrofobicky natěsnány neúměrně blízko sebe (židličky dvou stolů se dotýkají!). Zadní část cukrárny je vyzdobena v „námořnickém stylu“ s obrázkem lodi na zdi, s obrovskými trubkami a s na všechno dohlížející postavou bakelitového kapitána. Tohle všechno by bylo oukej, kdyby tvořily maximum zákazníků děti. V Ovocném Světozoru však vidíte děti sporadicky, 90% jsou dospělí zákazníci, odhadem 50% zahraniční turisté.

Koncept cukrárny je výdej u jednoho pultu (a jedné pokladny) s případným posezením u stolečků bez obsluhy. Personál postupuje značně chaoticky a jednoho zákazníka obsluhuje přes sebe klidně trojice, která mezisebou zmateně komunikuje a na přeskáčku plní vaše přání. Rozdělení na více pokladen a systém one-to-one je tady zcela namístě. K odnesení dvou nápojů a dvou talířků jsem navíc nedostal žádný tácek. Vydávání je tedy dle mého zcela nevhodné a ústí v klasický chumel zákazníků, který se hromadí před pokladnou. Objednávky se míchají, personál neví za co platíte atd. podle mně tragédie :(

Možná si říkáte, že chci toho chci od cukrárny nějak moc. Nezlobte se na mne, ale tahle cukrárna vznikla „z gruntu“, přitom vypadá jako přízrak z 80.let minulého století. Na vině je designér interiéru (architekt) a zadavatelé (majitelé), kteří si vysnili tenhle podivný paskvil. Shrnu to – v prostředí téhle cukrárny se prostě nemáte šanci cítit dobře ať děláte, co děláte. Nula cuketek. Promarněná šance :(

Nabídka cukrárny

Přejděme k nabídce pochutin, která je naštěstí o 100% lepší ;) Na výběr je široká nabídka zmrzliny, která je sympaticky vystavena s čestvým ovocem a pochutinami. Dále si můžete vybrat z množství ovocných a šlehačkových dortů, čerstvých chlebíčků a množství teplých a studených nápojů.

Ceny jsou v odpovídající úrovni, poměr cena/výkon optimální – námi vybraný pařížský dort s mandlemi (viz. titulka) – řez za 28,– Kč, espresso a Ice Tea také kolem 30,– Kč. Spektrum původních (na místě vyrobených) dortů je v Praze nevídané, vizuální provedení a aranž zakusků na jedničku ;)

Pařížský dort s mandlemi je můj favorit a lepší obdobný zákusek v Praze neznám. Při mých dosavadních návštěvách Světozoru vždy ekstase ;) Servis kávy můžete omrknout na fotce. Nepřekvapí, jak jinak – hezky česky upatlané presíčko :( Divím se, že alespoň chuťově obstálo, pěna přítomna.

Tragikomické postřehy

Za necelých dvacet minut, které jsme v cukrárně vydrželi, jsem byl svědkem dvou faux pas, jasně dokreslující neprofesionalitu personálu. První klasika – zahraniční turistka nezvládla komunikaci a objednávku zmrzliny tj. spletla si složení vytouženého pohárku. Následuje zhnusený ksicht obsluhy, vyklopení zmrzliny do koše a nandání nové porce na ten samý, předchozí porcí znečištěný kornoutek. FUJ! :(

Jiná troufálá zákaznice (již sedící u stolku) si zřejmě přála přídavek topingu na svůj pohár. Obsluha vše vyřešila bezvadně. Do upatlané naběračky na toping nabrala porci, podepřela to plastovou miskou a přes celou cukrárnu docupitala k zákaznici, kde na pohár porci topingu vítězoslavně vykydla ;o))) Lépe už to opravdu nešlo…

Musím však personál pochválit, že i když ztuha, ale přeci zvládal komunikai v angličtině a němčině.

Závěrečné shrnutí

Můj dojem z cukrárny je smíšený, na jedné straně dokonalé dortíky, na druhé straně naprosto odpuzující prostředí. Na příjemné pozesení u kávičky a zákusku to není, leda tak na take-away :( Škoda, obrovská typicky česká škoda. A ušmudlané čtyři cuketky :/

Aktualizace (26.5.2006)

Alternativní recenze cukrárny Hájek, najdete na novém spřáteleném serveru GurmetKlub.cz. K přečtení je podrobná recenze cukrárny, včetně detailního pohledu na ovocný malinový dort.

Reklama

Komentáře

Tyhle cukrárny jsou moc fajn ale pouze ve dvou případech:

1. Koupíš si točenou zmrzlinu, to jsem potom v ekstási po zbytek dne :)

2. Objednáš si ovocný dort, který si odneseš a zkonzumuješ doma

koukala jsem na chlebíčky a dát za jeden 16 korun se mi krapet přící, chápu, že je to pražská cukrárna, ale stejnak…

Petulko, fanda chlebíčkl nejsem, tak naštěstí nevím o co přicházím ;) Každopádně ty zákusky á 30,- Kč kupodivu stojí za to.

