Chutná vám jahodový milkshake od McDonald’s?

A nedaří se Vám ho udělat doma? Je to jasný, páč Vám určitě chybí 59 složek a chemikálií, které jej tvoří ;D Podle britského Guardianu (via Slashfood) je jahodový milkshake od mekáče mistrovské dílo potravinářské chemie ;)

Podívejte se sami – hlavní složení tvoří:

mléčný tuk a odtučněné mléko, cukr, sladká syrovátka, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, guma guar, monoglyceridy a diglyceridy, celulózová guma, sodium fosfát, carrageenan, kyselina citronová, E129 a umělá jahodová příchuť.

Tohle je ještě relativně v pořádku, ale pozor hlavní finta spočívá pod složkou „umělá jahodová příchuť“, která se dále skládá z:

amyl acetát, amyl butyrát, amyl valerát, anethol, anisyl formát, benzyl acetát, benzyl isobutyrát, kyselina butyrová, cinnamyl isobutyrát, cinnamyl valerát, koňakový eterický olej, diacetyl, dipropyl keton, ethyl butyrát, ethyl cinnamát, ethyl heptanoát, ethyl heptylát, ethyl laktát, ethyl methylphenylglycidát, ethyl nitrát, ethyl propionát, ethyl valerát, heliotropin, hydroxyphrenyl- 2-butanon (10% roztok v alkoholu), ionon, isobutyl anthranilát, isobutyl butyrát, citronový eterický olej, maltol, 4-methylacetophenon, methyl anthranilát, methyl benzoát, methyl cinnamát, methyl heptine carbonát, methyl naphthyl keton, methyl salicylát, mátový eterický olej, nerolový eterický olej, nerolin, neryl isobutyrát, kosatcové máslo, phenethyl alkohol, růže, rumový éter, undecalactone, vanillin a rozpouštědlo!

(mírně počeštěno, za správné názvosloví neručím, zájemci o přesnou anglickou verzi najdou složení v originálním anglickém článku – viz. výše)

Jestli ještě nemáte dost, mrkněte se i na složení Chicken McNuggets ;)

Tak tedy – dobrou chuť ;)

Reklama

Komentáře

Předpokládám, že SUPERSIZE ME už jste viděli…jinak: NO COMMENT!

Ty sragorky, ktere vypisujes v prichuti jsou povetsinou pomerne jednoduche estery, obcas neco jineho, ale nerekl bych, ze se jedna o neco zasadne divneho. Proste aromata.
Obdobne to bude v marmelade, kde ovsem napisou jen „prirodni a prirodne identicke aroma“.

Já nepíšu, že by to byly nějaké škodlivé látky. Vtipné je na tom spíše to, kolik se toho vejde do formulky „umělá jahodová příchuť“ ;))) A ano, máte pravdu pana Mrkvičko, stejné srágorky jsou v každé druhé cukrovince nejen u McDonald’s.

Přitom je to tak jednoduché:

Jahody + Mléko + Mixér

;)

BTW článek o SuperSizeMe už jsem tady psal:
http://www.cuketka.cz/?p=31

!00% souhlas. A pokud budou jahody jeste k tomu ceske, tak jsem zcela spokojen. Jeste boruvkovy je dokonaly.

Ostatne, zajimalo by me, jak jsou na tom s kvalitou ty jahody, ktere se ted vyrojily, mam pocit, ze spanelsko, nebo neco takoveho. Cena podezrele nizka, okometricky hodnocena kvalita, podle toho jak kde stihaji vybirat hnijici a plesnivejici kusy relativne slusna, chutove prumerne.

Mně ten koktejl nechutná, ta jahodová chuť je prostě chemická. Ale našlehaný je pěkně, to se musí nechat:-)
Souhlasím, není nad mléko, jahody a mixér, případně vítám i smetanu a cukr:-))

Cuketko, co říkáš na fast food Endy´s? Fitfood. Je to k něčemu? Byla jsem tam jednou, nejsem si jistá, zda to není spíše útok na peněženku přes proklamovanou fitkvalitu atd. Musela bych toho ochutnat víc než jsem ochutnala, ale zklamalo mě např. to jablko v marcipánu, v nějakém časopisu ho vynesli do nebes, takže jsme tam při nejbližší cestě šla, myslela jsem že bude celé jablko zabalené a ve skutečnosti šlo o marcipánem umazané plátky jablka zřejmě v mikrovlnce ohřáté:-) Jenže proti gustu žádný…, zřejmě to dotyčné redaktorce opravdu tak chutnalo. Sto lidí, sto chutí..že?:-)

ad aktuální jahody: tak právě tyhlencty první nádhery, mě vůbec nechutnají, až ty letní ;)

ad endy’s fitfood: neviděl jsem a slyším prvně, přidávám na svůj seznam k prozkoumání!

