FAIRTRADE RSS

Štítky: , , , ,

26 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zajímali jste se někdy o FAIRTRADE a BIO výrobky? Co si myslíte o této formě podpory zemědělcům v zemích třetího světa? Jo osobně se do nedávna o tuto problematiku vůbec nezajímal, ale oči mi otevřel pořad odvysílany na TV Spektrum s názvem Krev, pot a přepych (Blood, sweat and luxuries – lze najít i na YouTube), který vřele doporučuji. Rád bych tu rozdmýchal diskuzi nad touto problematikou. Najde se někdo? Zastánci i odpůrci vítani :-)

  2. Výbornou zkušenost mám s fairtrade kakaem, oproti té holandské upachtěnosti ze supermarketu krásně voní po čokoládě a chutná taky výborně. Takové ty malé čokoládky Fairetta (? snad se to tak píše) taky nejsou k zahození. Podle mě je to idea pěkná, ale stejně si na tom kapsu nejvíc namázne konečný překupník, což mě trochu mrzí.
    Co se bio výrobků, za ty šílené ceny s nejistým výsledkem jsou mi úplně ukradené. Občas ještě koupím biocitrony ve slevě, ale minule jsem do sušenek nastrouhala kůru z obyč pomeranče (umytého jarem:-)) a taky ještě žiju.

  3. Pokud vám nevadí kupovat nejvýše průměrnou kvalitu za nadprůměrnou cenu, tak proč ne. Na nálepky nevěřím.
    Když sháníte ty odpůrce – http://kulhankova.blog.idnes.cz/…aje-fer.html

  4. ↪ 3 Kurt: Ten článek na i-dnes nám přijde trochu demagogicky pojatý. Fair trade je v zásadě založený na tom, že zaplaceno dostane samotný zemědělec. Tudíž např. odstavec Fairtrade trestá úspěch je dost nesmyslný. Smysl fairtrade je pravděpodobně ten, aby ten sám jeden a jeho rodina, kdo pěstuje, měl možnost sebe a svou rodinu uživit. Není o růstu, ale o přirozené sebeúctě. A pokud píšete „nejvýše průměrnou kvalitu za nadprůměrnou cenu“, musíte mít alepoň malou představu, že to tak opravdu je. Např. kakao El ceibo v gramáži 250g v biokvalitě a fairtrade je za 80 kč. 100g tedy za 32 kč. Venchi je za 34,–, Van Houten za 36,– a pro nás nejhorší varianta BEnsdorp až za 50,–. Takže pokud mluvíte o nadprůměrných cenách, musíte psát o zcela obyčejném kakau, odtučnělém, často se sojovým lecitinem, kaliumkarobnáty a natriumhydrox. za supermarketovou cenu do 18 kč. Pak ale jednoznačně věta průměrná kvalita za nadprůměrnou cenu neplatí. Stejně tak nejsme příznivci nálepek, ale podle vlastní chuti a vlastního rozumu je El ceibo velmi dobré a rozhodně se řadí mezi kvalitnější kakaa. Fair trade by podle nás mělo být i pro místní zemědělce a něměl o by se orientovat jen pro chudý jih. Ale mělo by se zaměřit i na domácí produkci s ohledem na filosofii podporovat prvotní zdroj bez najímání pracovní síly. Třeba by to vedlo k tomu, že by u nás nebylo zemědělské družstvo průměrně o výměře 300ha, ale lidi by byli ochotní obhospodařovat i dvouhektarové pozemky. Každá snaha rozbít velké konglomerace se počítá :-)

  5. Fairtrade i bio beru jako plus pro rychlou orientaci, pokud nemám čas/možnost si o producentovi dané potraviny (u FT i jiného výrobku) zjistit dostatek informací konkrétně. Modlu bych z nich nedělal, ale na druhou stranu proč ne, podle mých zkušeností jde většinou spíše o kvalitnější produkci (oproti standardu v českých obchodech).

