Acosta Party Grill z NDR

Píšete vy…

Již jednou jsem nakousl okrajově tento vynález z Německé demokratické republiky v jednom ze svých minulých článků a přišlo mi důstojné právě u pana Cuketky spáchat jakousi recenzi. Cože je na něm tak báječného? Kde se vzal? Co se s ním dá všecko dělat? Jde nahradit? Inu, popořadě.

Das Jugenzeit

Myslím, že si nemůžu ani pamatovat, jak k nám přišel do rodiny. Prostě tam byl vždycky. Měli jsme ho my, měla ho teta, babička. Nikdo si to nepamatuje konkrétně, jak to vlastně bylo, jen se říká, že děda byl takový praktik, že vždycky když se objevil na trhu nějaký výborný užitečný vynález do kuchyně, každému to pořídil. Stejně jako například Remosku. Vždycky jsem to chápal jako „takovou tu plechovou krabici, do které se strčí starý chleba a vytáhne se topinka“. Někdy se vytáhne i briketka. Když si sednete k počítači a píšete do cuketovníku, třeba. Vždycky, když už se chleba nedal jíst a ještě ho nekolonizovaly plísňové kultury, zachránil to gril. Večeře, snídaně, rozpékání, zapékání, příležitostné koksování.

Das Gegenwart

Teď už si chystám pomalu svou vlastní domácnost a zjistil jsem, že tam bez tohoto zařízení nebudu moci, prostě nebudu moci být. Už jsem se v něm naučil dělat ledacos, čím ho jen nahradit? Roztápět kvůli třem rohlíkům celou troubu? No nakonec u mne jedna kopie přistála, ač za smutných okolností, kdy nás opustila naše drahá babi. Pokusil jsem se i najít zařízení na současném trhu, které by dovedlo Acosta Party Grill suplovat. Velmi vzdáleně se podobá jen Severin GT 2801. Zdá se mi ale, že je příliš malý a že obsahuje příliš mnoho plastových součástí. A už vůbec není z NDR!

Die Konstruktion

Právě v jednoduchosti a odolnosti je síla zařízení Acosta Party Grill. Jedná se o šasi z 2 mm hliníkového plechu s topným tělesem nahoře, odklápěcím víkem a vysouvacím plechem, na který se umisťuje v případě potřeby ještě drátěný pidi rošt.

Zásadní výhodu spatřuji v tom, že je topné těleso umístěno nahoře. Dobrota se peče shora a pokud něco odkapává, odkapává to dolů na plech a nehoří to. Je-li hic příliš velký, stačí odklopit horní víko piksly. Deklarovaná spotřeba činí 750W. Zhruba tedy tolik, jako varná konvice.

Výborná je též nerozbitnost. Tahle věcička prostě drží, protože plastových prvků je minimum (pouze bakelitový úchyt horního krytu, nožičky a postranní nárazníky. Takže dokud jej vyloženě nepřejede parní válec, tak bude držet.

Jediná nevýhoda je asi ta, že je potřeba připravovaný pokrm hlídat okem ostřížím. Vůbec není od věci mít po ruce nějaký počítač času, který nás co chvíli upozorní, že je potřeba proces pečení ohlídat, aby se z něj nestal proces kremační (jekot „PÁLÍŠ TO!“ patří neodmyslitelně ke koloritu každé domácnosti, kde se tento pomocník používá).

Das Zubehör

Výbava dodávaná s tímto zařízením je vskutku vyčerpávající:
  • Gril
  • Napájecí šňůra
  • Tácek s roštem
  • Jehly na (tehdy hojně používaný výraz pro špízy) šašlik a podpěra pro ně
  • Tenký sešit s recepty, pokyny k provozu a údržbě, kontakty na výrobce (adresa, telefon a telex)
MAHLZEIT!Nejčastější použití je u mě jasné: rozpékání starého pečiva (obyč i toustový chleba, rohlíky, veky), zapékání toustů se sýrem a zeleninou, grilování párků, špízů, minutek i ovoce. Pokusil jsem se stopnout stopkami dobu trvání základních procesů, vyšlo mi, že:
  • rohlíček je rozpečen za tři minuty
  • topinka z klasického chleba za čtyři
  • špíz z kuřecího masa, zeleniny a anglické slaniny je potřeba potejrat půl hodiny
Kann ich etwas fragen, bitte?

