Kelímky na víno

Špatně snáším vymýšlení dárků a vždycky nakonec koupím šílenou kravinu. Tentokrát jsem pořídil tzv. kravinu designovou. Ještě předtím, než odsviští na oslavencovu poličku, kde zapadne prachem, jsem vám ji vyfotografoval…

Na obrázku jsou sklenky na víno od Maxima Velčovského pro Qubus. ňíkají jim Sommelier. Cena cca 800,– Kč.

Finta je stejně jako u dalších výrobků v řadě v srandovní buransko-snobské přesmyčce. Vystavte si „plastový“ kelímek ve skříňce a ještě z něj pijte víno. Ha! ;)

Sklenky jsou lehounké a velice čistě zpracované. Netuším jestli nožku a podstavec tahali z jednoho kusu skla, ale nebyl jsem schopný vyhmátnout místo sváru. Čistě technicky sklo není moc vhodné k pití vína. Poměrně malý objem a rozvírající se tvar neumí polapit aromatiku tak dobře jako klasická vinná sklenka.

No jo, ale zase tady nebavíme o Riedelu, ale o českém kelímku. I když ta cena je úplně stejná! ;)))

Co na to říkáte? Máte doma český „nový“ design? Asi jsem nevybral ideálního příslušníka současného, funkčního a skvěle vypadajícího výrobku Made in Czech Republic, ale schválně… Za sebe musím (se zděšením) dodat, že co se týče kuchyňského designu to u mě krutě válcuje Ikeja ;)

Reklama

Komentáře

No chvíli jsem myslela, že je to opravdu plastový kelímek s nožičkou…dovedu si představit, že by se v nich třeba prodávalo víno na vinobraní, to by byla docela bžunda:-)))

Český design, alespoň dle mých teoretických znalostí, začíná nabírat znovu na síle… ještě to pár chvil bude trvat, ale nápady a zručnost Bohémům nikdy nechyběly, jen to musejí v sobě zase nalézt spotřebitelé… a výrobci odvahu jít do risku. Je fakt, že skleničky na minerálku mají stejně nejlepší v Ikeje… jsou z Ruska a jsou nerozbitné :)

Mimochodem velkou velkou radost jsem si udělal setem Vincenza od Bohemia Crystalex (Jiří Pelcl)… po úmorném hledání slušných vinných sklenic po celých Budějovicích mi paní v Prioru oprášila krabice, které vyhmátla někde z útrob temného skladu. Nádhera! http://www.e-architekt.cz/…-d/xl/02.jpg

Jé, to je dobré :o))) I když asi zůstanu ideálně tvarovaných klasických sklenek :)
U nás doma je sklo i další nádobí mix všeho možného, momentálně si ujížídme na černých a bílých hranatých talířích a miskách :o) Ta jídla na nich vypadají tak nějak lépe, i když tam šlehnete jen špagety. Třeba na té černé rozhodně… viz. http://jizni-svah.blogspot.com/…ir-2006.html (dole)

Maxim V. ukazoval tyhle pohárky nedávno u Krause v Uvolněte se, prosím. ňíkal, že vyfouknout takový tvar je pro skláře docela problém…

To J.Č.: jj, hranaté černé a bílé teď u nás v kuchyni taky frčí :-)

Už nějakou dobu mám od téhož autora takové ty úzké bílé „umělohmotné“ kelímky na kafe, akorát jsou porcelánové. Takže lépe drží teplo. Ty vaše skleničky se mi páčí, jednoduché a čisťounké. (Ale stejně není nad Alvara Aalta.)

Ježiš fuj, fuj to je hnus, velebnosti. Ještě bonaservis, umakart a je to.

Taky mám od Velčovského bílé porcelánové kelímky, jako Major Mličák. Servíruji v nich většinou dezerty jako jsou různé mousse. Pelclova sada je podle mě vynikající, byť zatím mám jen sklenky na šampaňské, ale snad se set rozroste. Podle mě jde o příklad pěkného designu a přitom cenou dokonale dostupného – prostě něco jako byla keramika „brusel“ z expa 58. Taková designová osvěta do každé domáctnosti.
Když jste psal o těch kelímcích, pane Cuketko, skoro jsem čekala že jste koupil ještě větší blbůstku, tedy přesně tohle http://j.b5z.net/…yournose.htm

Holt nejsem estét, takže za mě – 4. Je to hnus, design má být funkční, tohle je parodie na sklenky na víno, navíc za otřesnou cenu.

