1. přeposílám zápisek a dotaz od Razor Ramona ze zápisků do fóra ;)

    Uz jsem se na to kdysi ptal pana Cuketky, ale psal, ze roastbeef nikdy nepripravoval ale ma ho moooc rad. Chtel jsem se zeptat, jestli s pripravou ma nekdo zkusenosti?

    Jednak, jestli to lze pripravit z normalni, bezne dostupny hovezi rosteny a jednak, jaky zvolit nejlepsi technologicky postup. U receptu, co jsem precetl, panuje vetsinou shoda, ze se ma maso napred po vsech stranach osmahnout (zatahnout). Pak se ma dopekat v roube a nechat odpocinout. Rozdily vsak jsou, jestli se predem krome koreni také ma osolit pripadne nalozit (marinovat) a jak.

    Dal pri jake teplote se pece. Nektery recepty rikaji, ze nejdriv zprudka (220–240 stupnu), jiny zase pomalu na 80 stupnu. No a posledni nejasnost je, jak zkouset, jestli je hotovy. Nemam teplomer a krajet do toho zcela jiste nelze. Slysel jsem fintu se zarizlou spejli, ktera se potom v mase nechava dopect, aby nevytekla stava a to se mi zda zajimave.

    Podelite se se mnou nekdo o svuj nazor na pripravu roastbeefu anebo o nejakou finticku, ktera zajisti krasne ruzove stavnate maso. Diky RR

  2. ha, zajimavy dotaz. RB jsem zatim nedelala, ale vypada to jako pekelna vyzva :) pristi tyden zacnu zkoumat… :D

  3. Děkuji panu Cuketkovi. Jsem asi uplnej pocitacovej blb, protoze se mi nepodarilo zapis do fora vlozit, ac jsem se o to asi hodinku snazil…

  4. Klíčem je kvalitní maso. Já tuhle koupil kus roštěný, vrazil jsem ji do hrnce a normálně opekl ze všech stran. A byl rostbeaf jako fík. Zvenku pečenej, uvnitř růžovej a šťavnatej.

  5. Já dělám roastbeef pravidelně k vánocům místo kapra, manželka je z toho nadšená, zbytek rodiny tak,y kdžy jim kousek přivezeme :-)

    Maso je základ, ale to je u masových pokrmů vždycky. DObré zkušenosti mám s roštěnou z Globusu, jako ostatně s většinou masa od nich. U roštěné na roastbeef totiž odpadá krájení plátků, které ukrajinské prodavačky nemají zvládnuté.

    Co se týká technologie přípravy, tak já praktikuju dlouhé, týdenní naložení do oleje, pepře trochy soli a kapky worchesterské omáčky, může být i trocha hořčice. Poté maso zatáhnu na pánvi, dám do vyhráté trouby na cca 180 stupňů, jak dlouho tma zůstane nevím, to vždycky dohledávám na internetu, myslím, že je to snad půl hodiny na kilo masa nebo tak nějak.

    Po uplynutí dostatečné doby maso vytáhnu a zatížím. Tohle mi kdysi kdosi poradil a já to vyzkoušel na dvou podobných ksuech masa – jedno jsem nechla normálně odpočinout, druhé jsme přikryl prkénkém a na něj dal rendlík s litrem vody. Zatížený maso mi přišlo lepší. Jak je to možné, netuším, a profíci se mi tu možná vysmějou.

  6. Taky se vždycky podívám na internet nebo do kuchařky na ty časy. Zde se podělím, čerpám z receptáře, který vydal Český svaz chovatelů masného skotu, ti by to měli vědět nejlíp ;o)) Teplota, kterou uvedl stepanek (5) souhlasí (asi 180 až 200 stupňů), krvavý rostbíf (rare) 1/2 hodiny na kilo, napůl propečený (medium) 40 minut na kilo a dobře propečený (welldone) 50 minut na kilo. To naložení masa ale je nejdůležitější. Manželův dědeček za první republiky ze svého řeznictví zásoboval hotel Šroubek a vzpomínal, jak připravovali hovězí na bifteky – to maso viselo v chladu šest týdnů! Pak z něj v horké vodě rýžákem odřeli ušlechtilou plíseň, kterou chytlo od salámů a dodávali přímo do kuchyně prvotřídního hotelu. No a po cestě domů v hospodě už čekali profesionální karbaníci a tak prý dědeček prohrál statek…