  6. I s bio a FT výrobky se dá slušně napálit. Bio vína jsou často přímo tragická, z deseti vzorků bylo pitné asi jedno, biodynamická se prodávají za nesmyslné ceny, bio jahody jsem měl opakovaně jedny z nejmizernějších. Naopak třeba bio hovězí bych veličenstvo jedlo i syrové.
    Dobré duše mi nosí FT kávu odkudkoliv (bohužel výjma mamacoffee), přičemž kvalita kulhá předaleko za sprostými regálovkami, bez ohledu na expiraci (kávičkáři vědí), případně FT čaje často také nejsou žádná sláva.
    FT čokolády a pochutiny zatím vždy s dobrou zkušeností.
    Často se stává, že prodejci FT mají pocit, že musí napálit marže aspoň o 100 %, čím FT dělají medvědí službu.
    U textilních výrobků je FT původ často pochybný.

  7. je jasne, ze vzdy se najde nejaky podvodnik, ktery vydava vyrobky za BIO ale dalo by se o tom polemizovat
    s oznacenim FT vyrobku si ale troufam rict ze je to jinak … napr. spolecnost CLIPPER (vyrobce FT caju, kavy a cokolady) zacala s timto „podnikanim“ pred vice nez 20ti lety s myslenou pomoci chudym zemedelcum a jejich produkty presne vystihuji hlavni hodnoty spolecnosti: prirodni, ferove a velmi chutne
    mimochodem, zrovna popijim jejich cerny Assam caj a je vybornej. proste je poznat, ze to neni zadna Jemca a podobny dryjaky. koupil jsem si ho na http://www.fair-bio-caje.cz/ a v prepoctu na jeden sacek vyjde skoro stejne jako teekanne a pickwick …a jeste jsem jeho koupi pomohl …to pak zahreje u srdicka hned 2×

  8. ↪ 7 abe: ale pane Miloši, takový ošklivý oslí můstek k propagaci vlastního e-shopu? mě tedy vaše chování 2× u srdíčka nehřeje.

  9. Kávu z mamacoffee můžu doporučit.
    Jsem ochotná při nakupování přihlédnout k tomu, že pokud je srovnatelná kvalita „obyčejného“ výrobku a výrobku fairtrade, klidně si (v rozumné výši na fairtrade) připlatím.
    Na bio výrobky nemám jednoznačný názor, IMHO je to trošku marketingová bublina. Spíše mi vyhovuje, pokud mám produkt přímo od výrobce, kterého znám a vím, jak hospodaří, na označení bio mi až tolik nezáleží.

  10. ↪ 4 Klara.h: Kláro, z vašeho příspěvku mi vyplývá, že: 1) mluvíte o nějaké mně neznámé skupině (Vaše rodina? Firma? Známí?) 2) netušíte (nebo záměrně nechcete reflektovat) realitu domácího zemědělství, jež je postaveno na dotacích, které se vypočítávají z obhospodařované plochy (proto ty 300ha pozemky). ;)
    Co se týče FT – nechtěl jsem tím naznačit nic víc, než že to, za co je FT sortiment často vydáván – tedy za nějakou „vyšší kvalitu“ prostě není víc, než blud a marketing. Navíc v těch penězích, které má dostat producent jsou skryté další náklady, které ten mimo FT jednoduše nemá (kupříkladu poplatky jdoucí do kapes nějakých pánů z Fair Trade Labelling Organizations International) – tedy to, že zaplatíte v obchodě více jednoduše nemusí znamenat to, že více získá producent. Znamená to tak maximálně vyšší režii (tedy že se naopak více peněz v řetězci „ztratí“).
    Samozřejmě nepopírám, že existují výjimky, které ve FT tu kvalitu mají (příkladem budiž třeba právě El Ceibo), ale rozhodně to není pravidlo.
    A to už vůbec nerozebírám smysl distribuce některých položek ze sortimentu FT – proč se ksakru sem k nám, do evropské včelařské velmoci, tahá přes půl planety FT med Lacandona z mexického lesa?