Jinak zapomněl jsem připomenout, že ke konci otvírací doby mají na některé výrobky (dorty i chlebíčky tuším) slevu 20%. Máte-li nějaký Ovocný Světozor kousek od baráku, můžete to vychytat ;)

Ahoj. My chodime len do Svetozoru v Karline – na Florenci, exit -> Delvita. A tam turisti nie su. Opat bizarne prostredie – tentokrat Londyn aj s autobusom a vstupom na WC cez telefonnu budku – no comment, mozno sa to niekomu paci. Obsluha divna, dezerty genialne. Myslim, ze plast tam nie je.
Zasada je rychlo nieco kupit, zaniest k stolu a potom si to dlho uzivat.
Odporucam visnovu tortu – v zahranici sa to vola schwarzwalder torte, black forrest cake atd. – genialne.
A genialny je aj odvoz celej torty domov, brat mal dokonca 2 na svadobnej hostine a vsetky zrali az sa skoro poprekoprcovali.

Sim, dík za zkušenost z londýnského designového pekla ;)

Vidím, že zde poměrně panuje shoda – geniální dorty v odporném prostředí. Prostě je to velká škoda :( To prostředí to sráží někam do podprůměru….

Na ty ovocné jsem se zatím jen čubrněl, dávám přednost čokoládovým a šlehačkovým, až půjdu příště kolem, naberu ovocnou selekci ;)

U Hájka doporucuju veskrze vyhradne dorty ovocne, a to V SEZONE KDY JE CERSTVE OVOCE. Uplne nejjednodussi a pro mne i chutove nejlepsi je jejich jahodovy dort – nesetri ovocem, korpus je vhodne udelany.. chutove mnamka maximalni. Jake bylo moje OBROVSKE zklamani, kdyz jsem tenhle dortik (delaji cele dorty – vetsi a mensi) koupil jako drobny svatko/narozeninovy darek nekdy v zari 2005… prinesl domu.. a… bylo to ze zmrazenych jahod, ktere svoji stavou totalne promacely korpus, byly meke a nektere jeste uvnitr ZMRZLE!
Ale AZ bude sezona cerstveho ovoce (snad uz to tam davaji ted – nevim…zatim jsem nezkousel), tak Hajek dostava PET „Danecku“ z PETI…

Jo a za tocenou ovocnou zmrzilinu jen ctyri, protoze sice neznam lepsi zmrzku, ale vubec ted nedelaji tu nejlepsi – tedy merunkovou (i kdyz jahodova taky mnam, mnam…

Zajímavé čtení (hlavně by si to měli přečíst majitelé cukrárny), nějak si neuvědomuji, jestli jsem v nějaké takové cukrárně byla, ale když mluvíte o dortech, chtěla bych upozornit, že kdo má rád tiramisu, tak doporučuji Italskou cukrárnu v pasáži Metro, Praha. Když jdu okolo, prostě MUSÍM, si tam něj něj dojít:-) Zatím jsem lepší neochutnala, pravda, je v trošku odlišné cenové relaci (47 Kč za kus, ale požitek mi z něj vydrží mnohem déle než z jiných „levnějších“ tiramisu. V podstatě až do další návštěvy:-)
Presso jsem tam nezkusila, napravím to:-) Prostředí ovšem také jen plast a nenápaditost.

Dane tak to jsi mně dorazil s těmi zmrzlými plody, to by se stávat nemělo. Schválně ho příště otestuju. Já ale pochybuji, že v sezóně používají čerstvé plody… No uvidíme ;)

Dášo díky za tipn a tiramisu, mám ho v dosahu až půjdu příště kolem ;)

Musim se priznat, ze Vase nadseni z dortiku nesdilim. Chodim tam docela pravidelne, ale dorty mi pripadaji stejne, jako vsude jinde- predem pripravene smesi, vsechno pak chutna velice podobne a „plastikove“. V teto souvislosti me napada jedna zasadni otazka: je v Praze cukrarna, ktera by vyrabel opravdu poctive domaci zakusky bez toho, aby pouzivala kupovane smesi? Co se tyce zmrzliny, pak je to v Praze spicka. A ty pohary… to je teprve neco!:)

Sony, souhlas pořád je to „odporná velkovýroba“. Podle mě ti cukráři jsou v Česku úplně zblblí z těch ČSN normovaných větrníků, indiánů a kremrolí, nejsou schopni nic jiného nabídnout natož pak vymyslet. Hájek je podle mně v půli dobré cesty.

