Svíčkové hody

Píšete vy…

Jsa ještě všecek pln dojmů, odkládám psaní o kompilaci Java ME aplikací stranou a usedám k textu, který by měl přiblížit nebeské blaho každé domácnosti.

Jak to začalo? Ani nevím. Jo, Tereza vlastně řikala, že předevčírem jedli s bráchou na Slovensku tataráka. Inu, pravil jsem si, je na čase si doma také pohostit své tělo, když už máme ten kapitalismus. Jak jsem si usmyslel, tak jsem hned také učinil – u řezníka v Globusu bodnu prstem do chlaďáku a poudám: „Falešnou svíčkovou nechci, kde máte pravou!?“ Mrožovitý muž kudly se zhluboka zamyslel a odvětil: „Kolik toho chcete, dojdu pro to dozadu, " a už brousil kuchlovák na ten kontraband. "Třicet a bandasku na to mám,“ burácím pyšně na celou prodejnu a dívám se, jestli se někdo dívá na můj zámožný nákup. Za chvilku už přede mnou přistála krásná špička té božské svalovinové šály a já si to sral natěšen k domovu, ani na cenovku jsem se nepodíval.

Doma šla půlka pod mixér ETA ruční elektrofonický a druhá půlka do lednice na pak. Tataráček se vydařil, to zvládá (jak s oblibou říkám v každém svém článku) každé kuchyňské vohráblo – mořská sůl, troška vegety, oliven öl, worcester, žlouteček navrch do ďůlku, toustíky, zeleninka, všichni to známe.

Další den řikám sám sobě pod svůj mužný vous „Když to nechám v lednici ještě nějakou dobu, tak mi to půjde naproti, co s tim budu dělat? Druhej den a zase tatarák? To je škoda, vymyslíme něco jinýho.“ A tady je moje improvizovaná vlastní úprava:
  • 15 – 20 dkg pravé svíčkové, úhledný špalíček
  • voňavou špičičku špíčku
  • olej oliváč Extra neodpaněný
  • mořskou sůl, pepř hrubě mletý, saturejku sušenou, rozmarýn také
Následuje protknutí dvěma až třemi kousky toho krásnýho špeku, sypání, zalévání, uzavírání a marinování v lednici. Druhý den slavnostní vydrhnutí kuchyně, slavnostní mytí nohou a podobné rituály. Elektrogrill už hřeje. Starej dobrej elektrogrill z DDR Acosta Party-Grill. Připravuji glazuru: olej a koření co zbude z marinování, polévková žlíce rozehřátého medu, žlička kečupu. Peče se to. Otáčím často, incineruji pomalu, glazuji. Na talíři už se kupí další jarní zeleninka, přistává tam i lžíce bavarische senf.

Hotovo. Za třicet minut dopečeno. Kůrčička tak akorát tmavá, uvnitř bez krve, nevysušené. Focení, první zakrojení, další focení. Dále už samozřejmě jen slastné pošušňávání ve sladké nevědomosti, kolik že ten rozmar vlastně stál. Podíval jsem se až potom. Ani to mi ten zážitek nezkazilo. Uděluji 11/10. Toto je mé příští tajné eso v rukávu na dámské návštěvy.

Sirloin

PS: příště bude popis toho německého grilu ze sedmdesátých let, to je tak úžasná konstrukce, že to musíte vidět.

Reklama

Komentáře

Sehr gut :-) rituály :-)) ale minuspunkty u mě za sušenou saturejku a rozmarýn.

To mi nedělejte:-)…po víkendu stráveném na teambuildingu ve Špindlu na hotelu (honosícím se třemi a půl hvězdou!) s mizernou kuchyní a návratu do bytu s prázdnou lednicí se pohár mé frustrace právě naplnil:-)

A taky minuspunkty za ten mixer – když mi dají mixerovej tatarák v restauraci, pěkně mě naštvou :-)

Mein Mini/minuspunkt:
troška vegety, oliven öl, … všichni to známe.

