Co nejíte? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

98 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Jaké jídlo a jaké suroviny nemáte v oblibě?
    Za sebe uvedu: nakládaná červená řepa a kližka v mase, která ve mně vyvolává dávivý reflex.

  2. Já osobně nemusím koprovku (ale koprový dip k lososu mám rád), nudle s mákem, škubánky, šunkofleky, smažák v hospodě :-), „umělé“ hamburgery od McD a tofu.
    Taky do „Co nejíte?“ musím bohužel zařadit krevety a podobné korýše. Sice je mám hrozně rád, ale mám na tuto skupinu živočichů alergii. Občas si jednu dvě krevetky do špaget dám, ale to je maximum. Nedávno stačil kousek kraba a dvě hodiny jsem se dával dohromady.
    Velký vliv na jídla, která nemám rád, měla školní jídelna (ještě za socialismu). To se těžko „léčí“!

  3. Jsem nenáročný divák. Pokud v jídle nebudou houby a polívka nebude mlíková, tak pozřu leccos.

  4. Já nemusím houby,ale když jich je v nějakém jídle poskrovnu,a nejsou rozvařené na s… tak mi až tak nevadí.

  5. Smažák. Ten vrhám. Jinak sním vše.

  6. Momentálně toho nejím poměrně dost, ale za běžných okolností akorát pár věcí, na které jsem alergická (kiwi, lískové oříšky a syrovou mrkev). Nejedení z důvodů nechuti skoro neznám, jsem ochotna zkusit skoro vše, no snad akorát fakt hodně nemám ráda grenadýrmarš :)

  7. Tak já toho mám docela hodně: houby, vnitřnosti, plísňové sýry, kozí sýry, křen, ředkvičky a syrovou papriku. Jednou za čas to vždycky ochutnám, abych zjistil, zda se něco nezměnilo (v minulosti ten seznam byl ještě delší, byly na něm třeba i olivy), ale tyhle položky se na něm zatím drží od dětství. A ještě nemůžu pít fernet, ale to je dáno špatnými vzpomínkami…

  8. ↪ 7 Kytka: Tys neochutnal ty trezorové sýry, co přivezla Bali k Šárce, když se konalo Maďarsko na sněhu? ;-)

  9. ↪ 8 Pivli: to si nepamatuju, ale pokud ano, tak mě nepřesvědčily, abych seznam měnil (stejně jako semestr studia v Paříži předtím). Vím, že jsem tam ochutnával foie gras (a také jsou stále na seznamu, jsem prostě divnej).

  10. ↪ 9 Kytka: ↪ 8 Pivli: expozice, expozice, expozice ;)

  11. Když budu brát v úvahu jen běžná jídla, které se vaří u nás, pak nepozřu cokoli s koprem, zelené fazolky a většinu vnitřností (čestnou výjimkou budiž játrové domácí knedlíčky a držková polívka). Jo a taky moc nemusím bramboráky (na milost beru jen babiččiny cuketové, ale zas nenávidím cuketovou sekanou. Jinak cuketu ovšem miluju;-). Junior – blé, to zbožňuje přítel a já mu to zakazuju kupovat i jest a on se na mě vždycky zklamaně dívá, že mu nedopřeju lahůdku za 2,90/10dkg:-))
    Pak bych asi nemusela všelijaké exotické lahůdky typu červího sardinského sýra, černých čínských vajec, smaženého hmyzu apod. Co se mušlí týče, můj vztah je ambivaletní, ale ochutnávání ústřic mě neláká, byť by byly sebečerstvější.
    Jinak musím říct, že nejsem rozmazlená a sním prakticky všechno.