Dole pod diskusí mne když tak prosím doplňte, pokud jsem na něco zapomněl. Máte gril také? Jak se k vám dostal? Museli jste o něj nějakým kuriosním způsobem bojovat? Co na něm nejraději připravujete? Máte nějaké podobné zařízení, které se dá ještě dnes běžně v obchodech sehnat? Podařilo se s ním někomu podpálit barák?

Die Gallerie

Acosta Party Grill

Zadní část s napájecí šňůrou

Připravené špízy

Připravené špízy

Špízy se dopékají, šťáva odkapává do vody, nic se nepálí 

Dopečeno

Servírováno

Před opečením

Topinky hotové

Topinky hotové

..a jde se na rohlíky

Už se pečou, rohlíčkové

Nešmírovat!

Čuchněte tu dobrotu

Jako malý Qwertík jsem zbožňoval puntíkaté topinky

A jako velký se nebojím opékati ani ovoce

Reklama

Komentáře

Tak to je nádhera!!! Já to chci takýýýýýýý!!!! Ale banány si opékat nebudu ;).

Tak tohle si pamatuju, to jsme doma taky kdysi dááááááávno měli ;) ale to už je let… ach ta nostalgie ;)

My jsme taky měli, stával mezi linkou a sporákem a topinky s rozpečeným sýrem z něj byly excelentní! Vás text mi připomněl, že vůbec nevím, kam tahle plechová chýška přišla. Na špízy jsme ho snad nepoužili nikdy (zřejmě se záhy ztratily jehly a stejně tak se záhadně ztratila časem i boudička.) K tomuhle stolnímu grillu jakožto k ikonám dětství řadím i lahev na sifon (tu jsem si z bazaru pořídila!) a láhev na šlehačku, po které marně prahne kamarádka.. jen nikdo nevíme, zda se pro ni vyrábějí bombičky..

Díky, díky! Skvělý článek a hezká vzpomínka na výrobek, ve kterém mi babička pravidelně rozpékala rohlíky a mazala je domácí marmeládou :) A já je v něm, společně s kupou dalších, o mnoho let později a sám, pálil na uhel… :)

Ještě poznámka: často se mi nechtělo shánět po uklizených špízových napichovátkách, tak opékám prostě na špejli. Ó má plechová chaloupko..

Výtečný článek i fotografie.
Máte gril také?
Nyní ano, pochopitelně. V Anglii je grillem opatřen snad úplně každý sporák, ať už na plyn nebo na elektřinu.

V Praze (léta šedesátá) rodiče měli druh plynového sporáku, kde se v troubě dal nějak otočit hořák a udělat z toho grill. Pokud vím, NIKDY to nebylo v praxi použito!

ahoj
co si to prosim spravil tym bananom? jeden si posypal sezamom a druhy polial balzamikom? a co este? to biele vzadu je kokos ci struhany syr?

A já ten gril dobře znááááááááám. To mají přítelovi rodiče. Ale s těmi špízy to tam nemá p.Cuketka dobře dané, protože to se vyndá ta spodní mřížka a dá se tam jiná mřížka dozadu a v ní jsou otvory přesně na špízečky…

Díky za článek. Naše domácnost tenhle plechový domeček také vlastní. Dostal se k nám asi před čtyřmi lety z nějakého bazaru. Ještě byl nepoužitý a zabalený v původní krabici. Jenom ty jehly si původní majitel ponechal.

Sim: jeden banán je sypaný sezamem, správně, druhý čokoládovým ozdobným drobením na dorty. Obojí ještě pocukrované a zakapané tuzemákem.

Milie: Držák na špízy jsem samozřejmě přimontoval, nasazuje se na zadní část tácku a je to takový zubatý hřeben. Drátěný rošt tam nechávám, právě aby maso neleželo na tácku a nepřipékalo se.