Neznáme. Was ist Vegeta?
Ich bin ein Auslander, von Engeland, tak mějte shovívavost, und enschuldiegen mir, bitte. :-)

Tataráka dělám tedy s jiným kořením (což je na každém podle jeho chuti), ale nad tou grilovanou svindou teda sliním velice.
Jednorožec: Vegeta je směs sušené zeleniny (mrkev, cibule, česnek, celer?, petržel či pastinák?,sůl, v lepším případě bez glutamanu, v tom horším s ním. Je to sypká kořenící směs. Podravku pamatujete? Tak tohle je vlastně takové generikum, když použiji medicínské (resp. farmaceutické )terminologie.
Kupuji bez glutamanu a s radostí užívám. I paprikovou versi.
Ale do tataráče ne.

hm ten Tvoj tatarak… urcite si si to uzil. skus si niekedy pre zmenu spravit to co volaju tatarak ostatni, mozno Ti to tiez zachuti :-)

Dík za objasnění přespolnímu, co je Vegeta. Já tápal a myslel, že možná zase nějaká vlastní či nevlastní sestra másla, pro vegany…

Podravku nepamatuji.
Na „po“ si matně vzpomínám jen na nějaký ovocný drink Pomo (od Pomona, bohyně sadů), ale to hlavně díky lidovému pivnímu rčení: „Každý homo pije Pomo!“
Tož tak. :-)

Tatarák jsem neměl už velmi dlouho. V Praze let šedesátých si ho pamatuji s kroužky cibule, každý kroužek naplněný jiným kořením. Ale co to bylo, to už nevím. Hořčice určitě, pepř taky. Asi taky najemno sekaná cibule. Dále – ??
Vorčestr se k tom možná podával ve flaštičce?

Mimochodem, anglická výslovnost worchester je wusta. Já vím, např dost podobný Winchester je winčesta. Neptejte se mě proč. Já už nad tím dávno zlomil hůl! :-)

Doma jsme si, před Mad Cow časy, tatarák taky mixovali v mixéru. Třebas mě Evas poučí o nedostatku této methody? Uchová se škrabáním víc šťavnatosti? Když si dám práci odstranit blány, proč si pak neusnadnit cestu mixováním?
Amólírs – I am all ears – trpělivě naslouchám.

Gril Acosta je moje srdcovka. Cele detsvi z neho padaly skvele topinky a take docela dobre spizy. Kdyz jsem zacal odrustat, tak jsem pochopil, ze bez neho to do konce zivota nepujde a ze rodice ho jen tak nedaji. Prvni sance se naskytla, kdyz jsem ho potkal u jedne slecny na koleji. I pre nehoraznem preplaceni ho odmitla vydat a docela jsem ji chapal. S grilem a rychlovarkou moc do kolejni kuchynky nemusela a to se cenilo nadevse. Nakonec mi ho koupila k narozeninam sestra pres internet za par korun. Ty dobri lide, co ho prodavali, se do telefonu nekolikrat ptali, jestli segra opravdu vi, co chce koupit. Nakonec ji k tomu nutili jeste remosku. Par dni pred predanim daru se grilu malem stalo osudnymi, protoze ho zachytil segrin pritel a rychle naznal o jaky zazrak se jedna. Vse dobre dopadlo a nyni mam svuj exemplar, ktery nedam z ruky. Jedine z neho je topinka zlata, neni sucha a jde zapect s rajcaty a syrem. Tady soudruzi s NDR chybu neudelali…

I u nás je tento gril zamilovaným domácím pomocníkem. Velmi oblíbené je hlavně zimní grilování, kdy venku mrzne a sněží (a o grilování venku se nám může ještě hodně měsíců jen zdát).

Chápu, že jsem nedotčen přípravami na ten správný způsob, nicméně tatarák se dělá pro více lidí samotný s přílohami, aby si každý přidal co potřebuje. Já, jako samostatná jednomužná jednotka jsem si to smíchal rovnou, nemám rád cibuli, tak jsem si tam dal to, co mi vyhovuje a fakt jsem si to užil. Ani jsem nikdy maso předtím neškrábal a když jsem to zkoušel, tak jsem zjistil, že by mi dřív zezelenalo, než bych to tím nožem roztentil.
Vlastně jsem se ani tatarákem nijak holedbat nechtěl, podstatnější byla ta tepelná úprava, která mě až překvapila, takovou manu jsem nečekal.

A nebojte se – Acosta Party Grill bude opravdu ve speciálním článku! Tento týden budu testovat, fotit a připravovat kompletní dokumentaci včetně časů od „studeného startu“!

Díky za článek, Qwerťáku, konečně se tu něco děje. Tatíček Cuketka už se omezuje jen na pubertální výkřiky v Cuketkovníku a na komunitu nedbá :-(.

