Návod: Jak fotit jídlo?

Z archivu

Tohle možná píšu jen sám pro sebe ;) Přesto, pokud by někoho zajímalo jak na to, aby i ten váš nedělní bůček v rodinném albu vypadal skvěle, prohlédněte si podrobné návody s ukázkami od fotografa Michaela Raye. Je to v angličtině, ale snad to přelouskáte.

Zajímavý je i přehled triků, které profesionální foodstajlisti používají, aby jídlo vypadalo dokonale – umělá voda, lak na vlasy pro lesk, lepidlo, barvy a jiné pochoutky ;) Proto si vůbec nelámejte hlavu, že vaše obdoba receptu z časopisu nevypadá tak jako na obrázku! Můžete si totiž být jistí, že ta vaše verze je alespoň jedlá a bez laku na vlasy ;o)

Pro rejpaly: pan Cuketka fotí všechny obrázky pro svůj zápisník na úplně obyčejný kompaktní digitál Canon Powershot A70, bez použití laků na vlasy, lepidel či umělých kapiček. To vše většinou ve své ložnici, kde je odpoledne splendidní světlo ;) Je pravda, že šetřím na profi osvětlovací těleso, abych mohl nerušeně fotit i po západu slunce ;)

Reklama

Komentáře

Profi svetlo ti pri foceni jidla moc nepomuze. Jednak nestaci mit svetlo jedno a druhak pro foceni pokrmu je potreba pracovat citlive s hloubkou ostrosti a tu z zadneho „kompaktu“ v potrebne mire nedostanes…

Chces snad naznacit, ze se ti nelibi cuketkovy fotky jidla?!

LOL2 ;)

Pertyn: a tak jaké světlo mi teda pomůže??? ;) myslis si, ze pro zde publikovane fotky v rozmerech 400*300 pixelu v kompresovanem JPEGu, mne kompakt nestaci? kazdopadne diky za tvuj nazor…, i kdyz z nej nejsem dvakrat moudry

Pokud Pertynovi rozumim, tak nemluvi o svetle, ale o pristroji. Osobne bych polemizoval v tom smyslu, ze je poterba oboji – dobre svetlo i dobry fotak. Ovsem obavam se, ze by minimalni pouzitelne vybaveni prislo tak na 50.000 Kc, pricemz zlepseni fotek by tomu urcite neodpovidalo (ne, ze by to Cuketka neumel, spis to, ze i se soucasnou instrumentaci podava velmi nadprumerne vykony, napriklad Ferrero fotky).

jj souhlas a dík za pochvalu ;)

já jediný problém, který musím vyřešit je – jak fotit večer a s jakým svělem, aby to vypadalo alespoň trochu k světu.

taky při focení v hospodách je trošku problém, páč tam mají většinou tmu jak v pytli a tam asi ani není možnost přinéest si vlastní světla ;D

Fotografie je hlavne o svetle. Jde o to, ze svetlo je potreba pridavat hned z nekolika zdroju (zalezi na povaze fotografovaneho pokrmu). Pristroj je druha vec. Moznost operovat s hloubkou ostrosti lze docilit az u zrcadlovky.. Naklad na „temerProfi“ foceni jidla.. je, kdyz clovek vi co a jak, tak 14-16 tis. vcetne svetel.

Pri foceni v podniku je svetlo zasadni. Bez externiho blesku je to prakticky nemozne. Tam uz se v souhrnu dostavame na techniku za cca 50 kKc.

Sam doma fotim jidlo a… neni to zadna sranda. Kdyz skoncim, nejradeji bych to vsechno jidlo hodil do popelnice.. jak me to „otravi“:)

Pertyne – fajn, tvému vysvětlení rozumím, ale tak nějak to vypadá, že (a o tom pan Cuketka taky píše), jako by ses obešel bez „pomocných efektů“ (laky, postřiky, lepidla) a tomu se mi věřit nechce:-)

Pertyn: děkuju za poučky ;) „Fotografie je hlavne o svetle…“ – ted uz konečně vím „vo čem to sakra je“ ;))))

Jestli fotíš, určitě to znáš, jinak všechny další zájemce raději odkazuji na zmiňovaný článek, je mnohem informačně výživnější než tato diskuze a o světle/focení je tam toho moc! (i prakticky)

Tohle je podle mně dokonalá ukázka, step by step k dokonalé fotce s detailním vysvětlením:

http://www.foodportfolio.com/blog/food_photography/food_photo_process.html

Nemáš někdě něco ze svých dílek/fotek k nakouknutí? Rád bych se pokochal.