No dyk to právě je parodie! A ten „ušlechtilý materiál“ je v krásném rozporu s „triviálním tvarem“. Ale to už člověk vysvětuje vtip…

Velčovský má skvělé nápady. Už dlouho se chystám taky si od něj něco pořídit, mým favoritem jsou (zatím) zde již zmíněné bílé „kelímky“. Jinak na posledním Designbloku bylo k vidění dost zajímavých věcí, pěknou kolekci sklenek a spol. představily Sklárny Květná a hodně mě zaujal porcelán Daniela Piršče (vtipný je hrníček na kávu s podšálkem Maryša :-))

Velčovského věci se mi líbí, ale doma by to neprošlo ( černou holinu místo vázy by asi nevydýchali), ale jako dárek proč ne )docela bych chtěla vidět výraz obdarovaného svícnem ve tvaru dětské hlavičky :-).
Doam máme nově jídelní servis od J.Pelcla – bohemia White (nechtěli jsme barevné a tak automaticky vypadl cobalt) a je to paráda, čisté linie servisu se krásně doplńují s jídlem (a navíc ty velké talíře … :-) a cena taky slušná.
viz http://www.pelcl.cz/…emia-white-2

Já vzal Thun Palace, uveden jako hotelový, ale úplně jednoduchý design a i zvýšená odolnost i vůči mytí v myčce.
Možná jsem křovák, ale kelímkoslenička mi příjde děsná. To už raději Bodum Pavina, sice ne na víno, ale pro mne je tam ten efekt.

Je to zajímavé, ale na mé poličce by to taky zapadlo a leda by se muselo občas oprášit. Když já jsem spíš na tu klasiku:) Není nad obyčejnou skleničku na víno.

Protože mám za chvíli narozeniny, musím co nejdůrazněji sdělit všem, kterých se to týká, že tuto ohavnost doma n e c h c i !!!!

koukám, že kelímky docela rozdělují ;) autor by byl spokojen :)) neberte to lidičky tak vážně – prosíííííííííííííííííííííííííííím!!!! :)

Kanibal:

díky, moc pěkné. myslím že jsem je te'd viděl v restauraci, snad dokonce už dvakrát, ale byl to nějaký němčour. vždycky se na podstavec koukám co je tam zazančaku a dělám si takový malý průzkum ;)

J.Č.:

zaujal mě spíš tvůj dekantér (ten v lednici) takový bažant jak vyšitý ;)))

Dv:

;)))

Cutie:

na designbloku toho bylo orpavdu moc :) mě osobně nejvíc dostaly kufry ve tvaru psů na kolečkách :))) velice praktické!

Janka:

ten set je super, hlavně lžička Anežka ;)

vladka:

Není nad obyčejnou skleničku na víno.

co je to obyčejná sklenička na víno?

petrunka:

mrkněte tady http://www.cesky.porcelan.cz/eshop.php?…

něco málo přes 3k ,) což mi přijde více než slušné!

Cuketka: to není bažant, to je kachna!!! :o)))) Ale krásnej, ne? Zařadil jsem jeho nákup do rozpočtu „umění a kultura“, do „víno a věci okolo“ už se mi nevešel :o) Každopádně jeho výhoda je mimo jiné v tom, že není nijak vysoký a dá se právě nacpat i do té chladničky, což mi s klasickou karafou šlo mnohem hůř.

Škoda, že to není opravdu z plastu. Na gardenparty by to bylo jako dělané.

