Jednohubky, chuťovky, fingerfood RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím,
    jelikož se nám blíží nový rok,a tím pádem i Silvestr, rád bych se optal na nějaké dobré recepty na zmíňené jednohubky,nebo chcete-li – fingerfood.
    Jenže bych to chtěl pojmout nějakou maličko luxusnější formou. Né jen chlebíčky, a kousky rohlíku s máslem a šunkou..Sám dělávám např. malé sendviče s lososovo cuketkovou „pomazánkou“. Jsou velmi oblíbené,avšak chci vyzkoušet něco jiného. Napadly mě např. mini burgery..a co vy? Poradíte mi něco skvělého zaručeného? Děkuju předem :)

  2. Pravidelně dělám následující drobnosti, třeba si z toho vyberete inspiraci:
    Teplé:

    • pečené švestky ve slanině – švestky předem máčené ve slivovici

    – minibramboráčky s lososem (to jsem ochutnala v Paláci kultury)- najemno nastrouhám brambory, jen osolím, opepřím a spojím vajíčkem a pak smažím asi 3 cm velké hodně křupavé bramboráčky, na ně položím kousek uzeného lososa a ozdobím ricottou s koprem

    – minikarbanátky na párátkách a k tomu mističky s omáčkami na namáčení

    minibuřtíčky (to jsem okoukla kdysi na francouzské ambasádě) – párek nakrájím na 2 cm kousky, ta na obou koncích křížem naříznu jako buřt a opeču. Rozevře se to a vypadá to jak tábornický pidibuřtík – na párátkách s mističkou hořčice

    Studené

    • mini caprese – koktejlové rajčátko vodorovně přepůlené, v něm plátek minimozzarely a lístek bazalky

    – klasické pomazánkové jednohubky, ale ne na rohlíku, ale z toastového chleba vykrajovátkem na cukroví vykrajuju kolečka
     — jako pomazánky používám guacamole, šunkovou pěnu s křenem, čabajkovou pěnu, nivovou pěnu a další

    – minimuchomůrky – křepelčí vajíčko natvrdo, na něj vydlabaná půlka cherry rajčátka a na něj majolkou ďubky, celá muchomůrka
    posazená na kolečku z toastového chleba s máslem a řeřichou (aby byla jako v mechu:)

    – minikremrolky – z listového těsta upeču prťavé kremrolky (kovové trubičky na to se prodávají jako „kakaové vánoční trubičky“) a naplním některou z pěn výše

    – minikošíčky – z lineckého (samozřejmě bez cukru, kdyžtak s vmícháním nějakého koření, třeba provensálského) – naplním některou z pěn

    – roládičky – lučinu vymíchám s trochou šlehačky a křenem, pak tím mažu plátky šunky, pokladu nudličkami kompotované broskve; nebo namažu plátek šunky, na to plátek sýra a taky namazat a srolovat spolu – díky lučině se to dá po ztuhnutí krájet na plátky

    – losososvé roládičky – plátky uzeného lososa namažu ricotto s koprem, nechám ztuhnout a nakrájím na miniroládičky

    Když nemám čas se s tím tak vypiplávat, tak si předem upeču slané drobnosti z listového těsta – plněné šátečky, šneky a „buřtíky“ – analogii buřtíků výše, ale párek nakrájím na delší kousky, opět naříznu a ten střed obalím proužkem listového těsta jako kremroli, pomašluju, pokmínuju a peču – taky se tomu otevřou konce a je to hezké

    Některé z výše uvedených jednohubek mám vyfocené z loňska, ale nemám tu jak dát fotku. Kdybyste chtěl, tak napište mail a pošlu :)

  3. Děkuji mockrát za vaši vyřerpávající odpověď :-) Mým favoritem jsou lososové roládičky,jestliže k nim udělám mini burgery s pár domácími hranolkami v cibulovém kroužku ( ano,trochu jsem to ukrad z PFF 2010) a zkusím nějaké slané muffiny,bude to super! Děkuji mockrát za tipy :)

  4. kami, to zní vše velmi dobře. Jistě je to pastva jak pro oči, tak pro chuťové buňky. Fotka se dá (zdarma) uložit na jedné z mnohých stránek existujících na netu (např http://tinypic.com/) a pak sem dát odkaz.
    Lososovými roládičkami dosud nikdo nepohrdnul, je to i jedno z mých nejoblíbenějších canapés.

