Pekelná výzva III. – Soufflé

Je tady sladké finále Pekelné výzvy – čokoládové soufflé. Suroviny na tenhle dezert máme ve spíži všichni. Máte na něj taky odvahu? ;)

O soufflé platí:

  • Soufflé je jeden z nejdokonalejších dezertů pod sluncem
  • Soufflé je v zásadě velice jednoduché a zvládne jej každý
  • Soufflé je nevypočitatelná a mstivá sviňa, na kterou v životě nezapomenete. Může se podělat na deset způsobů. Jeho příprava zabere spoustu času a zašpiní nechutné kvantum nádobí.

S tímto receptem Ramsay ve své Hell's Kitchen opět boduje – hosté jej milují, kuchaři na pozici dezertů nenávidí. Jeho výhodou je, že se dá dobře předpřipravit. Jeho nevýhodou je to, že po vyndání z trouby začne rychle splaskávat.

V HK platí, že objednávka pro každý stůl se musí na stanovišti šéfkuchaře sejít najednou. Zpozdí-li se třeba jen jedna položka Ramsay celý tác se zbylými objednávkami hází do koše a vše se musí udělat znovu. Jistě si dovedete představit, jak je na takové načasování háklivé lehké a načechrané soufflé. Pro kuchtíky je tedy opět testem načasování a také jejich cukrářských dovedností.

Teorie

Pro soufflé máme v češtině trochu debilní slovo nákyp nebo suflé. Já se budu držet originálu. Soufflé je pečený „dortík“, jehož základní vlastností je, že při pečení násobí svůj objem a stává se lehkým – plným vzduchových bublinek. Peče se v kulatých zapékacích miskách, ze kterých krásně vyčuhuje. Může se dělat na sladko i na slano. Vždy se však skládá ze dvou složek.

První složka je báze. Její hlavní funkcí je dát soufflé chuť. Kromě toho je zdrojem vlhkosti pro růst nahoru, škrob a proteiny v bázi pak také přispívají ke stabilizaci hotového soufflé. ňídká báze = vyšší, ale rychleji opadávající soufflé. Hustá báze = pomalejší, ale pevnější soufflé.

Druhou složkou soufflé je motor, který celou konstrukci nadzdvihne. Nejčastěji se používá sníh z vaječných bílků. Soufflé pak v teple krásně expanduje – plyn v miniaturní bublinkách sněhu se rozpíná + se v nich zachycuje pára generovaná z okolí bublin.

Může se péct do různých stavů vnitřní propečenosti. Můžete ho udělat uvnitř celé „suché“ nebo naopak s tekutým středem. Záleží však hodně na bázi – některé se prostě musí dokonale upéct. Stupeň propečení má také vliv na to, jak dlouho vydrží soufflé postát. Většina šuflátek začíná padat od 1 do 5 minut od vytažení z trouby. Musít se tedy servírovat rychle.

Soufflé by nemělo být nechutně splácnuté a naopak ani s bublinou a uslintanou miskou. Když už se vám náhodou povede, je zločin plácat na něj těžké zdobení.

Praxe

Jako ukázku jsem vybral jeden Ramsayeho recept na čokoládové soufflé použitý v pořadu F Word. Je to sladká varianta, která krásně roste směrem nahoru. Báze je natolik vynikající, že je možno nechat soufflé s nedopečeným středem.

Stejně jako minule se vám dostává komfortu nebeského a máte to i s pěkným instruktážním videem! ;) Surovinově jsem jej dodržel na chlup. Postup jsem trochu pozměnil směrem k blbuvzdornosti a hlavně po zkušenostech se svou plynovou troubou.

Suroviny (na 2 – 3 misky):

  • hrudka másla na vymazávání misek
  • miska jemně nastrouhané čokolády
  • 20 g škrobu (solamyl, maizena)
  • 200 ml mléka
  • 200 g tmavé 70% nasekané čokolády (dal jsem Lindt)
  • 4 vajíčka rozdělená na žloutky a bílky
  • 150 g cukru moučky

Na soufflé taky budete potřebovat malé kulaté misky do trouby s kolmým a vyšším okrajem. Takovou jsem si já musel zaběhnout koupit. Soufflé se mi ale povedlo i v hrnečcích se svislými stěnami. Krásný kousek jsem vyvedl i v tlustostěnné sklence na whisky. Vybavení tedy není limit! ;)

Postup:

Nejdříve si připravte misky. Vymažte je rozpuštěným máslem a dejte je na minutku zatuhnout do ledničky. Vyndejte a natřete ještě jednou vrstvou rozpuštěného másla. Vysypte je strouhanou čokoškou a budete mít ideální misky pro zdařile vzdouvající se soufflé.

Připravíme si bázi – jednu z milionů mutací cukrářského krému crème patisserie. V mléce nejprve pořádně rozmícháme škrob. V malém kastrůlku poté zahříváme na mírném plameni. Jakmile začne směs připomínat svou konzistencí řídký jogurt, okamžitě přisypeme veškerou čokoládu a rozmícháme.

V této fázi jsem zpanikařil, protože směs vytvořila jednu velkou slepenou kouli na míchačce! :) Je třeba zachovat chladnou hlavu, přidat žloutky a vše pár minut rozmíchávat tak dlouho, dokud nevznikne sametově jemný čokoládový krém. Neujídat! Máme hotovou bázi! :)

Teď si uděláme sníh s cukrem. Nejprve metličkou našleháme bílky tak, že několikanásobně zvětší svůj objem, budou dělat vrcholky, ale přesto zůstanou vlhké. V této sněhové fázi postupně přisypáváme cukr a metličkou spojujeme.

Tady musím zodpovědně prohlásit, že na sníh z bílků jsem byl vždy úplně levý a evidentně to zůstalo při starém. Nižší kvalita mého sněhu však přesto neměla žádný vliv na kvalitu soufflé.

Následuje vzrušující fáze, ve které spojujeme bázi a sníh z bílků. Není to nic složitého, stačí pracovat jemně a pomalu. Čím horlivěji byste do toho bušili, tím víc bublinek ve sněhu si pozabíjíte. Nejprve do báze přidejte pár lžic sněhu a pomalu a dobře promíchejte.

Úplně cítíte jak se směs začíná odlehčovat a zesvětlovat. Postupně přidejte všechen sníh. Mezi dávkami vždy pooomaaaliiinkuuu překládejte bázi a sníh, nespěchejte. Výsledná směs má nádhernou světlou barvu a přelévá se s neskutečnou elegancí.