Jinak deliciousdays.com sleduji, psal jsem o nich tady již dříve: http://www.cuketka.cz/?p=12, vyhráli „cenu“ za nejlepší nový foodblog roku 2005 a myslím si, že zaslouženě!

Dasa: Zalezi, co od vysledne fotky cekas. Pokud ma vypadat dokonale…“casopisove“, tak se opravdu laku a podobnym zalezitostem nevyhneme. Ja ale nemluvim o foceni stylem – priprava na jednu fotografii 20 min. Jde o to behem minutky-dvou udelat „podminky“ pro rychle cvaknuti s velmi akceptovatelnym vysledkem. Resp. jak fotit stylem – strelba od pasu pri obede v restauraci.

Pertyn: Jo, jo, rozumím:-)
Popravdě řečeno, já obdivuju pana Cuketku, že vůbec ten foťák (a je mi jedno jaký:-)) vytáhne a před zraky personálu a hostů ho fotí:-))
Já bych se styděla nebo i bála, že mě budou podezírat ze špionství:-)) Na ty podmínky, za kterých fotí, se mi jeho fotky líbí. Samozřejmě,. že někde v klidu, v ateliéru a za použití dokonalé techniky a jejího příslušenství (+ nadání, bez kterého neuděláš dobrou fotku) můžeš mít jídlo (a jiné) nafocené dokonale, ale v tomto případě, jak už jsem říkala, jsou ty fotky (podle mě )dostačující a řada z nich zaujme i přes jisté, tebou zmíněné nedostatky.

No Dášo máš pravdu, občas je mám takový nepříjemný pocit když fotím někde na věřejnosti nebo v hospodě. Tady v ČR je bohužel stále přítomno takové to divné klima – „co si to tady fotíš? chceš přes držku???!“ ;)

Tovíš, máme všichni nedůvěru v krvi:-) Kdo ví, jestli si fotíš opravdu jen ten pokrm?:-)) Třeba ti jde o toho pána u stolu vlevo, kde sedí s milenkou nebo číšníka, co zrovna nemá čisté svědomí, kdo ví co dokumentuješ:-))
Fakt obdivuji, já bych tu odvahu neměla:-)

Tak on se tady časem určtě vylíhne čím dál více rozšířený živočišný druh „food critic“ a obsluha to zajisté také zaznamená…

Doufejme, že nebude každý jako já, když jsem si zajela se švagrovou na karamelový pohár a oni mi donesli – nekecám – pohár s vanilkovou zmrzlinou, zkyslou šlehačkou a posypaný – podržte se – mletým mákem:-)) Dokonce se mě číšník při reklamaci snažil ukecat, že to není mletý mák, ale ořechy, pak slevil, prý že ořechy došly, tak proto mák, no a pak to završil tvrzením, že to je speciální karamelový pohár šéfkuchaře:-) Radši jsem to odkývala, stejně měl na všechno odpověď..chi a to doufám, že to byl opravdu mletý mák a ne třeba muší trus nebo tak:-)
Příště si sebou vezmu foťák, třeba se mě budou bát víc:-)

To je zajímavý odkaz, možná se něco bude hodit. Nicméně se to cítím tak, že se to nemusí vždycky přehánět, a někdy se hodí i přirozenější fotka. To hlavně platí o přehnaném aranžování jídla, zejména v kuchařkách. Je to sice pěkné, ale takového výsledku při běžném vaření nikdo nedosáhne a třeba z toho může být zbytečně zklamaný. Takže leda na titulní stránku.

Přílišná načinčanost, u mne není znakem high quality. Ale některé drobné detaily dokážu ocenit. Úplně nejvíc mě ale dělá styling, kde každá prkotinka-kudrlinka v tom jídle přesně plní svou funkci. V kuchařkách obrázky nepotřebuju, narušuje mi to fantaziii ;)) Když už o kuchařek dávat nějaké pictures – tak blbuvzdorné návodové pictures step by step složitějších věcí.

Taky je zajímavé, když se foostylistovi podaří nabourat nějakou zažitou představu – např. nadesignuje vepřo-knedlo-zelo tak, že vypadá jako z haute cuisine. toje pak sranda ;>

Komentáře jsou uzavřeny.