    My máme dost vegoušských přátel i příbuzenstva. Pro ty peču ve formě na paštiku bochánek z vajec, sýrů a zeleniny, s trochou strouhanky. Úhledně nakrájím.
    Vejce na tvrdo, půlená a žloutek utřen s majonézou a curry.
    Paní J peče staroanglické Homity Pies, podle Cranks, http://www.cranks.co.uk/recipes/view/6. Opět úhledně překrojené na díly – alespoň lidi vidí, co je uvnitř.
    Když jsem slavil poslední kulaté výročí pobytu v Británii, tak jsem měl i velice retro: ananas a čedar na cocktail sticks (takové lepší párátko), zapíchnutých do půlky grapefruitu. Šlo to na dračku! :-)

  5. 1R: Vejce se žloutkovou náplní taky miluji :-)
    Chtěl jsem se optat,z vaších příspěvků odhaduji že žijete v Británii,nebo máte alespoň Britskou něžnější polovičku-k věci. Kdysi jsem někde viděl recept na úžasný britský masový koláč,jenže jsem si ho zapoměl založit a teď se mi ho zachtělo udělat. Byl to prostě vysoký koláč – nahoře,dole i po stranách bylo těsto,a uvnitř směs mletého masa a vejce. Jestli ho znáte/máte,mohl byste mi zdělit recept na tento koláč? Nebo alespon z jakého je to těsta a z jakého masa? Děkuji mockrát :-)
    P.S: Sýrovo-ananasové ďobance vypadají hezky! ;-)

  6. 4. Pane J., tak jsem to zkusila – snad to bude vidět:) http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/

  7. Zaručený úspěch mají vždycky pizza šneci, a taky jsou za chvilku hotový!
    rozválené listové těsto potřete rajčatovým protlakem nebo pyré, posypete podle chuti chilli nebo feferonkou, pokladete plátky šunky a sýrem, potom stočíte do roládky a tu nakrájíte na plátky cca 2cm. Tyhle ‚šneky‘ pak už jen položit na papír na pečení, potřít vajíčkem a na cca 15 min do trouby.

  8. Mě osobně se ohromně líbí Jaques Pepin a jeho punkové pohoštění – pečený chleba – není třeba sledovat celé video, stačí první dvě minuty http://www.youtube.com/watch?…

  9. 5: Těch masových koláčů je zde v UK několik druhů. Osobně je nevyrábím, občas je paní J koupí, ale spíš pro sebe. Mne jejich těsto (pastry) nikdy nijak nepřitahovalo a radši sním jejich vnitřek s chlebem. Zkuste vyhledávat pod pojmem „pie“ v kombinaci s meat, pork, game. With egg. Jsem si jist, že najdete víc než dost receptů. Hodně zdaru!

    6: kami, moc hezké fotky!

  10. Děkuji moc všem :-)

  11. Ja o vikendu delal kolaudaci bytu a chtěl jsem pripravit neco lepšího než okoukané švestky ve slanině(jinak ale dobrota :-).
    Připravil jsme datle plněné chorizo klobáskou,obalené v těstíčku a osmažené. Překvapivě to bylo docela dobré.
    Potom jsem zkousel ještě sušené merunky(naložené den před do pálenky) plnené kozím sýrem,obalené v slanině/parmske šunce a kratce zapečené. Dobré byly kousky, kde bylo hodne sýru. Ale nacpat ho tam dostatek je docela oser na práci :-(

  12. Našel jsem vykrajovací formičku na jednohubky

    http://reproplast.cz/objednavka.php?…
    opět tam mají i video

  13. ↪ 12 brundivar: teda vánoční svíčky mě dostaly, asi tu formičku fakt chci! :-D

  14. ↪ 12 brundivar: Reproplast je pro mě objev měsíce, neúřestává mě to bavit ;)

    Ad jednohubky – není to sice luxusní, ale třeba poslouží jako inspirace – jako dietnější formu jednohubek občas místo pečiva používám zeleninu – mrkev, okurka, zapečená kolečka lilku se sušeným rajčetem, olivou atp., bezmezné množství variant.

  15. Kami, koukala jsem se na ty fotky těch krásných jednohubek, co to máte natřeného pod těma ančovičkama? Díky za info;-)

  16. ↪ 15 irresistible: Finskou pomazánku (vzpomínka na dětství – nejlepší chlebíček v Gastronomu v Teplicích byl s finskou pomazánkou a očkem:) – tj. hodně vyšlehaná pěna (s přikapáváním horkého mléka, aby se fakt úplně napěnila) z másla a modrého sýra a v něm zamíchaná na drobounko nakrájená cibule.