Teď už stačí jen směs nadávkovat do misek. Misku je možno zaplnit až po okraj, který je ale potřeba otřít do čista, aby mělo šuflátko při růstu hladkou cestu. V některých receptech se uvádí, že se formička plní centimetr pod okraj, aby vám soufflé nevyskočilo. Nedělejte to. Jednak vám soufflé nevyskočí a jednak by to taky nebyla žádná sranda!!! ;)))

Při pečení je nutné vystihnout rovnováhu mezi expanzí a tuhnutím směsi. V receptu se uvádí 6 – 8 minut v troubě při 180 stupních. Já ale bohužel takovou hodnou troubou nedisponuji, proto jsem recept upravil tak, aby vše klaplo i v obyčejné sfinské Moře. Opět tady platí – vybavení není limit ani výmluva!!! :)

Troubu jsem rozehřál jen na polovinu intenzity a soufflé jsem ze začátku pekl ve vodní lázni. Co je to? Nic složitého! Misky prostě jen dáte do pekáčku s vodní hladinou (cca 2cm) a vodní lázeň vám pak krásně reguluje teplotu. V tomto nastavení pak soufflé pečete cca 15 – 20 minut. Cílem je aby se ani nehlo směrem nahoru, ale aby jen poslušně zatuhlo. Dá se to pěkně hlídat, kdybyste měli pocit, že se vám zvedá, uberte ještě plyn nebo udělejte škvírku ve dveřích trouby.

Po těch 20 minutách povrch soufflé pěkně zmatní a to je signál pro vás. Soufflé opatrně z vodní lázně vyndejte a přidejte mírně teplotu. Teď už to půjde z rázu naráz – cca do 5 minut soufflé vystrčí růžky a začne se vám krásně stavět. Je to nádhera!

Vnitřek soufflé můžete otestovat párátkem. Po proceduře s vodní lázní, ale většinou už nebudete mír problém se syrovým a tekutým středem. Nebojte se do trouby občas kouknout. Teplo vám sice trochu unikne, ale soufflé zas tak rychle nepadá. Navíc i když spadne – zase krásně naroste zpět.

Jakmile jste hotovi, doporučuji servírovat co nejrychleji na stůl strávníka. Žádné majdy, žádné zmrzliny. Stačí jen lehký poprašek cukrem nebo strouhanou čokoládou. Absolutní purita provedení vyžaduje určitou úctu v prezentaci! ;)

Co všechno můžete podělat?

Nebojte, je toho dost! ;)

  • použijete špatnou čokoládu, soufflé bude mít odpovídající chuť
  • uděláte slabě ochucenou bázi, soufflé bude slabé
  • žloutky přidáte do příliš horké báze, uděláte si vaječinu
  • přešleháte sníh do sucha, potenciál soufflé k růstu bude menší
  • sníh do báze bude míchat příliš energicky, ztratíte bublinky i potenciál k růstu
  • upečete soufflé moc rychle, stěny nevydrží a soufflé exploduje nebo bude popraskané
  • použijete nádobku se šikmou stěnou, soufflé se rozpadne
  • necháte ho v troubě krátce, uvnitř bude příliš tekuté
  • necháte ho v troubě dlouho, unitř bude úplně vysušené a vy budete mít muffin ;)
  • necháte soufflé vyrůst tak vysoko, že vám vypadne z hrníčku nebo že při vyndávání z trouby zavadíte o její horní okraj a soufflé se vám rozmajzne (obojí osobně odzkoušeno ;)

Jak jsem dopadl já?

Byl to několikadenní litý boj s dobrým koncem. Než se mi totiž podařilo vymyslet fintu s vodní lázní, soufflé mi ukázkově explodovalo přímo v troubě.

Vůbec jsem si s tím nevěděl rady a dokonce ani nižší teploty vůbec nepomáhaly. To mi pak vznikaly takové polorozpadlé zmrzačené hřiby. Bylo to depresivní.

Fintou s vodní lázní se ale dal celý proces krásně regulovat. Nejdřív soufflé zatuhlo, aby nezlobilo. Poté se mu pořádně přitopilo a už už lítalo nahoru jako čert z krabičky. Podobný proces navrhuje Hervé This, ten zase píše, že je možné soufflé na povrchu předem chvíli grilovat.

S touto směsí není problém jít s výškou nahoru o 100% procent a více. Velkou roli pak hraje poměr výšky a šířky nádobky. Zvolíte li nádobku příliš vysokou, soufflé sice krásně vyjede, ale posléze upadne na stranu a zbortí se. Jako naprosto ideální mi přišel nově zakoupený ramekin (zn. Emile Henry cca 140,– Kč), šlo to v něm parádně! ;)

Jak dopadnete vy?

To už nechám na vás. Soufflé je o přesnosti při přípravě základů a pak o kontrole časů a teplot. Je to dynamický proces, který nemusí být lehké kontrolovat. Záleží na složení směsi, tvaru nádobek i vlastnostech trouby. Výsledek je přesto ohromující a povedené soufflé mi udělalo za poslední dobu asi největší radost! ;) Můžete ji mít taky.

Toto je konec mini-seriálu Pekelná výzva. Do pošty se mi už sešlo několik fantastických obrázků z vašich pokusů. Pokud výzvu přijmete, neváhejte a pochlubte se ostatním se svými výsledky. Fotky nebo text můžete posílat do konce týdne. Z došlých kousků pak udělám na nástěnce ve třídě výstavku! ;D

Reklama

Komentáře

Uf, to se zase budu večer vyjadřovat u plotny vulgárně :-D Jestli to dopadne stejně jako náš Crème Brûlée, tak tentokrát žádné fotky nepošlu :o))))

Tak koukám, že jste se v úvodu pěkně opřel do Apetitu (a pak jste opisoval při fotografování na utěrce) :). Je vydět, že před každým projektem děláte důkladný průzkum.
Moc hezky vám to jde a obdivuju jak jste vynalézavý (a vytrvalý)!
Po přečtení tohoto trojboje jsem se odhodlala tak akorát k risottu, ale uvidím, třeba o dovolené se pustím i do sufflé! Díky!