Hi hi hi, kelímky na nožičce mne naprosto odbourali :D Nádherná myšl

J.Č. Myslíš Ovarius ? Taky jsem do něj investoval. Jednak zaujme všechny návštěvy. Pak je praktický na skladování. A jeho vliv na víno dle marketingových povídaček vynechávám :)

Petrunka: Kolem 3130, ale cenu můžete srazit tím, že půjdete do sekce hotelový porcelán :-) a můžete dokupovat i jednotlivé kusy, což je praktické.

Gimly: nene, Ovarius nemyslím, mrkni se na tu fotku :) Tahle kachna je mnohem hezčí a ručně foukaná :o)

J.Č.:

nene, vážně, líbí se mi. určitě víc než ten podělaný vaječník

M@P:

že jo? myslel jsem na to? party sklenky jak vyšité, dokonce i ten vtip by tam zůstal ;)))

Dáša:

díky, autor je srandovní :))) o dílku prohlásil:

„mix mezi tim konzumerismem a mezi tim vinařstvím“ LOL

Je to docela tipné, jako dárek z recese dobré, ale jinak zůstanu u klasických sklenek na víno. :-))))
Dekantační „bažant“ je boží!!!!

Pane Cé, tři dny jsem nad tím přemýšlela, takovou záludnou otázku jste mi dal. Mohla bych odseknout, že to první a nejrozšířenější, co se každému vybaví, když se řekne sklenička na víno, ale pro mě na ní je nejzásadnější, že je KULATÁ. Má svůdné křivky a člověku se na ni dobře dívá. Na plastový kelímek se mi dobře nedívá snad nikdy, takže ten tvar ve mně žádné nadšení nevzbudí. Jak se pořád srovnávají ženy a víno, tak tady to platí taky:)

32 – no jasně, design musí být 1. funkční 2. funkční 3. funkční. A když jeden cucá víno, musí se se skleničkou pomazlit – Sklenička není popelnice!

Jako fórek ve Photoshopu bych to bral, jako reálný objekt – to by koně blili.

Ale no tak, lidi, nejde o život:-) Někoho prostě něco napadlo, řemeslníci , ač to bylo pracnéé, to vyrobili, někomu se to zdá vtipné, druhému hrozné, a co? A vůbec, pan C. to nese jako dárek – darované skleničce na tvar nekoukej:-))

vladka:

to byla spíš taková řečnická ;) jako co jsou to normální chuťě, běžný zákazník etc…kulatá určitě, ale ani ta nemusí být ideální. doporučuji vám někdy poblbnout s různými tvary sklenek a jedním nápojem. potom co to rozsekl riedel, už to bude navždy chuťo-čucho-magie :))

M@P: V plastu se to dá sehnat vcelku levně… má to tu výhodu, že při větší párty si je můžete popsat fixama, aby si je lidi nepletli – ušetří to dost přírodu, když si po každém odložení někam na stůl nemusíte brát novou.

Cuketka: mám skoro dojem, že ti plasťáci okopírovali původní skleněnky, něco takového máme doma, velmi starého, a kupodivu nerozbitého. A na nožičce!! Původní český užitný design míval ve světě obrovský věhlas, a vyrobit takový kousek znamená hodně práce i dost odpadu, takže cena musí být vyšší. Akorát přeci jen mám obavy z toho pít, abych tu nožku nezlomila.

Vimaana1:

ty jo!!! chtěl bych je vidět zajímavé… byl jsem teď na výstavě Bruselský sen…

http://www.expo58.info/

…a byl jsem naprosto okouzlen!! ;)

výstavu bych spíše nazval „Bruselská psychóza“, ale zapůsobilo to mě silně. k vidění spousta provařených českých designů, setů na kávy, broušených i lisovaných skleniček. našel jsem i jeden set varného procelánu. doporučuji k návštěvě! :)

Citace: „Čistě technicky sklo není moc vhodné k pití vína.“

Pravda, také jej lemtám rovnou z dřevěného džberu :)

…já jsem na vlně s Majorem Milčák č.13 ,já bych do toho šel i s rezervou a archívem těch nejlepších cabernetů světa........

Na víno musím doporučit Mr.Egg by Olgojchorchoj…celý setík je už teď klasika..fakt krása

Komentáře jsou uzavřeny.