5. Jednorožče, echt Vegetu můžete zakoupit už i v England. Nedávno jsem ji zahlédla v sekci polských produktů v Tescu. I když vy mi nepříjdete jako typ, co by s ní vařil.
A tataráček – poprvé v životě jsem ochutnala před 3 týdny a rozplývala jsem se blahem. Chuťově mi v tom převažovala cibule a ocet, kombinace má nejoblíbenější.

jasně, však jsem psala, že tatarák si každý ochutí dle svého gusta: my jedeme sůl, hodně pepře, drcený kmín, papriku, hořčici, maloučko kečupu, lehoučce sardelové pasty, pár kapek „Wusta“ , případně tabasco, nasekaná kaprlata, cibulku, vajíčko – respektive žloutek. A k tomu hromadu počesnekovaných topinek. Zapíjíme dobrým pivem nebo červeným vínem.
Na škrábání nemám nerv, maso odblaním a šoupnu do chopperu. Raz-dva-tři a je hotovo. Většinou dělám z falešné svíčkové, objednávám u našeho známého řezníka překrásné špalíčky…nebo spíš válečky.

jednorožec: taky jsem dumala nad tím, proč má Worchester jinou výslovnost než ostatní. Ani Angličani mi na to nedokázali odpovědět…
U Bertíka Woostera, toho co má sluhu Jeevese je výslovnost myslím jasná, ale tady? Mrkev v zimě? Špičkou nahoru?

Pivli 16: Proč? Aby se tím zmátli bloody foreigners!
Hodilo se to v poslední válce, takovému špiónovi se podstrčil k přečtení papír se slovy jako Worcester a nebo Cholmondeley (Čómly) a hned se vědělo, kdo je kdo! :-)

Vy jste se, my dear Pivli, odkopala hned – začleněním H do slova Worcester! No Mata Hari here I'm afraid. :-)))

Major Milčák: bať, bať, taťka Cuketka na nás prďánkuje a to tak, že velmi…

18, Pivli, ježkovy brejle!! Tak to se v tom vezeme oba. Poprava za úsvitu nás nemine. :-(

Tááák a máme to! Přeji si býti sťata francouzským mistrem popravčím. To jsou prý kati odborníci. Aspoň to tvrdila Anna Boleynová…

taťka Cuketka na nás prďánkuje

Ale ne, vkládá v nás velkou důvěru a sobě pak dopřává jistě zasloužený odpočinek.

(Cuki, bude to takhle stačit? Jinak by to stálo o něco víc, než zase těch 10 liber.)

Odvezl jsem švagra a švagrovou na letiště, tráví nyní 4 týdny v ňecku. To by samo o sobě nebylo nic pozoruhodného, ale tím pádem jsme dostali darem celý obsah jejich ledničky.
Nepůjdu zde do detailů, ale je zajímavé ochutnávat věci, které by jeden sám nekoupil!

Já dělám pseudoitalskou variantu. Základní ochucení je panenský olivový olej, citronová šťáva, sůl a parmazán. Dochucuji kapary, chilli pastou, sardelovou pastou a půl stroužkem česneku. Doporučuji, chutná jako carpaccio.

srry děti ;) veliký zádrh rukávem o kliku v běhu, zákys v desátém levelu, ztuhlost kloubů neznámého původu, infekční writer's block, attention deficit hyperactivity disorder, květová senzorická mánie a k tomu dlouho neléčená a s lety zabydlená lenora!!!!

děkuji za trpělivou přízeň, dnes to prolomim ;)

Pan Cketka užasi blejská velbloudům hrby, aby byl připraven na beduínskou akci v Brně, ne? :-)))
Já osobně bych ale raději volila nějakého berberského koníka. Jsou krásní, inteligentní, vytrvalí a věrní. Vypadají subtilně a jakoby „krátce“ ale když bych si kupovala koně, tak aspoň napůl berberského.

ad tatarák – nemůžu uvěřit, že je mi už třicet a ještě jsem to nevyzkoušel :-( … tatarák, marijánka .. ještě toho mám hodně před sebou.

pivli: kdybych si kupovat koně, tak klidně celého berberského, chutnají báječně s tradičním mátovým čajem.

Loki: fůůůj!!!
Trefný nick! :-)))
Na kůň vsednout, čaj vypít, ale k jídlu tak akorát jehněčí!!!

Tenhle gril má kamarád, já z něj jedl jenom topinky a byly výborný.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)