  11. ↪ 10 Kurt: : :-) díky. Nejprve FT. Máte pravdu, Přesně s vámi souhlasím, výše jsem reagovala pouze na konkrétní věci, viz. článek a ceny a taky nepochopení směru vašeho komentáře. Co se týká FT, jsme poslední z posledních,(úzká rodina:-) co by kopali za jakoukoli organizaci,nebo nálepku, proto i tak zarputilé argumenty proti kodexu :-)). S FT to máme podobný jako s ekozemědělstvím – myšlenka dobrá, vše ostatní na houby. Souhlasíme s tím, co píšete o funkčnosti konečné podpory pěstitelům FT.Schválně jsme si stáhli výroční zprávu české FT národní:) a trochu nám zatrnulo- pomoc zemědělcům- úvěr na 13%?? . Z našeho pohledu, každý umělý zásah je v konečném důsledku negativní. Záměrně jsem nepsala o FT, ale právě jen reakce na cenu a idnes. Osobně se nám na FT líbí to, že je tam snaha podporovat pouze rodinné farmy nebo jejich spojení v dužstvech. Šlo mi jen o to, že El Ceibo nám chutná a cenově si stojí krom nejlevnějších kakaí velmi dobře, ale to nyní píšete. Asi byla chyba reagovat jedním produktem FT, to byla ovšem asi reakce na to šmahovité odsouzení :-)
    ad. dotace: Právě naopak, právě proto, že tušíme a reflektujeme realitu našeho zem., uvědomujeme si, že velké celky jsou nepříznivé nejen pro lidi, ale hlavně pro přírodu. Malý zemědělec nikdy nevlítne na pole s několikatunovým kolosem, protože na dvou hektárcích by se s ním těžko otáčel. atd. atd. S technikou zaplacenou díky dotacím jsou schopni likvidovat okolí v každé vesnici " tři "lidi. V celé Evropě za velké celky kopou jen Češi a Němci protože ti zdědili kolosy z NDR,přesto že mají stejné dotace jako ostatní, a zdá se nám , že peníze a osobní zájmy jsou v první linii. Z plochy se vypočítávají dotace v celé Evropě a také jediný kdo blokuje strop pro velikost farmy v Eu jsme právě my a NDR :-).
    A poslední- absolutní souhlas s převozem přes půl planety. Nesmysl vozit to, co se dá vyprodukovat v našich zem. šířkách a o tom ostatním lze s úspěchem polemizovat, zda je to nutné.

  12. ↪ 11 Klara.h: úvěr s úrokem 13% taky může být pro zemědělce v některých zemích velká a vítaná podpora. U nás by to tak samozřejmě nebylo, tady by to odpovídalo spíše obvyklé úrokové sazbě u banky. I když pokud je bez dalších poplatků, byly by to i u nás momentálně velmi dobré podmínky. (nevím, jestli zemědělci nemají nějaké výhodnější specializované úvěry, pro běžného člověka se u nás nabídka bank v současné době pohybuje (s výjimkou hypoték) kolem těch 13–15% úroku s RPSN 20–25%.)

    A k těm převozům: dovážený med bych si taky nekoupil, ať by měl certifikaci jakou chtěl (ostatně je to jedna z věcí, které nikdy nekupuju v obchodě, ale vždy u kamarádů včelařů.) Ale je spousta věcí, u kterých jsem rád, že se sem přes půl planety vozí. Třeba káva, to zmiňované kakao, nebo třeba koření, karibský rum, mořské ryby, ananas, atd. atd. I jihoamerické hovězí si s chutí dám (pravda, až bude běžně možné koupit české vyzrálé hovězí, rád mu dám přednost, ale to těžko bude v nejbližší době)… Neříkám, že je nezbytně nutné tohle všechno sem vozit, ale hodně by mi to chybělo, kdyby se s tím přestalo.

  13. ↪ 12 Kytka: úrok, vůbec nechci polemizovat o výši, vy máte jako ekonom asi rozhodně jasněji než já:-), to byla víceméně otázka principu. Jinak čeští zemědělci mají skutečně velmi výhodné úvěry, často ještě v rámci dotací s téměř nulovým úrokem. Jen pro zajímavost.