Nebudeš dlouho hledat, je to téměř naproti Tescu ve Spálené ul.
Pastelově zelená barva fasády i vnitřních stěn.

zdar
takze jahody + mlieko + mixer = ruzova voda bez vyraznej chuti

shake sa robi z rozmixovanej smotanovej zmrzliny, ovocia a asi aj cukru. kto si da vo fastfoode hocico sladke s inou prichutou ako cokolada alebo vanilka je mlady chemik a zasluzi si to.

zlozenie vsetkeho jedla spod zlatych oblukov je uz cele roky na ich strankach, preco z toho robia dnes senzaciu?
(ja tam moc nejem, okrem mcflurry s lentilkami, ale ked si pozriem zlozenie hocicoho v potravinach, tak sa ich musim zastat, je to vsetko to iste…)

Sime:

ad shake:

j+m+m si nevykládejte jako repceopt, kdybys doslova smíchal ty suroviny vznikly by ti…

Drcené kousky mixéru s jahodovým pyré na bakelitové lodičce plovoucí v odtučněném mléce ;)

…takže nebuď na mně hned zlý!

jinak shake je možno dělat z čehokoliv (mléko, smetana, zmrzlina) ve většině receptů převládá mlíko, důležité je kolik dáš do směsi ovoce, cukru, sirupu atp. tím ovlivníš to aby ti z něj nevznikla „ruzova voda bez chuti“, ale hutný šejk, chceš-li po česku mléčný koktejl

ad složení deklarované na stránkách McD:
kdybys výše četl pořádně – je toršku rozdíl o jakém složení píše britský Guardian a jaké složení shaku udává např. česká internetová prezentace McD, cituji:

našlehaný mražený mléčný koktejl (polotekutá zmrzlina) vyrobený z pasterovaného mléka a sirupu s příchutí jahod, vanilky nebo čokolády

takhle to zní docela idylicky ne? ;) navíc ten článek není jen o složení, to jsem tady vypíchl jako perličku, ale o tom jakou roli hraje chuť produktu roli a jak s ní systematicky pracuje výrobce. Já za to McD neupaluju, jen na to upozorňuju.

jo, a for the record: jsem pravidelný zákazník McD, v létě zejména McFlurry s Bounty

Ja jsem pil nejlepsi „milkshakes“ minule leto v Bankghoku, a pak dole na ostrovech. Ta nadhera se neda popsat. Ostatne vsem vrele doporucuji vylet do techto regionu, pokdu chce zazit kulinarske orgie, Letenka se da poridit uz od 17000,- n amiste uz je vse tak neuveritelne levne ze vystacite z dalsimy 20000,- na mesic. A to jsem meli zaply rezim „UTRACEJ! UTRACEJ! UTRACEJ!“

Porce jidla se tam da poridit od 20,-
Kazdy den jsme jen testovali co se da a zapijeli to bud skvelym thajskym pivem nebo jejich shaky.

Shaky tam vetsinou nedelaji s mlekem ale s cukrovou vodou – mleko bych neriskoval! hodi do mixeru ksu ovoce a to rosrotuji s ledovou tristi a tou vodou. Jednoduche a syte. skvely byl mango, a me nejvic chutnal limetovy a kokos. Tahle parada tam vsude stala 20,-

Dost dobre bylo i, ze na spouste mistech byly uderne jednotky prodavacu cerstveho dzusu z takovych malych mandarinek. Tri baby – dve neustale lisuji v primitivnim lisu kopy mandarinek do 0.5l plast. lahvi ktere maji pak vychlazene v boxiku s ledem. cena tez kolem 25,- Kdyz se toho napijete tak se vam uplne zkrivi huba jak je to silne, proste jen ta stava!!!!! NADHERA.