Ale stejně, výše vyfocený pařížský s madlemi je ekstatický ;) A tu zmrzku měli dobrou už v kelímících ;)

Jestli tady někdo zná poctivou cukrárnu s vlastními zákusky ať dá neprodleně vědět – chci ji vidět ;o) !!!

videli jste italsky film „Okno naproti“
tam byly nadherne sceny, kde hlavni predstavitelka za pomoci majstra starouse pripravila domaci nadherne dorty!!!

uchvatne, doporucuji!

Podla mna si Sony mimo. Ak niekde robia vlastne zakusky, tak je to prave Svetozor. Ak Ti to tam chuti plastovo, tak neviem kde inde okrem mamicky by Ti chutnalo…

tak ma este napada, ked budes Cuketko recenzovat nieco sladke, tak okrem talianskej zmrzliny v pasazi na Narodni este ochutnaj Cream & Dream v Husovej (su aj na Malej Strane), robia vybornu vlastnu zmrzlinu – podla mna najlepsiu. Su dost drahi.

Sim: dík za tipy ;)

tu cukrárnu v pasáži už tady inzerovala Dáša, vypadá to na horký tip ;) + Cream&Dream! ano,ano znamenám si!

A ještě ke kvalitě dortů ve Ov.Světozoru, mně osobně chutnají, je to jejich vlastní výroba, snaha tam jde určitě poznat.

Otázkou je zda-li jen nepoužívají předem připravené směsi od některé německé nebo rakouské firmy, jejichž produkty byl např. letošní pavilon na Salimě úplně přeplněný. Tj. čert ví…

Asi si udělám vlastní cukrárnu a slibuju, že tam budou jen domácí výrobky…sice během chvilky zkrachnu, ale za ten pokus a pochopení, proč tak nečiní i ostatní to bude stát:-))))
Možná, že fakt po překonání všech byrokratických a finančních barier už není síla a chuť na vlastní bezpolotovarovou a pokud možno bezchemickou produkci:-)) A taky-nejhorší je práce s lidmi, kde sehnat kvalitní a pracovité, milé a usměvavé prodavače, všechno sám člověk nezvládne. Fakt to není jednoduché.
A jo, když se chce, všechno jde..tak já už mlčím:-)

Svého času mi dělaly radost zákusky z pekárny Kabát, dodávala různě, i do cukrárny na Novodvorské, ale dlouho jsem tam už nebyla, kdoví jestli tahle pekárna ještě existuje.

Cream&Drean taky můžu doporučit, „kopeček“ sice stojí 35,- K, ale to není kopeček, to je lopata! Vážně nejlepší zmrzlina, co v Praze znám. A obvykle mají i celkem velký výběr příchutí…

Mne normovany zakusky chutnaj. Neco na styl http://zakusky.cz/items/547/photo/detail/188.jpg Sice to neni moc vzhledny,ale zase nejsou moc sladky a jsem na ne zvyklej. Stejne jako mam nejradsi starej „bolsevickej“ chleba, kteryho se nejvic najim. Mimo jiny ten chleba vyrabi pekarna/cukrarna co vyrabi i ty zele zakusky :-).

Mně normovaný zákusky chutnají taky (větrník + likérová špička), ale jen v rámci své kategorie normovaných zákusků. Se „specialitami“ jako je medovník, tiramisu, brownies, čerstvá čokoládová pěna (mousse) atp… se prostě nemůžou pasovat. Tipuju, že kdybych na ně nebyl od mala zvyklý – tak teď bych o ně ani nezavadil…

Světozor mám rád – dokonce i to výtvarné pojetí prostředí mne lehce baví – doma bych to sice mít nechtěl, ale přijde mi to vtipné /holt mám podprůměrný vkus/.
Pomalou obsluhu si nepamatuju, celkem chápu, že ten, kdo ode mne bere peníze mi nepodává nic nebaleného.
O výrobcích mohu říct /napsat/ jen to nejlepší.
Vlastně jediné, na čem se s panem Cuketkou v negativech shodnu je tragický nábytek – židle a stolky jsou opravdu „fuj“.
A mám navíc jednu výtku – ani v jednom světozoru jsem dosud neobjevil háček na svrchní oděv – člověk aby všechno nějak muchlal na židli nebo co .-(

Gi, dík za tvé zkušeosti se Světozorem ;)

Ad obsluha: kdyb to alespoň platilo že ten kdo mi něco podal pak ode mne nebere peníze. Bohužel v mé přítomnosti to byl nepopsatelný chaos aneb vítr v bedně plné zmrzlinových pohárů ;)

A ještě fronta se tam tvořila tak nějak chaoticky ze dvou stran (od zmrzliny a od zákusků), chvíli převládal jeden směr, chvíli druhý. Napravo i nalevo není dost místa aby se tam lidi vešli, takže se všelijak kroutí – potřebné místo zabírají velké lednice s chlazenými drinky.