    S tím dovozem souhlasím, cítím to podobně. Jen mám prostě pocit, že by to mělo být vše o něco dražší, že by to měl být víceméně takový bonbonek na dortu a neměla by se z toho stát samozřejmost, ale to už je jen naivní představa. Představa, že pro tamní zemědělce by bylo mnohem užitečnější, pokud by tam v ideálních podmínkách jídlem uživili sami sebe a kakao, káva např. by byly navíc. A byla bych i moc ráda, kdyby toto téma osvětlil více někdo, kdo do FT trochu více vidí. Zajmalo by mě , zda to, že už tam jsou x let plantáže, zda to skutečně je pro místní zemědělce přínosnější, než se orientovat na uživení sama sebe jídlem (samozřejmě naivní představa, že by k tomu jakýmkoli způsobem mohlo dojít), zajímalo by mě, zda poskytování úvěrů, které asi logicky znamená větší závislost na FT organizaci by šlo řešit jiným způsobem. Zajímalo by mě taky, zda Fair trade je zcela férově řečeno jen normální bussines ovšem s férověji nastavenými pravidly, nebo zda je tam zásadní férovost jako „nadhodnota“. VE výroční zprávě např. je dost řešen nárůst zisků, ale ani slovo o zpětné investici do farmářů atd.
    To co píšete u medu naprosto chápu a to je přesně ten důvod,proč mi tak vadil kodex. Prostě spojit ty dvě a dvě aniž by tam ta nálepka hrála roli, aniž by to člověk měl ulehčené a musel o každé věci zvlášť přemýšlet. Souhlasím, úspěšná polemika pro mě nezanmená, že se zatím dokážu např. kakaa vzdát. Mám ho také ráda a taky by mi asi chybělo, kdyby se přestalo vozit. Nicméně tu přirozenou častou spotřebu těchto produktů,jež bereme tak, že na ně máme nárok tak nějak podvědomě chápu jako selhání a proto také se snažím asi najít pozitiva u FT :-)) a trochu si to tím ospravedlnit :-)

  14. Musim tedy rici, ze souhalsim s tim, ze dovazet z druhe strany sveta ty same produkty, ktere muzeme vypestovat i zde, je hloupost a ekologicky doprava zatezuje nesi planetu. Na druhou stranu, kde neni poptavka, neni nabidka. To je zakladni ekonomicky princip. A pokud nekdo takovy produkt dokaze prodat, tak proc ne. Problem jsou totiz vyrobni naklady. Co si budeme namlouvat – ve vyspelych statech jsou vyrobni naklady klidne i 100× vetsi, nez prave v tech rozvojich zemich na druhe strane planety. Souviseji s tim totiz naklady na zivobyti. Krasne je to videt v dokumentu BBC Blood, sweat and luxuries (BBC,Spektrum, Youtube) kde 3 holky z Britanie se vzdaji sveho tydeniho kapesneho (kazda cca 60 liber) a zaplati holce u ktery byly ubytovany skolne na 5 let. Chapete to? To co je u nas mala castka, je v techto rovojovych zemich obrovska suma. Ten dokument vrele doporucuji. Ten me k FT privedl.
    A ted k samotne Fair Trade Labelling Organizations International. To ze zemedelec musi platit poplatky, aby v tomto programu mohl byt je jedna vec (vetsinou je resi prave temi uvery). Naproti tomuje vsak nekolik spolecnosti, ktere ackoli jsou soucasti nadace FT, maji i vlastni aktivity, kterymi podporuji sve producenty (napr. cajovy nebo kavovy plantaznici). Nechci ted delat spolecnosti CLIPPER reklamu, ale je to tak. Kdyz se podivatena jejich web zjistite, ze podpuruji vzdelani (skola, skolni autobus) a „davaji“ praci lidem (kupuji od nich plodiny) za takove penize, aby uzivili i sve deti. Dite, ktere nemusi pracovat se tak muze vzdelavat. A verte mi (krasne je to videt v tom dokumentu), ze je az dojemne, jak moc by se tito lide chteli vzdelavat, ale mnohdy na to proste nemaji penize. Kez by si kazdy vazil vzdelani alespon z poloviny tak jako tito lide.

  15. ↪ 13 Klara.h: Můžu na tuhle diskusi upozornit své kamarády, kteří pracují ve Společnosti pro fairtrade (www.fairtrade.cz), případně jim určitě můžete napsat sama a zeptat se na to, co vás na fairtrade zajímá, jak je znám, tak vám určitě odpoví.

