Ruská kuchyně - předkrm RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenost s ruskou kuchyní? :) konkrétně by mě zajímaly předkrmy a to studené… typicky ruské… někdo nějaký tip? :) děkuji!

  2. Zkuste gůglovat „zakuski“, třeba něco najdete (namátkou mě napadá šuba, bliny, naložené houby atd.). Pokud ne, ozvu se večer, ruskou kuchařku mám u jiného PC.

  3. Je to silnější než já(vzpomněla jsem si na Kolju) – co takhle Ruské vejce?:)))))))))

    Jinak již vážně – jedna naše známá Ruska nám jako předkrm dávala někdy kaviár (který si sama připravovala z lososa nasolením jiker), pak lososa (kterého pouze prosolila na delší dobu) a dávala nám ho pak tenké plátky s citronem. Pak taky salát (kterému tím pádem říkáme ruský) – brambory+cibu­le+kysané zelí+červená řepa (musí se to odležet, aby červenou chytlo všechno). Pak ještě kvašená zelenina na velké kusy – třeba květák, zelí a mrkev. Ale fakt velké kusy, ne jako naše kysané zelí.
    Víc si asi nevzpomenu.

  4. Z ruské kuchyně mám dvě esa – jednou jsem na oslavě „Noveho godu“ dostala plátky bílé nadýchané veky s vrstvou másla a plátky uzených ryb(překvapivě jednoduché a strašně dobré) a pak salát Něžnyj – na nudličky nakrájené okurky, sušené švestky, nastrouhaná vejce, uvařená kuřecí prsa natrhaná na nitky a spojené spoustou majonézy…

  5. Takže pár receptů.
    Šuba ( = kožich) – studený vrstvený salát. Uvařit si mrkev, červenou řepu, brambory a vajíčka. Vychladlou zeleninu pokrájet na menší kostky nebo nastrouhat nahrubo. Dále si nadrobno pokrájet a spařit nebo chvilku povařit trochu cibule. Nadrobno pokrájet matjesy. Nachystat si (podle chuti) majonézu nebo tatarku. Do skleněné mísy dělat z připravených surovin vrstvy: matjesy + cibule + brambory + mrkev + řepa. Každou vrstvu upěchovat, mírně osolit, opepřit a potřít majonézou nebo tatarkou, na to vše nahoru přijdou nahrubo nastrouhané bílky a poslední vrstvu tvoří najemno nastrouhané žloutky (to má být ten kožich). Vše se nechá aspoň hodinu-dvě proležet (nejlíp přes noc) a uleželé se nabírá přes vrstvy (aby od každé vrstvy byl na talíři kousek). Množství surovin závisí na velikosti nádoby, zhruba tak 2–3 ks od každého (ryb víc).
    Bliny: nejlepší recept najdete u Seiferta (Všecky krásy světa), v podstatě jsou to ale slané lívance, podávané s kysanou smetanou a kaviárem nebo lososem.
    Další inspirací pro občerstvení může být film Svéráz národního lovu (nebo jakýkoli ruský, ve kterém se jí). ;-)
    Byly by to ale asi ty už zmíněné naložené houby, sušené nebo naložené ryby (samotné nebo s „butěrbrodem“), kaviár s černým chlebem (opět ve formě „butěrbrodu“) a citrónem, atd., atp.
    Pokud si chcete počíst, docela pěkný odkaz jsem našla tady: http://www.saunalahti.fi/…/zakuska.htm

  6. 5, odkaz: Wow, quite an exhaustive list. It would appear they left no stone unturned.

  7. Vynikajici je toto ruske studene jidlo na pomezi zeleninove kase a dipu – nejlepe s cerstvym zitnym chlebem. Jen je utrpeni ho nesnit driv nez vychladne a odlezi. Jinak pri priprave je opravu zasadni nechat lilky dobre vypotit a pak je vymackat, v navodu se pise ze vymackat lehce, ja bych se nebal vymackavat klidne i silneji.
    http://veganotic.blogspot.com/…og-post.html

  8. 5 aida: u toho Seiferta jsi vynechala základní ingredienci – vodku 8)))

  9. Renato, dotaz se týkal jídel, ne nápojů. ;-)

  10. Ne ne, dotaz se týkal předkrmů … studených … typicky ruských 8))) Ten Seifertův text je krásný, kdybych si vzpomněla, kam jsem ho dávala… znovu se mi to přepisovat nechce.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.