Tak nevím, nevím, jestli se pustím do soufflé…
My teď ulítáváme na čokoládové mousse, s nadrcenými sušenkami a čerstvými jahodami. Ve vedru je to osvěžující.
Udělat krásnou a dobrou pěnu dá taky práci. Vyšlehat žloutky s cukrem v páře, přidat rozpuštěnou čokoládu…aspoň tak 50%, lépe 70–80% kakaa, pak ušlehanou smetanu…někdy, když je víc strávníků ji nastavuji pomazánkovým máslem a je to velmi chutné a jemné…Do sklenic nadrtit sušenky(třeba digesty) a střídavě prokládat: na sušenky mousse,pak jahody (odkazuji na Šárčiny stránky a její božksou úpravu jahod) a pak zase mousse. Navrch ozdobit šlehačkou, jahodou a třeba lístkem máty nebo meduňky…pořádně vychladit a pak sledovat, jaká je o to bitka. :-))))
Ale soufllé je tedy výzva…

Tak na tohle si brousím zuby a nažhavuji svou nedokonalou troubu :) To čumím, jak jsi to pojal vědecky a podrobně! Těším se, jak budu taky škrábat rozprsklou Lindtku ze zdi, uááá.

samé recepty, co se mi zrovna nehodí do krámu ;-)
Jen do rizota jsem chtěla jít, bohužel, u nás neměli tu správnou rýži.
J.Č. creme brulee, se někdy nepovede, to je fakt. Můžeš vyzkoušet podle nás TENTO ;-)

tie nadobky sa uz nevolaju kokotky? to je ale velka skoda, znelo to tak hriesne.

ahoj
ja som uz sufle parkrat robil. spackal som to len raz – pridlho som to piekol a tak to bolo suche.
postup som mal jednoduchsi, vodna lazen cely cas. nehybal som s teplotou.
tak som ani nevedel, ze to je nejaky problem a to je asi stastie. nemal by si ludi tak strasit :-)))
btw ak to niekoho zaujme a nema ramekiny, daju sa kupit u Fialu a zaroven aj kopa dalsich skvelych veci.

rachad:

dlouhý: jo, složitý: ne :)

J.Č.:

od toho jsou to výzvy ne? ;))) jen do toho, těším se :))

marqueta:

to co předváděj na fotkách je zcela mimo! sám bych si takové ilustrační (zavádějící) foto nikdy nedovolil :)

a ano, na fotkách jsem použil jejich slavný utěrkáč jako poctu apetitu ;)) (=ochranu před roztavením mého černého pozadí)

Pivli:

je horko viďte? tak třeba až se ochladí trošku ;) wowo to pěna zní také dobře… výzva by ztoho šla udělat taky, technika v tom je :)

ChilliJulie:

jen pěkně žhav ;) dětičky, kterým jen ustavičně rozbíjíš brýle a podáváš krvavé slepice, budou mí svátek :))))

Bali:

:) díky, brulé vpadá fajnově. taky klasika :) jsem ale bez ledlampičky…

muška vínna:

j zapékací misky, kokotky. s patřičným teenagerským opojením si to slovo v TV užívali Kluci ;))) to co zmatlali za suflé, jsem tady radši ani nedával:

http://www.ceskatelevize.cz/…-v-akci.html

Sim:

super, že jo?

děkuji za ti na Fialu, doplním o link: http://www.fialapraha.cz/
je pravda že se tam dá sehnat vše, zároveň je to pro cukráře tenjenvětší zdroj podfuků a náhražek, co v Praze existuje…

ahoj
este k Fialovi – mozes rozviest? podvodov a nahrazok? nejake polotovary? ved v kazdom obchode maju to co potrebujes a este kopu debilin. neprestanem chodit do tesca zato, ze tam maju sojove maso…
ja som tam prisiel a kupil ramekiny, ktore nikde inde nemali. v katalogu na webe este vidim muffinove kosicky, ktore je v spravnej velkosti tiez problem zohnat. dalej tam mali ucebnice na pracu s cokoladou a velke bloky cokolady Manner a tak…
pacilo sa mi tam.

este ku Klukom v akcii. tak ako mi kedysi vrtal v hlave nazov Chef gurman, teraz mi vrtaju kluci v akcii. znamena to, ze su zlacneni vo vypredaji?
v anglictine znamena action bud bojovu akciu, alebo suloz.
nemam chut ani na jedno, dakujem.
alebo to mali byt akcni kluci? aktivny kluci? alebo nebodaj len dvaja kuchari?

Čokoládové soufflé jsem dělala dvakrát – poprvé kolem Vánoc a povedlo se úúúžasně, asi stáli při mně všichni andělé… Podruhé se podělalo všechno – čokoláda levná, báze hnusná, něco nevylezlo, něco bouchlo… Do té doby jsem si myslela, že soufflé je vlastně jednoduché… :))

Sim, 14: v anglictine znamena action bud bojovu akciu, alebo suloz.

Jste si jist tím kategorickým buď/anebo?
To potom kdyby režisér, jak je zvykem, pronesl obvyklé: „Get ready. Camera! Action!“, tak by se herci začali mezi sebou mlátit a třískat, vysvlékat se donaha a nebo se alespoň po scéně přesunovat kopulačními pohyby. Jiný děj by prakticky nebyl možný.

Nepochybně prvních pár filmů takto natočených by nadchlo určitou část diváků; osobně se ale domnívám, že i jim by se to brzy přejedlo.
:-)

ChilliJulie:

;))

Sim:

stačí se mrknout na ukázkové recepty:
http://www .fialapraha.cz/recepty :) mě osobněm to přijde odpudivé :( jiank samozřejmě nezavrhuji, je to asi nejlepší zdroj na cukrařinu v ČR.

jak je to s klukama v akci netuším .) podle mě je název pořadu nějaký skrytý vtip programového manažera, který omlyem unikl do reality! ;))

maxjana:

hodně záleží, ne jaký recept narazíte :) tužší směsinemají takovou tendenci lítat na procházku po vnitřku triuby:))) k prvnímu úspěchu samozřejmě gratuluji ;)))

1R:

LOL :) vy se tam určitě na ostrově nudíte? že jo? a posmíváte se nám tady v kotlince, kde teplota zespoda zlehka olizuje třicítku :))))

1rozec – urcite si nerobim naroky na znalost anglictiny. hovorim o svojej asociacii. takto mi to bolo povedane od nativneho spikera, ked som povedal, ze som bol cez vikend na jednej action :-)
je mi jasne, ze vyznamov bude viac…
ale ak sa mozem spytat, koho pri tom nazve napadne varenie a koho iny druh akcie?

18, 16 – možná jde o režisérský vtip odvozený od act a actor – režisér jim zavelí do akce a potom snímá dlouhé strnulé pohledy dvojice loučící se na nádraží. Tak to aspoň bývalo dříve v sovětských a italských filmech :) co to kecám, když jsem Klucifakci ještě neviděl :)))

Sim 18: Významů je jistě víc; nejlépe nahlédnout do slovníku. Co vás při tom slově napadne bude do velké míry záviset na stavu vaší mysli. Čistému je vše čisté. :-)
Zde v 60tých letech jistá nábožná paní (Mrs Mary Whitehouse) založila hnutí za očištění prasáren z televize. Dala tomu, ve své prostotě, název Clean Up National Television. (Pravdivý příběh, později to přejmenovali.)