Celkove me nejvic dostala jejich narodni povaha jist na ulici. Kuchyn neni nikde schovana, jej se vyhrne roleta, vyhodi stolky na chodnik a uz jedou. Byli tam se mnou 2 vegetariani a ti tez nemeli problemy. Ja miluji palive jidla takze jsem mel vyhrano, ale stejne jsem se stravovali radsi v mirne turistictejsich podnicich. Mistni klima je ale tak smrtive vlhke a dusne ze clovek potrebuje tyhle papricky aby ho nakopli a mohl fungovat. Taky jsou tam popularni „cooking lessons“, za tyden zaplatite 2-3000,- chodi se na trh, vari a pak ji :-)

Co me chutnalo dost byla takova medova omacka s rozdrcennym chillim, citronova trava, male trsy zeleneho pepre a hlavne chilli – drcene, nebo surove v nalevu.

par fotek i jidla zde:
http://fotky.dukon.net/thajsko/untitled.html

Mně moc chutná!
Ale chybí tam stále ta špetka kořenícího hexachlorbenzenu a delta-HCH.

dukon: neco podobneho jsou Filipiny, lepsi bananovy shake s bilym rumem (jak jinak :) jsem nikde jinde zatim nenasla.

A navic to tam s cenama vypada obdobne, coz se u nas malo vi. Tyhle ostrovy jsou znamy spis z nabidky cestovek s cenama v relaci nekolika desetitisicu, ale ze se tam da si uzit za bratru 35.000 za mesic vcetne letenky, to se nikde nedozvis :)

a ty poulicni stanky se spoustou krajovych specialit, ktery ti tam na ulici udelaj lip nez v kdejake nobl restaruaci to je parada. navic – nevim jak v thajsku – je tady k mani nejen filipinska kuchyne, ale kdejaka svetova, na kterou si vzpomenes.. vietnamska, thajska, indicka, italska, nemecka, cinska… v restauracich s majitelem prislusne narodnosti a s jidlem prislusne chuti, zadny nahrazky.

A kdyz se dostanes tam, kde ses jedinej bilej a turistu tam vidi jednou za cas, tak to je teprve dobrodruzo :)

tak aspon ted nachystam nejaky povidanicko o tomhle raji na FoodLife :)

a pana Cuketku zdravím!

http://www.mcdonalds.com/app_controller.nutrition.categories.ingredients.index.html

huste, uz len pri hranolkach mam dost. ale ako hovorim, toto iste je v kazdom jedle z ceskych potravin a v McDo im aspon verim ze vybrali kvalitny pektin a diglyceridy z ceskych zdrojov :-)

jahodovy shake:
Strawberry Triple Thick® Shake:
Shake Mix: Whole milk, sucrose, cream, nonfat milk solids, corn syrup solids, mono and diglycerides, guar gum, imitation vanilla flavor, carrageenan, cellulose gum, vitamin A palmitate. Contains milk ingredients. Strawberry Syrup: Sugar, strawberries, water, high fructose corn syrup, corn syrup, natural (vegetable source) and artificial flavors, pectin, citric acid, xanthan gum, potassium sorbate (a preservative), caramel color, FD&C Red #40, calcium chloride. May contain small amounts of other shake flavors served at the restaurant, including egg ingredients when Egg Nog Shakes are available.

McFlurry s lentilkami:
McFlurry® with M&M’S® Candies:
Vanilla Reduced Fat Ice Cream: Whole milk, sucrose, cream, nonfat milk solids, corn syrup solids, mono and diglycerides, guar gum, imitation vanilla flavor, carrageenan, cellulose gum, vitamin A palmitate. Contains milk ingredients. Mini M&M’S® Candies: Milk chocolate (sugar, chocolate, milk, cocoa butter, lactose, soy lecithin, salt, artificial flavors), sugar, less than 0.5%: coloring (includes yellow 5 lake, red 40 lake, blue 1 lake), cornstarch, corn syrup, dextrin. Contains milk and soybean ingredients. May contain peanuts.

a podla mojich laickych predstav – shake = riedka zmrzlina
koktail – mliecny napoj

Sime:

ad složení:

Já jsem se například snažil vypátrat obsah trans tuků ve výrobích McD. Americký McD to například uvádí, většina evropských včetně českého ne. Jak mi v mailu uvedl pan Lamich (QA Manager Sk+CR) tak na presnem slozeni jeste pracuji. Z toho (i z jinych naznaku a clanku) usuzuji ze slozeni ceskych produktu McD je jine nez v americe. Takze uvadet tady slozeni pro americkeho spotrebitele je irelevantni.