Ad design: no já jsem rád, že se tady konečně našel někdo, komu se to líbí. Každý má rád něco jiného. Co když zrovna pan Cuketka má ten špatný vkus?

Ad chybějící háčky: pomáhají vytvářet prostředí – „rychle si to sežer a vypadni“…

Možná tam chodím v méně hektickou dobu, možná tam nesem moc často.
V každém případě když jdu okolo Masaryčky nebo se pohybuji v Karlíně a mám na něco chuť, tak tam rád zavítám, protože mám jistotu dobré chutě – když je plno, klidně si to nechám zabalit…

Gi: Jo, no to by odpovídalo špatně koncipovaném u fastfoodu a né české cukrárně ;)) Ale jo, je to tak…

Co je spatneho na zakuscich od maminky? Ja si nemuzu pomoci, ale tak by to podle me melo vypadat a hlavne chutnat. A svetozor, i kdyz je jinak super, k tomu ma daleko.

Sony, ty jo ta debatka se tady tak rozjela, že už ani nevím na koho raguješ ;) ááále, všechno do maminky je super, včetně zákusků!

Teď momentálně je moje snová cukrárna, naprosto neviditelná v malém dvorečku, se třema dřvěnýma stolečkama a milou tetkou cukrářkou, která přípomíná spíše paní z pohádky než cukrářku ;)) jeje ;>

to Dáša: v Pštrossově ulici bývala skvělá cukrárna „U modrého psa ležícího naznak“, měli výborné domácí dorty, ale už tam nejsou, škoda, asi to na uživení nebylo. Teď mi nejvíc chutnají dorty ve francouzské cukrárně v Dlouhé ulici /nevím jméno, jsou po pravé straně cca 100 m od Staromáku/. Jsou sice dražší, ale takový čokoládopistáciový je opravdu naprosto úžasný. Ale místa tam moc není. Taky docela dobrá je Nebeská cukrárna u Anděla /ulice Na bělidle/. A taky jedna cukrárna na Praze 4, nahoře vlevo za náměstím bratří Synků asi 200 m. A to je z celé Prahy všechno, co znám, jinak samé s umělými dorty z margarínu.

to Pavla: Díky za tipy. Nejsi narozená v Raku? ňíká se, že kdyby se v cukrárně zeptali osazenstva, kdo z nich je ve znamení Raka, zvedne ruku nejméně polovina hostů:-) Miluji dorty, ale ty poctivé, bez umělých příchutí, bez margarínu – a těch je dneska pomálu:-(
Tu Dlouhou určitě zkusím.

Pavlo:-) Přesto – závidím lidem, kteří sladké vůbec nemusejí. Cukr je jed. Zajímalo by mě, zda se dá upéct opravdu zdravý moučník. Použít jen med, ořechy, celozrnnou mouku, ovoce, rostlinné oleje, žádná barviva, žádné kypřící prostředky..mám zkušenost, že z prodejen racionální výživy jsou podobné moučníky dosti nedobré. I sama jsem se pokoušela, a výsledek zatím bídný.
Jediné co docela chutná a mohu doporučit – milovníkům čokolády- nešizené výrobky z karobu (samozřejmě nejde o pečené dobroty:-), prodávají cosi jako karobové koule (něco jako pražské apod.), jsou tam rozinky a je to moc dobré.

Ad cukrarny – muzu doporucit cukrarnu na male strane (tusim ze se jmenuje petrinska cukrarna). Nejsou tam zadne davy, posezeni prijemne, prostredi vcelku relevantni a ty\ dorty…zadne maslove hnusy ale lehoucke, slehackove, ovocne…

OT „okno od naproti“ jsme videli…super film stejne jako dalsi od tehoz rezisera

Když nad tím tak uvažuji, já bych si ráda i poctivý máslový „hnus“ jak to tady označuje ghostdog:-)) dala, ale to je právě problém, že převážně k dostání jsou nechutné „máslové“ hnusy z margarínů:-))

chutiku: díky za tip, výborné stránky!!! pan Gurmet dělá skoro to samé co já, no konečně se to tady začíná trošku probouzet.

jen houšť!!!!
;)

Jako jeden s příznivců cukráren fa Hájek musím konstatovat že jako jedna z mála používá jen čerstvé suroviny a zásadně se vyhýbá trvanlivým a umělým druhům nahrazujícím třeba čerstvou šlehačku. To se zajisté odráží na kvalitě výrobků. Zde totiž na první pohled poznáte že zde neprodávají „staré“ dorty a přemrzlou zmrzlinu. Co se týká prostředí je to podle mého názoru čistě věc pohledu a vkusu. Podle toho co zde čtu asi vkus nemám… Co se týká rychlého občerstvení (pro ty co neumí česky – fast food) je to jen věcí zákazníků. Prostě když chcete přečíst u dortíku knihu tak to udělejte. Ještě jsem neviděl že by obsluhující někoho vyháněli že tam sedí dlouho!!! Osobně si myslím že tato síť cukráren je propracovaný podnikatelský kousek. Každopádně každý z vás co zde píšete jste tam již byli a pochutnali jste si.