Pan Souketka 17: Zde se teplota odpoledne vyšplhala na plných 15 C. Uleji se tedy ze zatápění v krbu. Otužile se zabalíme do dek a houní a budem sledovat Ramsay's F Word, series 4 na Channel 4 v 9pm BST.

17:Pan C. je trochu purista a myslí tím patrně velkoobjemová balení rozličných krémů v prášků, korpusů v prášku, základů v prášku, ztužovačů, leštidel, ¨kyblíků náplní do bonbónů apod. vymožeností. Ale možná se budu opakovat,když řeknu že spousta kuchařů a cukrářů si bez toho svou práci (tolik odlišnou od práce doma) neumí představit, i když ti největší maníci ukazují stále prstem na druhou stranu – směrem ke klasické domácí stravě. Jj řezníci a cukráři, to byli vždycky největší alchymisti :-))

Ale ale, copak ma znamenat ten „product placement“ na STARBUCKS?

Jezis – Naopak Starbucks hrnek je nejvic. Svym afro ucesem „Facka“ a velkym uchem mi pripomina Willa Smitha ;)

1R:

tak vy ještě přitvrzujete??? :))))) Panelem pro Informační Čistotu a Askezi ?!?! ;)))

tady nápodobně, halím se do plavek a konzumuji Altona Browna v první sérii Good Eats

rachad:

:)) purista je hrozný slovo. můj pochod je v tomto případku takový – polotvary jsem již dostatečně zásoben v obchodech a někdy i v domácím vaření (=pojídaní tatranek a fidorek), venku (= cukrárně, rest.) bych tedy ocenil tvorbu ze zákl. surovin ;)

co mě třeba especiálně SAJE KREV je tohlencto:

http://www.fialapraha.cz/…ry_s_napisem

bluééééééhhhhh :)

Jezis:

co asi? SB mám rád + z jejich hrnků šuflata lítají jako pominutá ;))) Dilmah neva? :))

Cuketka: :))) Dilmah neva, to je super cajanek :).Ale kafe od Sbucka ja nemuset…

Mr. Cuk-rář – Někdy se prostě chechtám, ale rozumím ti :)) Nevím sice kam až chceš se svým idealismem zajít, ale v naší krásné zemi, kde mě čeká ve čtyřech restauracích z pěti tak akorát meníčko od Algidy a ve stropu ještě tak palačinka 100× jinak, vítám jakoukoliv invenci v „cukrárně.“ Jestliže byly použity nějaké báze od Fialy, já to stejně nepoznám :)

24:Ale tak to prostě je. Je to jako začarované kolečko. Šikovných cukrářů není moc, převážně už se to zacpává mraženými dorty a dezerty které umí nandat jakákoliv emigrantka z východu. Opravdu pěkný dezert, nebo dort vyjde v nákladu tak draho, že se v konkurenci konveniencí stává téměř neprodejným. Je sice hezké, že je ze základních surovin, ale když si k tomu připočítáš náklady a práci dostáváš se na obludnou částku, která v době, kdy se všechny restaurace snaží dostat ceny jídel na rozumnou úroveň je nepřijatelná. Takže cukráři nám mizí, anebo se přeškolují na linkové výrobce sendvičů, štrůdlů a palačinek. Škoda…Spousta špičkových restaurací používala v době, kdy jsem přišel do Prahy třeba Aromat (taková lepší vegeta). Moc se mi to nelíbilo, ale kuchařům to dost zjednodušovalo práci s dochucováním. Kdykoliv to nebylo ono, prostě se přidal Aromat a bylo to. Jsem vděčnej za Aromi…

uááá smáznul sem si vlastní koment :((( tak znovu :)

jasně. je spouta míst, kde to stojí za prd a pak několik málo vzácných lokací, kde to jde. třeba teď jak sem byl zase v ově, tamní prodejna řeckých specialit – dortíky do kavárny jim tam lifruje jedna dokonalá místní paní, dovalí to tam vždycky plech by plech ;))) přímo z domu. není to drahé, je to sranda a je to hlavně úžasnéééé :) a ani není cukrářka.

nebo teď sobotní da klára (julča dosvědčí) naprosto zabíjácké smetanové semifredo s medem za asi třicet kaček. vykidnuté z bambeluchaté formičky, křivé, nenaaranžované, ale BOŽSKÉ :)

prostě přerovnávači umělohmot, a't mě políběj takovou tu šťopku co mám dole ;D

28 – Jasně, nelze než souhlasit. Pak ale existuje takové něco jako je závodní stravování, hotelové (kongresové) stravování + dalších x variant, kdy je třeba vyprdnout patnáctset BEZCHYBNÝCH porcí něčeho. Myslíš si, že si mohou dovolit, aby jim to dílo nevyšlo hned napoprvý? Nebo normální běžné cukrárny o sortimentu 5 – 20 různých dortů a jánevimčehoještě, které dává dohromady jeden člověk. Pro ty je tu prostě Fiala se svými polotovarovými pomocníky. Třeba zrovna u Julie je hezký článek, kolik dá práce postavit byznys byť i jen na štrůdlu a kokoskách z prvočástic :)

28: Mám tě rád ty šílenej romantiku! :-) Já si to bistro otevřu už jen kvůli tobě.Ale budeš chodit!!

matesola + rachad:

hehe ;))) na účelu fialy a obecné potřebě polotovarů jsem se myslím shodli :) do bistra samosebou chodit budu :)

právě čumíc na good eats, dostal jsem chuť na chipsy! a jak by mi zrovna sedl „convenience bohemia chips pytlík“ ;) ale nemám tak, krájím, smažím a jak to teď dopisuji, tak citím že možná už i hořím ;)))

Máte štěstí, že jsem tuhle debatu zaspala! Mám dědu klasického cukráře, který cukrárnu měl a cepoval v cukrařině celou rodinu, na tohle jsem hooodně háklivá ;) To by byla sladká přestřelka :))) Ale Cuketka to uhájil :) Jo já se k idealizmu ráda přiznávám, zrovna cukrárna v Nedvědici o které jsem psala u sebe je klasická ukázka toho, že to JDE…Potvrzuji úžasnou zmrdlinku u Kláry v sobotu, byla tak hutná, smetanová a dobrá že jsme u toho málem rozbili výlohu :)))
PS: poslušně hlásím hotové soufflé – výsledek, zakydaná trouba, dva čoko výrony a celkově nesouměrné výsuvy – děda mě cepoval málo, ale bylo boží!

Cuketka: hele chipsy… já totálně propadl verzi z UK, slané a kyselé zároveň, obvykle díky vinnému octu. PARÁDA! Ale tady se to skoro nedá koupit, krom obludně předražených balení u Marks & Spencers…

ChilliJulie: Naše kuchyně celá od čokolády, ale soufflé provedlo erekci souměrnou :-D

J.Č. souhlas, jejich chipsy jsou moc dobré, ten ocet dává brambůrkám úplně božskou chuť. U Robertsona by nebyly?