Mám(e)! Skvělý nezničitelný stroj, přesně v duchu hesla „budoucnost patří aluminiu“. Jediné slabší místo je zásuvka vzadu, ta první se rychle vyhřála a šly z ní jiskry a namodralé čmoudy :-)

Jo jo, grilníček… tenhle super kousek se soudruhům z NDR doopravdy povedl. Měli jsme jej doma a já na něj mám hezké zpomínky z dětství, kdy ho táta přivezl z tehdy Východního Německa. Naši jej hojně používali a kotletky, špízy, grilovaná zelenina, všechno chutnalo báječně…:o) Když jsem se od našich odstěhoval a zařídil si vlastní domácnost, na hliníkového pomocníka v kuchyni jsem jaksi pozapomněl.
A pak jak píše v příspěvku č. 9 moje milovaná ženuš, asi před 4 lety jsme jej objevili v bazáči na Vinohradech. A nebylo o čem. Ještě týž den byl náš. Pamatuju si jak jsem někdy zkraje zkoušel „rychlotopinky“ z krajíců starého chleba. Já pako je položil na víko jako že jen zlehka dokřupava opéct. Nějak jsem ale na chlebíky pozapomněl a výsledkem byly biobrikety…:o)) Jinak na Acostě grilujeme poměrně často a rozhdně nám z ní chutná. Na rozdíl od kontaktních grilů se jídlo nevysouší a zůstává šťavnaté uvnitř. Plechová krabička je jednoduchá, spolehlivá, praktická i snadno rozebiratelná. Z negativ mě napadá snad jen problematické čištění – netušíte někdo čím se dá čistit hliník od zapečenýh flekanců (připálený omastek atd.)?? Běžné sapony a ani tekuté písky z reklam na tohle nestačí… Jo a ještě jedna věc nám u grílku chyběla ty jehlice na špízy. Dodávaly se standardně, anebo to bylo v rámci dárkového balení..??

Jana: Bombičky do sifonu kupuju za rohem v domácích potřebách, jde o ty bombičky do šlehačkové láhve, kde byl sladký plyn..
Pierro: myslím, že ničím se to moc čištit nedá. My teda na něm ty fleky měli, a to ho naši brali pískem (cify nebyly) a drátěnkou.

jééé tak to mám doma mladšího nástupce celý v nerez provedení a s budíčkem pro ty, co kamarádí s tím Němcem… také je z NDR tedy pardon, teď už SRN…dokonce to umí i pizzu (to asi ta současná globalizace)… ;-)

Blaňule, kdys ho kupovala?? A neměla bys možnost poslat foto, případně odkaz na web, kde byhom se na ten gril mohli kouknout??

Hefkýý! Ten odpočítávač opravdu postrádám, ten by se hodil, ale i tak u toho člověk musí stát, aby otáčel. A co rohlíčkové, vejdou se tam čtyři rohlíčkové vedle sebe???

já tam rvala zatím z pečiva jen toastové chleby… Tuším že to bylo 3×3 nebo dokonce 3×4 plátky na zapečení… Takže tipuju možná i na pjet – slovy 5 rohlíčků? :-) Ale že vypadá hodně podobně? Jen ty „špizátory“ u toho nového nejsou :D
(na obrázku jsou tři francouzké – tlusťoučké bagetky, takže 4 tenké české rohlíčky stopro ;-) )

Koukám, že jediné, co VŠEM těm grilům chybí, jsou jehly na špíz. jestlipak si je Qwerty nevyrobil po dlouhých zimních večerech sám a teď nás netahá za fusekli, že se k tomu přikládaly?:-)
Jinak – Blaňule dostala skvělý svatební dar. Je to sympatický překážeč:-))

20. Ta pec pro gurmety vypadá úžasně. Jednou nám přišel do schránky katalog této firmy a přemýšlela jsem, jestli pec nekoupit…:-)))

23.Vladan… Přesně tak bych nazvala… ;-) Kdyby měl jeden kuchyňskou linku tak dvacet metrů na délku, využití by bylo asi větší… Takhle je ta „pomocnice“ zastrčená v útrobách spodních skříněk a kdo by ji pořád tahal ven? :D

Když už tu byla řec o lahvích na sifon, dá se to eště někde sehnat? Myslím takové ty klasické, v drátěné košilce…:-)

Blaňule:
Včera jsem tu rytířskou zahlídla v bazaru.
Nové se snad vyrábějí nerezové.