Cukrář:

Kvalitu výrobků jsem pochválil, s tím nemám problém.

Na prostředí trvám – je otřesné, nastavené pro nekulturní a uspěchanou konzumaci. Celkový gastronomický zážitek netvoří pouze prodávané produkty, ale také protředí, obsluha a celkový dojem.

Nedávno jsem u Hájků byl znovu. Opět stejné chyby týkající se zejména prostředí:

1) chaos před výdejním pultem (nepřehledná fronta, spíše chumel)
2) nepěkné chování k cizincům (oslovování česky)
3) opět sílený ruch v celé provozovně
4) novinka: s oteplením nyní již aktuální naprosto poddimenzovaná klimatizace – v prodejně bylo nesnesitelně horko

:/

Stále čekám na podnikatele, který to v cukrařině jako první pochopí….

Neda mi to musim se pripojit… Hajek neni zly, jeste pamatuju dobu kdy toi bylo v Praze zjeveni….(a to mam do duchodu dost daleko) … jinak na klasiku chodim k nam na Kuban do Elisky – skvele domaci komancovske zakusky z vlastni vyrobny, prosredi taky ala 80 leta…ach ta nostalgie. Ale mam to za rohem. No a kdyz zatouzim po peknych barevnych vyvedenych ze sacku, zajdem do Radotina do cukrarny Hanny. Ta je fakt dobroucka :-)))))

Re: 10. Sony | 25.4. 2006 – 20:06
Jinak v hotelu Olšanka je mozne koupit zakusky delane standartni starou ceskou cukrarinou (coz znamena zadne smesi vse je klasicky pripravovane). Vrele doporucuju.

Zdravim, muj dojem ohledne interieru je stejny proste hruza. Pomatuju si mlhave interier z doby pred rokem 1989 a ten byl dostatecne vyhovujici. Dorty maji dobre ikdyz delaj ze smesi.
Mohu posoudit poznam to, jsem vyucena cukrarka a delala jsme to 10 let :).
Ale i presto jsou vyborne. A dneska to zrovna resi muj problem kdy je takove vedro a cloveku se nechce doma nic peci …..:)

Rauen: děkuji za názor ;) Myslím, že jenom potvrzuje, že nejsem zas až tak vedle ;) Směsi bohužel nepoznám, ale příště už budu opatrnější!

dobrý den, pane Cuketko :)
přes všechny komentáře se neprokoušu, musím ale reagovat na ten o cukrárně s poctivými zákusky. cukrárnu neznám, ale kavárnu ano. jmenuje se Lemon café a mají tam naprosto zaručeně nefalšované domácí zákusky. naprosto fenomenální, výjimečné, nepopsatelné, zkrátka báječné.
kavárna sídlí v ulici Šlikova na Břevnově. jakmile máme chuť na kafe a dobrý zákusek, neváháme na Anddělu sednout na 217ku a hurá nahoru. pak tramvají na Malovanku… cesta náročná, ale vyplatí se a nikdy jsme nelitovali.
často obsluhuje sám pan majitel – poměrně mladý a úslužný. stojí zato si s ním o zákuscích popovídat. už jen to, jak o nich mluví svědčí o pozitivním vztahu, který je znát!

eh… ne Malovanku, Marjánku! tam je to jedno poetické jméno za druhým :)

no jejej jane, děkuji!!! já jsem ze šestky, takže to mám kousek, pravda Břevnov mám trošku přes kopeček, ale pořád ještě v rozumném dosahu ;)

ještě jednou vřelé díky a zmanenám si to do mého zápisníku! pro všechny ostatní doplňuji kontakt:

http://www.lemoncafe.cz/

ja sem tady byl se skolou a koupil sem si zmrzlinu ktera byla fakt hnusna byli tak zmrazeny ovoce.fůůůůůůůj

Ja jsem v pobocce na Florenci zazila, jak zakaznici prede mnou obsluha servala, kdyz platila mirne natrzenou tisicovkou…

milí příznivci sladkého pokušení,vážně přemýšlým o vytvoření cukrárny,do které by každý chodil velmi rád, nebo se těšil na návštěvu příští a byl by nedočkavý,jaké příjemné překvapení ho
čeká.Prosím Vás tímto o vaše nápady,jaká by měla být Vaše vysněná cukrárna?Ozve se mi třeba majitel cukrárny,který by byl ochotný mi poradit?
Díky
Pavlína