  16. ↪ 14 abe: je až s podivem, co s vámi udělá jeden pořad v televizi. Podívejte, pro mne je toto forum, stejně, jako celý web, oázou klidu v té rozbouřené době a nechci se tedy přít o tom, jestli je rozumné založit svůj postoj k čemukoliv na jednom TV pořadu, jehož objektivitu nelze nijak ověřit.
    Přijde mi také poněkud zvláštní, že se ptáte na postoj ostatních a když je jiný od toho vašeho, snažíte se jej upozadit (viz. „A pokud nekdo takovy produkt dokaze prodat, tak proc ne.“) – prakticky tak říkáte, že někdo, koho neznáte, v životě se s ním nesetkáte a nic o něm nevíte (já vím, byl v tom dokumentu) je pro vás automaticky jaksi „potřebnější“, než třeba místní včelař z vedlejší vesnice. A to se vůbec nechci dotýkat zdravotní stránky konzumace medu, který obsahuje pro náš organismus cizorodé a těžko využitelné pyly (víte, proč je u nás násobně více lidí alergických na citrusy, než třeba na jablka?).
    Váš postoj mi přijde pokrytecký, ale respektuji jej – ostatně, třeba se díky němu skutečně naučí nějaké dítě číst a psát (a bude z něj tak vzdělaný zemědělec, aby mohl vést rodinnou farmu). Já raději koupím med od toho starého pána z vedlejší vesnice, aby měl na benzín, když vozí manželku do nemocnice.

  17. ↪ 15 Kytka: Díky, napíšu.

  18. kurt: mate pravdu, objektivita dokazat nejde, ale to v jakych podminkach ve slumech lide ziji, to by ani v TV nedokazali naaranzovat
    nemyslim si ze bych byl pokrytecky. jen rikam, ze kdyz nas vcelar nebude prodavat med a nebude pracovat, dostane socialni podporu a prezije. bohuzel luxus ve forme socialni podpory v rozvojovych zemich neexistuje – to proto tam lide umiraji hladem, vite? to je na tom to nejdesivejsi. a uprimne, kdybych ja osobne si mel vybrat, jestli si koupim …tak treba ten med o kterem porad pisete od ceskeho vcelare nebo vcelare z peru, verte ze to bude ten z peru. a budu zit s vedomim, ze dostane nejake penize (i kdyz pro me smesna castka, tak pro nej uz ne) a treba tim hladem neumre.
    a mohu se zeptat, jak byste vas nazor aplikoval treba na kavu nebo caj? nejak nevim, ze by se pestovali i u nas ;-)
    a hlavne, tak torchu tady michame domaci BIO produkci a svetovy FAIRTRADE coz mi prijdejako srovnavani jablek s hruskama (i kdyz srovnavat jablka s hruskama je dneska moderni)

  19. ↪ 16 Kurt:
    Reakce na posledni vetu: Clovece, proc tolik emoci a dojimani se? Ostatne, ne nadarmo se rika medu Bienen Scheisse :)

    Jidlo ma hlavne zasytit a dodat energii, takze ciste pragmaticky mi je uplne jedno odkud pochazi, hlavne ze mi chutna. A pokud budete chtit hrat na eko-bio-setrici strunu, jakoze chranit nasi planetu, tak vezte, ze tahle nadherna planeta nas prezije vsechny a nekolikrat. My ji nikdy nedokazeme znicit.

    Co se tyce FT produktu, tak me fascinuje jedna vec. Nikdo nechce slevit z marze. Nakupci, dovozce, prodejce…a nam, kupujicim, je to naservirovano o destiky procent draz jako skvela vec, pekne politicky zabalena, abysme se stydeli za sve politiky a podporovali maleho cernouska nekde na ostrovech. ok, pro me je to stejna levota jako adopce na dalku.

    Reseni je jinde. Skoncovat s dotacni a pravdolaskovou politikou. Jenze to se eurosocialistum moc do kramu nehodi.

  20. ↪ 19 Dirty: ale já se přece nedojímám. Já jen píšu, že když chce někdo mocí mermo pomáhat, nemusí kvůli tomu živit X dalších překupníků v řetězci, ale může podpořit přímo producenta.;) (a ten včelař je opravdu starý, mladých je prý málo)

    abe: v pohodě, pokud vám přijde lepší poslat do Peru pětikorunu namísto toho, abyste dal stovku za potraviny od souseda, je to vaše volba.

    Ostatně, právě o tu jde ne – je skvělé mít možnost si vybrat.