32: Uvidíme…temná strana síly nespí (-: Moc bych si přál aby to zase začalo fungovat. Už nechci používat ani jíst „prášky“ na vaření. Já vím že to funguje, ty víš že to jde, teď o tom ještě přesvědčit šetřílky z hospůdek a restaurací. Ale Fialu neodsuzujte. Tam se jen odpovídá na poptávku velkých hotelů a restaurací, které by museli zaměstnávat armádu cukrářů a mít cukrárnu jako tělocvičnu ((-: Takové hotely možná nepamatuje ani tvůj dědeček…Dnešní velkokapacitní cukrárny by mu asi vyrazily dech. Jen ta představa vytloukání vajec a dělení na žloutky a bílky UFFFF. Na druhou stranu, třeba Hilton má skvělého šéfcukráře. Yuri – skutečný kouzelník, který drží poměr konvenience a staré dobré ruční práce ve velmi slušném poměru.

Bali: web se bránil, chtěl po mně nějaké PSČ v Německu :o) Ale vítězství je mé. Brambůrky tam v nabídce mají – „Sea Salt and Balsamico Vinegar – mit Meersalz und balsamico-Essig-Geschmack“ :o))

Stejně je sranda, vidět problém ve Fialovi, potažmo v nějakých polotovarech, bázích, prášcích.
Sice se opakuji, ale mě opravdu podstatně víc vadí, že dezerty nepocházejí z restaurace vůbec a jsou tam možná tak akorát aranžovány. Ano až na těsto na palačinky samozřejmě.
Pro zajímavost jsem si rozklikl tohle Ostravský strašidlo a namátkou otevřel prvních 5 hospod. Možná jsem dyslektik, ale nic jinýho než ty pos*aný „Paldy“ a zmrzlinový poháry jsem neviděl. Zřejmě na ostravsko ještě nedorazil univerzální jednofabrikový Medovník. Skoro bych se vsadil, že ty placky jsou vycpaný kompotovanejma jahodama, ananasem, broskvema a navrch podepřený sprejovou Šlágsáne.
A my tady srandovně řešíme podfuky s polotovarama od Fialy. Muhehe.

Ale co se divím, když i přední zaoceánský mentor a proněkohogastroguru má ve svém životním projektu/konceptu ty samý sranděry :) viz.Steakgrill

JJ, Dejte lidem to co chtějí a co jim za jejich peníze patří! :))))

J.Č. aha, já to mám nastavené (95643), chce to jakékoli PSČ
Jsem zvědavá jak to chutná ;-)

33, 34, Chipsy:
Je asi amerikanismus? Nevím. Zde se vždy jmenují Crisps.

Ať jsem Čech, Brit nebo Gypsy
Nohy do X, do elipsy
Pouze s rybou já jím chipsy
K vínu k pivu dám si crispsy.

(A pak se nám Angláni diví, že máme slova se samými souhláskami. Crisps má ze šesti písmen jednu samohlásku. Byly tu v pubech populární balíčky Smith's Crisps. Při objednávání se hned poznalo, kdo už má něco vypito!)

Jednorožec: já psal chipsy (možná čipsy by bylo lepší :o) proto, že většina pochopí, o co se jedná :o) Na balíčcích je skutečně vždy crisps :)

41: Tady v Česku normálka fiš end čips, maj nejm is Majkl, aj lajk džez :-))) god sejf d kvín

U Robertsona mají jak Kettle crisps – s balsamikovým octem a mořskou solí (mimo jiné) a i Walkers, Doritos a jiné. ceny celkem ujdou.

32. Julča: to jsi se nepochlubila s tím cukrařením na semináři, mohli jsme něco dohodnout.

41–50. :-))

Pane C. Váš styl mě fascinuje, máte skvělý rozhled a smysl pro nadsázku a humor, vražedná to kombinace – téměř vždy při čtení vašich návodů atd. umírám smíchy:-)-v dobrém. Vaše " ve sfinské Moře" – ale chvíli trvalo, než mi došlo o čem mluvíte:-))
A musím uvařit, upéct všechny tři zmíněné dobroty, nebo stačí pokus jen o jeden, dva?

No z bramburkama mam taky jednu veselou prihodu.Tu v Anglii jak nekdo uz rekl, bramburky neboli lupinky zvou se CRISPS a ne CHIPS coz jsou hranolky.Nedavno na sve dovolene na Sri Lance, objednal jsem si nadhernou cerstvou rybu z more.Brambory k tomu nemeli, zvolil jsem teda dost nerad CHIPS.No a svete div se, u nich jako u byvale britske kolonie jsou paradoxne CHIPS bramburky (hranolkam rikaji FRENCH FRIES) takze jsem dostal na taler rybu a bramburky. Ale jak rikam, ryba byla vyborna :).

Dáša:

:)) vařit se se vším pochopielně vůbec nemusíte, stačí vybrat něco co vás láká, nebo naopka to, čeho se bojíte nejvíc. kdybych měl vybrat jednu záležitost, doporučuju soufflé :) je stím největší čuřina!

Jezis:

chudák rybička potom… pro místní jste určitě posložil jako další dobrý předmět zábavy ;))))

Kristepane, nic horšího jsem zatím v pečení nepodnikla! A to se mi podařilo těsto a nemělo jedinou chybu. Ale to pečení. Zkoušela jsem to 2× a pořád totéž. Mám sice také sfinskou Moru, ale na ni bych to neházela:-)) Nejspíš to bude ve schopnosti na odhad propečenosti (s vodní lázní i bez), pokaždé se mi „podařily“ polotekuté, případně explodující blemcanice. To že povrch zmatní, v mém případě znamenal půlmilimetrovou krustu skrývající tekutou lávu a přitopení místo vyskočení vyvolalo přetékání. Děs, hrůza. Mám fotodokumentaci, kdybych se někdy cítila moc v euforii, mám kam se mrknout:-)
Myslím, že objednávat si suffle v restauraci je čirý sadismus vůči kuchaři:-) Fakt myslíte, že se můžou podařit všechna suffle najednou, myslím jako z jedné várky?Nebo je nějaký povolený procentní odpad?:-)

55: Znal jsem kuchaře který když pekl souffle, vždycky dělal radši dvě, kdyby se mu jedno nepovedlo. Potom ho vyhodili…Ono mít každý den 50% odpadu…

To strašnej příběh:-) Já si teda suffle nikdy objednávat nebudu:-)

57: To byl extrem. Já myslím, že nakonec vám cuket poradí i jednodušší recept, ne tak suffleoidní ale s velmi uspokojivým výsledkem a hlavně ne tak pracný a náročný na nákup čistících prostředků na troubu :-)))