Ja vychazim z ceskeho prostredi a cesky konzument najde to co jsem tady uvedl (mozna jsem nehledal dost podrobne). O zbytku ani zminka. Navic McD je v US pod mnohem vetsim tlakem nez tady v CR a informovanost spotebitele tomu odpovida. + vychazejme z platnych EU+CR zakonu, ze slozeni musi byt uvedeno ve spravnem jazyce. +pocitam, ze clanek v Guardianu vychazel z informaci pro UK trh.

ad názvosloví mléčných koktejlů:

Nehci se tady nějak složitě hádat, páč je to stejně prkotina ALE: mrkni se prosím tě do slovníku ;) Milk shake = mléčný koktejl. To, že je u mekáče tak hustý a připomíná svým složení řídkou zmrzlinu, je myslím docela znát na složení…

Cau
zda sa ze to beries prilis osobne. Ako vidis nie som odbornik na chemicke zlozenie ani anglicke nazvoslovie, skor mi ide o to, ze Apetit a ine casopisy spustili dalsie pokracovanie dlhorocnej vlny varovania pred E-ckami a dalsimi latkami. Vacsina tej kritiky je nekompetentna, E-cka su aj farbiva, sladidla a kopa neskodnych veci. Nic, co je uplne jedovate, by sa urcite nemohlo predavat, na to je dozor.
Tiez sa mi nepaci, aky svincik mame v jedle, ale McD je podla mna v tomto este celkom v pohode, napr. v jedle tam nikdy necitim glutaman sodny, to co je prirodne je kvalitne atd.
Mne sa zdviha zaludok, ked si citam obal na vacsine udenin, sladkosti atd.
:-)

Chemická látka Heliotropin neboli 3,4metdioxobenzaldehyd patří mezi prekruzory a sledováné látky,je to výchozí sloučenina na syntézu známé drogy extáze. její držení bez povolení je u nás trestné viz příloha sb.zák.č167/1998 kde je na seznamu látek uvedena. Mimo jiné v potravinářství je tento aldehyd velice podobný vanilínu používán jako výrazné vonidlo.Má zajímavou příjemno ledovou chuť. /bon-pari/
Etyl nitrát patří zase mezi poměrně silné výbušniny.Němci jej používali skušebně jako raketové palivo pod krycím názvem Mirol.Etylnitrát má celkem příjemnou vůni.
Jinak velká většina uvedených chem.látek je v přírodních produktech běžně přítomna,není to až tak žádná chemie je to v podstatě výsledek HPLC analýzy.

Děkuji za rozbor, tyhle věci jsou mi známé. Stačí se ale zaměřit třeba jen na dvě první položky. Jak vyrobíme smetanu? Z odstředěného mléka a mléčného tuku přeci :)

Chemie to je a těžká. Abyste mi rozuměl při analýze skutečně přírodního čerstvého milk shake byste možná dostal podobný soupis složek a přeci by to bylo úplně něco jiného…

autor článku ještě neprozradil co je tak vražedného na těch složkách v umělé příchutoi

Mno, chémie chémie… Jak řečeno, stejně tak rozepsané složení mléka, cukru a jahod by nevypadalo extra chutně. Estery je ester, ať pochází z jahody nebo z ropy, a laik to nepozná (rozuměj nepozná podle chemického názvu, co že to je za svinstvo, Máňo).

Já myslím, že takovýto seznam znamená, že celý výrobek byl vyroben uměle, a to, že jsou stejné (nebo hodně podobné) látky i v přírodních produktech už nehraje roli.
Poznámka pro nechemiky – to, že má látka stejný sumární vzorec a podobné struktury ještě neznamená, že je to tatáž látka. Jenom jedno hloupé chirální centrum může s biologicky aktivní látky udělat v lepším případě látku biologicky neaktivní a v horším případě pěkný sajrajt. V živé přírodě je naprostá většina reakcí enzymatických, tzn. regiospecifických, naopak v průmyslové neenzymatické chemii naprostá menšina.
Nicméně – vypěstovat takovou jahodu je strašně složité a v podstatě je to nadlidský úkol. Proč si tedy trochu „nezavařit“ v organické laborce? Mekáčožrouti to zbaští vždycky a aspoň neujídají pravé jahody nám. :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)