Vykyne nám těsto na horách rychleji nebo pomaleji? RSS

Štítky: , , ,

28 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. dejme tomu tak od 1000 m n.v. :) co myslíte? ;))

  2. To je jako konkurence pořadu Clever, když se nám Šteindler zbláznil?:-)))

  3. No já nevím…je tam řidší vzduch a chladněji, takže to asi kyne pomaleji? Nebo jsem vedle, jak ta jedle.

  4. Já pro změnu bych řekl, že rychleji – atmosférický tlak je nižší, bubliny se snadněji rozepnou (expand). Just guessing…

  5. :-))))
    Jak říkám, že jsem asi mimo mísu!

  6. Taky mne napadlo, ze asi rychleji (jako 1R), ale rikam si, jestli to neni nejakej chytak… bude probihat nejake hromadne testovani? :))))

  7. Myslela jste těstování?

  8. no jo testování těstování :))))

  9. Definuj pojem vykynuté těsto :D
    Imho vykyne stejně rychle, ale do nepatrně většího objemu. Hlavní sílou které působí na danné bubliny je odpor který klade vazké czesto.
    Imho se tedy z praktického hlediska rychlost a objem nezmění. :D (Nepočítáme-li například kynutí na vrcholu Sněžky pod širákem v zimě za vánice). Pak samozřejmě nevykyne a spolu s pozorovatelem vytvoří pěkné ledové sousoší Kuchař a jeho hrouda. :)

  10. těsto vykyne rychleji, ve vyšší nadmořské výšce je nižší atmosferický tlak :)

    vykynuté těsto :))) … záleží na druhu mouky, použitých kasnicích/kvásku, teplotě, vlhkosti a hlavně podle požadavků receptu. obvykle se uvádí dvounásobný objem těsta a hlavně jeho optimální struktura (orientačně test ďůlkem prstem – ďůlek zůstane = překynuté, vrátí se hned = nedokynuté, vrátí se po chvíli = optimum)

    narazil jsem na to hned v několika pekařských knížkách, jakože nad 1000 se na toto specielně musí dávat pozor (doporučují reagovat teplotou místnosti). sám jsem to nezažil, ale rád bych to zkusil :))) taky se mi tomu moc nechce věřit…

  11. nebydlí tady někdo na horách? že bysme to změřili třeba přes skype :))) já bydlím cca 300 m

  12. škoda, že jsem na toto téma narazil až teď, zeptal bych se ženy, která ˇuž spí. na dovolené v Krkonoších (nm. výška cca 1111m) jsme pekli borůvkový koláč, no pekli, já topil a pak požíral, ale kynutí jsem si nevšímal. je možné, že za pecí nebo na okně na slunci a na horách to asi pojede rychleji, zjistím zítra

  13. Bydlím na Kavčích horách.Těsto tu kyne dobře. :-)))

  14. ten hroznej:

    no s koláčema/dor­tikama je to prej ještě horší i při pečení!!! :)

    nižší bod varu:

    1. těsto se začíná vysušovat při nižší teplotě
    2. struktura těsta se z důvodu nižší teploty hůř propéká

    Pivli:

    jaká je tam nadmořská výška? :D

  15. No, mě to tedy připadá podivné, Ten rozdíl mezi cca 300 – 400 mnm a 1000 + je nepatrný i u varu vody. Jo kdyby to bylo 5000 – 6000 tak snad, ale 1000 :)

  16. 14. huh, asi 600m nad mořem…:-)))

  17. Pivli: Jó Krkavčí hory, to je dominanta :)

  18. No, taky bych mohla vyjet nahoru na tu naši hnusnou budovu rozhlasu (City Tower), to je pěkná výška. A tam zkusit, jak to kyne.

  19. Kontolní těst(o): Chtělo by to se spojit s Holaňďany a kynout nejen při hladině moře, ale i něco metrů pod ní!

  20. nebo jestli ma nekdo kamarada, ktery ma kyslikovy stan… taky je tady v praze bezecka hala, kde se jakoze simuluji horske podminky (kvuli vykonu). nevim, jestli i ve stanu se reguluje tlak, ale v hale by mel. ale nevim, jestli by me tam s kyblem testa pustili…

  21. A nebo to pro legraci zkusit naopak v barokomoře!

  22. konzultoval jsem tento problém se svými ženami (žena s dcerou) a dozvěděl jsem se, že nejlépe kyne těsto na televizi, na normální s obrazovkou, co má vzadu ten přístavek, ne LCD. na horách větší rozdíl nezaznamenaly. ale koláč bezva.
    PS. dnes byly k večeři bořůvkové knedlíky plněné borůvkami a polévané rozmačkanými borůvkami (asi dip) u nás OMD to je OMatlávací Dresink a kysanou smetanou, a pak má jeden zhubnout, když má vysokou jateční váhu, ach jo

  23. chichichi: OMD :)))

  24. 21: A nebo to pro legraci zkusit naopak v barokomoře! 

    Jsem pro – pakliže barkomora je jakákoliv komora s dobře zásobovaným barem. Jistě bychom brzy vešli do žoviálního rozpoložení a vzájemně si přátelsky kynuli rukou.
    Čírs!

  25. 24: Abychom vzhledem k energetické hodnotě alkoholu poněkud nenakynuli (-:

  26. 24. nooo, v barokomoře vám monoho alkoholu nenalejí. Co dím, ani kapičku! Ale kyslíku si tam užijete! :-))) – pokud si tedy dáte hyparbarickou oxygenoterapii. Pro pročištění „trubek“. :-)))

  27. Pivli, a to ja bych radeji hlasovala pro 1Rovu variantu, tak nejak se mi jevi jako vetsi bzunda :)

  28. No to rozhodně!!! Komory plné alkoholu mám ze všeho nejraději!
    Škyt!:-)))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.