Jestli se to povedlo panu C., který se dříve výrobě dezertů vyhýbal, tak se mi to musí povést taky:-) (mimochodem, na chuť to bylo i tak moc dobré, ale nejspíš to má být jako načechrané peří, a to se mi nepovedlo, ale je to o zkoušení, a je to kapku dražší zkoušení (ta čokoláda-a to jsem naštěstí nezkoušela tu Beef Wellington-to bych se nedoplatila:-)) Taky s trpělivostí jsem na štíru. A nějak se mi přestává chtít zkusit to rizoto. Jeden propadák stačil:-) A stejně si myslím, že pan C. se úplně nepodělil-např. s tou teplotou je to takové nejasné (polovina které intenzity?) a taky nevím, proč je třeba vyndavat formičky z lázně:-)

Dáša: když vás tak všechny poslouchám, tak jsem měl snad nakonec obrovské štěstí, že mi to soufflé vyšlo docela slušně hned na první pokus, všech šest mističek bez exploze či tekoucího vnitřku :o) Ale bordel po kuchyni z toho byl stejně %-)

60. No jo, tak to zelenám závistí:-) Přitom je divné, že třeba roládu bez mouky dělám běžně a no problem, ale souffle se úplně po…teda jako nepovedlo:-) Nicméně-přes tu závist gratuluji (a budu zkoušet, dokud se to nepovede:-)

Dáša:

takže opravdu výzva? ;))) nebojte, nesměju se vám vůbec, tak yjsem se zezačátku lopotil.

ad teplota – bohužel nemám teploměr, polovina intenzity = zhruba polovna čudlíku.

v první fázi vám suflé nesmí jít nahoru, jen zatuhávat. můžete do něj klidně píchnout a jeslti se vámzdá ještě příliš tekuté, tak ještě nejděte do fáze dvě.

z vodní lázně vyndavám proto, abych dosáhl vyšší teploty (vodní lázeň snižuje na strop 100 st. C.) která je potřebná na vygenerování dostatku páry, který nadzvedne suflé ;)

takže jestli vám suflátka explodovala,měla jste podobný problém jako já na začátku nerovnováhu mezi teplotou a ztuhnutím směsi. zkuste ještě nižší teplotu a déle, pak vyndat a přikouřit ;)

jinak toto je opavdu ten druh suflé, který hoooodně líta nahoru a je velie lehké. není to prostě hutná buchta :)

J.Č.:

:))) hurá, ty jsi můj důkaz že to jde provést!!!! :) suflátka si měl nádherná! :)

rachad:

ad kuchař opatrník – tohle Ramsaeymu zkoušeli párkrát dělat i v HK, že si třeba někdo rozjel těstoviny nebo maso (wellington také) aniž by měl objednávky. jak to zmerčil, hoooodně nadával ;)

J.Č.: Koukla jsem na stránky na fotky všech tří výzev ve vašem provedení, pěkné:-)!

62. Jo, výzva. Kdybych se už nikdy nepřihlásila, tak jsem se ze zoufalství oběsila na utěrce, která bude zavěšena na čudlíku sfinské Mory¨(pozice polovina:-)), přičemž kuchyň bude zaplněna vybuchlými, spálenými a nedopečenými sufflátky:-)

Jé, jak to, že mi tu automaticky nenaskočí jméno a email? Jen někdy? No nic. Takže zatím se hlásím (jsem totiž v práci a nemohu šílet nad sufflátky:-))
A mrkla jsem taky na stránky, kde je suffle od J.Č. – no tak to už mě vážně deptá:-)

63 Cutie, 65 Dáša: bylo to poslední soufflé, které jsem kdy dělal :o) Na tyhle recepty, kdy je třeba do detailu dávat pozor, moc nejsem. Nejspíš štěstí začátečníka :o) Tady ještě druhé suflátko, o něco méně povedené než to v článku: http://www.jcsoft.cz/…souffle2.jpg

66. No..já nevím..já tu fotku nějak nerada vidím:-)))))))

67 Dáša: zkusím někde vyhrabat hluboko skryté záběry nepovedených jídel :o))))

Otazka pro pana C.: Dovolil by Gordon soutezicimu pouziv vodni lazen, nebo by to bylo brano jako podvod a prilisne zjednodusovani? Ostatne – co na tech 180C ta vase trouba nezvlada?

J.Č. To mě moc neuklidní, navíc mám svých nepovedených (souffle)-dost:-))))))

69. Jo, jo, správně, taky by asi pana Cuketku insultoval:-)))

Ano, Cuketka by si měl nechat nakalibrovat svou Moru, hezky si tam udělat čárky s teplotami a přestat nás šulit nějakým „středním výkonem a vodní lázní“… ;-)

Dáša + obda + J.Č.:

čárky na moře hahahaááááá!!!! :)))

v HK to ve vodní lázni nepečou, normálka v troubě, je ale dost dobře možné že mají trošku jinči recepturu. ten sníh tam ale musí zašlehat vždycky ;) moje trouba 180 stupňů samozřejmě zvládá, jen já nevím kdy mi je tam zrovínka vysílá ;))) ale vy asi nepečete v moře že né? ;))

P.C.: pekl jsem i ve staré plynové Moře, ale když se v ní dvakrát zkroutil plech a zahořela pizza… tudy cesta nevedla :o))))

Ale jo, peču (častěji tedy ne já, ale manželka) v Moře a nemám s tím problém. Kalibrovat jsem ji ještě nezkoušel, zatím mi plus mínus fungovala v souladu s recepty. Ale soufflé jsem v ní ještě nepekl ;) Mám tudlenctu (nebo podobnou): http://www.mora.cz/…tavny-sporak?…

J.Č.:

tak zkroucené plechy a popraskané keramiyk tady mám obden ;) tyk mám moro 218 :)))

obda:

tak pojďte na výzvu :))) těším se na fotku vašeho suflé v mailu :)))

Dáša:

nápdoobně, jsme na tom stejně. ta moje je ale navc o 200% usmolenější a zamatlanější. úlně je obalená připečeným bincem ;)))

Haha, mám úplně stejný sporák, pečení v něm je spíš dobrodružství. Suflé radši pokoušet nebudu, stačí mi moje občasné (dlouholeté) pokusy s „hnědánky“. Hlavní zásada je dávat vše péct do úplně studené trouby, bohužel.