  7. No, hovězí má alespoň týden odvěsit v půlkách, to je pravda. Plísni bych se raději vyhnul.

  8. 5. :Přesně tak roastbeef dělám!!! Je to super, kupuji většinou falešnou svíčkovou od známého řezníka. Nakládám do hořčice, spousty pepře, soli a oleje. Každý den obrátím. Naložené nechávám tak 5 – 7 dní. Peču na medium, teplotu zkusím špikovací jehlou. Nějaký čas jí nechám zabodnutou v mase, pak přiložím ke rtům. Když je po stranách horká a uprostřed vlažná -je maso akorát. Ne, že bych do masa každých 5 minut píchala jehlicí, píchnu až tak po 35 minutách – podle velikosti masa.
    A důležité je nechat maso hezky odpočinout -případně zatížit jak píše stepanek -šťáva se hezky v mase „usadí“.

    6. :-)))

  9. OK, děkuji všem dosavadním přispěvatelům. Napíšu, až to vyzkouším. Podle Vašich příspěvků je vidět, že je treba nepodcenit nakládání masa.

  10. tak vam povim, ted se mi ten jedenapulkilovy fesak dela v troube. nalozeny sest dni, zhruba dle vasich doporuceni (diky za ne). podelim se o vysledek…

  11. no tak to dopadlo na vysost dobre. rostena z jungmannky, sest dni v oleji, horcici, soli a pepri, chvilka na panvi, 50 min v troube a koukej maminko, jakej se nam to narodil opalenej cvalik… delal jsem to poprve a mysli, ze s uspechem. diky za tipy!

  12. jo a ted je jeste zatizenej… dle doporuceni… ale z kraju uz odkrajuju…

  13. Pomalu se chytám na akci a zeptal bych se ještě na dvě věci. Když se maso dává do trouby, přikrýváte ho? Podléváte ho? To už snad bude všechno. Díky:-)

  14. ja neudelal ani jedno ani druhe a byl presne jak ma byt. jen jsem ho obcas v te troube otocil. kluci, ktere znam a maji hospodu ho jeste cely natiraji horcici nez jde do trouby…

  15. Nepřikrývat!!! Nepodlévat – stačí trocha oleje z „mořidla“!
    Během pečení lze polít nebo pomašlovat výpekem, ale stačí, když maso otočíte.
    Homi: gratulace!!! To je bašta, co? S yorkshirským pudinkem, zeleninou a novými bramborami je to skvost. Dělám i sosík k masu, tak 15 min. před koncem pečení přihodím do výpeku na drobno nakrájenou cibuli a mrkev. Tu pak ještě podusím v malém kastrolku do měkka (s výpekem). Propasíruji, dochutím worchesterem (jen 2–3 kapky na dotažení) a opepřím. Skvělý sosík k masu a bramborám.
    Ale studený roastbeef, na tmavém chlebu – s remuládou, okurčičkou a cibulkou…mňamy!

  16. Tak vcera jsem zasel do Jungmanky a koupil krasnou rostenou. Vyrobil jsem z hořčice, trocha oleje a pepře takovou kašičku, kterou sem to napatlal, dal do misy, přikryl a ted je to v lednici. V nedeli bude k obedu. Budu to každy den obracet. Nekdo zde ale mluvil o „moridle“. To znam, kdyz delam zverinu, ale to mam maso v podstate cele ponorene. Zde je pouze opatlane kasickou. Je to tak spravne? Jinak by to vyzadovalo asi pekny mnozstvi oleje.

  17. jojo, taky jsem to „mořidlo“ dala do uvozovek. viz výše. je to tak správně. hezky opatlat a obracet, aby maso nebylo suché a neokoralo.

  18. ja to mel utopeny cely, a potom uz jsem s tim nic tyden nedelal. ale uznavam, ze pokud se obraci, bude to jiste v pohode…

  19. Tak jsem to vcera spáchal. Povedlo se to báječně, celou akci jsem fotil a pokusim se napsat malý zapisek do zápisníku s těma fotkama. Díky Vám všem za cenné rady. V mém případě se jednalo o 1,3 kg roštěnce z Jungmanky, od pondělí naložené v hořčici, pepři a worčestru, na pánvy opracováno ze všech stran a v troubě 40 minut na 180 stupňů. Uvnitř krásně růžový a štavnatý.

  20. je to venku:

    http://www.cuketka.cz/?…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.