27. Jana : Díky! Ty nové mi připadají takové bez duše… Když si vzpomenu na tu starou… Babička ji měla vždycky naplněnou na kredenci a vedle domácí sirup z černého rybízu ;) To byla mńamka!

Tohle je naprosto DOKONALÁ věc!!! Už tenhleten grilík sháním nějakou chvíli, ale vždycky ho nějak prošvihnu :-( Kdyby ho někdo měl a nechtěl ho, ať se mi ozve na mail kara.k@centrum.cz, já se o něj velmi ráda postarám ;-)

hey guys i have the acosta party-grill, it's brand new..well not used. Got it from my grandma,she never used it since i don't know 1984 or something. I bought the cable that is fitting for the grill but when i put it in the switch all the electricity goes out. Opened the little box behind but all seems in order. Question, did u ever had a problem like this, u think it's fixable or not. I live in Holland for the moment, brought it to a technician with my eastern Europe accent and they looked at me like hahhaah whatever. greets

↪ 30 Veni: your thingie must be short-circuited somehow. It can be in the box or in the cable. Don't touch or use it, let your electrician take the measurement and wire it correctly.
Anyway, this device is so simple, that it definitely is fixable.

↪ 12 Pierro: napečeniny snadno odstraní krystalická soda rozpuštěná v horké vodě. Do takové lázně bych rozmontované plechové součásti grilu ponořil a nechal chvíli povařit.

Tenhle gril, to je něco jako cinkací stromeček :) Na člověka dýchne dávno uplynulý čas. Nejraději jsem na něm dělali zapečené rohlíky se šunkou a sýrem, rohlíky jsme rozkrojili, každou půlku lehce natřeli máslem a na jednu půlku kousek šunky a na druhou kousek tvrdého sýra a zapíct nebo spíš rozpíct. Nakonec před spojením půlek potřít kečupem. To bývala luxusní večeře...... Dnešní tousty z toustovače, které někdy přinese kolegyně do práce tomu nasahají ani po kotníky :)

Rodiče ho mají, tatínek s tím svobodničil na umístěnce v Sokolově, prý. Naprosto nejlepší věc na ugrilování bílé klobásy, tam nepraskala, jednou mi z ní vzplanul omastek, to bylo veselo.

Naprosto nezbytná věc na VŠ koleji před 20–25 lety :-). Špízové jehly k tomu určitě byly. Už asi nemáme, podívám se na půdu na chalupě.

Ahoj.. já sem tento grill sehnal včera na blešáku.. Hned když jsem ho viděl,tak jsem ho okamžitě musel mít.. Koupil jsem ho za krásných 80kč.. Jako malé dítě si pamatuji jak děda na něm opékal buřty v altánu na zahradě.. Dnes se těším jak si večer v něm opeču klobásky a dokřupava chleba :-)

Ahoj,
pozdě, ale přece: tenhle grilík koupil kdysi dávno (tak asi v roce 1980…) můj brácha naší mamce. Tehdy se dárek moc neosvědčil, mamka neměla podobné elektrické pomocníky ráda.
Časem – někdy v roce 1995 – jsem si grilík vzala do své vlastní domácnosti („no, přeci se to nevyhodí, Fanda s tím měl shánění“).

A teď se píše rok 2015, grilík je u nás DENNĚ v provozu, máme ho stale na lince vedle kávovaru. Dokonce se mi zadařilo U POPELNICE „koupit“ druhý takový, takže denně rozpékáme, zapékáme a grilujeme I na chalupě.

Dlouho jsem vzpomínala, jestli jsem grilík dostala 1) já od svého, nyní 30-tiletého syna, když byl malý NEBO 2) ho dostala mamka od mého bráchy ještě „za totáče“.

A jelikož je grilík hergestellt in DDR, je vše jasné!!!

Mám radost, že nejsem jediná, kdo používá tak staré, ale osvědčené věci! A dík za inspiraci, některé nápady, co s grilem, jem už zapomněla.

Používáme ho často na topinky. Někdy i na rozpečení pečiva a méně na grilování plátků masa. Není na trhu nic, co by tento jednoduchý a prostě funkční grill nahradilo.
Ale za ty leta již dosluhuje.
Kde by se dal sehnat nový ?
Kdyby někdo měl takový na prodej zde je na mne telefon: 608 208 856

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)