  12. ↪ 10 pan Cuketka: ech??? :-)
    Si sedím na vedení, sorry…

  13. ↪ 9 Kytka: hm, myslím, že ochutnávku trezorových sýrů nelze zapomenout. Takže Tě asi minuly. :-)

  14. ↪ 13 Pivli: Mám dojem, že jsem lehce ochutnal ten prý nejslabší a že mi to stačilo, ale jistej si už nejsem. (-;

  15. ↪ 14 Kytka: chichi. ;-)

  16. ↪ 12 Pivli: no, skoro na všechny potravinové fobie zabírá prachobyčejná expozice. pomalé postupné vystavování se jídlu, které se nám příčí ;)

  17. ↪ 16 pan Cuketka: Rozhodně souhlasím, ověřeno v praxi. Díky školce jsem více než 30 let nemohla ani cítit kopr, i jen z vůně kopru rostoucího na zahrádce se mi dělalo nevolno. Před pár lety kuchařka u nás v restauraci udělala tak nádherně vypadající kulajdu, že jsem se rozhodla ochutnat i za cenu toho, že u jídla budu co neméně dýchat :-) A stálo to za to! Postupně jsem si zvykla i na ten odér, koprovou omáčku vařím i doma zcela dobrovolně. Ale je pravda, že to bylo pomalu a po malých dávkách.
    Díky téhle zkušenosti můžu říct, že sním prakticky cokoliv, ale jen pokud je to dobře připraveno.

  18. Nejím cokoliv s koprem (vyjma nakládaných okurek mého otce). Na jednom velmi opulentním rybím rautu v Norsku jsem potají seškrabovala ty různém koprové marinádičky, abych se dostala ke skvělým rybičkám, krevetám a podobným dobrotám. Nejím dršťkovou polévku a pak takovou tu krupicovou s rozhňahnaným vajíčkem. Nejím rajskou omáčku, výhradně takovou tu klasickou českou.

  19. ↪ 16 pan Cuketka: a tak to jo. Díky za vysvětlení, jsem někdy tupoun. :-)
    Jenže expozice v případě smažáku, v mém případě fakt nezbírá!!!
    Měla jsem pár jídel, které jsem nemusela – během dětství a tam to zabralo, ale smažák je čestná výjimka, ten vrhám vždy. Už jsem se propracovala ke smaženému hermelínu, ten můžu, potom k tomu populárnímu hrnečkovému smažáku, který obletěl snad celý internet, ale klasický smažený sýr? Nee.
    ;-)

  20. ↪ 7 Kytka: Teda, tak to vás ten salát u Florentýny nepotesil, ze?
    S temi kozimi syry to mam podobne, ale v posledni dobe zkousim, jestli mi nechutnaji hodne casto, takze uz jsou ze seznamu skoro pryc. Olivy pred tremi lety take ze seznamu zmizely, koprovku jsem si udelala pred rokem sama doma a s potesenim zjistila, ze dobry:-) z alkoholu nejak nemuzu hlavne vodku samotnou (stejne je nanicovata)a silnejsi alkoholy samotne vubec, jen kdyz mam hodne dobrou naladu a stabilni zaludek. A houby… nesmi jich byt moc, abych do nich nemusela kousat, ta vune se mi celkem libi.

  21. ↪ 16 pan Cuketka: Pokud jde o chutě a vůně, pak expozice pomáhá asi skoro na všechny. Ale s konzistencí je to mám pocit horší.
    Miluji kulajdu, léta ji dlabu, ale když kousnu do houby (nejlépe hřibovité), zvedne se mi kýbl.
    Miluji dršťkovou, léta ji dlabu, ale když kousnu do dršťky – dtto.
    Tady otužování nijak znatelně nepomáhá.

  22. ↪ 20 farfalla: Salát byl dobrej, z kozího sýru jsem si dal zkusmo dvě sousta a zbytek jsem holt nechal. Ale třeba se to časem u mě taky poddá.

  23. Neoblíbené suroviny nemám, jím vše. Vadí mi jen špatné provedení – např. šílená dušená mrkev ve školní jídelně oproti skvělé doma dělané dušené mrkvi. Naopak manželku už jsem naučil jíst např. nivu. Děti nenásilně, ale vytrvale, vedu k tomu, že se jí vše. Musím zaklepat, zatím se daří :)

  24. Abych odpověděl na nadpis: Co nejím, je beluga malossol. Nemohu si to dovolit.
    Na druhé straně mám to štěstí, že jsem v životě ještě nikdy nemusel být o hladu. Ale dosti o mně.

