Sušená okra, co s ní? RSS

Štítky: ,

6 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Možná patříte stejně jako já k fanouškům arabské kuchyně, která se bez okry skoro neobejde. Čerstvá je u nás prakticky nedostupná nebo prodávaná za cenu zlata (a to často při špatné kvalitě). Dneska jsme zkusmo koupili balíček okry sušené. Má s ní někdo zkušenost? Chová se jako čerstvá když jí přihodím do dušených pokrmů a ona nabobtná? Nebo úplně jinak? Vřelé díky všem.

  2. V Praze se dobra okra da koupit v Sape a minuly tyden jsme koupili nadhernou (nejhezci jakou jsem kdy videl celosvetove) cerstvou v pakistanskych potravinach v Lipanske ulici – zrovna dorazila a vybalovali ji.

    S pripavou ze susene bohuzel zkusenost nemam a okru jako takovou jsem vzdy delal dle receptu z jizni indie (sabji s kokosem a okrou nebo s brambory a zlutym hrachem nebo velice chutna ale mastna bhindi bhaji). Pokud se podelite o nejaky arabsky recept, budu rad.

  3. O okre se tu uz jednou mluvilo, o susene tam teda ale bohuzel neni nic..
    http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…

  4. ↪ 2 Jezicek: Za kolik byla? Já na ní jednou narazila v indických potravinách, ale cena byla neřestná a okra hluboce za zenitem.
    Jinak recepty nejsou žádná věda, většinou se přidává do zeleninvých směsí nebo jí můžete podusit vlastně jako fazolky: osmažit cibuli, přihodit česnek, za chvíli až se rozvoní přidat okru a pět minut smažit společně. Následně přihodit oloupaná račajata v dostatečném množství (nebo z plechu) a mírně dusit dvacet minut, dokud není měkká. Pak dochutit solí, pepřem, citronovou štávou, posypat koriandrem nebo listovou petrželkou. |Případně je na začátku možné přidat sušené citrony, které je třeba předem rozmlátit, pak se ale nepřidává šťáva čerstvá.
    Podobný je i postup s masitou směsí, jen člověk přidá jehněčí nakrájené na kostky (a podle množství masa zvýší množství česneku cibule a další ingredience podle krajových variant – syrská třeba v polovině vaření 2 lžíce sirupu z granátových jablek a nedává se citr. šťáva.
    Jinde zase lze přihodit chilli papričku a zeleninovou směs rozmixovat a teprve pak podávat s vařeným jehněčím masem coby omáčku.

  5. Okra je též součástí polévky/guláše „gumbo“, coby zahušťovadlo.
    Se sušenou nemám zkušenost. Čerstvá musí být mladá a neunavená, jinak jsou to vyhozené peníze. Zkoušel jsem ji pěstovat v Anglii ve skleníku, bezvýsledně.

  6. Dvirka: bohuzel jsem se na cenu nekoukal, nebyl to produkt momentalni inspirace, ale okru jsem tam sel cilene koupit na konkretni ucel, nakupoval jsem tam vice veci a celkova cena me nijak v negativnim nezarazila, navic jak jsem psal se jednalo o nejhezci okru, co jsem kdy videl. Mel jsem stesti, ze zrovna dorazila.
    Dekuji za tip, zkusim to jak rikate, myslim, ze ke kuskusu by to mohlo byt takto velmi dobre.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.