77. Ale pane C., těch 200% navíc nebude značkou trouby;-)))
A nelžete, všechno na těch fotkách máte vypulírované, čisté a jasné, takže ono to s tou troubou taky nebude takové jak říkáte:-)
A jen se ujišťuji, fotky POVEDENÝCH sufflátek se mohou zasílat do této neděle? Ne že bych nějakou takovou fotku měla, ale doufám, že budu mít.

aida:

možnábychom měli založit nějaký klub, Klub uMořených, Morová rána (= rána s troubou Mora) etc ;))) mohli bychom si vyměňovat fotografie zničeného náčiní a dělat soutěže o to, kdo vyprodukuje nejkrásnější přiškvařeninu! :D

Anonym:

;))) před chvílí byl u mě na návštěve matesola, stav mnou deklarovaného bordelru může dosvědčit!! :)) nenechte se zmást triky foodstylingu, vždy vidííte jen kousek z mojí kuchyně ;)))
(= chválabohu ;)

fotky nejlépe do neděle, článek z došlých obrázků jsem chtěl sestavit na příští týden. od dva tři dny klidně počkám :) držím palce :)

80. Anonym (pokud je docela slušnej, jsem já, pane C., vždycky zapomenu, že mi tady v práci automaticky nenaskočí jméno a email:-). Jinak já si na svou Moru zase nestěžuji, sice, pravda, peče víc vzadu a míň vepředu, ale když to člověk vychytá, tak se to dá. Pevně doufám, že povedené fotky mít budu:-)

Nevypadá to špatně, ty kelímky můžou být takové ty plastové ftalátové z tesca? Večer pošlu fotky…

Pro Cuketku – jsem pro – fotky nemám, ale těch zkaženejch buchet… V soutěži o nejkrásnější přiškvařeninu ovšem vedu i bez fotek – mám hladová děcka v pubertě, peču ob den a vždy je to sázka do loterie..

Teda pane Cé, blog sleduji už delší dobu a tohle je můj první příspěvek.. Ale musím říct, že jestli jste mě něčím dostal, jsou to tyhle výzvy. Soufflé způsobeno a podařilo se na první pokus (zuby nehty se drže vašich instrukcí) tak z 80%. Jediným omylem byla zřejmě velikost nádobky versus čas pečení. Jinak povrch famózní, konzistence obláčková, soufflé, mrška, pomalounko vylézalo a tři lidé (já a mí sourozenci) jsme ho v kleče před troubou celou dobu hypnotizovali s ústy plnými slin a odlesky čokolády v očích. Ono to bylo vidět! Pomalinku to lezlo výš a výš.. s krásným, hlaďounkým povrchem. Nádhera. Jediná chybka byla poměrně velká míra vnitřní nedopečenosti daná objemem nádobky (hrneček standard) a naší nedočkavostí.. ale chutnalo to skvěle! Tedy děkuji za nakopnutí a těším se na další podobné vyfikundace. :)

Pokud trouba dr. cuketiniho 180 °C nezvládá, je to chyba, ale celkem divné, bo je to teplota potřebná pro pečení masa. Pokud mu to vystkovalo blbě (praskal horejšek) , tak špatně umístil misky do trouby. Ony totiž musejí být o jeden stupeň pod středem. Pak horejšek zatuhne přesně tak akorát, když suflé začne povylézat (propéká se více odspoda). Mimo to měl možná příliš velké nádoby, a tak se mu vnitřek špatně propékat. Uvedenou hmotu jsem nalil cca do 6 – 7 suflé misek (maj je v tescu na andělu 4 za 90 Kč) a pekl asi tak 10 – 13 minut, aby vnitřek nebyl ani nehotový, ani suchý. Rozhodne test špejlí, samozřejmě. Jinak děkuji za inspiraci, suflé jsem dělal poprvé a povedlo se bez problémů.

axe: mám dojem, že u plynové trouby není ani tak problém dosáhnout 180 stupňů, jako zjistit, kdy to přesně nastane a hlavně potom tuto teplotu udržet.

Axe:

paráda!!! gratuluji :) moej trouba 180 určitě dává, jen nevím kde a kdy, to je celé :)

vytejkání neblo závislé na nádobkách, navíc ty ramekiny jsou opravdu tak akorát, přesný objem netuším okolo 100 – 150 ml :) jinak v troubě jsem je měl na středním, kdybych je dal dole, vytryskly by ještě rychleji (vyzkoušeno)

malá poznámka – dělal jsem je teď na návštěvě, směs jsem si přinesl pěkně v kyblíčku a jen jsem si našlehal bílky. peklo se v elektrické troubě a tam jsem otestoval postup s grilem (doporučuje hervé this), funguje to úžasně – nejřív rychle ogrilovat, potom dopéct :)))

David:

jojojo, tzv. moru svinskou :))

Tak jsem to právě jako poslední recept z panem C. vybrané pekelné trojice zkusil a z výsledku jsem rozpačitý – leze mi to pěkně, zvenčí to na pohled vypadá zhruba tak jak má, ale střed nechce tuhnout – mám z toho v podstatě soufflé šlupku s tekutým vnitřkem. A dokonce víc vnitřku, než šlupky. 20 minut na 100 stupňů před závěrečným přitopením na 180–200 pomohlo, ale nestačilo úplně. Určitě by se to dalo s tím pomalým předpečením dořešit, ale když se to podle receptu má péct 6 minut, přijde mi divné to sušit v troubě víc jak 1/2 hodiny. jako nouzové řešení u plynu to chápu, ale s elektrikou bych to radši vyřešil tak, jak to má být. Napadají mě dva možné zdroje problému – 1) ramekiny z Teska nejsou tak placaté jako ten na videu – to bude určitě hrát roli a 2) byl jsem jako obvykle líný vážit, cukr jsem odměřil hrníčkem se stupnicí, ale škrob jsem tam nasypal odhadem, to by taky mohlo být ono.

Tak jsem to popletl, ten ramekin na videu vypadá rozměrově stejnej, ten plošší má pan Cuketka na fotkách, takže bod 1 můžeme škrtnout, holt budu muset příště sundat váhu z horní police v kuchyni.

to: Kytka
Já jsem vážila přesně a taky jsem soufflata musela sušit v troubě skoro 45 minut, aby nebyla úplně tekutá. Těch 6 min. podle původního receptu moc nechápu :-)

Pane Cuketko,tenhle recept je úúúžasný!Našla jsem spoustu receptů kde chtějí oříšky,mouku apod…A tohle a tenhle návod je úžasný!A dík za vodní lázeň:)Dělala jsem je porvé v životě a povedly se!!!Dík:)

Konečně originální web :) Hledal jsem nějakou výzvu, asi z nudy, aby bylo nějaké napětí a musím uznat, že toto je opravdu pekelná výzva! Hlavně mě nejvíce zaujal Váš způsob přístupu, různé rady a postřehy a smysl pro humor :)

Tak já hodnou troubou, ve smyslu nastavení teploty, disponuji, tak jsme se rozhodli zkusit suflátka upéct podle původního receptu, ale akorát krásně přetekly a na povrchu popraskaly, pekli jsme je cca 8 minut, tak nevím kde byla chyba, držet se příště radši přesného postupu, nebo byly špatně naplněné formy?