  21. Je to jasný! Vždyť je přeci mnohem příjemnější pozorovat mlhavé dálky, než dívat se, v jakých sračkách přešlapujeme :-)

  22. Oprava-psala Klára, máme jedno pc :-))Omlouvám se, že reaguju, ale mám prostě potřebu o tom pořád přemýšlet a líbí se mi vaše odpovědi. Za pár posledních dní jsem si přečetla co šlo, ale jsem stále v kruhu :-). Např. oděvy. Šílené podmínky. Kupujeme to my. Chceme to levně. Když to nebudeme kupovat, uvědomíme si, že nám stačí málo oblečení a objednáme u švadleny v Rokycanech, tam přestane být poptávka po levné pracovní síle na oblečení. Ale ti lidé, to obrovské množství lidí pozemky nevlastní, budou tedy zneužiti úplně stejně jinde. Takže koupit si hanwagy, které jsou vyrobeny komplet v Německu a mít jedny boty to neřeší. Řeší to jen zvládnutí situace lidí tam- musí se prostě vzbouřit, je to v podstatě jejich problém. Ovšem v tom případě, než se to stane je fairtrade alespoň jedna z malých možností, nebo mi to tak alespoň vychází. Všichni ti překupníci se nabalíkují stejně, ale ten zemědělec dostane o něco víc. Nebo jsem úplně vedle?

  23. ↪ 22 Jidas: On FT není jen o malých zemědělcích, ale i o větších družstvech, dílnách apod., po kterých ovšem výměnou za vyšší výkupní ceny požaduje lepší podmínky pro pracovníky, než je v daném místě obvyklé. Dokonce jsem slyšel i námitku, že FT je hlavně pro družstva a úplně samostatný zemědělec moc nemá šanci se zapojit. Otázka taky je, jestli FT organizace občas s dobrým úmyslem pomoct, nepostupují jako pověstný slon v porcelánu a nesnaží se zavést na danou oblast příliš velké změny skokově. Je to zkrátka složité a určitě se ne vždycky vše podaří. Ale šmahem celý systém odsuzovat jako celek kvůli jednomu výrobku, jako to tady výše zaznívalo, to mi přijde hloupé.

    K těm oděvům viz. např. http://www.svetvnakupnimkosiku.cz/…i-to-na-nas/ což je jedna z kampaní výše zmíněné společnosti pro FT, která ani nemá za cíl prodávat FT šaty (které se k nám prakticky nedováží), ale spíš informovat nás o podmínkách, ve kterých oděvy v obchodech vznikají a poradit nám, jak tlačit na oděvní firmy, aby se s tím snažily ze své pozice zákazníků asijských továren něco udělat. (a na druhé straně podporovat tamní dělníky např. v tom, aby se vůbec dozvěděli, na co mají podle smluv a místních zákonů při práci nárok)

  24. Já kupuju FT třtinový cukr, kávu, kakao. Ne pravidelně, ale občas ano. Je to moje osobní volba. Ty věci mi chutnají a současně mám dobrý pocit že trochu pomůžu. Ale souběžně nakupuju od místních farmářů a medařů. Taky z toho mám dobrej pocit :-)
    Ono je lehké říct že se stejně nejvíc napakují obchodníci. Ale koukněte na to z druhé strany. Ti lidi jsou nevzdělaní a sami by nic neprodali, korporace tlačí výkup na nejnižší cenu a najednou přijde chlápek a nabídne lepší kšeft. Jasně že na tom udělá stylový byznys, ale proč ne, jídlo je lukrativní komodita a Evropa prahne po dojemných fotkách děcek s nafouklým bříškem. V pozadí toho všeho co nás štve, je ale pořád jeden člověk s rodinou, která se uživí. Takže, pokud mi to chutná, ráda pomůžu.

  25. Je to u nás ještě troch zmatení pojmů, jako se vším. Vypovídá o tom konverzace, kterou jsem onehdy zaslechla u stánku s FT kávou a mléčnými produkty. Slečna měla zájem o kozí jogurt a zeptala se prodavačky: „A prosím Vás chovají se k těm kozám slušně?“.

  26. ↪ 25 Savarin: nechovají, tahají je za vemínka :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.