Příznivcům výborných zákusků, kteří jsou zhnusený prostředím u Hájka, mohu doporučit velmi kvalitní cukrárnu AMARILIS, pravda, je až ve Vysočanech, ulice Paříkova – hned u metra, ale stojí za to. Prostředí je moderní a čisté a zákusky si myslím ještě lepší, než od Hájka.Podívejte se sami na http://www.amarilis.cz

Děkuji za tip, bohužel jsem na stránkách nenašel fotky interiéru, tak nemám tucha jak by to tam mohlo vypadat. Ale přiznám se že fotkami svých šílených výtvorů si mne zatím moc nezískali ;)

Ahoj pane Cuketko, vaše stránky jsem objevila asi před měsícem (hledala jsem recept na pravé tiramisu) a od té doby se na ně s gustem vracím. Jste fakt šikulka. No a k tématu diskuse. Mohu doporučit výše zmiňovanou Nebeskou cukrárnu na Andělu. Jejich dortíčky jsou úžasné. Kus stojí kolem 35,- Kč, což není nejlevnější, ale kvalita je úžasná, přímo mňamózní :-) Bohužel, interiér je dosti podobný Světozoru, takže dortíky vždycky jenom s sebou…:-)
PS: Film Okno naproti patří k mým nejoblíbenějším. Na vzbuzení chuti k jídlu (resp. na sladké) je taky výborný film Čokoláda :-))

Díky za novou věrnou čtenářku :))) Já se tam tedy půjdu někdy mrknout, když to tak pěkně chválíte!

Vzpomnela jsem si pri procitani tohoto clanku na tip na dost dobry dort, a sice, jednou na rodinne oslave nekdo z rodiny koupil italsky dort v prodejne CIPA http://www.cipa-gastro.cz a juknete na odkaz Nova kolekce Bindi, myslim, ze to byl ten s lesnimi plody a take cokoladovy, ale ten tu tedka nevidim. Byly oba moc dobre, tak kdo nema zkusenosti s pecenim, urcite si tam najde neco dobreho. Je to teda urcite hrisne kaloricke, ale sem tam se to asi da prezit. I ten cheese cake se mi na obrazku libi a vubec vsechny !

CIPA je výborná, asi dvakrát jsem tam nakoupil mořské plody a ryby, jednou jsem vzal tiramisu od Bindi (mňam!!¨). Potřeboval jsem k tomu ale ŽL, takže si to dopředu raději nějak ověřte. CIPA není příliš nakloněna koncovému zákazníkovi a tomu někdy opovídají i velikosti balení (např. scampi min. balení 2kg). Na druhou stranu, ceny jsou docela výhodné.

Mily Cuketko,
troufam si rict, ze na sladky jsem celkem kadet. V Praze (a zrejme nejen tu) se to ma bohuzel tak, ze kdyz se prejim medovniku a tiramisu, nejvetsi jistotou pro me zustavaj susenky vsemoznych druhu z Marks and Spencer. Tamtez doporucuju i ovocny kosicky (vytecna maslova podsadka s lehouckym kremem a velkorysou vrstvou ovoce – boruvky, malinky, lesni smes nebo pekanovy orechy). Cena je teda strasna, ale pozitek dlouhotrvajici. No a jinak, pokud hledas neco jinyho nez zkysly vetrniky a bezpohlavni laskonky, ktery uz se davno nedelaji s tim uchvatnym karamelovym nebo parizskym kremem, doporucuju Cafe Cafe. Je to sice lehka snobarna,kam se chodej zviditelnit radobycelebrity, ale v zakuscich proste neprekonatelna. Jejich cheesecake s kremem navinulym skorici a malinama navrch je prosluly, stejne jako ovocny dort s marcipanovou perinkou, mrkvovy dortik, cokoladovy, proste staly sortiment zhruba 10 fakt exkluzivnich a neotrelych druhu :)

od spencerů mám teď na testování medíky, zatím nic moc, ještě sháním nějaké další vzorky. s ostatními sladkostmi od nich mám celkem omezené zkušenosti, takže děkuji za pozitivní referencei.

cf-cf něznááju, ale brzy rád poznáááju – díky!

Zdravím pana Cuketku a ostatní:)! A co Paneria?Kdykoliv tam s přítelkyní jsme, neodoláme!Jejich ovocné košíčky jsou geniální!!!A souhlasim s Morrisseyem, cheesecake v Cafe Cafe je vyborný!!

Pozor pozor, prave mi byla predstavena cukrarna Passparole v pasazi Metro na Narodni. Majitelem je Ital. Maji tam snad jeste lepsi zmrzlinu nez v Cream and Dream. Namatkou, co jsme dnes ochutnali Bazalka, Cokolada s chilli, Formagio s fiky… vse domaci vyroba a vazne vynikajici a levnejsi nez C&D. Dale tam maji ruzne dortiky a tiramisu, ty jsme ale nezkouseli. Chodi tam dost Italu, nam to take ukazal znamy Ital, jinak bychom to asi neobjevili, je to dost zastrcene.