No tak ja som sa dnes odhodlala na soufle…
A ta vodna lazen sa mi nechcela robit :-/, povedala som si ze moja elektricka truba neni az taka truba a urcite sa to podari na 1× …
Ale…
Nevydalo… :-D
Nastavila som na 150C, truba sice nebola vyhriata, tzn. postupne zacala, ale aj tak to nepomohlo, najskor mi vytiekol 1.hrncek, potom 2., 3. aj 4. :-))))… No uplna pohroma.....
Este rozmyslam ci ten krem som dobre vypracovala, ci nebolo prilis riedke, v tom videu sa mi zda ze ona ho ma hustejsi…
Problem bol aj v tom, ze zijem v zahranici, a neviem ako zohnat skrob, v tom videu hovorili o Corn flavour, kukuricna muka, to som tu zohnala, ale je to dost take zlte, tak neviem ci je to dobra muka, ako ma byt…
takze ja som potom znizila na 120C, a cakala kym to trochu stuhne a potom pridala na 150C. Na 180 C to davat, si myslim ze je absolutne Kamikaze… a vzdy to vytece…
Dalsi problem je, ze toho kremu je strasne vela, a zohnala som len take male misky na soufle, takze neviem co s tym zbytkom kremu…
Ked to dam do ladnicky a upecem to znovu napr. zajtra, myslite ze to bude problem?
sme len 2 v domacnosti, a 4 soufle na 1 den bude celkom dost :-))), takze neviem ci to len nerozmaznem na plech a neupecem ako kolac :-)) ale to bude dost suche potom… tak fakt neviem.....

To je úplně fanaticky popsaný technologický postup. Raději sjem četla, než bych pekla!!!:-) Jsem totiž hroba všeho sladkého pečení…Pokud by šlo o to zmršit suroviny…měla bych to líp, než autor soufle.:-) Tak jen tiše záááávidíííím…

Tak jsem to dneska zkoušela. 6 minut se samosebou nekonalo, ale protože v pořadu Master Chef Gordon říkal, že perfektní soufflé trvá 14 minut udělat, myslela jsem si, že to bude ok (máme troubu kde lze nastavit stupně). No nakonec jsem to nechala tam 16 minut a ten prostředek byl dst tekutý… taky jsem asi nepoužila optimální čokoládu (myslím jen 60% kakaa) a spíš než vystouplý bochánek to vypadalo jako atomový hřib… ale tak příště to bude snad lepší

Tak jsem se rozhodl udělat soufflé. Připravil jsem si krásnou, chutnou bázi a i sníh se mi podařilo hezky vyšlehat, takže po smíchání to bylo celé hezky nadýchané.

Nicméně pečení se vůbec nepovedlo. Rozlil jsem to do klasických hrnečků, neboť ramekiny nevlastním, a pekl cca 22 minut ve vodní lázni při 95 stupních. Povrch vypadal poměrně pevně, takže jsem hrnek z vodní lázně vyndal a začal péct bez ní – při cca 120 stupních. Zhruba do pěti minut čepice trochu vystoupla (2 centrimetry od okraje), ale ze stěn to okamžitě začlo vytékat. Vytáhl jsem to z trouby a zjistil sem, že pevná (a hnusná) byla opravdu jen nejvyšší vrstva, v podstatě jen taková čepička, a pod tím to bylo celé tekuté, měl jsem v hrnku takovou čokoládovou polévku.

Podruhé jsem to zkusil jinak, a sice pekl jsem cca 30minut při 100–110 stupních – výsledek více méně stejný. Čepice se sice nevytvořila a bylo to celkově o něco hustší, ale furt to bylo konzistenčně víc kakao než dortík.

Zoufalý jsem šoupl nepovedené výsledky na přes noc do ledničky, protože mě nenapadl v 11 v noci zrovna způsob, jak se jich zbavit – a co čert nechtěl – ráno jsem v hrníčcích našel krásnou, nadýchanou čokoládovou pěnu (akorát chuťově malinko těžší).

Nenapadá vás, proč to tak nevyšlo? Je to tím, že jsem měl hrníčky místo ramekinů? Taky jsem místo 70% čokolády přidal jen klasickou na vaření se 40%, ale v tom by podle mě problém být neměl.

Děkuji za případné reakce ;)

Tak jsem se včera odhodlala udělat soufflé podle tohoto receptu a výsledek byl takový rozpačitý. Soufflé mi ukázkově explodovalo. :) Nejdříve to vypadalo nadějně, ale vršek, který se pěkně opekl, puknul a postupně začal opadávat všude okolo a pod ním bylo všechno zcela tekuté. Tak jsem to nechala trochu opadat a pekla to další cca. 10 minut, poté se zadařilo a soufflé bylo krásně nadýchané a jemné. Takže vizuálně to zcela nevyšlo, ale chuťově nakonec ano. Akorát mi přišlo zbytečně hořké, příště bych tam dala možná méně hořkou čokoládu a rozhodně je třeba nějak začarovat s teplotou v troubě, protože 180 stupňů je prostě moc. Nahoře se to opeče, ale uvnitř to zůstane úplně tekuté. A podotýkám, že mám novou horkovzdušnou troubu.

Když to shrnu, tak to ale byla skvělá zábava a nikdy bych neřekla, že pečení může být napínavé. :))

101. Kristýna: a víte, že při použití horkovzdušné trouby místo normální se musí ubrat 20–30 °C?

Ahoj, díky :-) Povedlo se hned napoprvé… výborná práce… díky… jen bych to víc osladila…

Hlásím spácháno dnes odpoledne, povedlo se ve vodní lázni s dopekem bez lázně. A to jsme prosím pěkně pokakali recept a místo 20 g maizeny dali 40g, neboť váha ukazuje jeden dílek 20 g a ne 10, jak si můj malý pomocník myslel.Já bych to taky víc osladila:)

Dobrý den, tak první pokus skončil fiaskem :-D naštěstí jenom ihned spadlo a jak jsem na to měl chuť tak jsem to zdábl jak oschlej pudink :-D :-D :-D. Recept mám od Pohlreicha z knížky, kde je hodně stručný. Nicméně recept si zopakuju a už to bude lepší :-)

Fakt super recept povedlo se a všem chutnal je mi teprve 12 let ale vzládla jsem to nepřipadá mi to moc těžkeé děkuji a určitě ho zase někdy uvařím :)

Komentáře jsou uzavřeny.