  17. kami, to je úplně úžasný
    já hlavně obdivuju že je někdo ochoten se s tím takhle piplat, když se pak na to vrhne hejno kobylek a je to za 5 minut sežraný :-)
    můj vrchol je udělat dvě pomazánky, namazat na nakrájený rohlíky a nahoru něco plácnout, ale až bude nějaká speciální příležitost, tak se určitě nechám inspirovat
    jinak posledně mě zachránily rillettes, to je taky hodně vděčný a jedlý

  18. ↪ 17 Ala: Nojó, ale předtím kobylky aspoň zaóchají, jak je to roztomilý, což mě dostatečně podrbe za ušima: ) A navíc já jsem hravá, takže mě to baví :)

    Rilletes jsou pochoutka!:)

  19. Kami: díky, díky, doma se mi jedny ančovičky povalujou, tak je brzo zpracuju:-)

  20. letos jako obvykle budu dělat pomazánku z uzeného lososa(vždy se sní jako první) , pak jemnou tvarůžkovou s jarní cibulkou a dále mi nějak dochází inspirace;o( . přemýšlela jsem co nachystat pro ty, co budou pít na Silvestra pivo a napadá mě nějaká zmenšená obdoba jihočeských zelňáků. Asi vykrájím z těsta malá kolečka a jen lehce zapeču v troubě at se nevysuší.
    A co chystáte vy pro pivaře?

  21. Já se chystám dělat klasické jednohubky s tvarohovou česnekovou, pak s pikantní pomazánkou s plísňovým sýrem brie, jednohubky s rozpečeným kozím sýrem a brusinkami, šneky z listového těsta s čabajkou, jednohubky s uzeným lososem a koprem a miniburgery, co byly teď v Apetitu … po půlnoci se prý chystá grilovačka, tak k tomu naložím trochu hovězího do oleje a pepře.

  22. Já letos plánuju vyrobit tapenádu a tu pak namazat na listové těsto a zarolovat, brusinkový dip k sýrům a pečenou cizrnu.

  23. Já neplánuju dělat nic, ale kdyby se mi chtělo, tak na jednom kurzu vaření jsme dostali ochutnat kostičky fety zabalené v kousku parmské šunky, vevnitř byl lístek bazalky, bylo to zakáplé olivovým olejem a v chladu uleželé a bylo to dosti mňamózní:-) Zřejmě bylo děláno následovně: plátky šunky vedle sebe a přesahovaly se tak, aby to vytvořilo jeden větší plát, ke konci delší strany se daly za sebe špalíky fety a pod ně do lajny lístky bazalky. Udělala se roládka a ta se velmi ostrým nožem nařezala na malé kvádry, kostky…konce tvarů byly velmi zarovnané, šunka se netřepila, úplné umělecké dílo, taková blbina, ale efekt veliký. Dělala jsem to párkrát i doma, ale musím ještě zapracovat na vizuální stránce;-)

  24. ↪ 21 luckaz: Pokud se někdo chystáte dělat miniburgery podle Apetitu a nemáte zkušenosti s odpalovaným těstem, tak si prosím do receptu doplňte, že houstičky byste měli ještě teplé prokrojit, po vychladnutí se tento typ těsta skoro krájet nedá. Jinak poměry surovin i časy pečení kupodivu celkem sedí. A papriky, které se mají oloupat, by se měly grilovat skoro do černa, nikoliv péci potřené olejem ve středně teplé troubě. Ach jo, ten Apetit…

  25. ↪ 24 Lucka_B: S odpalovaným těstem mám už celkem dost zkušeností, zejména teda se „sladkým“. Houstičky se povedly velmi dobře, krájela jsem až po vychladnutí, když je ostrý nůž, není s tím sebevětší problém ;)

    Apetit beru jen jako inspiraci, většinou se recepty neřídím doslova. I u těchto miniburgerů jsem udělala část s křenovou pomazánkou (ale takovou, jako jí děláme doma – z tvarohu a čerstvého křenu), část s koprovou pomazánkou a uzeným lososem, pár jich bylo s hovězím jako klasické burgery a zbytek co zbylo :D Zaprášilo se po nich … ale ještě rychleji zmizela domácí paštika z drůběžích jater, hotová za pár minut, ale s brusinkama a opraženým toustem neměla chybu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.