Když čtu chvály na různé cukrárny a výrobky, sliny se mi sbíhají, ale zbytečně. Jako diabetik si můžu koupit nejspíš několik druhů oplatek, případně to proložit dia trubičkami. Dia zmrzlinu jsem našla ve dvou cukrárnách, vždy banánovou. Dobré zákusky mají v pekárně ve Vodičkově, ale to není cukrárna – sednout si s kafíčkem lze jedině s pomačkaným zákuskem doma. Chuti na sladké se diabetik buď musí odvyknout nebo ji zahnat dia-chromem (viz příslušné reklamy). Ach jo!

S těmi DIA cukrárnamni a výrobky bude potíž asi vždy, takže na pořádné kafíčko asi jen bez dortiku…

TAk jestli mohu dát tip na úžasnou cukrárnu, kde jsou domácí zákusky a navíc šlehačka je opravdová a ne nějaký hnusný vyšlehaný amarounový krém, tak je to Cukrárna U Vejvodů v Rokycanech na náměstí.

Hájek má výborné poháry a opravdu nefalšovanou normální vynikající šlehačku.

A info pro všechny, kteří chtějí domácí zákusky – doporučuju cukrárnu Ája v Neratovicích na Vojtěšské ulici (snadné spojení z Nádraží Holešovice – Nerabus, 25 minut, 24 Kč). Zákusky pečou sami, vymýšlejí nové druhy, nejsou unifikované ani umělé (sem tam je nějaký šišatý apod., prostě nejsou jako ze stroje), a jsou velmi levné – průměr 8 Kč, nejdražší 15,-. Opravdu doporučuju, jsou vynikající, kam se hrabe Praha.

Eva + Anonymní:

děkuji moc za oba regionální tipy, neslibuji že se tam vypravím hned, ale rozhodně si to znamenám do deníčku k ochutnání!!!

Tak bohužel s recenzí Cuketky musím souhlasit. Čas od času zavítám do cukrárny Hájek a Boušová v pasáži Světozor (BTW: teď je myslím na nějakou dobu zavřená, neb se rozšířuje o další prostory) a prostředí příšerné (co mně utkvělo je půlka auta :), ale cukrářské výrobky velmi lahodné. Možná ještě jedná zkušenost, hledal jsem v zimní Praze punč a našel pouze právě v této cukrárně. Vřele nedoporučuji. Naivně jsem si myslel, že ty různé plody ovoce v pultu jsou právě do punče. Kde že.

nejradsi mam cukrarnu Gerbeaud v Budapesti. Ale je trochu z ruky :-(

Mno……hezký obrázky:-) doufám že až pojedem do Prahy na přímačky se v nějaké v takové cukrárně stavime:-)

Na mě osobně tahle cukrárna působí dost komunisticky zkrátka nevkus 8O let a zmrzlina že je zde nejlepší v Praze? to se musím zasmát. vůbe cnchápu ty lidi co stojí dlouhou frontu ve vodičkový na tuhle věc.
nejlepší je CREAM AND DREAM v cremerii milano v Pařížské a v Husově..to se snad ani nedá porovnávat..a když už nemohu tam tak si radši koupím domů Hagen Dasz nebo Ben and Jerrys..

jinak na dorty doporučuju v prvním patře v myslbeku dokonalou francouzskou cukrárnu hned vedle jarmarku mají vynikající sachr:-))

Další regionální tip: Brněnské cukrárny Pusinka, toho času tři pobočky. Neznám jiné, které používají živočišnou šlehačku (podivuhodný termín, ale tak mi to vysvětlila paní majitelka).

A oni mi teď otevřeli provozovnu v přízemí mého domu!!! To to dopadne… :-(

Signorina Zucchina:

pusipusipusinka jo? no toto dopadne to je jasné, styk s živočišnou šlehačkou. ohó!

z Hájka a Bouškové mám podobný pocit, jako je o dost výše uveden – skvělá příležitost na cukrárnový řetězec. Bohužel se spíše zaměřují na prodej s sebou a rychle se měnící hosty u stolků, ten interiér skutečně moc netáhne…Myslím, že jsou se sebou spokojeni, škoda.
Děkuji všem za tipy, já osobně můžu doporučit kavárnu Alchymista u Sparty, maj dobrý dortíky a během letní sezóny nejhezčí zahrádku v Praze! A kdo jste ještě nenavštívili nově zrekonstruovanou kavárnu Imperial, běžte tam! Pan Pohlreich z toho udělal ráj na zemi :o)

Nejsem zastáncem věcí infantilních, ale ty interiéry jsou docela povedené. Lidi moc nepoznají, co je dobré, spíš reagují na to, kolik to stojí a jak je to prodané. To má Hájek & Boušová dobře zmáknuté, protože levné to rozhodně není. Tudíž to musí být dobře prodané. No ne?