    Vždy se předem ptám nových hostů u nás, co nejí a uvítám výzvu vyhnout se tomu či onomu. Nesčíslněkrát jsem vařil bezmasá jídla, ani vegani mě (jednou za čas!!) neznervózní. Vařil jsem bezlepkově, bez vepřového (Allah mě budiž svědkem), bez smažení, bez majonézy, bez škeblí a ráčků, bez syrových žampiónů…
    Snad nejpodivnější přání je od známých lékařů zde v Anglii zaměstnaných: jí vše, krom zeleného hrášku, který jim zošklivily školní jídelny v Čechách!

  25. ↪ 24 Jednorožec: V tom se lišíte od velké části Čechů.
    Tady, když někdo řekne, že něco nejí, znamená to pokyn to okamžitě vyzkoušet. Nejí maso? To se zasmějeme, až tam přidáme vývar, sádlo nebo slaninu. Nejíš houby, hovězí, cokoliv? Šup tam s tím. Určitě to nepozná. Následné vyvolání dávivosti, otoku nebo „jen“ nasranosti je považováno za „dělání ofuků“ a bývá zdrojem pobavení.
    Říct v společnosti že něco nejím, zejména pak maso, spoustu lidí nekutečně dráždí. V tom jsme hodně netolerantní.

  26. Křenovou omáčku, byť sebelépe připravenou, prostě nějaká divná pachuť mi v tom vadí, přitom čerstvá křen k ovaru ráda.
    Několik málo setrvalých následků školních jídelen: sterilovaná červená řepa a hrášek (dokážu sníst s odporem), drožďová pomazánka (hrozí zvracení), plíčky na smetaně (hrozí zvracení), teplé mléčné nápoje se škraloupem (hrozí akutní zvracení).
    Chobotnice (obávám se, že v případě těch přísavek na chapadlech jak u vetřelce by mi ani sebevětší expozice nepomohla). Přitom mušle, ústřice a krevety bez problémů velmi oblíbené, jedla jsem i šneky a žabí stehýnka, pozřu i když nevyhledávám.

  27. ↪ 26 Ala: Opět averze k hrášku. A jak se ho liška na Budulínkovi domáhala!

  28. ↪ 26 Ala: Ha, díky za připomenutí – přece jenom něco nemusím – ten škraloup :) (Ale dokázal bych se přemoci.) Ale s těma školníma jídelnama to byl problém, snad se to zlepšilo. Mnoho jídel školou mi znechucených jsem se musel naučit jíst pomalu sám. Proto se se ženou snažíme děti naučit na vše včas, ještě než půjdou do školy. Nejstarší ještě nemá pět let, ale třeba drožďovou pomazánku nebo dršťkovku milují. Sterilovanou řepu (domácí) měly poprvé včera a chtěly přidat :)

  29. Hrášek mám ráda, ale jen ten zelený a mražený nebo čerstvý v luscík, jinak hrách ani hrachovou kaši do mě nikdo nedostane a vůbec luštěniny vyjma čočky nemám ráda a řekla bych, že mi na nich nejvíc vadí konzistence. S tou mám vůbec poslední půlrok značné problémy a výrazně mi vadí rostlinné oleje a proto u nás sádlo, máslo rulez :) Kozí sýry mi všechny chutnají jako kozí chlívek, plísňové sýry taky nejím, mám už problém s výraznou chutí ementálu a jemu podobných sýrů. Zato domácí smažák z uzeného sýra si dám vždycky ráda. A kližku na hovězím přímo zbožňuji.
    Mořské plody a ryby mě všeobecně prozatím příliš neoslovily nebo mi vyloženě smrdí rybinou. Ale občas jim dám šanci a vyzkouším.
    Alkohol nesnáším čím dál více a poslední dobou je mi špatně i z dobrého vína.
    Nikdy jsem nepřišla na chuť čerstvému zázvoru, který mi připadá jako mydlinky a koriandr taky nemusím. Zato estragon se stává mým favoritem.

  30. ↪ 19 Pivli: Super, aspoň vím, že nejssem sama. Ten hrnečkový smažák je fajn, obalované tvarůžky zbožňuju, ale po klasickém smaženém eidamu se mi prostě navaluje. Juchů, nejsem divná :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.