Tak nevím, podle dosavadních reakcí (až na výjimky) jsem asi člověk s vkusem v záporných hodnotách…mě se v cukrárnách Hájek/Boušová líbí, hlavně v pasáži Světozor a v Karlíně – ta „cartoon stylizace“ (opsáno z recenze na odkazu) mě dost baví. Pravda, ty umělohmotné židličky…no, mohlo by to být lepší, ale přesto – prostě se tam bavím. Nehledě na to, že jejich šlehačka je pravá a dosud jsem nejedla lepší. O zmrzlině a pohárech psát nemusím, jsou prostě bezkonkurenční. A ty výborné dortíky…klidně mě odsuďte, ale já jim FANDÍM.

Pane Cuketko otestujte cukrárnu v centru Dolních Chaber za Čimicemi. Mají vlastní výrobu, zajímavé vlastní dortíky, cena kusu kolem 30Kč. Kdo je zblízka asi zná, jiným doporučuji. Lidé si spíš výrobky odnášejí, jsou tam jen dva stolečky a vedle jejich restaurant, kde zákusky také podávají. Objekt má na fasádě fialové stromy :o), aby zaujal kolemjdoucí a kolemjedoucí..
Kéž by i v Liberci našli odvahu dodávat něco nového do cukráren!

Vzhled dortů v cukrárně Hájek-Boušová mě nadchl. Hlavně těch ovocných. Protože nás bylo na dortíky víc, dali jsme si každý jiný druh.
Ovocné dorty byly nejspíš z minulého dne. Piškot byl nechutně nasáklý rozmrzlým ovocem a želatina byla kalná. Znám podobné dorty z jiné cukrárny, takže vím, jak má čerstvý dort vypadat.
Kamarádi si dali dort pistáciový, čokoládový, oříškový a straciatella. Vzhledově každý jiný, ale chuťově si byly velice podobné. Nic přírodního, samá chemie. Prostě našlehaná šlehačka s různými práškovými dochucovadly.
Bylo to velké zklamání. A to se o této cukrárně mluví jako o té nejlepší v Praze ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ahoj Jana

Ahoj všichni, co máte rádi sladké!
Nedávno jsem se vdávala a nevěděla jsem, kam se mám obrátit s objednávkou na svatební dortíky. Myslela jsem, že objednám právě u Hájka-Boušové, ale tam mají to svoje zaběhnuté a moc se s vámi nebaví. Nakonec mi kamarádka doporučila malou výrobnu na Barrandově.
Dělají tam fantastické lehké dorty. A můžete si říct, jak si dort přesně představujete, co v něm chcete za krém, ovoce, atd. Udělali jak velký svatební dort, tak normální dorty i minidezerty. Cena byla bezkonkurenčně nízká a přitom všechno perfektní.
Nemají tam prodejnu, jen výrobnu, kam si zavoláte, domluvíte se a vyzvednete si to přímo tam. Kdo chcete, tak se podívejte na jejich obrázky. Je to jen amatérsky udělané, ale pro představu.
pourovi.rajce.idnes.cz
Fakt už plno lidí vyzkoušelo jejich dorty a každý je nadšený.
I v restauraci, kde jsme měli svatbu, obdivovali jejich servis.
Tak až budete potřebovat dobroučkej dort za míň peněz než v centru, tak tam klidně zavolejte.

Ahoj všichni, jsem z Liberce, stojí za to navštívit cukrárna Sidun
kousek od Tipsport areny, výběr a ta chuť, no prostě báječné.Dorty sami vyrábějí a objednávají i na telefon aa dokonce nám přivezli svatební dorty až do restaurace přímo na místo a naaranžovali i na stůl. Prostě fajn

Ahoj všichni, musím souhlasit s Klárou, byla jsem tam, viděla, ochutnala a ještě teď mám tu báječnou chuť na jazyku. a jsou tam fajn holky, je s nimi legrace, ta práce je baví.

Ahojky všichni,u Hájka jsem měla nádherný svat.dort,cukrářka byla ochotná,sepsala se mnou vše co jsme si vymysleli a chtěli.Na dorty a zmrzku tam chodíme už několik let,a když si dám např.oříškový dort jinde-cítím z něj chemii.Proto na chut pravé šlehačky+oříšků u Hájka nedám dopustit.Obsluhu asi vždy vychytám v dobré náladě,takže nemám problém a nejraději chodím tam,když potřebuju dobít energii něčím sladkým.

Je legrace, jak si tu Klára dělá reklamu na rodinou cukrárnu – není nad to nezávisle doporučit sáme sebe …

Komentáře jsou uzavřeny.